28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

POLITIKA: Zelená energie

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B XVI 7.6.2009 12:05

Re: Tohle se vám líbit nebude

Amory:  "Jaderná energie stojí například zhruba třikrát více než energie větrná, která zažívá rozmach."  ;-D

vita 7.6.2009 12:04

Re: Minulou sobotu

jsou tři možnosti:1)nebylo bezvětří, protože jinak by se vrtule netočily, 2)perpeetum mobile, 3)georgg byl pod vlivem:-/

vicenzo 7.6.2009 12:04

Re: Minulou sobotu

Ale zase v jinym místě.

vicenzo 7.6.2009 12:02

Re: Mnoho podvodníků jezdí po světě a sklízí potlesky

Taky prej nějakej Lomborg :-)

Glosator 7.6.2009 11:59

Re: Z hlediska tunelování kapes zákazníka je toto

To není pravda, výkupní ceny z větrníků stát neplatí. Pokud platí dotace, jsou to pro větrné tuneláře peníze NAVÍC. Akorát nevím, kdo platí "zelené bonusy."

Glosator 7.6.2009 11:56

Mnoho podvodníků jezdí po světě a sklízí potlesky

Dokonce i vůdcové náboženských sekt.

Jenda 7.6.2009 11:53

Re: ...a úložiště postavit pomocí svých ženijních vojsk.

Jake dovednosti mate na mysli? Zasivat se? Predstirat cinnost na cas? Chlastat?

Nevim kdy pripadne jestli vubec jste byl na vojne ale s vyjimkou svob. Zveriny ktery stravil vetsinu vojny tim, ze postupne vymaloval prakticky cela kasarna a kucharu se tam nikdo nic pouzitelneho nenaucil. Snad jeste mozna, ze si nekdo udelal ridicak na nakladak a parkrat v nem mozna i sedel.

Milaz 7.6.2009 11:52

Re: Z hlediska tunelování kapes zákazníka je toto

dotaci platí stát!!!

Glosator 7.6.2009 11:52

Re: JE zhoršují změnu klimatu

Článek, na který odkazujete, je snůška lží. Jaderné elektrárny se v USA nestaví proto, že jejich stavba v praxi vypadá podobně, jako dálníční obchvat Plzně nebo dálnice D8.

Vyžaduje to pověšení zelených na větrníky a tím zamezení možnosti právních obstrukcí.

Ve Francii byla možnost obstrukcí záknem zamezena a proto vyrábějí 78% elektřiny z jádra a mají nejnižší ceny elektřiny z velkých zemí EU a jako bonus i nejnižší emise CO2 na hlavu z těchto zemí, např. menší než Rakousko, Německo, a dokonce i než Itálie, která přitom elektřinu dováží, zatímco Francie ji vyváží a má ji drahou, zatímco Francie ji má levnou.

crack 7.6.2009 11:48

Tohle se vám líbit nebude

Tohle se vám - centrálním plánovačům, pro jaderným lobbyistům a veřejným manipulátorům a prolhaným vypočítavým komunistům do krámu hodit nebude ;o) http://www.zmenaklimatu.cz/novinky/amory-lovins-rozvoj-jaderne-energetiky-zhorsuje-zmenu-klimatu.html

A teď příjdou diskuze typu co že je ten Amory zač, že nic nevystudoval a podobné žvásty. Mezi tím co vy se tu na diskuzi snažíte přesvědčit že jste bozi a víte o ekonomii, ekologii a politece všechno, mezitím co sedíte doma na zadku, Lovins jezdí po světě a sklízí potlesky. Toho se ovšem vám nedostává, tudíž je hodné vědce pošpinit a urazit. ;o) Je těžké si přiznat pravdu, a jednoduché jít starou osvědčenou leč slepou cestou dalšího drancování neobnovitelného zdroje, jeho drahé zpracování na jehož konci je zase jen toxický a problematický odpad. Vaše sny o JE 4 generace ne a ne přijít, a proto je potřeba psát sci-fi povídky na neviditelného psa ;o)

Jenda 7.6.2009 11:48

Re: Co s tím budeme dělat? Zatím nic. Ještě pár let počkáme.

Chudaci hasici. Nebylo by lepsi nahnat tam par prasat? a pak muzete prodavat ekologicke klobasky.

