17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Fafa 23.3.2008 18:15

To IS:

Dobre, nechame zertu. Kdy podle Vas muze legalne zvoleny parlament menit zakony? Kazdou zmenou zakona se prece dotkne nekterych lidi, kteri byli zvykli na predchozi zakonny stav.

Je podle vas OK, kdyz parlament zvysi vek pro odchod do duchodu? Nebo jej muze zvysovat jenom lidem dosud nenarozenym?

Bylo OK, kdyz Ceskoslovenska republika zrusila slechticke tituly? Cesti kralove je prece udelovali casto na vecne casy. Jak k tomu slechticke rodiny prisly?

Budíš 23.3.2008 11:39

To je obdivuhodné,

že je naše zdravotnictví stále ještě nejlepší na světě.Kolik se za 2O let vystřídalo neschopných ministrů, každy se na našem zdravotnictví něčím záporným podepsal a stále je nejlepší.Děláme však vše, aby nebylo. Obdobná situace ve školství.Policii je už v rozkladů, jsem zvědav jak to ve zdravotnictví a školství dopadne.

H.K. 23.3.2008 12:11

Re: To je obdivuhodné,

......naše zdravotnictví stále ještě nejlepší na světě.

V čem je nejlepší na světě. V úrovni poskytovaných služeb i ve způsobu financování?

Fafa 23.3.2008 12:56

To HK,

kupodivu ceske zdravotnictvi v dnesni podobe je asi nejlepsi na svete v pomeru podavane vykony / cena.  Jestli je to dlouhodobe udrzitelny stav je jina otazka.

MUDr Jiří Kilian 23.3.2008 15:03

Re: To HK,

Je asi dost odvážné měřit  takové věci, jako jse zdravotnictví, zdravotní péče. Jsou různé markery kvality,  třeba pro pediatrickou ( včetně neonatologické) péči je to neonatální a kojenecká úmrtnost. Ale to není dot na  srovnání celkové.  Myslím si, že pocitově to může být tak  v onom poměru, který uvádíte, objektivně při neumění měřit výstupy - cenu péče v to - je ono srovnávání všelijaké. Já si sám myslím, že není důvod stěžovat si na nějakou bídu zdravotní péče, poskytované v ČR.  A myslím si, že kdyby tvůrci systémů postavili na první místo medicínu a vše ostatní pojali jako servis, včetně ekonomiky, byl by systém zdravější než ty, které pořád počítají nějaké peníze a nevědí na co.  Klidně se řekne, že ve zdravotnictvéí je peněz dost, ale neřekne se na co. To by totiž bylo těžko definovat.  

IS 23.3.2008 16:59

Re: Re: Úspěšné umírání na Slovensku

Na východním Slovensku se kojenecká úmrtnost zvýšila na dvojnásobek oproti stavu při rozdělení republiky, kdy byla téměř totožná v obou zemích. Však také Julínek jásá, jak se na Slevensku úspěšně reforma dařila.  

jirka.s. 23.3.2008 17:39

Re: Re: Re: Úspěšné umírání na Slovensku

No, nedivím se, soudružko ivano sergejevno, při tvém vzdělání, že netušíš, proč se ta kojenecká úmrtnost zvýšila na dvojnásobek! Ona se tam totiž zvýšila minimálně na trojnásobek porodnost! Ovšem, proč nezačít demagogicky řvát, viď ty bolšánský hnuse ?

http://www.romea.cz/index.php?id=servis/z2004_0508 "Počet obyvatel v osadách se zvyšuje. V celém souboru zhruba 150 (sledovaných) obcí bylo jen několik, v nichž se počet obyvatel nezvýšil. Přírůstky jsou různé - od několika procent až po několik desítek procent," řekl novinářům šéf VDC Boris Vaňo o vývoji v osadách za posledních deset let. Podle statistik žije v "obcích s velmi nízkým standardem" více než 101.000 lidí, což je o 13,2 procenta více, než před deseti lety.

Doktor 23.3.2008 18:03

Re: Re: Re: Re: Úspěšné umírání na Slovensku

Úmrtnost je číslo poměrné, nikoliv absolutní. Někdo je možná demagog, ale vy jste blb.

jarda 23.3.2008 19:10

Re: Re: Re: Re: Re: Úspěšné umírání na Slovensku

doktore, je to číslo poměrné, ale když se dramaticky  v už předtím nevyhovujících podmínkách zvýší porodnost, tak co lze asi očekávat. Že se tam děti budou mít lépe a bude jim věnována větší pozornost to určitě nebude.

