5.6.2024 | Svátek má Dobroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
baci 22.3.2008 21:23

Re: Baci:

souhlasím,ale proč je vídni 1 lekařská fakulta a v Praze 3 a 5 fakultnich nemocnic to není boj proti Praze,ale proč výdaje na jednoho pacienta jsou v Praze kolem 20000 a v zlínském kraji 15500  protože ta tabulka vznikla dle místa bydliště nikoliv dle toho kde byl léčen http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=503829 jediné pozitivum z této tabulky je že na Valachoch sú zdravější

Fafa 22.3.2008 22:31

Baci:

no kdyz si ve Vidni staveli ten jejich AKH, tak to stalo karieru peknych par politiku. 

Na tabulku se v detailu podivam. Tri otazky by mne napadly z voleje. Existuje vekovy rozdil mezi populaci v Praze a ve Zline? A jake jsou rozdily v zivotnich nakladech obecne mezi zlinskym krajem a  Prahou? A samozrejme, jake jsou rozdily v odvodech na zdravotni pojisteni per capita mezi Zlinem a Prahou.

Jinak ja praktikuju v cca milionovem americkem meste s nizkymi zivotnimi naklady a od Medicaru dostavam 74 % sazby, kterou za stejne vykony dostavaji kolegove na Manhattanu. Presto je nase praxe v situaci, ze si mne jako partnera na  Manhattanu nemuzou dovolit. Takze velke rozdily v platbach ze stejne vykony asi zustanou. A az/jestli se jednou sjednoti zdravotni pece v ramci EU, tak rozdily mezi platbou v Londyne a v Brasove budou astronomicke.   

JaS 22.3.2008 17:19

Ještě nikdo

v téhle diskusi se nezmínil o tom zcela základním, že každý člověk má pečovat o svoje zdraví. Když se odečtou ti, kteří si zdraví z vlastní vůle ničí (vlastně se dobrovolně zabíjejí), tak s financováním zdravotnictví nemusí být takový problém. Jenže to je záležitost  kultivace celé společnosti a dneska jde všechno přesně opačně. Julínek se snaží - nemusí dělat všechno dobře - ale ze opozice mám velkou hrůzu, tam o řešení problému zdravotnictví vůbec nejde.

IS 22.3.2008 20:43

Re: znečištěné ovzduší

Také si ničíte zdraví znečištěným prostředím.  To byste neměl ! Prý umírá na 1000 kardiaků více, než by bylo nutné. Nepochybně se financování zdravotnictví uleví, jestliže tito nezodpovědní lidé vymizí.

lucina (pes) 22.3.2008 16:44

dovolím si polemizovat

s urban legend o nedobrovolné sterilizaci. Pokud vím, na Slovensku (v dobách společného státu) dostávaly cikánské matky, které po 4.( a dalším) žijícím dítěti dobrovolně podstoupily sterilizaci, 20 tisíc Kčs. Je pravděpodobné, že to některé z nich neřekly manželovi, ale rozhodně s tím vděčně souhlasily.

franta 22.3.2008 15:17

Julínek s Cikrtem

nemají vizi, ale provizi !

H.K. 22.3.2008 16:01

Re: Julínek s Cikrtem

Vy máte co?

lucina (pes) 22.3.2008 16:35

Re: Julínek s Cikrtem

Provizi nemají, ale vy máte zřejmě problém s chápáním. Nebo si opravdu myslíte, že zdravotnictví reformu nepotřebuje?

IS 22.3.2008 20:25

Re: Re: Julínek s Cikrtem mají vyšší platy?

Reforma jim přece zvýšila platy, a na zvýšení  se musí skládat  lidé třeba s poplatky u lékaře a v lékárnách..

Hop 22.3.2008 13:54

Pár poznámek

Přesto, že se mi názory p. Drápala líbí, zde bych s ním dost polemizoval v několika bodech:

1. Už to že p. Julínek a ODS se rozhodli dělat nějakou reformu zdravotnictví, která vypadá z hlediska lidí v současnosti nepopulárně, je dost velké pozitivum. Kolik let se tu je mluvilo, jak se ve zdravotnictví plýtvá, jak je financování neudržitelné,...a vůbec se s tím nic nedělo? Kromě tedy kosmetických změn. Nikdo neměl odvahu a teď když jí někdo našel, tak se na něj vrhneme, jako supy a jako typický čecháčkové ho rozcupujeme na kousky, protože víme všechno nejlíp?

