29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Ruský plyn

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
xy 23.1.2009 10:12

Re: Reagan: SSSR je říše ZLA

"Jé" nás poučí, kdo je říše DOBRA. Jen do toho!

Standa (nebolševik) 23.1.2009 9:25

Pěkný článek

Ruská historie byla sice poněkud ve zkratce, ale celkem trefně. Souhlasím s Huntingtonem, že Rusové představují samostatnou civilizaci, která je ale přirozeným spojencem Západu. Přesněji řečeno, mohla by být, kdyby se dokázala zbavit mesianistického syndromu a pyšné hry na supervelmoc. Nejsmutnější na tom je, že je to hlavně Rusko, kdo dneska potřebuje podporu Západu (EU i USA) víc, než kdy jindy, protože musí čelit dvěma vážným hrozbám:

1) Vnější čínské expanzi

2) Vnitřní demografické expanzi muslimského obyvatelstva

Je mi jasné, že se jen těžko může Rusko integrovat do struktur, jako je NATO nebo EU, ale konfrotační kurz vůči de facto jediným potenciálním spojencům také asi není úplně ta pravá cesta.

xy 23.1.2009 9:57

Re: Pěkný článek

Stando nebolševiku, dovolím si doplnit jednu věc. Jistě jste si všiml, že od 70. let 20. století se do Evropy začínají hromadně stěhovat stovky tisíc muslimů, kteří mají několikanásobně větší natalitu než křesťané. To se děje na základě tajných dohod, údajně výměnou za nízké ceny ropy po ropné krizi v 70. letech. Proč podporuje krešťanská Evropa a USA teroristický islámský režim v srbském Kosovu? Proč platí kresťanská Evropa muslimské teroristy v Bosně?  Přitom Usáma bin Ladin má bosenský pas! Nejsem antisemita, ale kdo myslíte, že tu ropnou krizi tehdy uměle způsobil? Asi ten, kdo má tolik, že ho nějaká ztráta neohrozí a naopak vydělá ovládnutím slabší konkurence. A jako přidanou ( a hlavní) hodnotu získá tento "mozek" za pár desítek let zničení křesťanství v Evropě. Stejně jako zaniklo roku 1453 po dobytí Konstantinopole Turky východní křesťanství. Máte pravdu v tom, že Rusko potřebuje spojenectví Západu, ale těžko ho někdo přesvědčí o tom, že má přitom klečet na kolenou.

j 23.1.2009 10:04

Re: Pěkný článek

Teroristi v Bosně?

xy 23.1.2009 10:21

Re: Pěkný článek

Od Izetbegoviče dolů skoro všichni. To jste nevěděl? Přečtěte si třeba knížku od jednoho muslimského autora ze Srebrenice, bývalého poslance, která se jmenuje "Plánovaný chaos" . Za tu knížku se ho muslimští teroristé vedení válečným zločincem (pochopitelně omilostněným v Haagu pro tzv. "nedostetek důkazů" ) Naserem Oričem pokusili opakovaně zavraždit. Autor v knize popisuje, jak teroristé se zelenými čelenkami s nápisem "Naše cesta je džihád" vraždili a vypalovali srbské vesnice kolem Srebrenice, aby se vždy vraceli pod ochranná křídla UNPROFOR. Poutavé je líčení vraždy jednoho srbského soudce ze Srebrenice, jemuž Orič osobně vyloupal obě oči a pak ho podřízl. Když tomu udělalo vojsko RS přítrž, byl generál Mladič označen za válečného zločince a Miloševič byl kvůli tomu obviněn z genocidy. Když udělal z procesu frašku a hrozilo, že se pravda dostane na povrch, tak ho v Haagu otrávili. A toto svinstvo křesťanská Evropa podporuje a platí!

vita 23.1.2009 10:26

Re: Pěkný článek

No, s tou Srebrenicí máte i nemáte pravdu.

