16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bartoloměj 27.8.2008 22:09

Re: Re: Hmmm,

Bože můj,tvoje blbost sahá až do nebes.

Kodl 27.8.2008 21:42

Re: Hmmm,

Politik EU, kde jste k tomuto novotvaru přišel?

Pavel Kořenský 27.8.2008 22:06

Re: Re: Hmmm,

No tak politici zemí EU nebo jak tomu chcete říkat, to je fuk.

Mirek F. 27.8.2008 21:44

Re: Hmmm,

OK, pak ale říkejme věci na rovinu, nějaké moralizování v této cause poté, co jsme podporovali a nakonec uznali Kosovo, působí jen trapně. Prostě řekněme, že nás nezajímá, kdo je v právu, podporujme lokálního diktátůrka Saakšviliho bezpodmínečně. Klaus IMHO reagoval právě na pokrytecké řeči politiků o mezinárodním právu, neporušitelnosti hranic Gruzie atd. atd.

Pavel Kořenský 27.8.2008 21:59

Re: Re: Hmmm,

Na rovinu si to můžeme psát tady na Psu. V politice a mezinárodních vztazích jsou pokrytecké řeči takový obecný folklor, podobně jako nošení obleku a kravat. Na věcné podstatě celého problému to pranic nemění. Pokud máme na Kavkazu nebo co já vím třeba v Kosovu své zájmy, tak je chraňme a prosazujme. Akorát je potřeba si pohlídat, že krom pokryteckých řečí a moralisování máme taky větší klacek v ruce, což nejspíš pořád ještě máme.

Mirek F. 27.8.2008 22:18

Re: Re: Re: Hmmm,

Víte, v tomto světě vezdejším se často  jedná pragmaticky (jak jednotliví lidé moji maličkost z toho nevyjímaje, tak státy), občas je ale potřeba jednat dle étosu, morálky, principů, nazvěme to jak chceme. Ale kdo uvěří ideálům, až to bude potřeba, jestliže budou zprofanovány zneužíváním v pragmatických otázkách?

Pavel Kořenský 27.8.2008 22:29

Re: Re: Re: Re: Hmmm,

No, v mezinárodní politice nevěřil, nevěří a nebude věřit na ideály nikdo a nikdy. Míchat do mezinárodní politiky étos, morálku nebo principy je jen toužebné očekávání v té nejhorší podobě.

Kdysi dávno (když ještě neexistovaly státy) se lidé volně tloukli po hlavách pro oheň, ženu nebo kus žvance. Ten nejsilnější (alternativně nejrychlejší, nejchytřejší atd.) zpravidla vyhrál, morálními aspekty svého vítězství se příliš nezatěžoval, podmanil si ostatní a na určitém území vzniklo něco jako stát.

Celý fígl spočíval v tom, že ten nejsilnější na tom území zavedl monopol na použití násilí sám pro sebe a prohlásil za závazná nějaká pravidla dle svého uvážení, víry atd. a měl sílu jejich dodržování vynutit.

V mezinárodních vztazích nemá (možná bohužel) monopol na použití násilí zatím nikdo a tudíž si nikdo nemůže vynutit dodržování čehokoli jinak než lstí (diplomacie) nebo hrubou silou (armáda). Proto je mezinárodní politka vždy čistě pragmatická a ideály v ní místo nemají.

Pejzlerka 27.8.2008 22:19

Re: Re: Re: Hmmm,

Pane Pavle Kořenský, více važte  slova,  ono  blábolit,  v  souvislosti gruzínské "aféry", něco  o kravatách, je stejná sprosťárna,  jako  zmiňovat  se ,  v domě  oběšence,  o  provaze!  Račte  si  to příště, všechno,  pohlídat!

Bartoloměj 27.8.2008 22:07

Re: Hmmm,

Sakra,Kořenský,co by mělo být špatného na tom,když ropovod,který vede pomalu ze srdce Asie bude kontrolovat Rusko? Vždyť ono své závazky v ropě a plynu vůči svým klientům vždy spolehlivě splnilo. Nestraš svými "jednoduchými otázkami".Na to jsi příliš jednoduchá povaha.

Pavel Kořenský 27.8.2008 22:10

Re: Re: Hmmm,

Špatné je na tom to, že jej v tom případě nebudeme kontrolovat my. Nic víc, nic míň.

P 27.8.2008 22:08

Re: Hmmm,

Já jsem šílenec. Už za socialismu jsem byl považován za nespolehlivého, protože jsem nesouhlasil s principem, že účel světí prostředky. Tady v komentáři znovu opakujete, že účel světí prostředky. Já opět nesouhlasím.

Pavel Kořenský 27.8.2008 22:18

Re: Re: Hmmm,

No, k souhlasu Vás nikdo nenutí, v tom je půvab demokracie a svobody slova.

V praxi je ovšem Váš názor poněkud odtržený od reality (celosvětové) a po pravdě řečeno, mezinárodní politika (zejména u velmocí) se víceméně vždy řídí heslem "účel světí prostředky". Dokonce bych si troufal tvrdit, že státník, který se na poli mezinárodní politiky tímto heslem neřídí, zastupuje zájmy obyvatel svého státu natolik špatně, že by měl být urychleně vyměněn.

