24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Zelená energie

6.6.2009

Již mnoho let se snažím pochopit, jak efektivní jsou ve skutečnosti větrné elektrárny a jiné obnovitelné zdroje. Švédské statistiky nebyly příliš povzbuzující: off-shore větrné elektrárny pracovaly na 15-18% instalovaného výkonu, teprve v posledních letech se snad zlepšily a dnes dosahují kolem 20%.

Převedeno do "lidštiny" to znamená, že jeden temelínský blok (1000MW(e)) by nahradilo ne 1000 větrných elektráren s výkonem 1 MW, ale něco mezi 4000-4500! Výška jejich stožárů je kolem 100 metrů, s vrtulí "nahoru" dosahuje jejich výška kolem 140 metrů. Tedy 2,3 výšky petřínské rozhledny.

Žádný z vynikajících ukrajinských inženýrů, kteří dokázali zkonstruovat a vyrobit v Dněpropetrovsku stovky fantastických mezikontinentálních raket, mi nikdy nebyl schopen dát jasnou odpověď na otázku, která mě již léta trápí: kolik energie je zapotřebí na postavení, provoz, údržbu a nakonec i odstranění takového větrníku (tedy včetně energie na výrobu kovů, cementu a ostatních stavebních materiálů) a kolik energie takovýto větrník za svou předpokládanou délku provozu (tedy životnost) vyrobí. V jednotkách energie, tedy ne v hryvnach, dolarech, korunách.

Skoro před deseti lety jsem v jedné z původních versí svého Energetického slabikáře uvedl statistiku, že globální růst spotřeby elektřiny je větší než růst výroby elektřiny z obnovitelných (tedy zelených) zdrojů.

Před několika týdny mi pan Ladislav Sobotka z VŠE pomohl zaktualizovat mé staré údaje z Energetického slabikáře. Výsledek je mnohem horší, než jsem očekával. Posuďte sami:

electricity

Zatímco v roce 1990 přírůstek globální spotřeby elektřiny byl pokryt skoro z poloviny elektřinou z obnovitelných zdrojů, v roce 2006 pokrývají obnovitelné zdroje pouze necelých 20% globálního přírůstku spotřeby elektřiny.

Budu to mít na zřeteli, až dnes půjdu volit.

Před několika lety jsem dostal tuto básničku. Zamyslete se nad ní a přijďte, prosím, k volebním urnám. A říďte se podle ní:

Energetická politika, uhlí, jádro, plyn, svíčky, louče, krize, knot

V hodinách světa tiše tiká
tušený záblesk výbuchu
energetická politika
je vzdálená však rozruchu

Všechno jde jako po másle
Jen zrádci by z té cesty uhli
Na reaktory vyhaslé
Sedá mour z posledního uhlí

Naděje mele starý mlýn
Nedělní žehlí mlynář kvádro
Dokud je voda, k čemu plyn?
Dokud je vítr, k čemu jádro?

Však jádro pudla moji milí
Zná Faust, který zná všechny kličky
Pomocí krátkozrakých brýlí
Budeme hledat brzy svíčky

Koncepce je prý na baterky
Každý tým chválí svého kouče
Proč sedlat nově staré herky?
Žárovky došly? Zkusme louče!

Ten bubák možné příští krize
Je zatím "příběh z televize"
A dokud obrazovky svítí
Zelení mají živobytí

Už dávno vrzla zadní vrátka
Ať nám to je či není vhod
Čas píše nám to pěkně zkrátka
A svíčkám dohořívá knot

(Dr. František Novotný, 6.6.2002 )

Přeji Vám hezký víkend