28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

POLITIKA: Zelená energie

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
krmič 6.6.2009 20:19

Re: abychom si to princi

Já jsem měl na mysli měniče o výkonech stovek kW a MW. V průmyslu, dopravě, energetice. Od tramvají až po DC přenosové trasy těch největších výkonů. To vám připadá výkonově nedostatečné? Samozřejmě je to dražší, to jsem nepopíral, ale výkonově je to zvládnuté už hodně dávno. A zřejmě se to vyplatí.

para 6.6.2009 20:16

Re: Zelená energie.

Jo osvěta je dost těžký úkol - jak já to vidím nejtěžší bude sebeosvěta pana Janoucha a pokud i to by se povedlo tak jeho obdivovatelů, kteří spásu vidí v nejdražší technologii dneška na kterou prakticky nikdo nemá investiční prostředky / u nás možná jen ČEZ/ a hlavně schopnosti udělat to tak aby se ta investice vrátila podobně rychle jak při spalování fosilů a nezůstaly po ní residua déle jak po těch fosilech. viz tabulka návratností. http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

para 6.6.2009 20:07

Re: Pane Janouchu, mluvíte mi z duše,

Proto asi taky ty větrníky staví i ČEZ vid JS.  A  Dánsko je jich plné.... a Švédové taky berou dotace? Co se spíš zaměřit na ekonomiku různých lokalit a další okolnosti a poučit se z nich ..... - jak pěstovat závist na momentální dotaci co platí jen někde a stejně jednou zkončí. On jaderný výzkum není svým způsobem nejdotovanější obor? - a to už skoro celé století! ;-)

para 6.6.2009 19:59

Re: Stačí pověsit zelené a problémy s energií jsou vyřešeny???

Jo pověsit... - pán G. je "tolerantní lidumil" - /možná s nacistickými sklony/

  Co takhle místo bližního pověsit svou zlobu na hřebíček a podumat čím to, se že kdy společenstva rozrůstají či kolabují? Třeba to není dnes jinak - jen to měřítko poskočilo.

http://ac.blog.sme.sk/c/181117/Skutocne-priciny-financnej-krizy.html

JS 6.6.2009 19:57

Pane Janouchu, mluvíte mi z duše,

Ty větrné elektrárny jsou výhodné jen pro příjemce dotací z našich společných peněz na jejich výstavbu. Bez dotací by byla doba návratnosti investic delší, než životnost zařízení, a to i při státem vynucené výkupní ceně 8 Kč za kWh, jak se prý říká. Připoměl bych, že tento stát svého času ponechal zcela bez pomoci ( patrně na zásah elektrárenské lobby ) a odsoudil tak k zániku malé vodní elektrárny, které by jistý, i když samozřejmě ne podstatný význam mít mohly.

občan 6.6.2009 19:45

Re: Zelená energie

ale jim nejde o to,aby něco věděli.Ono musí vyjít jeden s druhým,aby se systém nerozsypal a na všechny se dostalo.

občan 6.6.2009 19:39

Re: vzdělání hlasatelů zeleného katechismu

Eniku,nevyskakuj.Je nás tady víc s diplomem z matematiky či fyziky.A souhlasím,že to je dobrý základ postoje k přírodě,životu,stvoření světa a i k jednotlivým technickým problémům,které čas od času život předhodí....A na ty tensory s.ru

Niky 6.6.2009 19:35

Celostátní deníky jsou v rukou Němců,

stejně tak regionální deníky Čechy a Morava,které řídí Lída Rakušanová,která už 30 let žádá okamžité zrušení Benešových dekretů a která je velkou kamárádkou Havla,Janoucha a mnoha chartistů.Tyto Německé celostátní a regionální deníky,fanaticky podporují zelené zločince.Pane Janouchu,měl by jste se zamyslet,koho to máte za kamarády!

Antonín I. 6.6.2009 19:27

Zelená energie.