2. Příklad s dítětem, které umře v inkubátoru a rodiče, pak budou muset za něj platit pobyt v nemocnici bych čekal spíše jako argumentaci p. Ratha, který nám barvitě líčil, jak kvůli poplatkům budou ženy s dětmi stát před lékarnama a žebrat. Sám mám teď 9 měsíčního kluka a dovedu si představit, co by takoví rodiče prožívali. Tohle samé by, ale prožívali jakýkoliv pozůstalí, kdyby jim někdo v nemocnici zemřel. Já nevím, moc by to člověka asi nepotěšilo ta platba, ale na druhou stranu je to něco nesrovnatelného s vlastní tragédií. A vždycky v těchto případech ostatní společnost solidárně na léčbu toho pacienat přispěje nekolikanásobně víc. Sám třeba u těch poplatků za ty děti do školního věku nevím a nemůžu řict, že jsem zastánce nebo proti (u poplatků všeobecně jsem ale jasně pro). Ale co vím, je že rodiče utratí za zdravotní péči dětí mnohokrát  víc něž jsou nové poplatky (platili jsme teď za očkování proti pneumokokům 6 tis.). Také vím, že zpochybňování poplatků u dětí a třeba i důchodců, je teď velký hit a spousta jinak neužitečných politiků se na tom může pěkně zviditelnit. Co se týká dětí a i důchodců, tak hrát si na jejich zastánce je velmi líbivé, ale já to považuji jen za jejich zneužití.

....pokračování

BOMBON 22.3.2008 14:02

Re: Pár poznámek

zase... je to velmi jednoduche - budto naklady za ono mrtve dite zaplati jeho rodice, nebo za nej zaplatim ja a ostatni, kteri s nim nemaji do cineni vic nez to, ze obyvame stejny kus zemekoule.

Doktor 22.3.2008 14:38

Re: Re: Pár poznámek

Bombone, prosím vás, přestaňte už zamořovat tento prostor.

BOMBON 22.3.2008 14:54

Re: Re: Re: Pár poznámek

napodobne

lucina (pes) 22.3.2008 16:38

Re: Re: Pár poznámek

I když je mi trochu proti mysli uvažovat o smrti novorozence, přesto si dovolím upozornit, že i jeho rodiče dostanou 13 000,- Kč porodné. I ty už platí ze své kapsy Bombon, stejně jako my všichni.

Hop 22.3.2008 14:44

.... pokračování

3. Psát, že se s poplatky  šlo "s kánónem na vrabce" je opravdu podpásovka. Nedáme této věci ani rok, aby se zjistilo, jak se to projeviví na chování lidí, a jestli to splní žádoucí regulační funkci a už to od stolu umíme zhodnoti? "Bojím se", že se spíš ukáže, že se šlo "se vzduchovkou na slona" a on utekl. Takhle bez důkazů jen plácnout k regulační funkci poplatků nějaký peprný výrok a nenavrhnout žádnou alternativu, jak tedy zneužívání péče omezit, je pro mě opravdu jen demagogie. Kdybych já chtěl být demagogem, tak teď vystřelím nějaká data, která skutečně jsou, o poklesu návštěv u lékařu o menším předepisování léků jako ibalginu, paralenu...apod. a budu tady p. Drápalovi dokazovat, jak se zmýlil. Já ale dobře vím, že se lidi dokázali "předzásobit" návštěvami u lékařů a samotnými léky, a že se vliv poplatků projeví až s delším časovým odstupem. Počkejme si tedy.