Řádění Oriče a jeho hrdlořezů neopravňovalo Mladiče k povraždění tisíců mužů a kluků, kteří povětšině k těm vrahounům nepatřili - Orič se i s bandou včas stáhl.

xy 23.1.2009 10:45

Re: Pěkný článek

Vito, souhlas, ale problém vidím v nastavení hranic rovnováhy ze strany toho, kdo to hodnotí, tedy onen známý problém "vítěz má vždy pravdu". Mezinárodní tribunál ICTY je placen Pentagonem a George Sörösem, který podporoval také UCK. Tento tribunál vznikl jako propagandistický prostředek ke kriminalizaci Srbska a k ochraně masových vrahů z nesrbských entit. Nemá žádný právní mandát, který by za něco stál. Stejně postupovala proti Srbům v Bosně u habsburská okupační správa v 19. století. Tehdy stál např. před soudem v Mostaru Srb za to, že údajně šlapal svému psu na ocas, aby štěkal na katolické procesí. Odsouzen byl přesto, že dokázal, že"... jeho pes ocasu nemá..."(Arnošt Denis, Velké Srbsko). Když tento tribunál rozdává tresty doživotí srbským politickým a vojenským elitám a na druhou stranu pouští na svobodu vrahy typu Oriče, Haradinaje a Thaciho, je to plivanec do tváře mezinárodního práva a elementární lidskosti.

vita 23.1.2009 11:02

Re: Pěkný článek

Žádný spor o tom, že se na Srby nakydalo neoprávněného bláta.

Žádný spor o tom, že zločiny všech protisbských bojovníků se přehlížely, bagatelizovaly, zatajovaly.

A už vůbec tádný spor o tom, že jmenovaní by měli sedět tamtéž, kde seděl Miloševič a kde sedí Karadžič. IMHO podstatně oprávněněji.

Ivan 23.1.2009 12:32

Re: Pěkný článek

Ve Srebrenici žilo asi 12 tisíc Srbů před tím, než byla obsazena bosenskými muslimy. Nikdo z mezinárodního tribunálu není schopen vysvětlit, kam se těch 12000 Srbů podělo. Vyšetřovat to ale tribunál nechce. Srbové dobře věděli, že muslimové bez zábran vyvraždili srbské obyvatele Srebrenice, tedy především ženy a děti.  Po obsazení Srebrenice srbskými jednotkami došlo k odvětě. Srbové ale postříleli jen muslimské vojáky, což byli všichni muži od zhruba 14 let věku.  Ženy a děti ponechali, což se ukázalo být chybou.

Historik 23.1.2009 10:08

Re: Pěkný článek

Máte samozřejmě pravdu. Až na to, že Rusko se nechce vzdát svých velmocenských ambicí ani ve vlastní zájmu. Západ Rusko porřebuje jako spojence, ale musí být ve vztahu k němu ostražitý.

vita 23.1.2009 11:27

To jistě.

Každý spojenec je nejistý a státy nemají přátele - mají jen zájmy.

Říkám: obchodujme s Ruskem, neočekávejme od něj milosti. Každá sleva může být hodně drahá a kratší pobyt v jedné arabské zemi mě přesvědčil, že nejvíc se mě pokouší prodávající oholit, když začne volat "zadarmo!"...

Ukrajina brala výhody a odmítala poskytnout protiplnění - a to nejde.

Standa (nebolševik) 23.1.2009 10:21

Re: Pěkný článek

To jsou správné otázky. O tajných dohodách nic seriózního nevím, spíš bych viděl chybu na straně voličů, kteří se nechávají oblbnout multi-kulti propagandou (vynechám krásné téma, kdo za ní stojí, to už bychom se z toho asi nevymotali ;-)). Jinak ten příliv nastal už v letech 50., v souvislosti s rozpadem kolonií (Francie) a poptávkou po levné pracovní síle (Německo). Sociální demokracie si potom plošným udělováním občanství celkem úspěšně rozšiřuje voličskou základnu (Zapatero a poslední volby), ale "pravice" si zatím taky neví moc rady (poněkud mě zklamal Sarkozy).

