1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tich@dohoda 22.3.2008 11:47

ovsem podstatna cast penez za zdravotniho pojisteni uz ted konci u subjektu, ktere zcela otevrene vytvareji zisk. Co treba chcete udelat s nadnarodnimi farmaceutickymi firmami?

ahoj Fafo :-) ; no udela se to co rikam stale dokola , VZP bude jedina zdrav. pojistovna ktera hospodari s penezi vybranymi ze zdrav. pojisteni/dane , VZP si zridi drcerinou spol. na nakup a distribuci leku , zdrav. potreb, pristroju pro smluvni partnery. Jako monoplni nakupci a distributor donuti nadnarodni pharma  firmy prodavat za rozumne ceny, nebo nakoupi u konkurence. druhou slozkou financ. zdravotnictvi bude zdrav. pripojisteni na tom budou vydelavat komercni pojistovny, protoze z techto penez se bude platit nadstandard, lhostejno v jake nemocnici ci zdrav. zarizeni. Pater vseobecneho zdrav. pojisteni/sluzeb budou tvorit "nezislove" nemocnice /vytvoreny zisk se vraci do zdravotnictvi/ . Se zavedenim regulacnich poplatku souhlasim, ovsem modri komuniste /ODS/ jaksi "zapomeli" na tech cca 50-60 miliard Kc co se rocne prohospodari a rozkrade z penez /cca 200Giga/ vybranych na zdrav. dani. Modri komanci vesele nechaji mizet penze do tech "spravnych" kapes a uniky dorovnavaji z kapsy danoveho polatnika, ktery takto plati dvakrat zdrav. dan. Prave to je ta cast penez, o ktery ty mluvis /viz titulek/ . Ve skutecnosti nema nikdo zajem neco na ceskem zdravotnictvi menit, tech 200Giga je prilis lakave sousto a prikradaji si na nem vsichni zainteresovani. Poradek do toho muze vnest jen nekdo,kdo stoji mimo zajmove skupiny.   Ty nemocnice/akciovky jak je navrhuji modri komanci, to je na milion % tunel, dalsi kolo "kuponove privatizace" . Cau :-)

Fafa 22.3.2008 12:23

Ahoj dohodo,

delat sefa nakupcich leku a zdravotnickych potreb pro tuhle VZP bude vetsi kseft nez ministerstvo obrany za cele volebni obdobi. Mezi politiky bude pekna rvacka, kdo tuhle sinekuru obsadi. Objem uplatku tam bude v miliardach. Ale bude to jednodussi i pro farmaceuticky firmy. Dneska potrebujou tisice representantu a snazi se ovlivnovat jednotlive doktory a nemocnice. Takhle budou potrebovat ovlivnit jenom jednoho cloveka nebo par clenu komise v centrale VZP. ;-)

BOMBON 22.3.2008 14:00

Re: ovsem podstatna cast penez za zdravotniho pojisteni uz ted konci u subjektu, ktere zcela otevrene vytvareji zisk. Co treba chcete udelat s nadnarodnimi farmaceutickymi firmami?

no, jestli se udela to, co rikate, bude to pekny prusvih...

pristroje a leky tehdy budou cim dal tim drazsi a bude jich malo (cely cesky trh je tak na urovni vetsiho mesta v usa, tak uz vidim ty nadnarodni firmy jak kleci pred urednikem v kalhotach s velkymi kapsami, aby mohli obslouzit nas ohromny trh)

shodou okolnosti jsem se prichomytl k pocinajici snaze jedne z nasich fakultnich nemocnic zacit poskytovat komercni sluzby cizincum... pani, ktera se to snazila zorganizovat, jenom popisovala, jak ji lezly oci z dulku, kdyz prakticky vsechny cinnosti, ktere chtela prodavat, nalezla jiz provadene a prodavane (pouze s tim rozdilem, ze zisk nesel na ucet te nemocnice ale privatnich firem, vlastnenych lekari, tkere si zarizeni nemocnice prekvapive vyhodne pronajimali od nemocnice). nejak pro svoji cinnost nenachazela podporu ani u lekaru v oddelenich, ani u managementu, pokud toho nenechala sama, tak bych si tipnul, ze ji uz vyhodili... tak to jenom pro ilustraci jak vypada ta vase pater...