Netvrdím, že z filosofického či humanistického hlediska či z hlediska vyššího principu mravního je to správné, ale prostě to tak je.

Buvol 27.8.2008 22:29

Re: Hmmm,

Na svět, kde účel bude světit prostředky, se můžu wysrat ....

Pavel Kořenský 27.8.2008 22:31

Re: Re: Hmmm,

No to abyste skoro začal.

Joob 27.8.2008 21:20

Nic jiného nepřeji¨zastáncům pravicových názorů,tj. podpory oficiálního

stanoviska vlády USA, než zažít Gruzínce na vlastní kůži. Evidentně Romy taky nemilujou. Takže jsou vlastně vnitřně v rozporu. Ono je to totiž prašť jako uhoď s oběma náciema. Hluboké znalosti světa a schopnost se vcítit do místních poměrů patří mezi velké klady Čechů -je to vidět zejména na počtu utopených potápěčů nebo spadlých horolezců z této země - umíme vždycky břiskně posoudit jakoukoliv situaci ve světě. Obzvlášť když není nutné přemýšlet - to za nás udělá strýček Sam. Když se tak podívám na pravicové myslitele - blboun nejapný tedy nevyhunul, to tedy ne!!!

AeroKarel 27.8.2008 21:22

" blboun nejapný tedy nevyhunul,"

Mají vás v zoo?

Nalim 27.8.2008 21:18

Která půlka úvahy je blízká pravdě?

Před časem jsem pracoval na rozsáhlejším projektu, při němž jsem měl tu čest spolupracovat s několika báječnými staříky. Myslelo jim to a i fyzicky byli obdivuhodně fit. Činili výjimku ve svém věku a byli svou výjimečností pro tu práci předurčeni. Jiní, stejně staří nebo i v mladším věku, jim byli ovšem protiváhou. Stáří je spojeno nepochybně s úbytkem fyzických i psychických sil.

Náš stát byl v minulosti zatížen přehlížením výše uvedeného u svých nejčelnějších státníků. Je vyloučeno, že nás to potkalo znovu? Musíme za vším, co se nám zdá primitivní až hloupé vidět taktiku a strategii?

Vždyť nakonec autor při svém spisování, a to se snažím alespoň trochu smekat v úctě před jeho šedinami, rovněž neudržel linku vyprávění a ze slibně se rozvíjejícího úvodu přešel ke klišé, které by bylo hodno spíše eseje začínajícího gymnazisty.

xtl 27.8.2008 20:54

pragmatický postoj

Především není pravda, že Klaus tvrdil, že Gruzie napadla Rusko. Ve skutečnosti kritizoval Gruzii za to, že napadla civilní cíle v Cchinvali, to je v Jižní Osetii, bývalé autonomní republice - součásti Gruzie - a za zvlášť pohoršující považoval, že se tak stalo v den zahájení olympiády, kdy podle řecké tradice zbraně mají mlčet. Z tohoto důvodu lze na konflikt nahlížet jako na válečný zločin gruzínského prezidenta, na který rušští vojáci reagovali přiměřenou sebeobranou v souladu s mezinárodní smlouvou zavazující je k ochraně obyvatel Jižní Osetie. Současná přítomnost ruských vojáků na gruzínském území je již pouhý důsledek války, kterou Gruzie prohrála, a je zřejmé, že bez jasných záruk bezpečnosti hned tak rychle neodejdou.

Avšak vyhlášení samostatnosti Jižní Osetie a jejího uznání již není v souladu s helsinskými ujednáními a mělo by být odvoláno, stejně tak jako není v pořádku uznání Kosova, integrální součásti Srbska. Tím, že některé země EU včetně ČR Kosovo uznaly, byla porušena tato ujednání spolu s rezolucí č. 1244, kterou byla ukončena agrese zemí NATO proti Jugoslávii.

Řešení vidím v obnovení široké autonomie bývalých autonomních gruzínských republik při zachování územní integrity Gruzie, stejně tak jako v autonomii srbského Kosova. Posilování vojenské přítomnosti Američanů v Srbsku a Rusů v Gruzii a případné snahy Američanů o vybudování vojenské přítomnosti v Gruzii nepovažuji za prospěšné pro národy ani jedné z těchto oblastí světa. Za zvlášť nebezpečnou považuji ideologickou obhajobu prezentovanou gruzínským prezidentem zneužívajícím pojmu demokracie, kterou se snaží zmást veřejnost.

H.K. 27.8.2008 20:58

Re: pragmatický postoj

R^R^

AeroKarel 27.8.2008 21:21

Re: pragmatický postoj

Tak to je Putin pragmatik všech pragmatiků futrál. I Áda byl.

Ivan Vitula 27.8.2008 20:38

Fakt dobré

Váš článek mi v tomhle bláznivém prostředí pohladil duši. Svou vyvážeností. Podepisuji jej skoro na 100%. Od Kosova mám dojem, že se většina lidí kolem zbláznila. Klaus není ve všem můj šálek čaje, ale dokázal pojmenovat zjevnou skutečnost. Asi Vám zde vynadají, ale já děkuji.