Kosovo je samozřejmě velký problém, jeho odtržení určitě není z našeho pohledu ideální, ale asi to bylo jediné momentálně akceptovatelné řešení. Nejvíc na něm vydělali Srbové, teď jim nehrozí to, co západní Evropě a Rusku (Vaše zmínka o natalitě), navíc to tam dost oslabilo vliv muslimských extremistů (je samozřejmě otázka na jak dlouho). V Bosně se díky zásahu USA právě podařilo dost těch džihádistů vyexpedovat jako nepotřebné, takže se přesunuli na nová bojiště do Iráku a Afghánistánu (kde, upřímně řečeno, je vidím raději).

Rozhodně nechci, aby bylo Rusko na kolenou (stalo by se příliš snadnou kořistí Číny), ale nesmí si ani myslet, že je jediný spasitel světa (tahle politika ho na ta kolena srazí velmi rychle :-(). Pořád nedovedu najít, co jim Západ tak hrozného provedl, že se vůči němu musí tolik vymezovat - asi se stále nedokázali zbavit imperialistického myšlení a cítí tragicky rozpad SSSR, z něhož podvědomě viní Západ. Otevřeně ne, viz častá ujišťování, že "Západ nevyhrál studenou válku". Přitom já bych řekl, že SSSR jí prohrál, ale Západ a Rusko vyhráli.

xy 23.1.2009 10:31

Re: Pěkný článek

Stando, nerozporuji, že SSSR neustálo vnitřní napětí svého impéria. Už souhlas Západu s okupací východní a střední Evropy SSSR po válce byl pumou v základech impéria, protože bylo jasné, že se těmto národům nebude komunismus zamlouvat. Dále bylo Rusko (ne SSSR) jako součást tzv. Světové socialistické soustavy v podobné situaci jako Srbsko v Jugoslávii (před i po válce), tedy vázáno a omezováno jinými státy a vlivy zevnitř soustátí. Úvahy o řízené implozi impéria byly zahájeny po smrti Brežněva, celá peretsrojka vypadá jako realizace plánu KGB pod krycím názvem Golgota. Nikdo ale nemůže s určitostí říci, zda vše běželo podle plánu nebo zda se to vymklo z ruky. Po intermezzu opilce Jelcina nastalo období upevňování Ruska, vnitřní i navenek. Myslím, že Rusko má ulehčenou úlohu ve srovnání s USA, protože Rusko obhajuje pozici regionální velmoci, kdežto USA světové velmoci. To druhé stojí o mnoho řádů víc.

Standa (nebolševik) 23.1.2009 10:51

Re: Pěkný článek

Tady se asi shodneme, až na toho "opilce Jelcina". Myslím si, že jeho význam je dnes značně začerňován, snad se mu po čase dostane lepšího soudu (totéž si myslím o Bushovi Jr.). Dostal se k moci ve velmi kritické fázi a zvládnul to docela dobře, nedávný hospodářský růst Ruska stavěl právě na výsledcích Jelcinových reforem (kromě vysoké ceny ropy a dalších surovin). Navíc právě on vybral svého nástupce Putina. I když mohl být jen součástí "plánu" a ve skutečnosti ho i s těmi reformami řídil Putin už dávno, jenom nechtěl být spojován s jejich negativními projevy (ale to už je zase spekulace).

Ravnagorac 23.1.2009 18:13

Re: Pěkný článek

Stando, to že Putin mohl řídit Jelcina /obrazně/ je velmi zajímavá myšlenka, protože skutečně využil toho, že si Rusové sáhli na dno a tím upevnil svou pozici. R^R^R^

jirka.s. 23.1.2009 12:02

Re: Pěkný článek

"Už souhlas Západu s okupací východní a střední Evropy SSSR po válce byl pumou v základech impéria, protože bylo jasné, že se těmto národům nebude komunismus zamlouvat."