4. Podobná kritika je u popisování, jak uřídit zdravotní zařízení, aby neplýtvala. Příspěvkové a rozpočtové organizace jsou pro p. Drápala černé díry a akciovky tunel ODS. Zase mi tu chybí někjaký návrh, jak to řešit. Vůbec mi nevadí platit ze svého povinného zdravotního pojištění někomu zisk, proč taky? Když dostanu od soukromé nemocnice kvalitní službu ve formě lékařské péče a vyjde mě to celkově levněji i včetně započítání jejího zisku než od nějakého rozpočtového nebo příspěvkové zařízení, tak ať si ten zisk nechají. Já zaplatím každopádně za stejnou službu méně. Nepříčilo by se mi, ale uložit těmto nemocnícím třeba povinnost dát část zisku znovu nějakou formou ve prospěch pacientů. Když chtějí v této oblasti podnikat, tak ať se s tím smíří. Jinak doufám, že snad nemusím popisovat jaký je rozdíl v kvalitě a efektivitě práce soukromých organizací a těch, co občas patří všem-někomu víc a přesto vlastně jako nikomu.

.... pokračování 2

:) 22.3.2008 15:03

Re: .... pokračování

To už je jak u blbejch. O jakém plýtvání to pořád píšete. Politici o tom rádi mluví, voliči to zase rádi poslouchají, ale důkazy k těmto tvrzením nejsou. Jediné co je skutečně něčím podloženo, je že nemocnice poskytují obdobnou péči za méně peněz, než v zemích kde se údajně neplýtvá. Šetřit se dá a také se šetří jen na platech zdravotníků a následky se projevují v jejich nedostatku. Ten je opravdovým problémem českého zdravotnictví a ten neřeší nikdo, ani reformátor Julínek.

Hop 22.3.2008 15:17

.... pokračování 2

5. V celém článku také nelze najít jediný číselný údaj, který by názory nějak dokazoval!!!

6. Naprosto nesrozumitelné a p. Drápala nehodné mi přijdě schazování p. Julínka  "... vážné obavy o ministrově soudnosti...". To mělo jako znamenat, co? Argument? Demagogii? Lékařskou  zprávu o ministrově zdraví? Projev zloby? ....

7. Naproti tomu je až dojemná snaha zase ochraňovat p. Čunka, což nechápu, jak vlastně souvisí se zdravotnictvím. Já nevím, jestli je p. Čunek lump nebo ne. S tím jak se vypořádal s neplatiči nájemného souhlasím. Co je pravdy na uplácení fakticky nevím. Hrajou se kolem toho podivné hry v obou táborech - policie zde má podivné metody (proti p. Čunkovi), ale i státní zástupci (pro p. Čunka) se podivně schází s podivnými osobami. Myslím si ale, že si za hodně může p. Čunek sám  tím, jak vysvětloval finační částky, o které se jednalo. Vysvětlování se měnilo, bylo dodáváno zbytečně pozdě, někdy se ohrazoval způsobem, "co je komu do toho". Není divu, že si na tom média pěkně smlsla. Kritizování policie, ale za to, jak jde po p. Čunkovi a neřeší daleko větší úplatky při stavbě dálnic, je taky hrozné. Kdyby mi vykradli byt, tak budu chtít, aby se tím policie zabývala, a ne aby mi sdělila, že zrovna vyšetřuje vykradení banky, kde jde o větší peníze. Ať policie opravdu dělá svou práci a honí každého, kdo překračuje zákony a ne jen ty kdo jako víc.

8. Psal tento článek opravdu p. Drápal?

JaS 22.3.2008 18:03

Re: .... pokračování 2

dík za názor mezi těmi kecy pivních odborníků.

Bianca 22.3.2008 12:59

Diky

autorovi za objektivne napsany clanek se znalosti veci, NP za uverejneni. Takovy nazor totiz nema na uverejneni v tzv. celostatnich tiskovych mediich  - MFD, LN, Pravo... sanci.

Karel 22.3.2008 12:29

Souhlas

Také bych řekl, že naše zdravotnictví ani zdaleka není špatné, a je to i dlouhodobě budovaným systémem (ovšem s nejistou další budoucností).

Ovšem cíl "reformy" je podle mne jediný - zdravotnictví je snad jediným zbývajícím velkým balíkem peněz, které lze rozdělit do soukromých kapes (nevzletně řečeno rozkrást). Přitom je to bez jakéhokoliv rizika neúspěchu - lidi budou marodit pořád. A jak pro soukromé akciové nemocnice není již nyní problémem snížit platy personálu, tak pro ně nebude problémem vykázat "objektivně" rostoucí náklady a potřebu vyšších úhrad. Ještě bude třeba změnit postavení pojišťoven, no a kdo má opravdu zdravotní potíže, zaplatí rád a bez mrknutí.