Jakl 27.8.2008 20:38

ODS- tlupa blbů a zločinců

Vlk, ty jsi ale vůl !

BERAN 27.8.2008 20:27

Benešovské mnichovanství

To je to, co mají oba presidenti společného. A také drádu pedagoga ekonomie.

Půjde žák ve stopách svého učitele také v počtu velezrad?

A předhodí pak národu nějakého svého Háchu, jako hromosvod lidské zloby?

olaf 27.8.2008 20:11

Mrkněte na záchranu Albánců v Kosovu

a pak pindejte. Kosovci si zažili humanitární akci Amíků (bombardování) jednotky KFOR měly zakázáno pomáhat Kosovcům, jen islamistickým Albáncům se smělo pomáhat. A hurá máme skvělý nový státeček s velikou americkou základnou. Che che che vy jste dětina.

AeroKarel 27.8.2008 21:23

Re: Mrkněte na záchranu Albánců v Kosovu

Olaf nebo Oleg?

Kylián 27.8.2008 19:53

chjo

Jestli jsou podobné názory v české společnosti majoritní, tak si tenhle národ nezaslouží opět nic jiného než područí a okovy.

alamo 27.8.2008 19:28

autorovi: žiadny naozajstný blázon, nepovie "som blázon"

ale existuje aj opak, totálneho bláznovstva?

podľa mňa je to vtedy, keď človek číta niečo, čo je podľa neho, totálna blbosť, a povie si "ten kto toto napísal, musí byť totálny cvok", a pri tom sa mu v hlave rozsvieti varovná signálka, a niekde úplne vzadu si položí otázku, "a čo keď som blbec ja?"

vraví sa že myslenie , naozajstné - myslenie občas bolí, ako keď dvíhate činky, a máte z toho svalovicu.    zdá sa že vás, nikdy myslenie nebolelo ("MOZOG JE SVAL, KTORÍ DOKÁŽE POHNÚŤ VESMÍROM")     a zdá sa že vás, ani nikdy bolieť nebude...     neviem sa teraz rozhodnúť, či vám mám desne závidieť, alebo vás, preukrutne ľutovať.  (panebože, to som tu kedysi klausa, nazval alchymistom)

Jo 27.8.2008 19:25

Vlk

je vedle jak ta jedle

sociolog 27.8.2008 19:19

k H.K.

ktery se mne zeptal, jaka je podobnost mezi Mnichovem a Gruzii. Sarka Vam to sice jiz vysvetlila, ale zkusim to jeste jednou.

Na zaklade jakkoliv komunisticky zdeformovaneho dejepisu jsem se dosud domnival, ze mnichovska zrada je spolecnym tramatem levicaku i pravicaku, i kdyz se s ni dejinne vyrovnali ruzne., Po zkusenostech s SSSR, ktery nas v Minchove pry nezradil (proc taky, kdyz v te dobe pripravoval obsazeni Polska se svymi dobrymi nemeckymi soudruhy na ceste k socialismu) to nyni Topolanek se Schwarzenbergerem zkousi v alianci se Zapadem. Chtel bych panu Vlkovi pripomenout, ze Hitler sice zridil protekorat se znamym anihilacnim cilem. Ovsem Stalin nas chtel rovnou zaclenit do sveho SSSR, coz se nestalo jen diky Demokraticke Strane, ktera pres umluvy Benese po vlace vyhrala volby, takze se planovany plebiscit jako v Podkarpatske Ukrajine neonal. Prectete si zivotopis Piky...

Kdo tuto alianci kritizuje, by mel definovat svou pozici. Je prorusky anebo co? Obavam se, ze dalsi nase zkusenost, ze totiz zadna treti cesta neexistuje, v tomto pripade plati dovojnasob.

To, ze Klaus jakousi moznost treti cesty, t.j. nepridat se ke koalici proti anexi casti Gruzie, aniz by se stal poplatnym Rusku (treba nam za to zase otevrou kodoutky s plynem, ktery prece taky nekomu musi prodat... Pproc ne nam, kdyz jsme tak hodni) svym vystoupenim sugeruje, prestavuje zatim nejnebezpecnejsi prispevek za celou dobu pusobeni. Jeho politika, kdyby k ni mel v ODS podporu- nastesti nema, by nas zavela nejen do uplne izolace, kterou si preji napr. protivnici radaru, ale i do uplneho etickeho marasmu. My, kteri jsme potrefeni Mnichovem, pripravujeme Mnichov pro jeste mensi zemi.

Neni to zrada na vsech idealech, ktere nam zkusenost 20. stoleti predala? Neni to nakonec vlastizrada, takhle vpadnout do zad nasich NATO-spojencu ve chvili, kdy jde o to, aby se zabranilo fatalnimu vyvoji pomaleho zabrani celeho byvaleho vychodniho bloku velkym medvedem, pred cimz varuji jak Polaci tak i Baltove?

David 27.8.2008 19:25

Re: k H.K.

Gruzie, je v NATO? Co to tu lžeš, člověče? Co to žvaníš?