30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Skepticus Maximus 14.4.2008 22:40

Helejte a není to ten "Ježíš" z cely naproti té Vaší? :-)))

68 14.4.2008 22:49

Re: Helejte a není to ten "Ježíš" z cely naproti té Vaší? :-)))

Určitě ne. Ten přenos by byl jiný. Tohle přichází z mnohem větší vzdálenosti a také, nemá to ozvěnu. Je to zvenčí. Tak si to sakra poslechněte sám a dejte pokoj.

Dana 14.4.2008 20:41

Re: Re: Re: Ne, oni by jí ho nejraději odebrali či ji alespoň obrátili na "správnou" víru :-(

za prvé - zákaz není upozornění.

za druhé - víte, kolik v současnosti prováděných potratů je výsledkem nezodpovědného chování?

Kolma Puši 14.4.2008 21:24

Re: Re: Re: Re: Ne, oni by jí ho nejraději odebrali či ji alespoň obrátili na "správnou" víru :-(

za prvé - zákaz skutečně není upozornění, v tom se shodneme. Mojí chybou bylo, že jsem (patrně narozdíl od vás, nemýlím-li se) pod slovem "církev" neměla na mysli jedině církev katolickou.

za druhé - to opravdu nevím, statistikou v této oblasti jsem se příliš nezabývala. Možná také nemáme shodný názor na to, co je "nezodpovědné chování". Za "zodpovědné chování" považuji to, že když konám nějakou činnost, která může mít určité následky, jsem připravena tyto následky nést.

Dana 14.4.2008 22:09

Re: Re: Re: Re: Re: Ne, oni by jí ho nejraději odebrali či ji alespoň obrátili na "správnou" víru :-(

ad nezodpovědné chování - jenže k tomu jsou potřeba dva. A na následky příliš často zůstává jedna. Ale to se točíme v kruhu...

Baf 14.4.2008 23:38

Ale to se točíme v kruhu...

ne tak docela. U většiny činností je vcelku přirozené, že ten zranitelnější bývá opatrnější a zodpovědnější

bobo dronte 14.4.2008 21:00

Re: Re: Re: Ne, oni by jí ho nejraději odebrali či ji alespoň obrátili na "správnou" víru :-(

Jenže nejde o "upozornění", ale rovnou o právní restrikci a to ještě vydíráním ve vládní koalici. Copak neumíte číst?

MK 14.4.2008 22:40

Re: Re: Re: Ne, oni by jí ho nejraději odebrali či ji alespoň obrátili na "správnou" víru :-(

Nevidím nic zodpovědného na tom rodit děti do hladu a bídy (Indie, Afrika). Nezodpovědné je se na naší planetě přemnožit jak hlodavci za cenu vyhubení jiných živočichů a za cenu zdevastování přírody. Co je vlastně zodpovědnost, či nezodpovědnost? Vůči komu, nebo čemu? Hlavně by do tohoto problému neměli kecat muži. Rodičovská péče se totiž v převážné míře dotýká ženy a to až do konce jejího života. Muži jí v tomto úkolu více, nebo méně (někdy vůbec) jen pomáhají. Žádná žena nepodstupuje interrupci s radostí. Je to pro ni vždycky jisté trauma, tak ať je jí alespoŇ pomoženo lékařem a ne anděličkářkou.

AA 14.4.2008 20:25

Re: a dále:

Direktivně bude ženám nařízeno každý plod milovat horoucí mateřskou láskou.

Dana 14.4.2008 20:27

Re: Re: a dále:

obávám se, že tomu tak bude

AA 14.4.2008 20:31

Re: Re: Re: a dále:

Tak, tak. ;-)

bobo dronte 14.4.2008 21:06

Re: Re: Re: a dále:

Nejlépe postoj lidovců charakterizuje Karas, který, nevím už při jaké příležitosti, snad když prošlo registrované partnerství, prohlásil: "Alespoň ženám by se mělo něco zakázat. Třeba kouření." Bylo to tak drzé, že mi to utkvělo v paměti. To je to celé, oč jim jde, kontrola a právě proto je na ně potřeba dávat pozor. Jinak budou kousek po kousku rozdrobovat svobody, které se jim nelíbí a až se probereme, nestačíme se divit. Pidistrana se vydíráním ve vládní koalici snaží dosáhnout maxiobchodu s půlkou populace a to tak, že obejde veřejnou debatu, kterou by zjevně prohráli. Tfuj, Trepifajxlové!

Nemo 14.4.2008 22:05

Re: Re: Re: Re: a dále:

V katolické církvi je stále reziduum tomismu. Také to byla mnoho let její oficiální doktrína.

