28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

POLITIKA: Zelená energie

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
go.west 6.6.2009 16:34

Re: nenašel by se

Já myslel, že to byla cenzura, ale ona už se zase objevuje

go.west 6.6.2009 16:31

Re: Janouch,

Jedinným úkolem Zelených je zakonzervovat stávající poziční sítě, zabránit za jajkoukoli cenu investicím do inovací skutečně efektivních technologií a zajistit tak svým chlebodárcům ohromné zisky produkované zastaralým zařízením.

para 6.6.2009 16:19

Re: zelení zločinci s imunitou=likvidace pokroku v cizích službách,stát to chce!!!

Jo jo - sít by se měla urychleně diverzifikovat a decentralizovat... Black Out je vážná hrozba;-)

pepa 6.6.2009 16:12

Havlův kamarád dokazuje, jak se všichni dají koupit, i Havel je koupený Chazary

Článek na zvědavci dokládá zločinné spojení několika banditů světa, máme ještě nějakou šanci v demokracii   ANNÓÓ!!! Popsat věrohodně stav a hledat východiska!!!

pepa 6.6.2009 16:00

zelení zločinci s imunitou=likvidace pokroku v cizích službách,stát to chce!!!

Jak zoufalé cíle si kladou politici a mocní!?!  Ohrožují život miliónů spoluobčanů, páchají prokazatelné zločiny bez potrestání!!!   Nejvyšší státní žalobkyně R. Vesecká mlčí!!! Dle §179 z.č.140/1961 Sb. má být ten kdo ztěžuje odvrácení Obecného ohrožení potrestán až na 12 let nepodmíněně Rozpad elektrické sítě naplňuje skutkovou podstatu tr činu dle §179 a180 Obecné ohrožení! Proč občané mlčí? Proč Policie nekoná??? 

 Zájem vedení státu je asi ztěžovat životní podmínky pro většinu občanů!!!  PROČ? PRTOČ tak činí Topolánkové Paroubkové a jiní ???  Jsou hodně neodpovědní!!!

para 6.6.2009 15:57

Re: Janouch,

Jo jo - Zelení jsou asi opravdu těmi největšími zločinci s pohledu lobistů velkokapitálu a přátel neomezeného rozvoje. I pan Janouch v tom grafu pěkně ukazuje jak neomezeně asi poroste spotřeba dál a dál ....- jednou třeba budem mít každej z nás takovej Temelín v kapse jak mobil ... a ani to prý nebude konec...;-D

Ta dnešní celosvětová krize co si s ní nikdo s tradičních liberálních ekonomů nějak neví rady ale ukazuje na realitu něčeho docela jiného - extenzivní cesta dál už nevede.;-) A možná přijde i doba kdy se zas vrátí vše do prastarých kolejí OZE. http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/scenare-soumraku-civilizace-rustu

VASEKPAV 6.6.2009 15:31

Re: Zelená energie mix

Pane Janouch ?!Nák se v té lidštině netočte, je to pak moc cítit !A Nebojte jaderná loby je dostatečně silná , nějaké větřáky vám vaše jáderko neohrozí ,co?:-):-/R^>->-

Niky 6.6.2009 15:24

Janouch,

velký kamarád Václava Havla,který podporuje zelené zločince,nepřijde vám to hloupé pane Janouch?!

Plocek Teplice 6.6.2009 15:15

Zelená energie mix

Pane pisateli článku. Tápu a nevím co jste chtěl říci nebo naznačit. Opět jeden z příkladů použití dogmagtických tvrzení (nevím jestli dobrých nebo chybných) pro polické účely. Nebo se mýlím?

VASEKPAV 6.6.2009 15:05

Re: Dotované zdroje

P.S.Jo a vemte sebou na projekci, Hradního Ekoexperta ,i Jakl se může kouknout !!!>-:-):-/8-o

M. Zima 6.6.2009 15:03

Správně, nevěřte mě, zeptejte se u ČEZu a u ČEPSu.