H.K. 23.3.2008 19:47

Re: Re: To HK,

.....kdyby tvůrci systémů postavili na první místo medicínu a vše ostatní pojali jako servis, včetně ekonomiky, byl by systém zdravější než ty, které pořád počítají nějaké peníze.....

Počítat peníze musíme vždycky, protože je jich omezené množství. Nevím jak si představujete postavit medicínu na první místo a vše ostatní pojat jako servis.To myslíte dát do zdravotní péče tolik peněz kolik kdo bude chtít?

 Odhaduje se, že zdravotnictví se podílí na zdravotním stavu obyvatelstva asi 15% /pokud máte jiné odhady, tak je sdělte/. Důležitou roli na zdravotním stavu člověka hraje genetické vybavení, životní styl, strava, atd.

Důležitou součástí reformy by měla být motivace lidí k zdravému životnímu stylu.

Bianca 23.3.2008 12:58

Re: Re: To je obdivuhodné,

Vzhledem k  urovni jeho finacovani v urovni poskytovanych sluzeb. To mel autor clanku na mysli, tak jsem to pochopil a tak  se s timto nazorem i ztotoznuji. Z Vasi otazky soudim,  ze jste ten clanek asi nejspise radne neprocetl. A kdyz prec, tak zcela zrejme nepochopil. No, nic, to se stava... Hlavne kdyz se diskutuje...

H.K. 23.3.2008 15:26

Re: Re: Re: To je obdivuhodné,

Omlouvám se. Článek jsem nepřečetl dost pečlivě.

Politikové se těžko odhodlávají k radikálnější změně systému zdravotního pojištění,protože se jedná o velké riziko a tak navrhují poze změny kosmetické, které vlasně nic neřeší. Lidem chybí dostatečná motivace k péči o své zdraví a motivace k zdravému způsobu života.

Podstatou reformy musí být mechanizmus tlaku na úsporné chování poskytovatelů i konzumentů zdravotní péče.

IS 23.3.2008 16:51

Re: Re: Re: Re: metoda kaisen

V Japonsku byly vyvinuta metoda  zlepšování organizace malých krůčků, protože se ukázalo, že je podstatěn účinnější než metoda šoků. Umožňuje lépe si ujasnit co je dobré a co špatné. Japonsko patří k zemím , kde se lidé dožívají nejdéle, přitom nvaštěvují lékaře ještě častěji než u nás. Vůbec se nad tím nepozastavují, považují to za přirozené.  Tyto informace o Japonsku ministerství zdravotnictví zatajuje.

jirka.s. 23.3.2008 17:46

Re: Re: Re: Re: Re: metoda kaisen

Hlavně že je mají na třídě Politických vězňů a v Haló novinách! ;-D

H.K. 23.3.2008 19:32

Re: Re: Re: Re: Re: metoda kaisen

Otázkou je, do jaké míry je stávající systém reformovatelný. Lidé mají zdravotní služby "zadarmo" a nepociťují její náklady. Mnozí vyžadují služby nedměrné nebo zbytečné. Lékaři nemají motivaci k úspornému poskytování péče. Z toho důvodu má zdravotnictví samovolnou tendenci k růstu výdajů a stává se příliš nákladným. Kosmetické úpravy nic neřeší.

Podstatou reformy musí být tlak na úsporné chování poskytovatelů i konzumentů zdravotní péče.

Japonsko patří k zemím , kde se lidé dožívají nejdéle, přitom nvaštěvují lékaře ještě častěji než u nás. To je možné, ale někdo to zaplatit musí

Kolombo 23.3.2008 10:25

Poplatky by měli

platit všichni, některým by je mohla vrátit sociálka. Diskutéři si neuvědomují, že odstupňovat poplatky individuálně a zohlednit všechno by znamenalo mnohem větší administrativní náklad než vybraná třicetikoruna. Mně spíš vadí, že si nemůžu nikde přečíst na co mám za své odvody nárok a na co ne. Druhá věc je, že je kolikrát nabízena alternativa / zubní plomby například/ ale cenu amalgámu není možné započítat. Chci - li lepší plombu, musím ji zaplatit komplet a na to, co jsem platil na "amalgám" zapomenout. Proč si má jeden platit něco, o čem od počátku ví, že to nechce a tedy nevyužije?

BOMBON 23.3.2008 12:08

Re: Poplatky by měli

to budete mit porad, dokud vam i zdravotnikum bude organizovat zivot tata stat... je to porad dokola... neni lepsi reseni nez z toho stat zcela vypustit a nechat to na volnem trhu...