Podle Akvinského je žena pouze nepovedený muž.

bobo dronte 14.4.2008 22:22

Re: Re: Re: Re: Re: a dále:

Snažím se říct, že jsou posedlí kontrolou druhých. Na ženy mají spadeno vždy až v první řadě. Pokud jim povolíme tohle, budou pokračovat. A upozorňuji, že současná vláda je tomu vcelku nakloněna. O dalších kruzích ani nemluvě. Tomismus netomismus, toho využívají jen jako instrumentu.

68 14.4.2008 22:55

Re: Re: Re: Re: Re: a dále:

Jo, to je jako s tou slovenštinou. Ale to není od Aquinského.

68 14.4.2008 21:42

Re: Re: a dále:

Pochopitelně. Ale to by vám mělo být zcela přirozené, takže ta direktiva se vás stejně nebude týkat. Úplně ji přehlédněte.

68 14.4.2008 21:30

Re: a dále:

Na to se bude dohlížet, aby těhotné žíly zdravě, hodně spaly (samy) atd. To lze dnes zajistit.

Dana 14.4.2008 20:04

Měla bych několik otázek:

Může mi někdo říct, existuje-li přesné  číslo, v kolika případech  o interrupci muž věděl a v kolika ženu na interrupci sám poslal?

Skepticus Maximus 14.4.2008 20:36

352 266 145 v okamžiku stisknutí tlačítka "ODESLAT PŘÍSPĚVEK" :-)))

68 14.4.2008 21:37

Re: Měla bych několik otázek:

To číslo je nějak kolem třech milionůdvousetpadesátitisícšestsetčtyřicetivosmi, ale naprosto přesně vám to ted říct nemohu, čekáme ještě na jednoho muže. Trvá mu to.

drak 14.4.2008 19:50

Pan Zvěřina má naprostou pravdu

A má ji o to větší, že jak tak sleduji cvrkot v diskusi, tak dogmatičtí odpůrci interrupcí jsou jaksi pracovitější aktivnější a psavější. Rozhodně sthli ztropit humbuk, který by spíše odpovídal tomu, že jich je ve společnosti většina. Jestli ono to nebude tím, že mají houby užitečného na práci vyjma činností, které začínají vymýváním mozku jiných a končí až agresivním vměšováním do jejich životů.

Takže milí dogmatici, buďte prosím tak laskavi a projevujte prosím svou lásku k bližním tak aby jste jim při tom přestali zasahovat do jejich soukromí. Nic vám totiž po něm není, stejně jako ostatním po vašem.

Sarka 14.4.2008 19:55

Draku -

srdecne se pripojuji k Vasemu prani. Jeste bych pridala prosbu, aby lide, kterym je kazdy zivot svaty stravili alepson primerenou cast jejich volnemu casu aktivismem proti trestu smrti ( a to kdekoli na zemi, nebot KAZDY zivot je svaty), vcetne kamenovani zen, homosexualu a jinych "aberaci" v ultraorthodoxne islamskych kulturach. Jejich zivoty jsou rovnez svate.

Sarka 14.4.2008 19:57

korekce

"volneho casu" - spech je spatny radce ;-)

drak 14.4.2008 21:16

Re: korekce

Obávám se, že mnoho islámských společností je vývojově nastupních, které odpovídaji čemusi mezi naším středověkem a renesnací mnohde je to ještě horší. To, jak tam s ženami zachází a jak se k nim chovají se mi dost hnusí ale to je obávám se asi tak vše, co s tím mohu (můžeme) dělat. Pochybuji o tom, že nějaký nepřiměřený tlak z naší (EU + USA) strany by vývoji v těchto společnostech pomohl. Spíše naopak. Rozhodně bychom ale měli rozhodněji odmítat útoky na svobodu slova a tisku ze strany těchto zemí a také ze strany jeich menšin či duchovnách na našem území, to by spolu se zastavením imigrace z těchto zemí pro daný moment naprosto postačilo...

Nataša 14.4.2008 18:50

Odstrašující případ

Nevím, jestli do českých médií pronikl skandál z jedné barcelonské nemocnice, kde se prováděly ilegální potraty v pokročilém stádiu těhotenství, tedy v době, kdy se v našich porodnicích předčasně narozené děti již běžně zachraňují. Ve Španělsku jsou legální potraty pouze po znásilnění, nebo při zdravotních důvodech na straně matky nebo plodu. Ano, je těžké říct, kdy začíná život, ale kdo má představu o tom, jak vypadá dvouměsíční embryo a jak vypadá dítě předčasně narozené v sedmém měsíci, musí uznat, že to je sakramentský rozdíl.

Jak je vidět na příkladu ze Španělska, přísné zákony věc zrovna nejlíp neřeší.

