28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

POLITIKA: Zelená energie

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pavel 99 7.6.2009 9:39

Re: Budoucnost

Ano máte pravdu. A tím jste také vymezil technologický strop, ke kterému podobné nápady (myslím využívat pouze OZE) mohou směřovat. Rozhodně to není žádný z "moderních" a nyní dotovaných a prosazovaných OZE.

Georgg 7.6.2009 9:31

Minulou sobotu

jsem byl v Laa v termálech...a když tak v devět večer jedu směrem na Brno, stojí u Hrušovan asi šest větrníků...a všechny se točí...kousek dál, asi 15km vzdušnou čarou jsou Dukovany a její chladicí komíny...dva si "pšoukly", odhadem tak v 7-8 hodin večer a ta pára tvořila krásný hřib do výše ca. 300-400m, byly úplně kolmo nahoru - tedy bylo úplné bezvětří...zastavil jsem a posledních paprscích slunce jsem to pozoroval...ano, bezvětří a větrníky se točily...

R 7.6.2009 9:27

Re: vzdělání hlasatelů zeleného katechismu

Poznání vesmíru možná, ale v praxi ve fabrikách a jinde, kde pracuje většina lidí, se obvykle s vesmírem nepracuje. Z matematiky se trochu využije statistika, jinak z fyziky a matematiky nic, všechno ostatní jsou speciální znalosti konkrétních technických oborů.

Milaz 7.6.2009 9:25

Re: Copak o to, pitomci jste kovaní, to tu dokazujete permanentně,

Pod cenou vyvážíme DOTOVANOU energii!!!!! Výrobní cena 1kWh je cca 70ha(v jaderkách), takže cena na burze zase není tak špatná.

O ČEZáckém dumpingu?

R 7.6.2009 9:16

Re: Energetika trochu šířeji

Kultivovaní lidi postaví nízkoenergetický barák a ten potom přecpou  nejmodernějšími elektrickými spotřebiči ovládanými mikroprocesory, takže společně s klimatizací a vzduchotechnikou v nízkoenergetickém baráku obvykle nutnou spotřebují více elektrické energie než v původním starém vysoce energetickém baráku. Pravda, ušetří tepelnou energii za topení.  A když při stavbě udělají nějakou chybu, tak se jim do izolace stěn nastěhují myší a v izolaci střechy si udělají hnízda práci a za 10 let mohou izolovat znova...;-(

M. Zima 7.6.2009 9:15

Copak o to, pitomci jste kovaní, to tu dokazujete permanentně,

Např.: Věřím Vám, že máte pravdu a že Češi vyvážejí na Západ pod cenu, (přitom vycházím z toho, že myslíte kWh), potom se ale ptám, proč mi stejní blbečci, kteří Vám aplaudují včera spílali, když jsem mluvil o ČEZáckém dumpigu. (Těch příkladů na blbost atomových fanatiků je bezpočet.)

Milaz 7.6.2009 9:13

Re: dotace Německa

Jedna jaderka opravdu na pokrytí spotřeby naší země nestačí - obě dodají do sítě necelých 30% elektřiny.

Milaz 7.6.2009 9:11

Re: Energetika trochu šířeji

Nejlepším krokem je investice do nových jaderných zdrojů s paralerní mohutnou investicí do vývoje jaderné fúze.

Např celosvětové známé zásoby uranu by při současntné spotřebě vystačili celému lidstvu na několik tisíc let !!!

para 7.6.2009 9:11

Re: Energetika trochu šířeji

Ale jo - navrhuji: Např ohledně vzdělanosti. Je nutné aby si dopady úrovně ERoEI na společenský systém uvědomilo co nejvíce lidí a zejména těch v jejím vedení. Proč by se to ale neměli učit už i děti ve školách kduž je to bude až fatálně determinovat - nás potkali jen prvé náznaky toho co přijde. Diskuse k tomuto tématu by také mohla být přínosná. Jedinci by měli zavzpomínat na své dědy a pradědy a jejich skromnost i houževnatost - tedy zavzpomínat zavčas. Ten JETE by měl dostavit ČEZ Z VLASTNÍCH NÁKLADŮ. Tak by v této zemičce zůstalo de facto zakonzervováno ještě trochu toho hnědého uhlí. Obecně je třeba jít cestou souladu zákonů přírodních se společenkými.

Je toho víc o čem uvažovat - sám hledám a kladu si takové otázky. Náměty jsou v odkazech co jsem zde už nechal. Já sám bych měl např. máknout na gramatice...