Pane Janouchu, dík za krátký a výstižný článek. Když se ale podívám i jen na část "diskuse", je mi smutno z toho, jak lidé kteří nemají nejmenší ponětí "vo co go" (to abych byl moderní), hlasitě vykřikují nesmysly. Třeba jako stejnosměrná distribuční síť nebo měniče a zdá se, že snad ani nezvládli malou násobilku a i když ano, tak jí neumějí použít. Jenom doufám, že se nedáte odradit a budete stále pokračovat v tom těžkém úkolu osvěty.

Enik 6.6.2009 19:08

Re: nenašel by se

Tak to je téměř dokonalá reakce na moji poznámku. Přesně tohle jsem měl na mysli! Konečně někdo komu to myslí!

Enik 6.6.2009 19:05

Re: budu-li ignorovat

To je důkaz naprostého nepochopení problému!

Enik 6.6.2009 19:03

Re: vzdělání hlasatelů zeleného katechismu

To je obrovský omyl. Fyzika a matematika jsou naprosto univerzální vědy tvořící základ poznání vesmíru. Každý kdo ovládá tyto dvě věci je schopen rozumět jakémukoliv jinému vědeckému odvětví.

Jelínková Naďa 6.6.2009 18:59

Zelená energie

Celá ta zelená energie je pěkná blbost,protože nejlepší je energie nespotřebovaná a  celým článkem mi mluvíte z duše,protože politici, co se týká technických věcí, nevědí nic a papouškují jeden druhého.Nepochopím proč Bursík se tak zastává  biopaliv,kdy  každý sedlák má jasno,že u nás jsou biopaliva z řepky pěkně drahé ,jen jsou  na ni zelené dotace.Bionafta je totiž nárámný kšeft.

vasekpav 6.6.2009 18:58

Re: Dotované zdroje

Podívejte se na ten dokument ? jen namátkou ,na celé zeměkouli to taje a zrychlujese to ,na sibiři taje permafrost a uvolní se metan !Co vy na to!?:-/

Glosator 6.6.2009 18:42

Nemáte tak úplně pravdu

Elektronková radia a televizory (poválečná) měla téměř standardně anodové napětí 300 V (některé starší 250 V, u televizí to bylo později 220 V, viz dále). Mezi radiopřijímači a televizory byl později ale jeden zásadní rozdíl.

Síťové radiopřijímače byly obecně vybaveny transformátorem, který poskytoval napětí 2x300 V pro usměrňovač (aby šlo použít dvoudiody pro usměrnění) a 6,3 V pro jejich žhavení (některé starší přijímače používaly přímožhavené usmerňovací dvoudiody, pro které měl transformátor speciální vinutí s napětím 4V). Transformátor měl na primáru odbočky a tak jej šlo napájet jak ze sítě 220 V, tak i 120 V (byly tam někdy i další možnosti,kdyby se napětí mírně lišilo). Pokud vyžadovaly elektronky pro žhavení různý výkon, odebíraly různý proud.

Takto byly vybaveny i úplně první u nás vyráběné televizory, včetně těch 4V pro usměrňovací diody.

Všechny novější televizory byly ale napájeny napětím 220V, usměrněno a vyhlazeno přímo ze sítě a žhavení elektronek bylo zapojeno v SÉRII a celek byl přímo napájen rovněž 220 V. Napěťový spád na různých elektronkách se lišil podle typu.

Elektronky pro žhavicí napětí 6V měly označení, začínající písmenem E (dříve číslicí 6) a typy elektronek pro seriové napájení začínaly písmenem P.

silvatax 6.6.2009 18:20

Re: Nechápu proč furt chtějí stavět HLUBINNÉ úložiště

obnova vyhořelého paliva je dnes již realitou - problém je v tom, že v evropě - snad kromě Francie- se po roce 1986 velmi zpomalil výzkum, hlavně aplikovaný, jaderné energetiky. Nejsou lidi, řeklo by se kdysi. Jaderná enrgetika netáhne ani investice ani potřebný počet schopných lidí.  To je hlavní příčina  zmiňované drahoty. Čína kašle na rádobyargumenty proti JE, staví atomové elektrárny o 106 a evropa na to hledí, aniž by jí došlo co ji může čekat - totiž zablokování zdrojů jaderného paliva. Jaderná energie je přitom jediná z nejčistších energií, která dokáže v takovém rozsahu pokrýt současné i budoucí nároky společnosti. Z toho hlediska mám zelené odpůrce JE za nevzdělance, ne-li rovnou za nebezpečné fanatiky.  Jejich odpor má ale spíše religiozní povahu; nevychází z racionálních argumentů.