Bianca 23.3.2008 13:08

Re: Re: Poplatky by měli

Hmmm, zkuste stat vypustit z policie, hasicu, armady.... se zlou se potazete. Prave zajisteni bezpecnosti, ochrany obyvatel proti skodam na majetku, zdravi, ba i zivotech prostrednictvim  hasicu, armady, policie... i zdravotniku je jednou z hlavnich funkci statu. Tak by k tomu take meli ti, kteri ten stat vedou (jedno z jake partaje ci koalice) pristupovat. Ti vsak namnoze hledi predevsim na zajisteni sebe sama -  mnohdy ve vzajemne spolupraci napric politickym spektrem....

Fafa 23.3.2008 13:15

Bianco,

pak by ale asi stat mel priznat, ze zdravotnictvi bude statni sluzba, dat zdravotnikum definitivu a prestat je platit +- podle vykonu. Asi jako dnesni hygienickou sluzbu. To by jiste bylo mozne. Hasici jsou take placeni i kdyz nehori a policie nemuze zkrachovat, pokud se zrovna nestaly zadne trestne ciny.

IMHO by stat mel definovat zdravotni sluzby dostupne vsem, ekvivalent bezpecnostnich sluzeb poskytovanych statni policii. A tyhle sluzby pak platit ze vseobecnych dani, stejne jako treba statni policii. Ostatni sluzby by byly dostupne na volnem trhu, ekvivalent bezpecnostnich sluzeb poskytovanych dneska na volnem trhu bezpecnostnimi agenturami.  

Bianca 23.3.2008 13:40

Re: Bianco,

Ano, takto by si to mel stat priznat. A stejne tak, jako hygiene by mel dat i zdravotnikum prostor k cinnostem, ve kterych by si mohli subjektum za poskytnutou peci v urcitych oblastech uctovat cenu, odpovidajici nakladum a primerenamu zisku. Ano, pri financovani zdravotnictvi se, na rozdil prave od tech hasicu a policie,  "opomnelo" financni zajisteni i PRIPRAVENOSTI zdrav. zarizeni poskytnout peci. Tato polozka v platbach za vykony obsazena neni a i proto se zdrav. zarizeni stavaji vnitrne zadluzenymi.... To opomijeni zajisteni zdravotnickych sluzeb je naprosto flagrantni u zachranne sluzby. Prestoze jsou zdravotnici s hasici a policii v jednotnem integrovanem zachrannem systemu, prestoze se rovnocene zucastnuji vsech akci, ke kterym jsou v ramci techto akci povolani, ani zdaleka nepozivaji vyhod, ktere maji ti hasici a policiste - krome mezd prostych tez sluzne, drivejsi odchod do duchodu....

Ano, ta ABSENCE DEFINIC je jednim (nerku-li hlavnim) z duvodu stavajiciho stavu ceskeho zdravotnictvi - nejsou definovani ucastnici systemu, jejich postaveni, obsah pece, jeji dostupnost.... Ocekaval jsem, ze stavajici tvurci tzv. reformy daji pevny bod, ze zacnou prave s temi definicemi. Nu, nezacali... To vidim jako hrubou chybu. Jiz davno jeden chytry pan pravil: "Dejte mi pevny bod a .....". Obavam se, ze ti tvurci reformy s nasim zdravotnictvim prilis nepohnou. A kdyz prec, tak rozhodne nikoli spravnym smerem....

BOMBON 23.3.2008 14:01

Re: Re: Bianco,

imho jsou presne tyto nazory to, z ceho maji politici nejvetsi radost... patlaji se v tom, nabiraji uredniky, zpracovavaji se statistiky...

mimochodem - povinna hygiena napr. v restauracich je podle vas zrejme taky nutna...:-/

IS 23.3.2008 16:45

Re: Re: Re: Bombone, pokud vám nevadí krysa v lednici, tak nutná není.

Ze zjištění hygieniků.

BOMBON 23.3.2008 17:44

Re: Re: Re: Re: Bombone, pokud vám nevadí krysa v lednici, tak nutná není.

no, hlavne ze kdyz tu povinnou hygienu mame, tak tam ta krysa neni...

Bianca 24.3.2008 18:39

Re: Re: Re: Bianco,

Na to, co jsem napsal o te zchranne sluzbe ve vztahu k hasicum a policii, netreba naboru uredniku, netreba statistik. A ty definice zadni urednici nestanovi (to musi nekdo, kdo o tom alespon neco malo vi) a ze statistik se nevyctou...