Ted už mě ale čeká namísto diskuse běžná práce. Pěkný den. Budu snad večer.;-)

R 7.6.2009 9:10

Re: pane Janouch

Studií na téma zrychlení odtoku srážkové vody z kulturní krajiny najdete určitě plno. Za sebe můžu říct, že když vezmu kružítko a udělám kilometr, dva kolem svého baráku, tak tam můžu z fleku vypočítat nejméně 10 hektarů plochy, která byla okolo roku 1970 bažina, bažinaté rybníčky s přílušnými biotopy nebo široké meandrovité toky potoků s příslušnými vlhkými pobřežními porosty a nyní to jsou rovná pole, kde potok teče v tubkách pod zemí nebo rovné toky v vybetonovaném korytu nebo uvnitř vesnice suché travnaté plochy s občasnými poklopy kanálů podél asfaltky. A to nemluvím o plošných melioracích udělaných v 70 letech na všech polích, trubky co 30 - 50 metrů, které stahují vodu z každého trochu vlhkého kousku pole.

Když vezmu blízkou řeku (udávaný průměrný průtok ve 30 letech 300 litrů za sekundu )  tak v ohruhu 5 kilometrů bylo podle soupisů vodních děl z roku nějak 1925 na náhonech na pravé i levé straně asi 5 mlýnů a pil o udávaném výkonu od 1 do 6 kilowatt, průtoku vody na náhonu od 100 do 300 litrů za sekundu a výšce na vodní kolo od 1,5 do 4 metrů.  Dneska je jen v řece po 8 - 10 měsíců v roce menší průtok než 100 litrů za sekundu, tudíž pro jakékoliv vodní dílo nepoužitelný. Přitom do říčního koryta se vejde voda o průtoku více než 100 metrů krychlových za sekundu, jak prokázala povodeň v roce 1997.

Milaz 7.6.2009 9:06

Re: dotace Německa

Pokud by nebylo větrníků, nemuseli by jsme tolik vyvážet !!! Jinak samozřejmě souhlasím, že spalování fosilních paliv je nesmys. Rozložení nákladů na výrobu potravin není konstantní - měnilo se a bude se měnit a ani Vy a ani já nevíme jak - můžeme jen předpokládat!

Dále účinost - 30% je účinost převodu z tepla na eletrickou energii. Obecná účinost porovnaná s jadernou reakci, či jadernou fúzí či dokonce s anihilací je někde úplně jinde. Výroba elektřiny pomocí spalování je pitomost - jen se to hodí "uhlobaronům".

Tino 7.6.2009 8:55

Re: dotace Německa

No rozhodně pitomci jsme už tím, že nejsme schopni donutit politickou reprezentaci k radikálním krokům v oblasti energetiky. Stát má šedesáti procentní podíl v ČEZu. Tedy stát defakto rozhoduje o činnosti téhle akciovky. Státním úředníkům i vládnoucím politikům určitě vyhovuje současný stav, protože dividendy se sypou, erár má z nich bene, politici mají jednodušší rozpočtově přerozdělovací problémy.

Zatím to z ČEZu sype! Ale až se zjistí, že jedna jaderka už nepokrývá potřebu země, pak bude na všechno pozdě!

Stoura 7.6.2009 8:50

Re: dotace Německa

Aha - takže těmi konkrétními kroky  má být totální rozpad energetiky, rezignace na cokoliv kromě nespolehlivého větru. Chápu Vás správně?

R 7.6.2009 8:47

Re: Pane Janouchu, mluvíte mi z duše,

Je třeba se zamyslet nad životním cyklem odvětví. Každý výrobek je ze začátku masivně dotován, protože se investuje do jeho vývoje. Prostředky se začnou vracet a stavba začne být rentabilní teprve tehdy, když je ten výrobek díky předchozímu vývoji na dostatečné technické úrovni. Jaderná energetika tuto hranici překročila někdy v 70 letech minulého století. Nyní se nachází ve stadiu, kdy výzkum stále požírá další prostředky, ale produkuje využitelné a jednoznačně ekonomicky konkurenceschopné výrobky, konkrétně nové jaderné elektrárny. A bude je ještě produkovat po desetiletí, protože zásoby uranu jsou na nějak 50 - 100 let, pokud se vezmou v úvahu klasické jaderky a na 500 - 1000 let, pokud se vezmou v úvahu množivé jaderné reaktory. A to se započtením současného vývoje spotřeby energie, tedy neustálého růstu.

