2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Ruský plyn

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jirka.s. 23.1.2009 13:08

Re: Pomery v SSSR

Velká škoda, že si nepochutnali také na tobě !!! Jenom by si bývali museli odříci jednu pochoutku - smažený mozeček! :-/

vita 23.1.2009 9:19

Jediná připomínka:

Sovětský svaz vyhnil zevnitř a zhroutil se.

Ne jenom Rusko.

Stačí porovnat současnou situaci v zásobování s tím, co bylo v 80. letech - nebe a dudy.

tich@dohoda 23.1.2009 8:04

Pro individuální život, násobně pro politiku je dobré znát historii. Znalost historie a používání zdravého rozumu nám dává možnost vyvarovat se osudových chyb.

pane Hofhanzle/viz vas titulek/ . Predne byste se sam mel ridit doporucenim z titulku, ten vas pokus o dejinach Ruska a genezi ruskeho naroda a ruske duse, to je docela slusny blabol, takova bramboracka. Jinak si dovolim upozornit soudruhy diskutujici /zejmena modre bolsany/, ze tzv. norsky plyn, je ve skutecnosti plyn rusky, jen proudi severni vetvi plynovodu, Norove  tento rusky plyn kompenzuji svym plynem nekde na severu dodavkami do Ruska. O Rusech si zadne iluze nedelam, nicmene, pokud by chteli zavirat kohoutky, jak radi vykrikuji modri bolsevici, potom take mohli zavrit severni vetev /Belorusko, Polsko/ , coz neudelali. Vybudovat plynovody ze stredni Asie, to je dobry napad, bohuzel tranzit vede prakticky jen pres politicky a ekonomicky velmi nestabilni zeme, takze se muze stat, ze EU nebude mit ani plyn a prijde navic o investici vybudovaneho plynovodu. Daleko rozumnejsi se jevi vybudovat zasobniky na svem/EU uzemi a drzet strategickou zasobu , minimalne na celou zimu. Rusko potrebuje penize z prodeje plynu, dnes daleko vice nez pred par mesici. Ukrajina jako "demokraticka" zeme /podle modrych bolsanu/ , ta mela cca 20 let nato, aby omezila svou zavislost na Rusku, dnes by bez Ruska zbankrotovala. Na cele pataliii s plynem se nejvice podepsal soudruh prezident  Juscenko, tedy "demokrat" a kamarad modrych bolsanu. Cest :-)

čtenář 23.1.2009 8:03

I když to vypadá

nepravděpodobně, Rusko přece jen nedokázalo přivést komunizmus k úplné dokonalosti. Jako sice pravoslavná, ale přece jen křesťanská země se nedokázala úplně zbavit "tmářských  předsudků" a třeba nevraždila s úplně krajní vehemencí. Správný komunizmus předvedly teprve země dál na východě jako Kambodža (zabili každého, kdo nosil brejle) nebo S. Korea. Ta ho předvádí dosud. Obzvláště groteskní je srovnání s původně zaostalejší J. Koreou. Dnešní poměr hospodářské výkonosti je 1:30.

vita 23.1.2009 9:28

Možná nejgeniálnější z Marxe bylo jeho poznání,

že komunismus je možné vybudovat jen v nejvyspělejších průmyslových a kapitalistických zemích a rozhodně ne v Rusku. Rusko zmíněno explicitně, o nějaké kolonii ve francouzské Indočíně nebo Korejském království ani neuvažoval.

Však měl taky Lenin problémy přesvědčit soudruhy, že je třeba zrevidovat Marxe  v Rusku už kapitalismus je a tedy ho lze odstranit. Neměl pravdu, kapitalismus tam tvořil izolované ostrůvky, dělnictva bylo málo... Prý si to ke konci života ve světlejších okamžicích uvědomoval.

Petr Kohout 23.1.2009 7:56

Pokud vím, tak "rouru" na západ prosazoval především Klaus. Dokonce se tím (u ropodvodu)

opakovaně chlubil. Ovšem u ropovodu. U plynovodu ovšem Klaus prosazoval "druhý a ještě větší Temelín", čili by jsme se mohli v...t na Rusy i na Nory.

vita 23.1.2009 9:23

Re: Pokud vím, tak "rouru" na západ prosazoval především Klaus. Dokonce se tím (u ropodvodu)

Kdyby Klaus prosazoval druhý Temelín, tak by ho prosadil. Neměl ve vládě za krkem zelené Khméry. Mohl aspoň prosadit dostavbu Temelína podle předpithartovských plánů.

Nakonec aspoň podržel stavbu Temelína - budiž mu za to čest a chvála. Díky tomuto podržení stavby (každý rok o rok odsunutý termín a o 10 GKč větší náklady) mohl Atomový dědek Grégr Temelín skutečně dostavět.