Elvíra 22.3.2008 12:39

Re: Souhlas

Karle, s tím snižováním platů to nebude tak horké...personálu se obecně nedostává. A bez něho nemocnice fungovat nebude

Bianca 22.3.2008 13:05

Re: Re: Souhlas

S tim snizovanim platu (v lepsim pripade s jejich "zmrazenim") je to horke vice, nez dosti. Najme diky tomu se personalu nedostava. A ze bez neho nemocnice fungovat nebude, zatim, jak se zda,  nikoho prilis netrapi...

BOMBON 22.3.2008 13:45

Re: Re: Re: Souhlas

mate, prosim, pro sva tvrzeni nejaka statisticky dolozitelna fakta, nebo je to jenom nejaky pocit? ja zatim slysel pouze o pripadech, kdy privatni zarizeni pretahovalo personal ze "statniho". ale netvrdim, ze to tak je....

Bianca 22.3.2008 20:15

Re: Re: Re: Re: Souhlas

Ta fakta jsou dolozitelna ve statistikach UZIS. Tez staci porovnat mzdove  naklady nemocnic pred prevodem na a.s. a po prevodu. A zkusenosti  jsou spise opacne - utek z nemocnic a.s., kdyz ne rovnou za hranice, tak "alespon"  do "statniho"  - viz napr. odliv SZP z nemocnice v Klatovech do PL Dobrany.

BOMBON 22.3.2008 20:38

Re: Re: Re: Re: Re: Souhlas

nemela byste nejaky link, kde bych to  mohl najit, prosim? prezvykavat vsechno na uzis.cz se mi fakt moc nechce...

docela by me to zajimalo... dekuji

Elvíra 22.3.2008 17:19

Re: Re: Re: Souhlas

Bianko, u nás ve špitále se nám chystají spíš přidat, máme docela šikovné vedení na hospodaření a dobrou pověst. A tu "pověst" dělá personál, takže se jej snaží udržet

Bianca 22.3.2008 20:12

Re: Re: Re: Re: Souhlas

Mila Elviro, netvrdim, ze vyjimky nejsou. Preji Vam to. Hlavne pak, aby to vydrzelo:-))

richard 22.3.2008 12:08

Souhlasím s autorem článku

Já souhlasím s Danem Drápalem. naše zdravotnictví i dnes poskytuje za relativně málo peněz hodně muziky. Mám kamaráda v USA a  byl jsem docela zděšen když mi popisoval jak se řeší zdravotní péče v Americe. Mnoho lidí nikdy u doktora nebylo, někteří jeho známí ani nevěděli kde doktor ve městě je. Já sám jsem byl překvapen, když jsem na Floridě viděl, léky v supermarketu volně k prodeji. prostě máš chřipku koupíš si antibiotika a buď s trefíš a nebo ne. Takže nadávajícím čechům bych poradil buďte rádi. Bude to ještě tvrdší a dražší

BOMBON 22.3.2008 13:43

Re: Souhlasím s autorem článku

ano, je to tak jak to ma byt - tvuj zivot i zdravi je ve vasich rukach. vzit si antibiotika naslepo muze jenom dement. ale i ten ma pravo si je vzit a znicit si tim trebas imunitu...

a moc neverim takovym tem recem "jedna pani povidala... kdyz budete mit zname mezi lopatami a luzou, budete mit o spolecnosti zcela jine predstavy nez kdyz budete mit zname mezi vzdelanymi lidmi.

treba uplne stejne je to na ukrajine. byl byste prekvapen, jak malo lidi chce vubec antibiotika brat a to dokonce i kdyz jsou namiste. a opravdu jsem nepotkal cloveka, ktery by si je vzal bez toho, ze by je dostal od lekare a nevybavuju si nikoho, kdo by popsal, ze je dostal predepsany od zeleneho stolu, bez testu.