krast ze spolecneho se bude vzdycky, protoze nekontroluje majitel, ale urednik/politik. jeho zajmy jsou rpekvapive rozdilne od majitele (tedy vsech nas). kdyz nekdo krade v privatni firme, tak me to nevadi, to nejsou "moje" penize ani formalne... a hlavne mu ztraty zpusobene tim, ze se necha okradat, nebudu (narozdil od "statniho) platit. ¨

zcela souhlasim, ze nikdo nema velky zajem na systemu neco menit, jenom me desi to, ze ten zajem nemaji ani obcane, kteri se jenom nechavaji dojit za horsi sluzby a jeste pohorsene hykaji, pokud by na tom nekdo chtel neco menit....:-/

Fafa 22.3.2008 15:54

Bombone:

klecet nebudou, ale vzajemne vyhodnou dohodu udelaji. Cesky zdravotni trh se dejme tomu rovna trhu Dallasu a okoli. To uz je castka, ktera je pro firmy velmi zajimava. Pri dnesnim kursu se rozdeluje pres 10 miliard dolaru.

BOMBON 22.3.2008 16:10

Re: Bombone:

no, ja nezpochybnuju, ze nekdo tu dohodu udela... ale nebude to vyhodne ani cenove (firmy se urcite neosidi a kdo je bude vybirat tez ne), ani z hlediska variability leku a pristroju - kdo by taky neco noveho schvaloval, kdyz majoritni dodavete jsou vybrani a on by na trhu pouze paberkoval...

maly trh s omezenou konkurenci... z toho by nebylo nic dobreho.

ja mel ale hlavne na mysli hlavne ty vseobecne dementni predstavy o tom, jak cely svet na nas zira a firmy nemaji jine plany nez jak dobyt cesky trh, takze chytre zcentralizujeme nakup a vsichni nam budou zobat z ruky jeste vic nez doted... ;-)

ARTUR 22.3.2008 11:46

PRO AUTORA ČLÁNKU

Konečně velmi kvalitní příspěvek stran zdravotnictví pane Dane D.

Nicméně zcela nesouhlasím  s tézí, že pokud budou nemocnice rozpočtové či příspěvkové organizace budou chtít vždycky více, ony všechny budou chtít víc. Právní formu nemocnice v žádném případě nelze glorifikovat, koneckonců máme zde tvrdé důkazy, které dodaly nemocnice jako akciové společnosti např. v Karlových Varech či Pardubicích (dluhy za jediný rok cca po 120 miliónech korun!!), o mnohých dosud nevíme. Naroubovat na systém veřejného (zdůrazňuji veřejného) pojištění nemocnice či dokonce pojišťovny jako akciovky osobně považuji za zrůdnost ze strany politiků. Důvod je více než zřejmý, neboť segment zdravotnictví není prostorem se standardními tržními vztahy (jak se nám snaží nakecat Julínek a mnoho dalších politiků i novinářů). Ideální řešení neexistuje a nikdy nebude existovat, podobně jako neexistuje žádná reforma zdravotnictví jako jednorázový či krátkodobý proces. Změny ve zdravotnictví musí probíhat permanentně tak, jak je generuje život. A protože pracuji ve zdravotnictví již velmi dlouho, více než dobře vidím pod pokličku nejrůznějším lobbystickým skupinám (ať to jsou pacienti, lékaři, lékárníci či dokonce oceláři). Stran nemocnic s souvislosti se stávajícím správním uspořádáním našeho státu, kdy podstatná část nemocnic jsou nemocnice tzv. krajské, vidím jako nejlepší řešení právní formu non-profitní organizaci s vícezdrojovým financováním a současně vícenásobnou kontrolou (v případě krajských nemocnic jako tzv. krajská tripartita – 1.) krajské zastupitelstvo,2.) zástupci odborné veřejnosti, tj. zástupci komor a za 3.) zástupci pojišťoven). Současně je nutné dle mého soudu striktní oddělení ambulantní sféry od sféry lůžkové – dojde k výraznému zprůhlednění toku peněz.

Se zbytkem Vašeho článku plně souhlasím.

BOMBON 22.3.2008 14:05

nesouhlas...

"segment zdravotnictví není prostorem se standardními tržními vztahy..."

neni, ale mel by byt. vetsina problemu souvisi prave s uplatnovani principu solidarity nespravnym zpusobem a na nespravnem miste.

ARTUR 22.3.2008 14:22

Re: nesouhlas...

Tento názor člověk uplatňuje do okamžiku, kdy vážně onemocní a úvod tohoto onemocnění se projeví komatem.