Stredocech 23.1.2009 9:56

Moc dobře si pamatuji, jak tehdy (1992) jakoby neexistující zelení ovládali

všechna média a štvali proti Temelínu a blábolili o možnosti neskutečných úspor.

Václav Klaus tehdy jako PŘEDSEDA VLÁDY musel OSOBNĚ přijít do "veřejnoprávní" ČTV (jeho tam pustit museli) aby občanům sdělil, že máme menší spotřebu elektřiny na hlavu, než sousední Rakousko.

Ale Grégrovi dík a Zemanovi rovněž. Bez nich by se Temelín snad ani nespustil.

vita 23.1.2009 10:14

Re: Moc dobře si pamatuji, jak tehdy (1992) jakoby neexistující zelení ovládali

Ohledně tehdejší atmosféry máte pravdu a ohledně zelených lží v ČT samozřejmě taky. Můj šok z toho, co předvádějí SVOBODNÉ sdělovací prostředky mě dovedl k účasti v takových diskusích jako je ta na Psu.

Ale přesto si Klaus prostě nenechal natáhnout zelené vši do vládního kožichu a měl nejpravicovější a nejsoudržnější vládu, co tady kdy byla. Parlament ovládal zcela, KSČM byla v izolaci a krotká ČSSD drobátko nad hranicí vstupu (někde mezi 6-8%, pamatuju-li dobře). Komunisti by proti Temelínu nešli, takže ho mohl snadno prosadit.

Ale díky a pobití země čelem i za to, že ho "jen" udržel v Pithartem zkriplené podobě.

sim 23.1.2009 7:44

mohlo to být i jinak

Osvěžte si trochu své znalosti s dějepisu, či se je spíš snažte získat a nevidět jednostraně. car měl sice v Rusku velkou moc, ale co třeba král ve Franici, na kterého poddaní sahal iv naději na uzdravení? Co třeba právo šlechtice rozpárat poddanému břicho, aby si ohřál nohy? Jak daleko do milosti chcete chodit? Byl car až tak nedotknutelný, když prostým nahlédnutí do učebnice dějšepisu snadno zjistíte., kolik carů§ bylo zavražděno, a to svými příbuznými, později "buržoazními demokraty" a ještě později bolševiky? A pro srovnání: nevyrovnala se jim v tomto směru Anglie? Neusurpovala své sousedy, nevraždila krále, nedostal se tam kdejaký bastard na trůn? Nemá dosud uzákoněnou náboženskou diskriminaci? Může tam být katolík králem? Neřešte diktátorksé chování carů a všimněte si, že např. USA mělo problém z otroctvím ještě před 150 roky a s rasitickými zákony před 50. Vytrhávání ze souvislostí není argument. A o naftové krizi ví každý,  že její příčinou byla Ukrajina.

Karel 23.1.2009 7:59

Re: mohlo to být i jinak

R^R^R^

Petr 23.1.2009 9:19

Re: mohlo to být i jinak

No a není to spíš tak že Ukrajina chtěla koupit levnější plyn od států z dálného východu(něco jí dokonce dlužily)a přepravovat to plynovodem přes ruské území a Rusko to odmítlo a tak to samé udělala Ukrajina Rusku?Není vše tak černobílé jak to vypadá.

vita 23.1.2009 9:50

Re: mohlo to být i jinak

Není.

Stredocech 23.1.2009 10:04

Víťo, Vy sám přece o tom středoasijském plynu víte víc než já

Takže víte, že je na tom hodně pravdy. Rusko na jedné straně není ochotno plyn ze Střední Asie transportovat tak, jako Ukrajina transportuje plyn pro EU, je pouze ochotno ho koupit za lacino a prodat za draho. Ukrajině toto neumožňuje, tam strikně trvá jen na poplatcích za transit.

vita 23.1.2009 10:55

Re: Víťo, Vy sám přece o tom středoasijském plynu víte víc než já

Od r. 2006 byla řešena otázka ukrajinské ceny plynu tak, že za ruský plyn se platilo 230 USD a za turkménský 56 USD. Plyn se účetně míchal (za tím účelem zřídili RosUkrEnergo) a výsledná cena byla těch 170-180 USD pro Ukrajinu.

Od té doby Turkmenistán přitlačil (i z návodu EU a USA, které přesvědčovaly, že dostává ud Ruska málo a až bude Nabucco, tak to teprve bude cena!) a cena míchaného plynu rostla. Ukrajina (tedy Tymošenková) se nejdřív nechala slyšet, že to je problém mezi Ruskem a Turkmenistánem (což je kec), pak přistoupila na postupné zvyšování ceny a vyloučeni RosUkrEnergo. To bylo loni v říjnu. Juščenko nedovolil smlouvu podepsat a další jsem tady popisoval už mockrát.