Větrníky jsou ve fázi, kdy je do vývoje masivně investováno, ale výsledek zatím není konkurenceschopný. To je v pořádku, pokud dokončené a realizované výrobky budou použity k získávání nových poznatků  dalšímu vývoji. Jenže díky dotacím nejsou nově stavěné větrníky využívány k vývoji dokonalejších větrníků, ale masově k prostému žití jednotlivců a firem, repektive k prožírání  zisků dotovaných z peněz ostatních. A to je špatně.  Není to nic jiného než čiročirý lobbysmus "zeleného" "alternativního" průmyslu

para 7.6.2009 8:42

Re: dotace Německa

Jo to je zkutečnost nutná k tomu aby se energetická sít zdrojově nescvrkla do jediných všemocných rukou - není to momentálně efektivní ale vede to k diverzifikaci zdrojů - je to strategicky efektivní. Považ ale Milazi množství toho vyvezeného a jeho původ. Zjistíš že to má s obrovskou převahou původ v hnědém severočeském uhlí páleném s účiností cca jen 30%. Zbytel letí komíny a horší je i to, že už za pár desetiletí uletí takto i naše domácí surovina pro další generace. Kapitál se ovšem dá přelít jinam. Ti co zde zůstanou at si nějak pomůžou - že? Třeba ji zbude alespon na pár hodin deně těch pár větrníků či solár nebo voda. Jejich věc. A o tuto "jejich věc" se možná trochu málo cíleně ale přeci jen snaží ta vládní energ, politika malinko zasadit. Podle mého odhadu to pro mnohé k přežití stačit nebude. Většinu hodnoty potravin tvoří totiž už dnes energie vložená do hnojiv a transportu a ta se začne zanedlouho obecně nedostávat.

"No nejsme pitomci?" - jak píšeš.;-)

Stoura 7.6.2009 8:33

Re: Energetika trochu šířeji

Takže jinými slovy: žádné konkrétní kroky nenavrhujete.

Stoura 7.6.2009 8:31

Re: pane Janouch

Mohl byste prosím své tvrzení podpořit odkazem na nějakou odbornou studii. Rád bych si ověřil především takové Vámi tvrzené (a IMHO nepravdivé) údaje, jako že všechny potoky jsou zatrubněny nebo ten poměr suchých a vlhkých období.

para 7.6.2009 8:29

Re: Energetika trochu šířeji

Stouro já znám kultivované lidí i v tomto státě a když se kolem sebe nyní podívám, tak vidím, že ona krize učí šetřit i některé ty další. Zatepliujem, méně cestujem...Né já ale okolnosti to asi budou co donutí k úsporám - bohužel Souhlasím ale s Tebou v tom, že jen idea nestačí. Jak jsem psal již jinde - člověk je obecně nejnebezpečnější predátor této planety - ten se svých vymožeností, pohodlnosti, chtivosti v prvenství a dalších dosti ostudných vlastností jen tak snadno nějakou i dobe míněnou radou nezbaví. Hovoří o tom jasně i jeho historie. Vždy to byly až okolní podmínky co jej determinovali. Platí to ale obdobně i pro zbytek přírody. Ten náš metabolismus je ale nyní extrémě náročný na suroviny a energie. Jsme teplokrevníci a velmi samolibí na to abychom si svou zranitelnost s pohledu této závislosti uvědomili a to i přes  naši duševní vyspělost oproti přírodnímu okolí. Ke hvězdám se takto nedostanem - začíná padat klec.:-(

R 7.6.2009 8:21

Re: malá pomůcka pro výpočet efektivity "nových zdrojů"

Souhlas. Výstižné.

V bodu 2 je ale určité zjednodušení. Kotle na spalování obilí a podobných materiálů s podobnou zrnitostí byly vyvinuty hlavně na míru větším zemědělcům pro nárazovou likvidaci různých naplesnivělých zbytků potravin. Zplesnivělé obilí je totiž podle našich předpisů díky obsahu plísňových toxinů považováno za zvlášť nebezpečný odpad a pokud někdo vyprodukuje více než 50 kilo takových odpadů, je povinen za tučnou úplatu dát takový odpad zlikvidovat specializované certifikované firmě. Tento kotel by umožnil likvidovat tyto věci přímo zemědělci, legálně a ještě by z toho měl teplo. Jinak po většinu doby se v kotli měly spalovat peletky či jiný podobný nepotravinový materiál.

Tady toho se bohužel chopili propagandisté, podle kterých se bude v kotlích spalovat chleba a tuto myšlenku tak zprofanovali.