Glosator 6.6.2009 18:19

Až na to, že Francie to zvládá celé bez problémů

Chtělo to jediné, znemožnit právní obstrukce. Tak se i jaderná elektrárna dá postavit za 6 let.

Ono ale přepracování v 40-50 letech 20 století byl docela průšvih, nejen v SSSR. Teprve koncem století se dosáhlo parametrů, vhodných i pro civilní účely.

Glosator 6.6.2009 18:13

Stačí pověsit zelené a problémy s energií jsou vyřešeny

A celosvětová krize je důsledkem vpádu humarightistů do finančního sektoru. Toho využili šíbři, kteří se tam pohybovali vždycky a neštěstí je na světě. Reálná ekonomika za to tentokrát zaručeně nemůže.

Zelení jsou zločinci z pohledu lidí, kteří si na rozdíl od Al Gora nemohou dovolit platit enormní účty za energii...

občan 6.6.2009 18:11

Re: vzdělání hlasatelů zeleného katechismu

na tom něco bude...R^

Glosator 6.6.2009 18:08

Re: zelení zločinci s imunitou=likvidace pokroku v cizích službách,stát to chce!!!

Decentralizovat síť - jak si to představujete????

Spíše se dodržuje zásada existence rezervní trasy. Větrníky (alespoň ty německé) ale ze svého PRINCIPU, spojení sumárně velkého ale časově omezeného a vlastně příležitostného výkonu a POVINNOSTI tento výkon odebrat jsou silně nestabilním prvkem. V normálním tržním hospodářství by je prostě odpojili a blackout by nenastal. Zajistit síť proti výpadku při takovýchto podmínkách je šílené drahé a nikdo to nezaplatí...

R 6.6.2009 18:07

Re: abychom si to princi

Ale pokud se jená o vyšší výkony, od cca 100 wattů výše, je náhrada trafa impulzním měničem ekonomickým problémem. Zvládlo se to jedině u PC, kde díky obrovským miliónovým sériím spadla cena u nejpoužívanějších zdrojů na pár stovek. Jak se ale jedná o nějaký speciální impulzní zdroj vyráběný v malých sériích, jeho cena kvůli složitosti vystoupá na několikanásobek ceny trafa odpovídajícího výkonu.

R 6.6.2009 18:01

Re: abychom si to princi

No, obecně pro různé spotřebiče na nízká napětí probíhá nebo proběhly záměny malých transformátorů na impulzní měniče už teď.  Třeba tranzistorová radia nebo různé napaječe do zásuvky pro mobily a všechno možné.  Zjednodušení jinak bude minimální, ušetří se usměrňovací diody v ceně koruny za kus. Všechno ostatní zůstane.

R 6.6.2009 17:53

Re: vzdělání hlasatelů zeleného katechismu

Nojo, technické vzdělání je vždy specializované, v jiném technickém oboru bez nějaké rozsáhlé rekvalifikace nebo přeškolování si člověk obvykle ani neškrtne. Většina humanitního vzdělání je univerzální nebo pseudouniverzální, člověk se naučí na škole nějaké všeobecné kecy a ty uplatní s minimálními odchylkami skoro všude, kde ho napadne. Včetně politiky a zelené ideologie.

Proto tolik zájmu o humanitní vzdělání .  A pokles zájmů o technické vzdělání.

