30.6.2024 | Svátek má Šárka


Diskuse k článku

POLITIKA: Zelená energie

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Nikoloki 6.6.2009 10:53

Dotované zdroje

Zrůdnost dotací do alternativních zdrojů elektrické energie mi potvrdil v televizi viděný pořad o domě s nulovou energetickou náročností, na kterém měl majitel instalovány také solární panely pro výrobu elektrické energie, jimiž vyrobenou elektřinu ovšem sám nespotřebovával, jak by mělo býti v normálních podmínkách samozřejmé, nýbrž ji draze prodával a stejné množství zpět levně nakupoval 8-o ...

honzak 6.6.2009 10:53

Re: Aniž bych chtěl umenšovat efektivnost JE

moje drobné poznatky o švédských VE říkají, že na zasolených bažinách na pobřeží, kde fouká téměř furt mají velmi slušné opodstatnění. Ve vnitrozemí jsem byl jen 2x a to před 15 lety a žádný větrák tam díkybohu nebyl.

Pakliže je švédská energetická soustava schopna v reálném čase snížit výkon klasických elektráren v době, kdy je zaručený dlouhodobý vítr, tak jí (té sosutavě) budiž přáno. Naopak,bezmyšlenkovitě (melounovitě) převádět švédské řešení do podmínek Česka je veliký zločin a ten z/m/r/d buršík by za to měl viset za nohy na kandelábru jako svého času Mussollini.

ps 6.6.2009 10:51

Re: Aniž bych chtěl umenšovat efektivnost JE

A je větrná energetika ve Švédsku dotovaná? Neměla by být když má tak nízké náklady.

PetrK 6.6.2009 10:50

Pane Janouchu, pane Zimo,

jeden z vás šlape hodně vedle, dá se říci přímo do hnědého, ale pan Janouch to není!!!

ps 6.6.2009 10:49

Re: Člověk s elementární inteligencí neignoruje fakta. Nic neslyšel o elektrokartelu napadeném EK? Tak jste jako čeští politici.

Celoevropský elektroenergetický kartel? Tak to bude větší pálka než dostal Microsoft. Je jen zajímavě, že sdělovací prostředky mlčí. Nebo se to vše odehrává pouze ve tvé fantazii?

para 6.6.2009 10:48

Re: Volební agitka lobisty Janoucha za jádro.

Tak to mě mrzí - jsdnak jsem mizernou gramatikou těm odkazům neudělal dobrou reklamu a navíc jsem se od Vás nedozvěděl vůbec nic o tom co mě eminentně zajímá - Vás asi předně ta gramatika - že?

honzak 6.6.2009 10:48

Re: Bylo by to k smíchu kdyby to nebylo k pláči!

v tom případě už to mepij / nekuř. Nedělá ti to dobře.

Princ Jasoń 6.6.2009 10:46

Aniž bych chtěl umenšovat efektivnost JE

je nutno poznamenat, že využití všech švédských větrných elektráren v roce 2008 bylo 24,3% (www.vindstat.nu) . Zdůrazňuji všech - tedy i těch poměrně neefektivních ve vnitrozemí. Off-shore dosahují kolem 48% podle toho, co jsem nedávno četl na www.nyteknik.se a co teď nemám čas hledat. Největší legrace je, že podle: http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article508834.ece stojí 1 kWh větrné eenergie 0,30 SEK kdežto 1 kWh jaderné stojí 0,33 SEK, a to včetně všech subvencí a nákladů na likvidaci a uložení odpadu. Než se do mě pustíte, tak zdůrazňuji - nejsem zastánce rušení JE, jenom udávám aktuální údaje.