Doktor 22.3.2008 15:42

Re: PRO AUTORA ČLÁNKU

K té konrole nemocnic - přidal bych čtvrtý stupeň - veřejnost. Non - profit organizace, která hospodaří s veřejnými prostředky musí být pod kontrolou veřejnosti - a to nejenom prostřednictvím volených zástupců, ale přímo (zveřeňování hospodářských výsledků, účetních uzáverek a návrhů smluv a uzavřených smluv). Jinak souhlas s tím co píšete.

jezevec 23.3.2008 2:30

Re: Re: PRO AUTORA ČLÁNKU

žádný ze stávajících návrhů zákona přece nebrání nikomu a tedy ani non-profitním organizacím a občanským sdružením (ba ani ochranným svazům pacientů a odborům atp atd) - aby zakládali akciovky,. a konkurovali čistě tržním akciovkám nevytvářením nemravného zisku.

akorát mi neni jasný co chcete řešit - když nemocnice staví a udržují ziskoví stavaři, sanitky se kupujou od ziskových prodejců a tankují od superziskových pump, léky a zdravotní zařízení se kupují od astronimicky ziskových koncernů, a lidi mršky taky nechtějí pracovat za korálky, . . . .  tak kdo to vlastně nemá mít ten zisk? Nějaký nemrava, co sežene půl milijardy, a místo aby je prochlastal nebo postavil kasíno, je investuje do nemocnice? Vo tohle vám jde? Tak jim kua konkurujte!!!

BOMBON 23.3.2008 8:52

Re: Re: Re: PRO AUTORA ČLÁNKU

R^R^R^;-D

Fafa 23.3.2008 18:24

Jezevec do parlamentu nebo rovnou na ministra zdravotnictvi!

R^

krtek 22.3.2008 11:17

Byly a jsou i jiné cesty, cesta Julínkova není dobrá !

Kdo se chová tak arogantně ba přímo nesoudně a dogmaticky, je nemocný člověk. Takovým člověkem je současný ministr zdravotnictví a jeho fámulus Cikrt. Paušální trest pro všechny za ty, kdo "nadužívají" zdravotní péči kecáním v ordinacích, to je příliš kruté a nemorální. Vybírat poplatky ve výši 30,-Kč za každý lék je zlodějna první třídy ! Však i některé lékarny pochopily a chovají se tržně vracením určité části poplatku. Jiné berou dál, nebudou mít nikdy dost. A co nás teprve čeká od těch dvou či tří pomatenců z Ministerstva zdravotnictví ? Zbohatlých komoušů a jim podobných škůdců se reforma zdravotnictví nedotkne ani desetinou promile jejich příjmů, průměrných a podprůměrnýchpříjmů se to však dotýká citelně. Nedivme se pádu preferencí ODS, která ve své předvolební prolhanosti překonává i dříve mistrovskou KSČ.

Bobr 22.3.2008 9:46

Docela by mne zajímalo

Docela by mne zajímalo kdo kdy a jak zneužíval dentisty. Dost těžko si dokážu představit, že si nechám vytrhnout zub jen tak z plezíru. Tak jaká regulace ? A tak vím, že jen přispívám na lepší živobytí celkem milé paní se zubní vrtačkou v ruce. Tak ať přemítám jak přemítám regulace u zubařů je hivadina nejvyššího kalibru.

Bianca 22.3.2008 13:07

Re: Docela by mne zajímalo

Dobry postreh.

janoryna 22.3.2008 8:06

myslím ,že průměrnou úroveň zdravotnictví bychom meli snižovat.

Je třeba vytovřit elitní soukromé nemocnice poskytující péči na nejvyšší úrovni pro finačně úspěšnou klientelu. naopak, každé prodlužován í lidského věku znamená nárust výdajů na léčení a také delší výplaty penzí, tj. nárust mandatorních výdajů. takže horší léčení pro běžné klienty bude znamenat úlevu pro státní rozpočet a vyšší zastoupení úspěšnýc v populaci. takže podporujte ods ve jejích snahách.

jk-jiny 22.3.2008 8:39

Re: myslím ,že průměrnou úroveň zdravotnictví bychom meli snižovat.

Mila jednoducha modra hlavicko! Oni ti uspesni jsou uspesni take proto, ze zamestnavaji za male penize ty neuspesne. Pokud tem neuspesnym zhorsite zdravotni peci, nebo ji zdrazite, vydelate na nich mene: bud budou vymahat za praci vice penez (a to plosne, takze se neubranite a na vsechno Ukrajince nedovezete), nebo vam budou vice nemocni. Ono je jine prechazet chripku u kompu v kancelari a jine kdyz kopete krumpacem v zime. O tom je take socialni smir, jenze tuhle zpetnou vazbu nase modrostraky nechapou.

Detox 22.3.2008 10:32

Re: Re: myslím ,že průměrnou úroveň zdravotnictví bychom meli snižovat.