R 7.6.2009 8:08

Re: pane Janouch

Tady v Severomoravském kraji se pokoušela jakási firma provozující větrníky je postavit v jakési obci na severovýchodním úpatí Jeseníku někde u Vítkova. za instalaci několika větrníků o instalovaném výkonu řádově megawaty slibovala obci tuším 400 tisíc Kč ročně. Podrobnosti už nevím, tehdy jsem to je zběžně přelétl.  Někdy loni na podzim o tom proběhly v tisku zprávy, naštěstí to neprošlo. Musím vyzdvihnout bývalého hejtmana moravskoslezského kraje  Tošenovského, který kde mohl, tak se stavěl proti větrníkům ( pokud si pamatuji, má technické vzdělání a v oboru taky předtím pracoval ), i když kdyby se rozhodla obec pro větrníky, asi by to kraj moc neovlivnil.  Uvidíme, jak se k tomu bude stavět Palas.  Jinak podobně naslibovala statisícové částky obcím firma, která chtěla postavit větrníky někde ve východní části Krušných hor kdesi blízko Ústí. To se naštěstí povedlo zarazit díky tomu, že v místě uvažovaných staveb větrníků žijou jacísi chránění ptáci, kteří by byli větrníky zdecimováni.

R 7.6.2009 7:57

Re: pane Janouch

Všechny potoky v krajině se zatrubnily, napřímily, zmeliorovaly, různé bažinaté lesíky kolem pramenišť potoků se odvodnily a vykácely. Kde dříve bylo v průměru měsíc, dva měsíce v roce málo vody a plno mlýnů kolem řeky, je dneska málo vody 6 - 10 měsíců v roce. Pořádně zaprší dva dny a v řece je hned velká voda, ale za týden je to už zase troška uprostřed koryta. Zatímco dříve z celé krajiny tekly vody do řeky ještě dlouho po větším dešti a  celá krajina tak plošně přispívala k vodnatosti řek, dneska po trochu delším suchu k vodnatosti řek přispívají jenom horské oblasti s nedotčenou krajinou, v zkultivované krajině k vodnatosti řek přispívají maximálně odpadní vody z čistíren odpadních vod nebo přímo z odpadních kanálů.

zoch 7.6.2009 7:27

Re: Celostátní deníky jsou v rukou Němců,

Niky,

dvacetšest let jsem si nekoupil žádné noviny ( vyjmy toho blázince na konci roku 89 ). Proto je mi jedno,kdo je vlastní. Za celou dobu jsem nepocítil,že jsem o něco přišel.

k. 7.6.2009 7:23

Re: para, Luky, OZE,

Jaká pitomost,můžete být konkretní ?Jinak ten Váš příspěvek je pitomost.

Milaz 7.6.2009 7:11

dotace Německa

Vyvážíme do Německa peníze!!!!   - díky škůdcům ze strany zelených.

Představte si, že stát nutí rozvodné závody vykupovat jakékoli množství el.energie vyrobené z obnovitelných zdrojů(OZ). Za el. energii z OZ pak doplácí přes 10kč na kW. Vzhledem k tomu, že významná část OZ je z větrníků, vznikají nechtěné přebytky a ty vyvážíme - nejčastěji do Němec a Rakous. Ale né za 12kč za kW ale za 1,5kč za kW(dle burzy). No nejsme pitomci!?

jaryn 7.6.2009 6:53

para, Luky, OZE,

je vážně nutné dávat každou větou najevo jak moc jste hloupí? Co věta, to pitomost, reagovat ani nemá cenu

emersonskej 7.6.2009 1:23

Re: Zelená energie.

Doporučuju k nahlédnutí - jenom tak pro pořádek abychom si ujasnili jak je Temelín a vůbec JE rentabilní...

http://www.jihocestitatkove.cz/index.php/37-temelinsky-otesanek

Stoura 7.6.2009 1:06

Re: Energetika trochu šířeji

násilí ... :-(

Stoura 7.6.2009 1:03

Re: Energetika trochu šířeji

Zkuste navrhnout konkrétní kroky, jak k tomu lidi donutit. Jediný stát, kde se Vaše idee prozatím realizovany, k tomu použil brutální násilý a jmenoval se Kambodža.

para 7.6.2009 0:50

Re: poslední šance

A neni tou poslední šancí začít namísto posměšků konečně přemýšlet o realitě tohoto světa? Tou realitou může být právě  závislost společenské prosperity na dostupnosti zdrojů, technologií a také osobní skromnosti a ukázněnost jednotlivců.... Nebo má kmotr... větší víru v kouzelné proutky či obětiny jak ve středověku?...;-)

Borek@exil 7.6.2009 0:48

Re: Budu neustále opakovat,

Pane Vileta, to jste napsal moc hezky. Je to skoro až poetické, a při tom tak řízně pravdivé!