6.6.2024 | Svátek má Norbert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Cedr 22.3.2008 6:23

Souhlas

a nenechte se otrávit od modrých "mozků"

BOMBON 22.3.2008 1:37

taky bych si dovolil

par poznamek (a nebudu tu zpochybnovat svasi prvni tezi, protoze nemam pocit, ze bych byl dostatecne informovan o urovni zdravotnictvi ve svete):

a) myslim, ze jednim ze zakladnich problemu je chapani zdravotni pece jako jakesi verejne veci, na niz se vsichni skladame a z one velke hromady pak vsichni cerpame. to ze to tak je je pouze dusledkem nesmirne chybnych predstav o tom, co je ulohou statu (resp. predstava, ze zdravi obcanu je vec, o kterou ma stat pecovat). hra na zdravotni pojisteni a pojistovny, totalni bordel a plytvani prostredky jsou pruvodnim jevem stavajiciho systemu a zaroven i dusledkem zminenych nesmyslnych predstav.

b) solidarita, kterou maji vsichni ti, kteri tvrdi, ze jim lezi na srdci me zdravi, lec sve penize mi dat nechteji, plna usta, se ma projevovat jinak nez znasilnenim jedne z oblasti sluzeb. nebudu to rozepisovat, nastin hlavnich principu na www.liho.cz

c) problemem zdravotni pece je to, ze nikdy neni takova, aby nemohla byt jeste lepsi. jedinym omezujicim prostredkem jsou finance. a verim v inteligenci a poctivost kohokoliv, kdo bude tento rpispevek cist, ze prizna, ze nemame vsichni stejny pristup ke zdravotni peci (jak jsme stale ujistovani). financni korupce, socialni korupce, specialni zachazeni pro verchusku...

d) jedine, co bude dlouhodobe spravne, je zrusit ingerenci statu v dane oblasti, vsechno privatizovat (ne rozkrast!) a nechat  na lidech, at si se svymi penezi hradi zdravotni peci jak muzou. pro ty, kdo na nejakou standardni peci (musel by se specifikovat standard) nemaji, dostanou pujcku, kterou museji splatit a za niz ruci veskerym svym majetkem. verim lidem. verim, ze by se velmi rychle zorientovali jak v cenach tak v kvalite pece, moznostech opravdoveho pojisteni apod. leky v zasade volne prodavat v normalnich obchodech... to by bylo uspor... jo a mimochodem, pokud jsem to spravne chapu, pak prevod na akciovky je hlavne z duvodu transparentnosti, nikoliv kvuli tvorbe zisku (nic proti nemu)

Doktor 22.3.2008 7:30

Re: taky bych si dovolil

Tohle může napsat člověk, který o problematice neví zhola nic.

Myšlanka, že by měl občan ručit za poskytnutí zdravotní péče veškerým svým majetkem - no to je něco. Ve srovnání s vámi, Bonmote, s tím se i Attila Bič Boží jeví jako levicový intelektuál.

BOMBON 22.3.2008 10:29

Re: Re: taky bych si dovolil

jezkovyvoci, vzdyt to vidite kolem sebe - neni to o nicem jinem nez o penezich...

existuje neco jako zakon o zachovani penez, vite? kdyz neco nezaplati jeden (a muze to byt i dite nebo senior, to je dneska popularni), musi zaplatit nekdo jiny. ja plne respektuju, ze nekdo nechce, aby nekdo neco platil, pokud to za nej zaplati sam. ale dovolim si protestovat proti tomu, aby nekdo mymi penezi uspokojoval sve socialni citeni... nejsem ani milionar, ani skudlil a prispivam na veci, tkere mi pripadaji smysluplne. ale prispivam ze sveho anikoho, ani vas, k nicemu nezavazuju. co je na tom spatneho? to, ze nekdo za sve leceni ruci mym majetkem vam pripada normalni?