Myslím,že pan jk-jiny není nic jiného než obyčejný provokatér,z vaší rozhorčené reakce ala modrá hlavička je vidět,že se mu to docela povedlo.

jk-jiny 22.3.2008 12:34

Re: Re: Re: myslím ,že průměrnou úroveň zdravotnictví bychom meli snižovat.

.... a argument by nebyl?;-P

Bianca 22.3.2008 13:10

Re: Re: Re: Re: myslím ,že průměrnou úroveň zdravotnictví bychom meli snižovat.

Soudim, ze jste nepochopil ironii prostou.  Ja mam takovou docela rad:-)

Magor 22.3.2008 7:35

Černá díra

:-)Naše zdravotnictví je černá díra.Ročně stojí 210 miliard.V roce 1997 to bylo jen100 miliard.Máme 200 nemocnic což je dvakrát více než Švédsko.V některých bývalých okresech je 1 nemocnice v jiných několik.Skutečná refornma začne až bude alespoň 30 zbytečných nemocnic zrušeno bez náhrady.Pak bude i dostatek lékařů.Náklady reformy nemůže nést jen pacient jak si to představují ministři  lobbisté Julínek a Ráth,ale také lékaři samotní.To však mocná lékařská lobby nikdy nepřipustí a tak se možná v  roce 2018 dočkáme zvýšení nákladů až nad 300 miliard.

Karel 22.3.2008 11:20

Re: Černá díra

Ve Švédsku to neznám a jak to tam funguje nevím. Ale co se Vás týče, řekl bych, že jste nikdy neměl žádný závažnější zdravotní problém a že bydlíte ve větším městě, kde nemocnice je a plánujete, že by se i po Vaší redukci zachovala. Totiž ta argumentace, že by se snížením počtu nemocnic zajistil dostatek lékařů, je obveselující. Léčí lékaři a ne nemocnice :-). Tam, kde by nemocnice zůstala, by se jich asi objevilo více, ale zase by jinde ubyli. A pro pacienty by se samozřejmě zhoršila dostupnost a tedy kvalita péče.

Fafa 22.3.2008 12:16

Karle:

nemate uplne pravdu. Treba behem sluzby casto neleci ani lekari. Ale musi byt v nemocncici. Takze pokud mate pet malych nemocncic, potrebujete pokryt pet sluzeb. U jedne vetsi nemocnice je pokryti sluzeb jednodussi. Taky pro pacienty muze byt lepsi jet 25 km do vetsi nemocnicce s celym komplementem nez 15 km do nemocnice s 3 primariaty.

petrph 22.3.2008 7:27

já taky

já taky k doktorovi chodím nerad, sice v čekárně nejsem protivnej na jiný, ale taky od nich můžu něco chytit.

CO kdyby teda platili jenom ty co choděj k doktorovi, rádi, třeba formou dobrovolnýho příspěvku do ksasičky na chodbě???

Frank 22.3.2008 8:55

Re: já taky

Vám bych doporučil místo návštěv u doktora, navštěvovat  základní školu a doučit se češtinu. Asi jste dost chyběl.

protivný 22.3.2008 7:21

je to velice jednoduché

vše záleží na lidech. Proto jsou u nás nemocnice na špičkové úrovni i na úrovni z dob socialismu. A tak tomu bude i napříště. Jenom primitivové nadávají na vládu, že na tom nese vinu. To by komunistická vláda, na kterou s nostalgií vzpomínají, nestála ani za střelnou ránu!

Lea 22.3.2008 7:04

především

měl své vize Julínek nastínit před volbami. O poplatcích,či převodech zaměstnaneckých pojišťoven slovo nepadlo.

Detox 22.3.2008 10:38

Re: především

Myslím,že vybírání poplatků je v podstatě jen špička ledovce,začátek reformy,která se ale zatím docela osvědčuje,proto ten opoziční řev ;-D volající po zrušení poplatků.Opozice (žádná)nemá radost když se vládnoucí straně daří.Snižuje to její šance na výhru v příštích volách.

Bianca 22.3.2008 12:40

Re: Re: především

Mohl byste to osvedceni, prosim,  blize specifikovat?

KLAUS 22.3.2008 17:29

Re: Re: především

Detox----jelito, jeli to myšleno jako provokace,tak dobrý,jinak Bohnice----vládnoucí straně se daří,opozice řve,dobrý vtip.Já mám nástěnku s předvolební agitkou ODS---důchodci dostanou 10 000,rodiny s dětmi si připíší 66 700, Topolánek v objetí s milující manželkou,nebude se platit u lékaře atd.Jak může někdo chválit tu arogantní sebranku!!