M. Zima 6.6.2009 10:45

Obchodní mentalita ČEZu

se neliší od chování dovozců odpadu. ČEZ je jenom trochu sofistikovanější. Jestliže jste proti dovozu evropského odpadu do českých lesů a současně pro ČEZáckou politiku, tak nemáte všechy hrníčky ve skříni na správném místě.

hehe 6.6.2009 10:44

Re: Jaka je teplota

Tak to vím uplně přesně!  -28,3 celsiuse.

franta ze mlejna 6.6.2009 10:43

Re: Děkuji Vám

Idiote!!! A kdo prosadil dotace??? To se nám to vydělává, když nám idioti strkaj mergle.

para 6.6.2009 10:42

Re: Pane Janouch,

Tvrdé budou především důsledky ztráty fosilů jako dominantního zdroje energie. Abychom si udrželi při používání  OZEv i JE svou životní úroven bude muset naše spotřeba bud klesnout zhruba na třetinu a více / záleží na efektivitě celkové/ nebo budem muset obě technologie 3 a víckrát zdokonalit. Obojí asi znamená zásadní dosud nepoznanou  změnu.

M. Zima 6.6.2009 10:40

Přesně to jsem říkal, ale i když tomu nebudete věřit, jsou i lidé, kteří se ptají "za co?" Ti, co vezmou, co se nabídne, končí jako Topolánek s holýma kulema.

M. Zima 6.6.2009 10:38

Další kLausovský etik.

Ceny elektřiny nemají ani podle EEX, ani podle energomanagerů s trhem nic společného. Už vůbec ne se Zelenými, ale hoši berou, co to dá, protože neexistuje trh a neexistuje brzda chamtivosti při využívání monopolního postavení. Opakuji: Potřebuje to americké řešení: rozbití ČEZu a ceny klesnou. (BTW: Nevíte nic ani o žalobě kvůli umělému vytváření nedostatku na EEX, nebo jste koupený, jako Janouch?) 

Enik. 6.6.2009 10:33

Re: Váš názor především budí otázku:

Chcete nám tu snad tvrdit, že Vám peníze smrdí? U nás se říká:" Hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere."

M. Zima 6.6.2009 10:32

Člověk s elementární inteligencí neignoruje fakta. Nic neslyšel o elektrokartelu napadeném EK? Tak jste jako čeští politici.

M. Zima 6.6.2009 10:30

Váš názor především budí otázku:

Jak Vám s tak slabomyslnými představami ve smysly kLausovy etiky a teorie kapitalismu špičatých loktů mohl vadit komunismus? (BTW: Nevíte skutečně nic o EEX, nebo jenom lobbujete jako Janouch, když Vám, jak sám říkáte peníze nesmrdí ?)

Flaskowec 6.6.2009 10:26

Re: Pane Janouch,

Pane M.Zimo, koukám, že Vy byste se rozdal. Probůh, proč by ČEZ nevstoupil do byznysu, který mu nese peníze? ČEZ je obchodní firma, ne charita a tady měl obchodní příležitost a využil ji.

M. Zima 6.6.2009 10:24

Co je na poukazu na lhaní p. Janoucha o Forsmark vulgární?

K. Babák 6.6.2009 10:24

Re: Bylo by to k smíchu kdyby to nebylo k pláči!

Ostatně po důkladném přečtení příspěvků jsem dospěl k názoru, že Enika lze zařadit do kategorie mašíbl. Přiznám se, že nevím, o co jde, myslím, že to nevědí ani ostatní diskutující a Enik to nepoví, protože to je informace pro zasvěcené.

Flaskowec 6.6.2009 10:22

Re: Volební agitka lobisty Janoucha za jádro.

Uvedené odkazy nejsou Vaše myšlenky, o těch odkazech se nebavím.  Skromně poukazuji na to, že ve Vámi psaném předlouhém textu myšlenku nevidím žádnou. Jen slova,slova, slova...

Kelner 6.6.2009 10:22

Re: Pane Janouch,

Nechápu čemu se divíte. Když se zeleným podařilo prosadit pro výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů lukrativní ceny, nevím proč by se na tom zisku, kromě vyvolených zelených, nepřiživili i ostatní podnikatelé tedy i ČEZ.