Milan Kralovic 14.4.2008 18:40

O prave na potrat - 1/2

Nieco sa tu vo vasich nazoroch, komentaroch, clankoch, ale aj v zakonoch obchadza, ci vedome alebo nevedome to je uplne jedno, ale obchadza sa. To NIECO sa vola ZIVOT. Je uplne zbytocne vo svetle dnesnych vseobecne vedou a profesionalmi akceptovatelnych faktov polemizovat o tom, ci je alebo nie je fetus zivym ludskym zarodkom a kedy sa takym stal. Dokazane je, ze sa zivym stal okamihom zavrtania sa spermie do vajicka. Vsetky zmeny v zenskom organizme datovane tym okamihom su evidentne a meratelne. Daju sa oznacit za zapocatie zivota, pretoze vsetky tie meratelne zmeny nesu vsetky vlastnosti samostatneho, na matkinu vyzivu docasne naviazaneho zivota. Trapne a neinformovane, ked uz nechcem povedat, ze nevzdelane a hlupo vyznievajuce su nazory, ze nenarodene dieta v matkinom tele nie je zivym ludskym zarodkom. A kedze ten zarodok je nielen zivym, ale aj LUDSKYM, tak je aj majucim pravo na pokracovanie svojho ludskeho zivota. Bez ohladu na to akym sposobom sa ta spermia dostala do vajicka, komu patrila a ci k tej udalosti doslo obojstrannym, jednostrannym alebo ziadneho s dvoch zucastnenych LUDI suhlasom. Nasilne zastavenie takeho zivota je jednoducho jeho usmrtenie…

Milan Kralovic 14.4.2008 18:42

Re: O prave na potrat - 2/2

Ako vidite, nikde tu nespominam “pravo” matky, ci otca na vyjadrenie sa ci USMRTIT alebo NEUSMRTIT. Take “pravo” by nemalo existovat. Nespominam tiez ci ta matka alebo rodina to dieta chce alebo nechce, ani to, ci je to dieta matkin surodenec alebo dokonca jej brat, to su sice vsetko strasne zavazne fakty a okolnosti, ale ziaden taky fakt NESMIE DAT NIKOMU PRAVO NA USMRTENIE. Matka (a aj otec) ma jedine pravo rozhodnut sa, ci si to dieta chce potom, co ho privedie na svet, nechat alebo nenechat. Ci ho chce vyzivit a vychovat alebo ho chce dat do rodinnej starostlivosti inej neznamej rodine (prostrednictvom statu). Rozhodovanie o moznom USMRTENI nenarodeneho diatata by mal mat pravo jedine stat, a to len v pripade trvaleho ohrozenia zdravia alebo dokonca ohrozenia zivota MATKY. Ak take ohrozenie nie je evidentne, potom by kazda tehotna matka mala mat POVINNOST vyplyvajucu zo zakona svoje dieta porodit. A ked ho nechce, potom sa trebars ani nan nemusi po privedeni na svet pozriet a moze sa ho ihned vzdat. Ak je otec znamy, nemozno ani jemu upriet jeho rodicovske pravo a teda treba sa po matkinom odmietnuti opytat JEHO, ci to dieta chce do svojej starostlivosti (ak ma na nu podmienky) alebo ho tiez nechce. To je jedine pravo, ktore by matka mala mat a aj otec, ak je znamy.

 

Radim vam vsetkym skuste prestat pouzivat vyrazy, ako “potrat”, “interrupcia”, “prerusenie tehotenstva”, “zbavenie sa nechceneho plodu”, “pravo zeny rozhodovat o vlastnom tele” a pod. a zacat pouzivat jeden, vsetkym dobre zrozumitelny vyraz, ktorym je USMRTENIE! Potom si dufam kazdy uvedomi, ze ziadny clovek by nemal mat pravo rozhodnut o inom cloveku ci sa ma alebo nema usmrtit. Take pravo patri jedine STATU (nie lekarovi, ale sudu).

Tomáš Fuk 14.4.2008 18:50

Re: Re: O prave na potrat - 2/2

O tom, že zárodek je živý od začátku, zde asi nikde nepochybuje - je to živá buňka, to je fakt.  A k tomu zbytku, především pak k tomu "by kazda tehotna matka mala mat POVINNOST vyplyvajucu zo zakona svoje dieta porodit": Je moc dobře, že lidi jako vy nemají dostatečnou sílu ve společnosti !!:-(

josef9 14.4.2008 18:57

Re: Re: Re: O prave na potrat - 2/2

Proč si myslíte, že je to dobře? Co hrozného bych prožíval?

Tomáš Fuk 14.4.2008 19:04

Re: Re: Re: Re: O prave na potrat - 2/2

Na tom, že by vás (kdyby jste tedy byl žena) stát nutil zákonem a pod sankcí, že musíte donosit dítě, které nechcete, vám nic divného nepřijde? No pak asi nejste normální ;-)