vite, neznam vas a preju vam vsechno dobre, stejne tak jako vsem lidem. ale jestli budete chudy, nemocny nebo zemrete je mi uprimne jedno. ono to je jedno kazdemu, kdo vas nezna, ale nikdo to nerekne, protoze je to tak trochu neslusne. ale vsichni podle toho jednaji. vy v koutku duse taky velmi dobre vite, ze kdyz budu nemocny ci zemru, nebude vam kvulil tomu ani vedro, ani zima. a pokud by nekdo autoritativne prisel a vytahl vam z penezenky stovku "na bombona", budete jecet jak pichla duse... tak ze sebe laskave nedelejte svatouska...

preju vam hezky den

Doktor 22.3.2008 11:10

Re: Re: Re: taky bych si dovolil

Bombone, o typech jaky jse vy se píše v učebnicích psychologie, psychiatrie a také soudního lékařství. Jedná se o poruchu osobnosti, která se nazývá anetismus, resp. anetické chování a anetický jedinec. Léčit se to bohužel nedá. Mezi takto postižené patří např. velká většina odsouzených na doživotí (porucha není posuzována jako polehčující okolonost, naopak, pokud psycholog takto obžalovaného hodnotí, pak soud jde vždy na horní hranici).

Proč píšu o soudech? Tito jedinci se totiž velmi pravděpodobně časem dostanou do konfliktu se zákonem (alespoň v civilizované společnosti tomu tak je).

To, že žijeme v nějaké formě socialsmu je fakt, a ten se prostě nezmění. Evropa k socialismu směřuje již mnoho let a těžko tomu bude jinak.

BOMBON 22.3.2008 11:27

Re: Re: Re: Re: taky bych si dovolil

no, to me tedy ceka pekna budoucnost.... diky za expresni analyzu ...;-D nejake poznamky k veci byste nemel? ;-)

vite, kdyz chci system, ktery bude pocitat s lidskym sobectvim (lidi se tak opravdu chovaji, nebo poprete i to?), ale bude pripraveny i na nesobecke zablesky a dokonce s nimi i tak trochu pocitat, neznamena to prece, ze jsem (jak pisete) aneticky jedinec.

to ze zijeme v socialismu je fakt, ale nejsem (narozdil od vas) s timto faktem smiren a pokud mi nechcete uprit pravo na vlastni nazor a na jeho svobodne hlasani, budu se o nem snazit presvedcit i ostatni. to, ze lide jsou nespokojeni drive nebo pozdeji skonci tim, ze jejich nespokojenost zmanipuluje zase nejaky fanatik a to teprve bude spatne. proti tomu je snad jeden "aneticky jedinec", ktery nechce nic jineho, nez aby ho nemohl kdejaky dement nutit zit podle jeho not, zcela neskodny...

Doktor 22.3.2008 12:17

Re: Re: Re: Re: Re: taky bych si dovolil

S tím socilasmem se raději smiřte, nebo se odstěhujte pryč. Jinak tomu nebude.

Nesouhlasit a prostestovat je vaše svaté právo, ale pokud hodláte proti socilasmu bojovat tím že budete vyzývat ostatní, aby žili dravčí způsob existence - na úkor svého okolí a druhých jedinců, nebo takový způsob existence provozovat, pak nemáte civilizované společnosti co pohledávat.

Elvíra 22.3.2008 12:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: taky bych si dovolil

Doktore, socialismus jde do kytek i v Evropě. Sice s řevem, ale nezadržitelně...zdroje totiž došly

Doktor 22.3.2008 14:37

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: taky bych si dovolil

Na to jste přišla jak? Nebo kterou Evropu máte na mysli? Možná, že na měsíci Evropa jde socialismus skutečně do kytek.