Stoura 7.6.2009 11:46

Re: JE zhoršují změnu klimatu

No - ono to podle toho článku především zhoršuje stav americké ekonomiky, Autor tam vychází z předpokladu, že vzhledem k propadu dolaru a tomu, že si toho doma umějí vyrobit minimum, jim během posledního roku prudce vzrostly ceny těch technologií. U nás je trend opačný.

Glosator 7.6.2009 11:41

Re: Amory Lovins je protagonista fosilnich zdroju a lump

Máte samozřejmě pravdu. Jen k tomu uhlí, v 70 letech nastal ropný šok e spalování ropz k výrobě elektřiny se stalo příliš nákladným. Bzlo tedy třeba ropu nahradit. Protože se zeleným POMOCÍ PRÁVNÍCH KLIČEK podařilo zastavit rozvoj jaderné energetiky a Carterova snaha přejít na OZE skončila debaklem, přešlo se z ropy na uhlí...

Stoura 7.6.2009 11:40

Re: ČEZ by milerád dostavěl Temelín za svoje peníze

Ale půjde to. Zelených je málo. A věšení oponentů, byť nepohodlných,  je velice nešťastné řešení. Člověk totiž nikdy neví, kdy se stane nepohodlným oponentem.

Po několika blackoutech ale většině společnosti dojde, co se děje. K tomu, aby takové situace nastaly brzy, Německo se svou větrníkovou výstavbou rychle směřuje. Buďme rádi, že tuhle slepou cestičku prošlapává za své peníze někdo jiný než my.

crack 7.6.2009 11:36

JE zhoršují změnu klimatu

http://www.zmenaklimatu.cz/novinky/amory-lovins-rozvoj-jaderne-energetiky-zhorsuje-zmenu-klimatu.html

Glosator 7.6.2009 11:33

ČEZ by milerád dostavěl Temelín za svoje peníze

Jenže bez pověšení zelených na větrníky to asi nepůjde.

Vždycky v lidských dějinách existovaly zrůdy, které chtěly žít na úkor ostatních tak, že jim nějakým způsobem prodávaly a/nebo později  vnucovaly ideologii. To je ten nejpohodlnější způsob, jak žít na účet druhých, ač někdy dost nebezpečný, protože těch syčáků, co by to chtěli dělat je moc a tak se po získání moci vraždí navzájem.

To začalo lidskými obětmi, bez kterých by dle těch podvodníků nevycházelo slunce !!! a zatím posledním výkřikem byl rudozelený šílenec Pol Pot s jeho venkovskými komunami, které se tak líbí i našim zeleným (oni ovšem zamlčují, že bez násilí toho nelze dosáhnout).

 

Glosator 7.6.2009 11:24

Takže to řekněte rovnou - je třeba snížit platy o 30%

aby se vyhovělo zelené ideologii. Takto se to neříká, protože je nutné to pro lidi nějak zaobalit to vynešeně se tvářícíh keců.

 

Emil XX 7.6.2009 11:20

Z hlediska tunelování kapes zákazníka je toto

irrelevantní. Elektřinu z "alternativních" zdrojů totiž musí rozvodné závody tak jako tak vykoupit VŠECHNU. Takže to dotuje vlastně distribuor, který to rozpočte do cen pro koncové zákazníky.

Elektřina je ale o nás taK drahá a zisky ČEZ tak vysoké z úplně jiného důvodu - je to prodej elektřiny na burze za účasti cizích subjektů. To znamená přenesení cizích cen do cen našich. Naštěstí vlastní většinu akcií ČEZu stát, takže zisk jde převážně do státního rozpočtu. Tento mechanismus tvorby cen je dáreček eurohujerů z ČSSD. 

Emil XX 7.6.2009 11:11

Stačí přejít na jádro, a není co řešit

A ta diverzifikace zdrolů cestou větrníků a fotovoltaikÿ je asi stejně účinná, jako kdybyste poháněl generátor pomocí kliky, kterou byste točil rukou (jako pradávné telefony) což by šlo výrazně vylepšit šlapáním do pedálů.

Uvědomte si, že ta vysoká cena elektřiny z větrníků je dána enormními materiálovými náklady, protože je to obří zařízení s malým výkonem. U fotovoltaiky je to dokonce enormní ENERGETICKÁ náročnost výroby superčistého křemíku.