BOMBON 23.3.2008 13:57

Re: Bianco,

a nemel by stat taky definovat jakym autem bychom meli jezdit, jak ca sto bychom meli mit moznost jit k holici....?? neblaznete... to proste nebude fungovat, resp. nebude to fungovat tak dobre jako kdyby se do toho stat necpal...

proc zrovna zdravotnictvi ma stat organizovat a ne treba vyrobu potravin? prodej vody a napoju... podle me zase klasicky smesujete socialni predstavy (nikdo nebude bez lekarske pomoci) s tim, co by stat mel ci nemel delat...:-/

IS 23.3.2008 16:55

Re: Re: Bonbone stát definuje přesně, jak má auto vypadat.

Vy ale nevíte, co je stát.

BOMBON 23.3.2008 17:48

Re: Re: Re: Bonbone stát definuje přesně, jak má auto vypadat.

a co je podle vas stat? zrejme skupina lidi, ketri se snazi pro nas zcela nezistne konat dobro a jenom par divnych typu, kteri se do jeho struktur dostanou omylem, mu nici renome...;-D

jirka.s. 23.3.2008 17:48

Re: Re: Re: Za to ty a francek vízek to víte naprosto přesně!

Často se mi vybavuje známá poučka,

že lékaři by měli léčit především nejvíce nemocné a ne nejvíce bohaté. Z toho pohledu přemýšlím, jak rozumný je návrh ODS, aby nemocnice byly zřizovány jako společnosti zainteresované na ZISKU a kladu si otázky:

Jaké chování by se dříve či později mohlo objevit vůči pacientům, jejichž léčba je drahá, dlouhodobá a lékově či operačně náročná? Tvrdě řečeno: z hlediska ziskovosti je nad slunce jasné, že po pohřbu nejen odpadá drahé léčení, ale dokonce se nečerpá ani důchod. Za jak dlouho poté by mohlo vskutku dojít k tomu, že by se skrytě a možná i otevřeně naznačovalo těžce nemocným, postiženým a starým lidem, že jsou společnosti na obtíž, že je dokonce společensky žádoucí (proto očekávané), aby uvažovali o dobrovolném odchodu ze života, aby nekomplikovali život jiným, aby byli - módně řečeno - in ?

I kdyby to nikde, opravdu nikde nenastalo, jak se i bez toho už nyní mají cítit osmdesátiletí a starší, když den co den poslouchají, jak starých přibývá, jak ve zdravotnickém systému 15 % populace čerpá 85 % financí, jak astronomicky rostou ceny lékařské techniky, jak drahá jsou lůžka a stále dražší léky, jak pojišťovny tonou v dluzích. Přemýšlivý starý člověk může vnímat tyto dennodenní rozmluvy jako ataky na sebe, na to, že ještě dýchá. Mohou v něm dokonce vyvolávat pocity viny, za to, že nedokázal včas umřít, a proto ujídá ze společného koláče, že je nejen neužitečný, ale přímo škodí. Mnoha starým lidem těžko vysvětlit, že stávky lékařů a zdravotníků neznamenají, že se jde po nich , aby ubylo práce a zbylo více peněz...

Ha/ló noviny    23. března 2006, František VÍZEK

BOMBON 23.3.2008 17:57

Re: Re: Re: Re: Za to ty a francek vízek to víte naprosto přesně!

;-D

no, vite, to je prave ten rozdil mezi liberalnim postojem a autoritativnim...

liberal veri, ze lide jsou nejaci a on nema autoritu je predelavat. ja si nedokazu predstavit nikoho ze sveho okoli, kdo by uvazovat tak, ajk to pan vizek popisuje. inu, mozna mame jiny okruh znamych... ja lidem presto dost verim...

autoritarsky uvazujici clovek ma pocit, ze musi existovat nejaka autorita, ktera by urcila pravidla jak se maji mezi sebou lidi chovat, protoze oni to bez zakonu, prikazu a buzerace shora nedovedou. tou autoritou je pro nej stat, idealne takovy, ve kterem ma hlavni slovo on.

musim se priznat, ze pokud bych mel dojem, ze jsou lidi takovi, jak je vidi napriklad takovy pan vizek, jak mam tuto zem hodne rad, upaloval bych az by mi paty horely...

drak 23.3.2008 19:24

Re: Re: Re: Re: Za to ty a francek vízek to víte naprosto přesně!

souhlasím s Jirkou: Už Tonda Zápotocký razil heslo- dědeček a babička, ujídají nám chlebíčka. A národ  mu tiše odpovídal? A ty ku.vo ušatá, ty si žereš kuřata!;-O;-O