Elvíra 22.3.2008 17:15

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: taky bych si dovolil

V Řecku penzijní reforma i přes masivní stávky prošla...a nenápadně se přitvrzuje i v Německu, Dánsku, Holandsku...začínají zjišťovat, že až TAK bohatí nejsou

BOMBON 22.3.2008 14:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: taky bych si dovolil

ja to jeste zkusim s tim presvedcovanim, jo? bohuzel, narozdil od lidi, touzicich zit ve spolecnosti, kde stat leze vydatne do penezenek ci vam ruzne narizuje jak mate zit (takovych je v ruznem stupni buzerace asi 200), ja se svymi nazory nemam moc kam jit. lidi s vasimi nazory dost casto basni o svedsku... mozna ze byste se tam chtel prestehovat vy? ;-P

no, a pokud povazujete za dravci zpusob existence skutecnost, ze se mi nelibi, kdyz mi nekdo leze do penezenky, pokud povazujete pravo nakladat se svymi penezi dle sveho uvazeni, za zivot na ukor okoli, pak je celkem jasne, ze jeden druheho nepresvedcime a dalsi debata s vami nema valneho smyslu.

preju hezky den

Maaartin 23.3.2008 22:27

Re: Re: Re: Re: taky bych si dovolil

Ty jses ale vazne mimon. Predstav si, ze ja bych bombonovi a dokonce i tobe tu stovku klidne dal... ALE... to byste nesmeli prilezt vsichni najednou. Coz je prave to co se deje. S tvou diagnozou se tedy bez vycpat - pises z cesty (a to hodne daleky, odhaduju to na na spoustu tropicky chorob s mnozstvim komplikaci a horeckou ze by se na tobe caj uvarit dal leda tak ve specialne odolnym hrnci). Styd se.

Pavla B. 22.3.2008 12:09

Re: taky bych si dovolil

Bombone, jak čtu vaše příspěvky, získala jsem dojem, že si myslíte, že jsou všechny nemoci buďto vyléčitelné anebo se na ně rychle umře.... ale tak to není, dost vážně mohou onemocnět úplně malé děti, nevyléčitelnými nemocemi, a přesto s nimi mohou žít plus mínus normální život... kompenzace těchto nemocí ovšem stojí hodně peněz. Jak byste řešil tohle - rodiče by si vzali půjčku, za kterou by ručili celým svým majetkem, a až by byly peníze za léčení spotřebovány, tak by se majetek prodal, dluhy by se uhradily, a protože dál už by nebylo léčit za co - všichni by šli skočit pod vlak?

BOMBON 22.3.2008 14:26

Re: Re: taky bych si dovolil

system by mel byt nastaven tak, aby zavazek platit naklady leceni mel vzdy nemocny (resp. jeho rodice). a to az do vycerpani vsech penez a vseho majetku (krome zivotniho minima).

na zaklade ceho chcete pozadovat plneni od nekoho, kdo s nemoci ci nemocnym nema nic spolecneho, mi neni jasne. ani neni jasne, proc ti nemocni musi byt zrovna nemajetni resp. detmi nemajetnych...

nicmene verim tomu, ze pokud nechate lidem penize a bude jasne, ze se museji starat sami o sebe a v jejich rukach (nikoliv v rukach jakehosi statu) lezi i osudy jejich sousedu, znamych apod., velmi se rozvine charita. jednak ruzne sbirky apod., nebo jak pise nekde fafa ve svem komentari - zdravotnicka zarizeni a leakri budou dostatecne majetni na to, aby lecbu provedli/porvadeli zdarma nebo za mensi penize.

vite, i kdyz to tak mozna nevypada, dokazu soucitit. a dokazu i dobrovolne pomoct. ale solidaritu  a soucit nemuzete vynucovat prostrednictvim statni moci aniz by byla protivna. nepreju nikomu, aby byl nemocny nebo mel nemocne dite. ale ja za to nemuzu a nevim, proc bych za to mel byt financne postizen. a pokud se rozhodnu pomoci, bude to moje svobodne rozhodnuti. tak jako je tomu i v soucasnosti, kdyz nekomu s necim pomuzu, ci kdyz na neco prispivam...

Fafa 22.3.2008 1:30

Pane Drapale:

ovsem podstatna cast penez za zdravotniho pojisteni uz ted konci u subjektu, ktere zcela otevrene vytvareji zisk. Co treba chcete udelat s nadnarodnimi farmaceutickymi firmami?

