30.6.2024 | Svátek má Šárka


Diskuse k článku

POLITIKA: Zelená energie

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Enik. 6.6.2009 9:05

Re: Solární panely a větrníky bez dotací

Jenže současné zákony garantují výkupní ceny na příštích 20let s 10% valorizací za rok. Za těch 20 roků tak bude cena elektřiny z OZ 7x dražší než dnes. Umí si někdo představit jaký to bude mít dopad na ceny elektřiny?

Vidlák 6.6.2009 9:03

Re: Bylo by to k smíchu kdyby to nebylo k pláči!

Stejnosměrný proud nelze přímo transformovat. Všude by se musely budovat střídače, od nabíječek mobilů, přes TV až k ledničkám a automatickým pračkám. Každé toto zařízení totiž vyžaduje jiné napětí.

Při přenosu velkých výkonů by nastal veliký, ne-li neřešitelný problém. Zvláště při dálkovém vedení, kde se proud transformuje na velmi vysoké napětí, aby vodiče nemusely být metr silné.

von 6.6.2009 9:00

Re: Bylo by to k smíchu kdyby to nebylo k pláči!

Eniku - máte jistě pravdu, ale proboha - bohužel to není problém, který se hodí na Psa!

R 6.6.2009 8:57

Re: Velmi hezký článek

Nařízené ceny, za které se vykupuje energie z jednotlivých alternativních zdrojů se dají považovat za velice přesné vyjádření průměrné efektivity  každého takového typu alternativního zdroje. Ty nařízené ceny jsou totiž spočítány na průměrnou rentabilitu konkrétního typu zdroje na konkrétním území takovým způsobem, aby se postavení alternativního zdroje na tomto území stalo rentabilní až v rozumné míře výnosné. Tak třeba větrníky u nás jsou nyní asi 4x méně efektivní než tržní zdroje, protože výkupní cena byla proti tržní navýšena zhruba 4x. V Dánsku, které je u moře a ploché, to možná bude jen 2x, protože tam prostě víc fouká. Fotovoltaika u nás je zvýhodněna asi 20x. Někde na Sahaře by to bylo možná 5 - 10 x.  Pokud by se melounisti rozhodli stavět fotovoltaické elektrárny třeba v Laponsku na severu Skandinávie, nebyl by to vůbec žádný problém, protože by pro tyto případy prosadili zvýhodnění výkupní ceny od oka 40x a potom by tam vyrostlo více fotovoltaických elektráren než na té Sahaře.

Já to chápu jako aplikace rčení "Poručíme větru dešti" Najednou z ničeho nic totiž může být Laponsko nebo rovnou severní pól mnohem výhodnější oblast pro stavbu fotovoltaické elektrárny než Sahara.

Enik 6.6.2009 8:42

Bylo by to k smíchu kdyby to nebylo k pláči!

Problém světové energetiky není v technologiích ale v lidech. Podstatou tohoto problému je totiž zcela zásadní nevzdělanost. Vysokoškolsky vzdělaní lidé neznají základní principy existence vesmíru, hmoty a energie. Tím více se to pak týká humanitně zaměřených jedinců. Tupé stádo nevzdělanců jim pak jen přizvukuje a tleská. V horším případě je volí do vrcholné politiky.

 Zářným příkladem nevzdělanosti jsou čelní představitelé SZ. Ani jeden o energetice namá páru, mají ovšem moc o ní rozhodovat. Hrozbu kontinentálního black-outu naprosto nechápou.

 Zásadní problém nestability evropské energetické sítě je používání střídavého proudu. Pokud by se používal proud stejnosměrný, pak by hrozba BO byla podstatně menší. V tuto chvíli možná mnozí nechápou proč by právě střídavý proud měl mít vlív na hrozbu BO. O tomto problému mluvím zcela záměrně. Pokud je mezi Vámi někdo, kdo tyto souvislosti chápe, pak je člověkem patřičně znalým problematiky. Pokud někdo ( a to bude většina) tyto souvislosti nechápe, pak může zastávat zelenou politiku, a bránit se přitom neznalostí fyzikálních zákonů. V každém případě tu dávám prostor pro diskusi a objasnění problému "rotujících vektorů!"

Pavel 6.6.2009 8:37

Solární panely a větrníky bez dotací

Když stát přestane s dotacema na obnovitelné zdroje to budete koukat že se nic už nepostaví. Solárka, větrníky ale každý za svoje peníze. Z mých daní ne!!!

R 6.6.2009 8:36

Re: Pan Janouch neni inzenyr

Pan Janouch skutečně, dá se říct, není inženýr. Inženýrem kdysi byl, než začal studovat dále.  Jeho plný titul je RNDr. František Janouch, CSc. Vystudoval fyzikální fakultu Leningradské univerzity  a působil jako jaderný fyzik ve výzkumném ústavu v Řeži  a na MFF UK v tehdejším Československu a po emigraci potom ve Švédské akademii věd.  Viz Wikipedie.

Vypadá to tedy, že co se týká atomu a energetiky, asi ví, co říká.