R 6.6.2009 17:47

Re: Dotované zdroje

Zrovna fotovoltaické panely určené pro montáž na střechu budovy jsou poměrně málo zrůdné, protože ze prvé nezabírají žádnou volnou půdu či zelenou plochu, pokud se nebude zrovna jednat o zelenou střechu a za druhé ve vhodném provedení přímo nahradí střešní krytinu. První takové už se začínají dělat. Je třeba jen pořádně prodloužit  životnost a snížit cenu, aby se omezilo dotování

R 6.6.2009 17:38

Re: abychom si to princi

Já zase doma opatruji staré radioamatérské časopisy z 20 let minulého století a tam se píše o stejnosměrných rozvodech jako o mimořádně nekvalitních s obrovským rušením a velkým kolísáním napětí. A o obecném trendu, kdy se radiopřijimače na stejnosměrné napájení šmahem předělávaly na napájení střídavým proudem. Což šlo tehdy velice špatně, protože se tehdy hodně používaly elektronky s přímým stejnosměrným žhavením katody, které střídavým proudem žhavit nešly. Teprve později se staly standartem elektronky s nepřímým žhavením, kde bylo žhavicí vlákno izolováno a kde proto šlo používat na žhavený běžný střídavý proud 50 Hz.  Potom kromě těch začátků ve 20 letech obvykle nebylo možné bez rozsáhlých úprav elektronková radia a televizory napojit na stejnosměrný proud s výjimkou těch úplně nejjednodušších, protože pro plné využití parametrů elektronek a případně dalších součástek byly v takových spotřebičích ze síťového napětí transformátorem vyráběno napětí jiné, běžné bylo anodové napětí okolo 500 voltů. Taky žhavení elektronek by šlo velice těžko předělat na stejnosměrnou síť, protože nejobvyklejší bylo paralelní žhavení z vinutí trafa o napětí 6,3 voltů. Univerzální jsou takzvané komutátorové motorky, vysavače, vrtačky mixery, pilky a podobné menší spotřebiče. Ale velké množství spotřebičů má asynchronní motorky, od různých elekrických časovačů, mechanické programátory a hlavní motory v automatických  pračkách, výkonnější motory a spotřebiče s motory s velkou životností, jako třeba cirkulárky, vodárny, odvodňovací a cirkulační čerpadla atd...

Cose týká zavedení stejnosměrných rozvodů dnes, leccos už je jinak, ale leccos by zůstalo stejné.  Třeba u střídavých rozvodů jsou majitelé soukromých baráků zvyklí uzemnit síť a hromosvod při stavbě baráku a 40 let se o to nestarat, protože to vydrží, i když norma požaduje pravidelné revize. To by při stejnosměrných rozvodech nemohli, museli by to co pár let kontrolovat a opravovat.

Vidlák 6.6.2009 17:22

Re: vzdělání hlasatelů zeleného katechismu

Mne také to množství politologů, sociologů a jiných žvanilů rozčiluje.

para 6.6.2009 17:14

Re: Janouch,

Jo a jak to víte? Vy u nich jste? Překvapuje mě už jen to, že někdo tak rozhádanej jak SZ a DZS má jen jeden úkol.;-)

občan 6.6.2009 17:09

Re: vzdělání hlasatelů zeleného katechismu

je to logické.Člověk,který má přírodovědecké,ekonomické,právnické či technické vzdělání jest alespoň částečně praktický a na zemi ze samé své podstaty,jinak by ho to ani nebavilo studovat.Nu,a ti ostatní ?Rv

go.west 6.6.2009 16:41

vzdělání hlasatelů zeleného katechismu

Není zajímavé, že když už má náhodou nějaký panák od Zelených vzdělání které by stálo za řeč, že to je vzdělání humanitního směru a nikoli přírodovědného směru ?

go.west 6.6.2009 16:37

Re: Dotované zdroje

VaskuPave, treba jsme vzdělaní v přírodních vědách a slyšíme na argumenty a důkazy , ne propagandu :-) A argumenty nemáte. Máte jen ten váš pokřik.