JaS 22.3.2008 17:05

Re: Pane Drapale:

Jsem rad, ze se vyjadruje Fafa, protoze je to clovek, ktery to opravdu dela. Nejsou to kecy pivnich odborniku, kteri vsechno vedi, ale nic nerozhoduji a za nic nemaji odpovednost.

JC 22.3.2008 0:47

Absurdita regulačních poplatků

krásně vyniká v porovnání s rozzářenými tvářemi TV hlasatelek oznamujících, jak fantasticky se loni zvýšil počet narozených dětí. Takže jsem na rozpacích: má stát vůbec zájem o nové občánky, když z nich udělal předmět regulace?

Nebo by zájem státu o budoucí daňové poplatníky sice byl, ale mamči by měly jak před 100 lety rodit doma, za pomoci sousedky. Jen aby lékaři neměli tak moc práce a mohli se více věnovat třeba...politice (ta vynáší slušně, viz třeba multimilionář Rath).

Fafa 22.3.2008 1:40

JC,

na tu mamcu ceka doma po navratu z porodnice tusim 13,000 porodneho. O tom se jim pred 100 lety ani nezdalo. Tak snad snesou tech cca 180 Kc za pobyt v porodnici.

Novák 22.3.2008 4:33

Re: JC,

Za to koupí s bídou kočárek a plenky

68 22.3.2008 4:47

Re: Re: JC,

Pak doporučuji nekupovat. Půjde to taky.

PetrM 22.3.2008 6:39

Re: Re: JC,

Když nemají na kočárek a plenky, proč si pořizujou děcko?

Karel 22.3.2008 11:31

Re: Re: Re: JC,

No nejspíše proto, že mít potomky bylo a je pro každého živého tvora, tedy i pro lidí, tou nejpřirozenější věcí (touhou, potřebou, pudem, ...). A dost těžko vysvětlovat lidem, kterým nezbývá na kočárek a plenky, že se vlastně mají oproti totalitě daleko lépe, protože tehdy by si sice mohli kočárek a plenky dovolit (o bydlení nemluvě), ale teď si zase mohou užívat svobody, demokracie a v brzké době "bezvízového" cestování do USA.

rony 22.3.2008 12:20

Re: Re: Re: Re: JC,

Tka nejspíš proto, že se nepovedl potrat a na matku se pak můžou vrhnout všichni moralisti jako hyeny:-D

BOMBON 22.3.2008 14:34

Re: Re: Re: Re: JC,

moc se mi libi lide, kteri presne vedi, jake jsou potreby (a pudy) kazdeho tvora. jsou takovi mluvci lidstva... nebo snad cele prirody?

o tom, co si clovek mohl dovolit za totace, v jake kvalite a za jakych podminek, mam velmi dobrou predstavu. hajzlak a vlozky ze znamosti, papirove plenky zadne, dekret na byt uplatkem na druzstvu ci opbh. nejak zapominate, karle, nebo jste zil na jine planete...

nejak se mi nedostava znamych, kteri by se meli hur nez za bolsevika (snad krome nekterych bolseviku samotnych). ale ono mozna ani tak nejde o to, co si clovek muze ci nemuze dovolit, ale o to, ze si nekdo muze dovolit mnohem vic, ze?:-/

protivný 22.3.2008 7:26

Re: Re: JC,

Hele, soudruh Novák, a to se ti zdá málo? podle tebe by bylo nejlepší, kdyby se stát staral o dítě až do jeho plnoletosti, že? To bychom měli dětí jako smetí! Ale kdo by je potom všechny uživil, když ty se k tomu nemáš?:-D

Detox 22.3.2008 10:29

Re: JC,

Jaksi stále nerozumím těm nářkům za platbu pro děti.Jednak dostanou těch 13 000Kč a také nově zvýšenou o cca 300 Kč měsíčně slevu na dani na jedno dítě (celkem 800Kč).

JC 22.3.2008 13:02

Re: Re: JC,

Vážený pane (paní). Těch 13 tis.= kočárek (ten nejlevnější) + postýlka. Což si za porodné v předlistopadovém období pořídili rodiče taky.