VASEKPAV 6.6.2009 14:58

Re: Dotované zdroje

No, tak ste to těm zeleným dali ?!Kopněte si ??!!vy antizelení hrdinové !V noci z 5.6 na 6.6 televize promítala na celém světě , ve stejný čas, dokument O tom co jsme za poslední století udělali s touto planetou !BEZ jakéhokoli patosu , jsme v pr..li ?!!8-o8-o8-o8-o8-o

para 6.6.2009 14:52

Re: Nechápu proč furt chtějí stavět HLUBINNÉ úložiště

Nevím jak to vadí zeleným ale faktem je, že přepracování vyhořelého paliva je operace jak náročná, tak  vhodná k výrobě bomby a proto si ji nechávají pod pokličkou velmoci. Že by zelení byli tou velmocí to pochybuju - nepochybuju ale o tom, že výroba špinavé bomby je podstatně jednoduší a zabezpečení všech provozů tak aby proces nebyl zneužitelný je rovněž nákladovou položkou pro JE. To vše spolu s konstrukcí reaktoru tak aby odolal teroristickému útoku, pádu letadla i blbosti obsluhy finální produkt velmi prodražuje. Že za tím vidí pan Janouch zelenou barvu je jeho věc i hloupost v jednom.

para 6.6.2009 14:44

Re: Pane Janouch,

ps takto postavené pozorování by mělo svou platnost, pokud by obě ty země byly od okolního světa obchodně zcela odděleny. Pokud v těchto zemích jezdí auta na ropu a taví se ocel s využitím energie uhlí či se jen směnují komponenty se zahraničím....odpovídá to  pozorování jakési střední hodnotětě všeho počínání které je odkudkoli třeba energrticky zabezpečit aby celek pracoval v ustáleném režimu. Je to sice obtížné ale o to méně klamavé jak výpočty přes finanční kličky.

Klobouk 6.6.2009 14:34

Myslel jsem

Ze by pan Janouch tomu mohl rozumet.

Jarda 6.6.2009 14:18

Re: Nechápu proč furt chtějí stavět HLUBINNÉ úložiště

Kéž byste měl pravdu, Na mně ta snaha o hlubinná úložiště  někdy působí jako snaha zbavit se nepoužitelného paliva bez zodpovědnosti za kvalitu a bezpečnost uložení. Jen ať to pěkně všechno zůstane pod dohledem na povrchu

krmič 6.6.2009 14:09

Re: abychom si to princi

Stejnosměrná síť byla v části Ostravy (Slezská) ještě za 1. republiky. Tehdejší radioamatéři si to pochvalovali, ušetřili usměrňovací elektronky i velké filtrační kondenzátory, všechno tehdy velice drahé. Ostatně většina rozhlasových přijímačů vyráběných v 50. letech byly tzv. univerzály, které opravdu mohly fungovat i na stejnosměrné síti (i když tehdy asi už nikde taková neexistovala). A malé motorky např. ve vysavačích jsou taky univerzální.

Emil XX 6.6.2009 14:05

Re: Nechápu proč furt chtějí stavět HLUBINNÉ úložiště

Máte pravdu, ale zeleným přepracování a recyklace jaderného paliva vadí ještě víc, než jaderné elektrárny samotné.

Hlubinné ukládání vyhořelého jaderného paliva je VÝMYSL ZELENÝCH, v USA  s tím přišel president Carter, spolu s programem podpory "obnovitelných zdrojů,"  který fakticky zkrachoval.

honzak 6.6.2009 13:57

budu-li ignorovat

nedouka a šílence Zimu, mohu konstatovat, že původní problém "rotujících vektorů" řeší liž 100 let tzv. směrové relé, které zjistí směr proudu ve vedení.

K problematice DC přenosu velkých výkonů tolik, že má smysl, alespoň podle již postavených linek  pro přenosovou soustavu. Zatahovat DC rozvod do distribuční soustavy a na "poslední míli", tedy do domácností je zatím velký nezmysl. Jak technicky (nová vedení, náhrada trafostanic DC/DC měniči), tak administrativně (zcela nové bezpečnostní normy a způsoby ochrany před nebezpečným dotykem živých i neživých částí) a nakonec i prakticky - výměna všech elektrospotřebičů a domácích rozvodů, včetně jištění). Není vyloučeno, že se DC rozvody začnou v budoucnu realizovat, ale patrně jen u větších a zcela nových obytných / průmyslových celků.

Juras 6.6.2009 13:57

Re: Nemám sice čas,

Kdepak autor slyšel o dodávce dampingové elektřiny do Francie a o ztrátách přes 15%? Asi v Blesku, ha, ha.

Jarda 6.6.2009 13:54

Nechápu proč furt chtějí stavět HLUBINNÉ úložiště

a proč pro to jaderné palivo nestačí v areálu JE postavit dostatečně odolnou nadzemní betonovou halu s adekvátním olověným opláštěním. Proč tu radioaktivitu chtějí roztahovat někam k lidem a nenechají si ji v areálu elektrárny?