Cena středoasijského plynu vzrostla natolik, že nějaké míchání je k ničemu. Mimo jiné i proto, že o turkménský a uzbecký plyn se zajímá i Čína. Třeba Kyrgyzstán si musel na zdražený uzbecký plyn půjčit od Ruska - a zřejmě jako formu "nepeněžního plnění" nebo jako podmínku poskytnutí úvěru (těžko jen tak) vypovídá americkou základnu na letišti Manas. Což je samozřejmě spekulace, ale pravděpodobná.

Rusku jde o to, aby dostalo středoasijský plyn pod ontrolu - a tedy musí poskytnout těžařům takové podmínky, aby se jim nevyplácelo pokukovat po Evropě.

Změžluč 23.1.2009 7:41

To se dá podepsat.

Ještě bych doplnil, že první univerzita v Rusku vznikla v 18. století.

marián 23.1.2009 7:29

výborný článek, díky

:-)) 23.1.2009 7:28

Když on ten "norský" plyn, co Norové dodávají je také ruský.

To. že se tento "norský" plyn "chová" jinak, než ten, který do EU neprocházel během "plynové války", je dáno prostou skutečností, že nejde přes UKRAJINU.

Frank 23.1.2009 7:08

Ale no tak Česťo!

Ještě byste svoje plkání rozvést o skutečnost, proč Finsko nebere plyn z Norska, ale taky z Ruska. Že by taky Klaus?

ranbow 23.1.2009 7:03

Problémy cesty bludištěm

Ono jde taky o to, že vychytralý potkan velmi brzo pochopí, že ho na konci bludiště vždycky čeká pamlsek - teď jde jen o to jak se k němu dostat bez nejmenší námahy a nejmenší újmy na zdraví Existiuje nějaká taková cesta politickým bludištěm současnosti??? A že se ještě zeptám - kdo že je ten potkan, my jako společnost a nebo konkrétní politici kteří za nás rozhodují a jednají?

Amos 23.1.2009 6:44

AU,au,au

Ježišimarja tohleto nám také poslancovalo.

Karel 23.1.2009 7:13

Re: AU,au,au

Ano, to je největší malér počátku 90tých let. takovýto psychopat byl zákonodárcem a ovlivňoval veřejný život.

Standa 23.1.2009 6:43

Typické

pro tuto stranu, že to bylo napsáno v Třeštici za velkého třeštění autora.

Mistr Jan Hus 23.1.2009 6:38

Havlův pohrobek se zase ozývá, raději povídej, jak jste kradli a říkali tomu privatizace.

:-)

Trend 23.1.2009 6:42

Re: Havlův pohrobek se zase ozývá, raději povídej, jak jste kradli a říkali tomu privatizace.

Huso:(Y)(Y)(Y)

j 23.1.2009 7:02

Re: Havlův pohrobek se zase ozývá, raději povídej, jak jste kradli a říkali tomu privatizace.

Je rozdíl kdo kradl a kdo přihlížel těmto krádežím. Udělejte si v tom jasno není to moc složité.

EVa 23.1.2009 6:07

Děkuji za článek i za analýzu, kterou obsahuje.

Náš parlament se dostal už dávno do krize právě proto, že z něho odešli takoví, jako jste Vy. Škoda. Kdysi jsem si myslel, že všechny problémy a lumpárny mají na svědomí komunisté, ale ono to jde patrně daleko hlouběji - je to mafie, která nemá žádný poitický názor - jde jí pouze o moc. Dokladem je i mastný Jyrka a jeho squadra.

Změžluč 23.1.2009 7:48

Re: Děkuji za článek i za analýzu, kterou obsahuje.

A stejně tak prázdný a falešný Topol a opravdu, opravdu vševědoucí Zakladatel privatizace a všech věd Učitel národů a Profesor z Hradu. Další zloděje nebudu vypisovat, neboť nechi strávit zbytek týdne klepáním do PC.

Lea 23.1.2009 5:53

ach jo

měli to hezky kluci vymyšlený. Dlouhý a spol. rozložili ODU, Klaus obklopen svými druhy z prognosťáku poté,co většina z nich zahodila rudé knížky, předal hmotné statky těm,co je v r.48 ukradli. To je výsledek našeho přerodu v demokratickou společnost,kdy se upřednostnila v Jakešově věštírně vymyšlená reforma před vyrovnáním se s minulostí a vytvořením rámce právního státu.

takysvědek 23.1.2009 3:39

vraťte se prosím do politiky...

... takových je tam dnes velmi poskrovnu