Ludva 6.6.2009 8:30

Třeba se zamaskují

Neškodily by maskovací nátěry větrníků, tak, aby splývaly s pozadím. Ale vážně, je nejvyšší čas vrhnout síly (v rámci EU) na štěpné reaktory vyšších generací, abychom nakonec neskončili těmi loučemi . Jaderná fúze je větší chiméra než před 50ti léty a mnozí vědci se domnívají, že nebude fungovat nikdy.

honzak 6.6.2009 8:30

Re: Co s tím budeme dělat? Zatím nic. Ještě pár let počkáme.

i já si podruhé dovolím mírně nesouhlasit - těch 200 lidí bude dělat v turnuse (na směny), takže v jedné cca 66 lidí. To není mnoho, jak by řekl Cimrmann;-D.

Osobně bych si do takového zařízení rád chodil přivydělat k důchodu.

honzak 6.6.2009 8:25

Re: Velmi hezký článek

jen pro úplnost - Homole je horní nádrž Štěchovické přehrady a už cca 65 let to funguje jako přečerpávačka..

Zbytek je 110% pravda, ukazující NEMYSLNOST současného využití větrníků a slunečníků.

děteněkam 6.6.2009 8:21

Re: ...

Komenský, jestli to myslíš vážně, tak jsi vážně (autocenzurováno).

Beda 6.6.2009 8:15

Re: Velmi hezký článek

CEPS by s takovym zdrojem smlouvu asi normalne nepodepsal. Nespolehlivy takovym zpusobem, ze naklady na horkou zalohu to prevalcuji. Jo, vodni mlyn, velky spad, to snad muze i ekonomicky fungovat. Ovsem ty vetraky by nesmely byt v bezne soustave, aby to nedelalo problemy. Takze separatni vedeni, dalsi naklady. Navic tenhle precerpavaci potencial uz je v CR stejne skoro vsechen vyuzit. A precerpavat na klasicke prehrade mi prijde dost blbost.

děteněkam 6.6.2009 8:15

Re: Pan Janouch neni inzenyr

A ty, isi, jsi co?

"cena energie se pohybuje", to jistě, ale jednotka energie je stále jednotka energie, isi!

Sumo 6.6.2009 8:13

Re: Co s tím budeme dělat?

Rakušáci jsou vůbec experti, proti JETE protestují, ale bez elektiny z ní by dávno svítili loučema, minimálně v pravidelných intervalech

Sumo 6.6.2009 8:12

Re: kristova noho!

Jasně že máme ženijní vojsko, rozsahem nevelké, ale na docela slušné úrovni, A z části ženistů se vyvinul oranžový trojúhelník, přesný název si teď nevzpomenu, ale jsou k ruce při katastrofách a tak podobně, i když tam taky tuším dochází k reorganizaci.

Beda 6.6.2009 8:09

Re: Velmi hezký článek

Velmi spravne, jednoducha selska uvaha. Ovsem zeleny ideolog nas oznaci za ideove pomylene...

Mimochodem, zkuste si podobnou uvahu na tzv. usporne zarovky. A hlavne neverte napisu na krabici o tech wattech, ale porovnejte skutecne svetelne toky (tedy to, kvuli cemu ty zarovky rozsvecime). A to uz nemluvim o spektru...

honzak 6.6.2009 8:09

Re: Velmi hezký článek

já bych to doplnil - podle mě by správný přístup byl v narovnání podmínek. Tedy alternativní zdroj by pracoval na základě smlouvy s ČEPSem a fungoval by podle dohodnutého diagramu. Jako např. vodní elektrárny na přehradách.

Výsledkem by byla využitelnost větrníků a slunečníků v řádu JEDNOTEK % a ekonomických krach provozovatele.

Až budou větrníky na Mravenečníku schopné V REÁLNÉM ČASE naplnit horní nádrž Dlouhých strání, tak potom bude dobře. Taková symbioza alternaticních zdrojů má smysl, další realizace by mohla býr na Homoli u Štěchovic. Ale už slyším melouny, jak budou ječet o zničení krajinného rázu a ohrožení biotopů....

Honza42 6.6.2009 8:03

Re: Co s tím budeme dělat? Zatím nic. Ještě pár let počkáme.

To si zase dovolím nesouhlasit. Má to mít cca 200 zaměstnanců, takž nějaký provozní ruch tam bude. Prostě taková menší fabrika, co nehlučí a nekouří. A dobrá a dlouhodobě jistá pracovní příležitost pro lidi z okolí. No neberte to.

Beda 6.6.2009 8:02

Re: ...

Videl jsem to v Pyrenejich. Hnus, velebnosti.

Honza42 6.6.2009 8:00

Re: Velmi hezký článek

Jinými slovy říkáte, že spočítat lze velmi snadno a přesně. A dokonce se to spočítá "samo". Rozhodují totiž prosté ekonomické zákonitosti, pokud je nebude nikdo mrvit.

Co je drahé NEMŮŽE být z principu ekologické.

Beda 6.6.2009 7:58

Re: ...a úložiště postavit pomocí svých ženijních vojsk.