Nepochybuji, že v případě nadzemního úložiště by byla mnohem lépe zajištěna kontrola obálek kontejnerů, zatímco v případě hlubiného uložiště mám dojem, že smyslej je to tam šoupnout a nechat na pospas osudu, což nějak to nekoresponduje s tvrzením že palivo půjde využít v budoucnu.

Proto jsem jednoznačně za to, aby se přestalo bláznit s tvralým úložištěm a postavilo trvalé úložiště nadzemní v areálu JE Temelín.

krmič 6.6.2009 13:27

Re: abychom si to princi

Přeháníte. Tramvaje a dráhy se s tím vyrovnávají už 100 let. Ano dělá to potíže, ale dají se zvládnout, a to při tom vedou ten proud prakticky přímo v zemi. Střídače jsou sice drahé, ale jejich výkon není nijak nedostatečný, právě naopak, nasazují se tam, kde jsou výkony největší.

Ludva 6.6.2009 13:27

Re: Jaka je teplota

No, podle Hawkinga je teplota černé díry nepřímo úměrná její hmotnosti. To mi připadá jako ještě větší blbost.

R 6.6.2009 13:24

Re: nenašel by se

Enik  zřejmě myslí to, že energetická síť je plošný systém, kde odezva na nějaký rozruch, zapnutí nebo vypnutí třeba megawattového spotřebiče nebo naopak generátoru není okamžitá v celé síti, ale šíří se postupně po jednotlivých větveních sítě  a vytváří různé interakce s jinými šířicími se odezvami. Něco jako rozšiřující se kola vln na vodní hladině po vhození více kamenů a interakce mezi těmi vlnami, případně břehem. Vektor je potom směr, kterým se energie v síti přelévá nebo jinak směr derivace změn průběhu napětí na jednotlivých bodech sítě.

krmič 6.6.2009 13:23

Re: abychom si to princi

Pokud jde o domácnosti, tak spousta spotřebičů už dnes nějaký druh měniče v sobě má - například počítač, televizor, možná i moje pračka. A taky ty úsporné zářivky. V blízké budoucnosti těch přístrojů bude stále více. Při ss síti by se tato zařízení dokonce mírně zjednodušila, v domácnostech by problém nebyl. Pouze by to podpořilo trh - zavedlo by se šrotovné na AC spotřebiče :-)

R 6.6.2009 13:15

Re: abychom si to princi

Já nejsem odborník na energetiku, ale třeba venkovní rozvody DC místo AC budou mít velké problémy se svodovými proudy. Ty odstranit nejde a zatímco AC svodové proudy dnešním materiálům nevadí, DC svodové proudy budou v vlhčím prostředí pěkně podle Coulombova zákona ocelové a vůbec všechny kovové materiály docela slušnou rychlostí rozežírat. Kovové stožáry stejně jako různá podzemní vedení, uzemňovací vedení nebo přes izolaci prakticky jakékoliv kabely ve vhku.  Spousta věcí by se musela dělat úplně jinak, nejspíš o hodně dráž..

Nehledě k tomu, že dnešní impulzní polovodičové střídače jsou sice  docela vymakaná věc, ale z pohledu silové energetiky to jsou proti klasickým silovým transformátorům zatím jen  drahé hračky nedostatečného výkonu.

Emil XX 6.6.2009 13:15

Re: Aniž bych chtěl umenšovat efektivnost JE

Pokud je schopen někdo provozovat větrné elektrárny bez subvencí a povinných odkupů nic proti tomu, ať si je staví a provozuje.

Zatím je to ale tak, že pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik se nuceně platí větrným tunelářům, byl by již dávno zaplacen. Pokud by prodával za stejnou cenu, jako fotovoltaické elektrárrny, zaplatil bz se ZA JEDEN ROK PROVOZU.

krmič 6.6.2009 13:10

Re: ...

J. A. Komenský, ten opravdový historický, vynalezl na sklonku života také perpetuum mobile. Tedy alespoň se domníval, že vynalezl. Děti se o tom ve škole z pochopitelných důvodů neučí, ale je to pravda. Takže s energetikou něco společného měl.

Enik 6.6.2009 13:07

Re: nenašel by se

MVE na to můžou mít relé. Energetická síť je ovšem mnohem složitější.

 Momentálně musím k zákazníkovi. K problému se vrátím večer.

R 6.6.2009 12:56

Re: Politický prostitut.

R^R^R^přesné.  Snad je vhodné doplnit, že starší  političtí prostituti se vyvezli nahoru na strachu z atomové energie, ti novější na strachu z globálního oteplení, z GMO a taky se dá říct vůbec na strachu z techniky a chemie.