To nic nemění na faktu, že by se mělo omezit spalování domácího uhlí. Pokud chtějí uhelné elektrárny elektřinu vyvážet, ať používají uhlí z dovozu.

Jediné, co má u alternativních zdrojů smysl, je jejich vývoj, pokud lze nakonec vyvinout konkurenceschopné zařízení (to snad bude možno časem dosáhnout u té fotovoltaiky, pokud se vyvine jiná metoda získávání superčistého křemíku).  Jejich dotované nasazení  je hovadina a zlodějna (ze strany jejich provozovatelů a politiků, kteří schválili zlodějské zákony o povinném odkupu vyrobené elektřiny).

Kontrolní otázka, víte jak se dnes vyrábí superčistý křemík???

honzak 7.6.2009 11:09

Re: budu-li ignorovat

Jo? Tak kde teda je problém DC PŘENOSU VELKÝCH VÝKONŮ?

Stoura 7.6.2009 10:45

Re: Minulou sobotu

Myslím, že pára stoupající z komína ukazuje rychlost větru v různých výškách (pokud vyjdu z popisu v příspěvku, na nějž reagujete)

LJG 7.6.2009 10:16

Re: Minulou sobotu

Že je bezvětří dole, nemusí znamenat , že je bezvětří o pár metrů výš. Viz třeba to letadlo letadlo, co ho dostal v roce 1990 střih větru.

Milaz 7.6.2009 10:12

Re: dotace Německa

A oni jsou, takže my dotujem

Milaz 7.6.2009 10:05

Re: Kolik

Průměr je proměný - skladba energie je proměná. Navíc jsou tady služby sítě - platí se např. i za to, že elektřinu nevyrobíte. Nejlevnější uhelka 75ha/Kwh jinak přes 1kč, EDU 55ha, ETE 73ha - ale to jsou čísla bez služeb!!

R 7.6.2009 10:04

Re: Budoucnost

OZE jsou i dnes dobrá věc, pokud se použijí jako doplněk. Pokud se využije kus země jinak zrovna nevyužitelný, hromada biomasy, co by byla jinak jako odpad, kapacita pole, když zrovna je hlavní plodiny nadbytek a její pěstování by bylo ztrátové.... Pak se i hodí použít nejnovější nejkvalitnější materiály vyrobené za použití fosilní energie....Tam je potom přínos z OZE jak nalezený. Pokud se ale pěstování OZE provádí na úkor něčeho, je to špatně.

Yowda 7.6.2009 9:59

Re: dotace Německa

já by jsem, ty by jsi, on by je

my by jsme, vy by jste, oni by jsou..

:-(:-(:-(

Stoura 7.6.2009 9:57

Re: Kolik

Vzhledem k tomu, že ČEZ má zisk asi 25% ze svého obratu, bude to asi tři čtvrtiny jeho cen.

Georgg 7.6.2009 9:47

Kolik

ale stojí el.energie v průměru, tedy ze všech zdrojů?

Stoura 7.6.2009 9:47

Re: abychom si to princi

Nevýhoda stejnosměrných sítí tkví především v obtížné změně napětí. Va velké vzdálenosti se nevyplatí přenášet nízká napětí, na malé zase není bezpečné mít napětí vysoká. A stejnosměrný proud se špatně transformuje. To je hlavní důvod používání střídaviny.

Odrušování je vedlejší problém.

R 7.6.2009 9:41

Re: abychom si to princi

Je fakt, že elektronky nejsou můj obor. Dostal jsem se k nim akorát v starších černobílých televizorech, které se daly  výměnami elektronek  udržovat v rozumném chodu bez zásahu kvalifikovaného opraváře a potom ,když jsem z pár vraků kdysi vytěžoval tehdy těžko sehnatelná trafa a další součástky.

U té stejnosměrné sítě, co vím z těch starých článků, byl právě problém v tom, ře radiopřijímače na stejnosměrný rozvod byly tehdy dělány pro ideální podmínky bez zvlnění, takže byly napojeny přímo bez jakýchkoliv odrušovacích členů. Jenže se ukázal opak, rušení  zapínáním a vypínáním spotřebičů se šířilo daleko stejně jako indukování rušení třeba z jistření napájení tramvají nebo z tehdy neodrušených zapalování automobilů a dohromady bylo v takové stejnosměrné síti rušení mnohem více než v střídavé.