Je levnejsi i efektivnejsi to rozdat - jakkoli - nez kvuli tomu zrizovat ZVS.

honzak 6.6.2009 7:58

Re: Co s tím budeme dělat? Zatím nic. Ještě pár let počkáme.

"Pokud bude úložiště něčím obtěžovat, tak snad jen zvýšeným dopravním ruchem v jeho okolí."

Já bych jen doplnil V DOBĚ VÝSTAVBY. Těch několik konvojů s vyhořelými kazetami za rok by problém neměl být. Snad jen rozježděné mrtvoly melounistů, kteří se budou vrhat pod kola, ale to by hasiči rychle uklidili.

Honza42 6.6.2009 7:57

Re: Pan Janouch neni inzenyr

On pan Janouch nebyl zatím zvolen diktátorem. Takže také proto SE (zřejmě samo) nezačalo před 40 lety.

Svět řídí politici a ty volí tupé nevzdělané stádo, proto SE nezačalo, víme? Co je energetika proti 30 korunám nebo šrotovnému? PRD !!

yenda 6.6.2009 7:57

Velmi hezký článek

S jedním punktem toho článku budu polemizovat. Asi nejde dost dobře spočítat množství energie nutné k výrobě energetických zařízení, jejich přepravě na místo zabudování,  instalaci a jejich provozování. Nakonac to autor sám píše.

Proto jediné správné hodnocení přínosu zdroje obnovitelné enrgie je vyjádřena ekonomickými náklady na proces výroby, ..., provozování, ekonomickou návratností za předpokladu výkupu takto vyrobené energie za tržní ceny. To znamená za ceny výkupu energie srovnatelné s výrobou například z jádra. Vhledem k nestálosti výkonů větrných elektráren výkupní cena by nebyla ani na úrovni 30 halířů/kWh. Zatímco výkupní cena zaručená státem je 2,50 - 3 Kč/kWh. Pochopitelně za současného legislativnho stavu je to výborný byznys.  povinnost postupně zvyšovat podíl dodávané eleltřiny z trvale obnovitelných zdrojů, zaručená výkupní cena elktřiny, monopolní dodavatelé elktřiny, zákazník bez jakýchkoliv možností ovlivnit dodavatele.

honzak 6.6.2009 7:56

Re: ...a úložiště postavit pomocí svých ženijních vojsk.

http://www.152zpr.cz/

Takže nějaké ženijní vojsko máme.

honzak 6.6.2009 7:52

Re: ...a úložiště postavit pomocí svých ženijních vojsk.

problematiku armády jsem nezkoumal, vycházím z toho, že bez ženistů se ani moderní armáda neobejde. Zkusím se progůglovat.

honzak 6.6.2009 7:49

Re: Pan Janouch neni inzenyr

lehni frištenský! A tu svoji sluneční energii (BEZ AKUMULACE) si strč do brusele!

Yarda 6.6.2009 7:45

...a úložiště postavit pomocí svých ženijních vojsk.

My snad teď máme nějaké ženijní vojsko?

BTW: Teď se řeší, kam nacpat státní prachy, aby se čelilo krizi. Což takhle do jisté míry obnovit základní vojenskou službu? Musely by se rekonstuovat nebo nově postavit vojenské objekty, našít uniformy, koupit třeba ženijní stroje a mlamojové na vojně by se naučili užitečné dovednosti, které by mohli využít v civilním zaměstnání.

isi 6.6.2009 7:43

Pan Janouch neni inzenyr

Pan Janouch  neni asi inzenyr a tak papouskuje a jeho "tak tezke"otazky mohli byt uz davno velice dobre zodpovezeny, kdyby se pocalo pracovat na problemech pred 40 ti lety , kdy uz   bylo znamo i kdyz ne na 100% kam se ritime s zivotnim prostredim. Ty jeho neresitelne problemy mi pripadaji jako spatny vtip, Proc si to nepromyslite pane Janouch. Zajiste nemuzeme presne odpovedet  na otazky, neb cena energie se pohybuje, populace sveta  se meni. Svedsko , Cechy jsou pomerne v komplikovane energeticky posici, ale mozna odpoved je v slunecni energii, a  kdyz se pocne mezinarodne NEMRHAT S ENERGII jako v Americea pocnou se stavet mesta s ohledem na ENERGETICKOU SPOTREBU!!!! To neni jen kolik  postavime vetrniku, ale co se bude delat s ENERGII. nyni otazka pane Janouch,  proc se s tim nezacalo pred 40 ti lety pane Janouch , mate na to odpoved??

Otakar 6.6.2009 7:41

Díky za vytrvalost , racionalitu a i tu trochu poezie.

Doufejme, že celosvětová krize bude mít i kladné dopady a to ty, že zelené kretenizmy budou ještě ztrátovější a občan se začne bránit negativním dopadům výstavby alternativních zdrojů a hlavně, že se konečně přestane tolerovat podvod pohonu větrných elektráren na elektřinu ze sítě a jejího prodeje zpět za několikanásobné ceny. Doufejme, že se volič konečně zmátoří a nebude volit tak, že se zelení už do žádného parlamentu nedostanou.