Enik. 6.6.2009 10:21

Re: Pane Janouch,

Nejde o důsledky ale o příčiny. Tvrdé prosazování OZE na německém a rakouském trhu vede k nárůstu ceny elektřiny v celé Evropě. Ceny elektřiny z OZ jsou totiž silně dotované z ostatních zdrojů na vnitřním trhu. Relativně nízká cena elektřiny z produkce ČEZu, která je převážně vyráběná z tradičních zdrojů, je tak velmi žádaným artiklem na evropském energetickém trhu. Pro pokrytí této poptávky tak ČEZ musí "drancovat" místní energetické zdroje. Pokud by Rakousko a Německo vyrábělo elektřinu tradičním způsobem, nebyla by cena elektřiny v Evropě zdaleka tak vysoká jako je dnes. Poptávka by klesla a ČEZ by měl podstatně menší zisky. Příčinou současného stavu evropské energetiky je tak zelená politiky v Rakousku a Německu!

Člověk s elementární inteligencí a přehledem tuto věc snadno pochopí.

Kelner 6.6.2009 10:16

Re: Děkuji Vám

Pane M.Zimo, Vaše víra je nezmezná. Bohužel žádná víra není schopna argumentovat proti znalostem p. Janoucha tak Vám skutečně nezbýva než se uchýlit k vulgaritám.

para 6.6.2009 10:12

Re: Pane Janouch,

Nehorázné výdělky má ČEZ z prodeje el. na zahraničních trzích kde pro domácí producenty platí jiná pravidla. Nic ale proti tomu pokud by důsledkem nebyly externality a vymazání českých zásob hnědého uhlí ze soupisu toho co našim následníkům zbude k dispozici.

para 6.6.2009 10:09

Re: Volební agitka lobisty Janoucha za jádro.

Jo Sýčku - máš kus pravdy. To, že taky věřím, že ještě něco podstatného neznáme jsem neuvedl. Zpochybnovat se ale dají i základní fyzikální zákony - je jen otázka s jakým úspěchem? Zkus tedy základní myšlenky o závislosti naší životní úrovně od efektivity těžitelnosti zdrojů zpochybnit. Zkus vysvětlit na čem všem byla všechna  společenstva závislá? Třeba tu efektivitu najdeš podobně jako já za jednotící prvek. Třeba ne a navrhneš něco životaschopnějšího. Těším se.;-)

Enik. 6.6.2009 10:04

Re: Bylo by to k smíchu kdyby to nebylo k pláči!

Ale jistě. Rád napovím. Mám třífázové elektrické vedení dlouhé např. 1500km. Na obou jeho koncích je zdroj energie i spotřebič odpovídající výkonu místního zdroje. Co nastane v případě, že jeden ze zdrojů nebo jeden ze spotřebičů "vypadne"?

xxxxKubeš 6.6.2009 10:02

Re: Volební agitka lobisty Janoucha za jádro.

Napsat "schodla" místo "shodla" - to rve zrak. U slova "trocu" místo "trochu" to považuji jen za tiskovou chybu.

K. Babák 6.6.2009 10:02

Re: Bylo by to k smíchu kdyby to nebylo k pláči!

Řekl bych, že točivé magnetické pole je vedlejším (a velmi prospěšným) efektem zavedení trojfázového proudu. Trojfázový proud přináší hlavně úsporu materiálu na vodiče (při dokonale vyvážené síti na 1/2). Výstavbu energetické sítě bychom možná dnes řešili díky polovodičům s použitím stejnosměrného proudu, rozvod vysokého napětí ovšem nešlo v mechanické době řešit jinak. Proto dopadl souboj Edison - General Electric tak, jak dopadl.

Enik. 6.6.2009 10:00

Re: Pane Janouch,

Jen zastávám názor, že pokud mi někdo může vydělat peníze, pak se za to na něj nebudu zlobit. Ty "nehorázné" výdělky má ČEZ totiž jen a právě díky těm, kteří prosazují zelenou politiku. Až se tento nesmysl opustí, tak bude ČEZ zlatým dolem. Jen je potřeba být schopen domýšlet konce věcí veřejných.