K tomu si laskavě připočtěte několik tisíc za očkování, plenky + výbavičku, kojeneckou výživu - a možná se budete divit. A ta sleva na dani - není těch 300 Kč náhodou za rok?

BOMBON 22.3.2008 14:38

Re: Re: Re: JC,

no, tak ze by se nam tedy chudaci prestali mnozit? nebo je to jejich pojistka na stari? investice do dob, kdy nebudou duchody, rpotoze na ne stat prekvapive nebude mit?

je opravdu tragedie, kdyz ke mne nemuzou prijit a vybrat mi penezenku, ackoliv ja s jejich ditetem nemam nic spolecneho?

Doktor 22.3.2008 0:32

Několik poznámek

Dovolím si s autorem trochu nesouhlasit v základních premisách. Resp v té první. Přesnější by bylo: Naše zdravotnictví je jedno z nejlepších na světě v tom, jak dokáže fungovat tak dlouho a relativně kvalitně s tak latentním podfinancováním. S druhou větou nelze než souhlasit

Problém je v tom, že se žádná reforma nekoná a nejsou ani známky toho, že by se konat měla. To co navrhuje Julínek je v podstatě přechod na něco, co mají v USA. Kdo sledujede předvolební klání v Spojených státech, tak dobře víte, že zdravotnictví je jeden z hlavních bodů. Americký systém je totiž neudržitelný - je zcela bezkonkurenčně nejdražší na světě a přitom nedokáže zajistit alespoň trochu slušnou základní péči pro 30% obyvatel.

Podobné problémy jako ve zdravotnictví máme my, měly vlastně všechny země EU a vůbec západního světa. A řada z nich se s nimi dokázala docela dobře vyrovnat. Není třeba vymýšlet vymyšlené, stačí převzít osvědčený model. Současná vláda to ale neudělá z jednoho důvodu - všechny vyspělé země totiž přišly na to (a v bolestech na to přicházejí i USA), že fungující zdravotnictví musí být založeno na principu veřejné služby s doplňkem komerčního sektoru. Že zdravotnictví založené pouze na principech trhu prostě nefunguje (resp. funguje, ale pouze v určitém segmentu a jen pro někoho)

Veřejné zdravotnictví je služba stejného charakteru jako je policie či hasiči. je i stejně financováno (nemáme zdravotní pojištění, ale platíme zdravotní daň). Pokud prostředky nestačí či je s nimi nakládáno nehospodárně, není řešením privatizace. Nikoho také zatím nenapadlo privatizovat policii. Řešením je stanovit jasná kriteria, na co máte jako plátce zdravotní daně nárok a jasná kriteria, jak budou poskytovatelé této veřejné služby placeni. Kvalitu péče a hospodaření s veřejnými prostředky pak dát pod přísnou veřejnou kontrolu

Včera se proseklo, že v severních Čechách používala policie prostředky na vybavení služeben  podivným způsobem. Kdyby byla policie a.s. pak by to tak bylo i možné

Fafa 22.3.2008 1:38

Doktore:

jednim z problemu americkeho zdravotnictvi je prave to, ze i lidem bez odpovidajiciho pojisteni se ze zakona MUSI poskytovat pece. Takze tech nikoliv  30 procent, ale zhruba 15 % obyvatel bez odpovidajici pojistky ma nakrok na +- stejnou peci jako vsichni ostatni. 

Treba ve stredu v noci jsme prijali nepojistenou pacientku s chronickym selhanim ledvin v plicnim edemu.  Brzo rano nam sdelila, ze nam neduveruje a chce byt propustena. Nechtela cekat ani na dialyzu a odstraneni tech cca 8 litru tekutiny. Tak jsme ji presne podle zakona propustili. Ve ctvrtek v noci si to rozmyslela, tak jsme ji dialyzovali v patek ve dve hodiny rano. Vsechno samozrejme zcela zdarma. Co byste navrhoval?