Poněkud optimistické prohlášení, nemyslíte, xy, když je evidentní, že minimálně nezanedbatelné části například českého národa se ten komunismus zamlová převelice! ;-)

Pamětník I. 23.1.2009 10:06

Re: Pěkný článek

Zapoměl jste na hlavní hrozbu: musí za každou cenu v očích obyvatelstva vypadat jako hrdá velmoc, kterou není a doufejme, že už nikdy nebude.

certik 23.1.2009 9:17

pekny clanek

Jen ta posledni veta cpi zhovadilosti. Osobni osudy autora nevypovidaji vubec nic o smerovani kterekoliv zeme.

ja 23.1.2009 9:16

A co takhle z druhé strany?

Autore, přece nechcete tvrdit, že Rusko nutilo Evropu, aby se na něm stala závislá. To přece Evropa udělala zcela dobrovolně a vědomě! Tím obviňováním Ruska jste na tom podobně, jako kdybyste obviňoval řidiče, kterému sebevrah úmyslně skočil pod auto.

Amigo 23.1.2009 9:34

Re: A co takhle z druhé strany?

Jsou jenom dve moznosti : 1. Vy jste ten clanek necetl. 2. Vy jste ten clanek nepochopil.

Nevim ktera je horsi.

horduch 23.1.2009 8:29

energetickou nezávislost

tohoto státu lze  zajistit ekologickou jadernou energií a masivním budováním ekologickych tepelných čerpadel pro rodinné domky /tady má možnost stát opravdu ekonomicky využít dotace /

krmič 23.1.2009 10:54

Re: energetickou nezávislost

Myslíte, že všichni obyvatelé ČR mají rodinné domky?

honzak 23.1.2009 8:20

Vy to schytáte!

Pane Hofhanzle, to jste si dovoli moc! Rudé gardy Vás rozcupují.

stará stanová kůže 23.1.2009 8:11

Další příspěvek Orwellovské ovce

která bečí Rusko blběěěěě Ukrajina dobřeeee.

Norský plyn který nás zachraňuje je z Ruska - je to swap. Kapcita roury nemůže úplně nahradit plyn tranzitovaný přes Slovensko.

Ukrajina plyn krade - prokázáno nezávislými institucemi. Rosukrenergo bylo zdrojem obrvských zisků.

Reagan SSSR uzbrojil - nesmysl, svaz matek vojáků v Afghanistánu (opomíjená hrstka statečných a zoufalých ženských) měla větší vliv na vývoj v Rusku. Rusko se zhroutilo zevnitř, prostě vyhnilo.

Já chápu když někdo řekne NEMÁM RÁD RUSY, ale vadí mi když to kvaziintelektuálně zdůvodňuje. Rusové sledují své zájmy jako KAŽDÝ JINÝ národ.

honzak 23.1.2009 8:25

Re: Další příspěvek Orwellovské ovce

A TEĎ TU bUDULÍNKOVI PROSÍM!  JE TO MÁ NEJOBLÍBENĚJŠÍ!

stará stanová kůže 23.1.2009 8:34

Re: Další příspěvek Orwellovské ovce

Ano hodný Reagan uzbrojil zlé Rusy. Ten režim vůbec nybl shnilý, naopak byl skvěle organizovaný a tudíž strašně nebezpečný.

Sice jsem plynovod v osmdesátých letech stavěl, ale nic si nepamatuji. Ani rozpadlou armádu, ani pro mne naprosto šokující pád moci místních autorit. Z obkomu měli všichni srandu, KGBščik který nás měl na starosti šmelil s vodkou a džínami, Oděsa byl plná pašovaného zboží a milice pašerákům za peníza hlídala mafiánům sklady. Fakt uzbrojení jako poleno.

slovan 23.1.2009 9:09

Pomery v SSSR

Byl jsem v rusku v 80-tych letech take pracovne, smelina, nefungujici zasobovani, ,k dostani jen zakladni potraviny -chleba, brambory, maslo, smetana, zebraci v ulicich. Na vesnicich bida a utrpeni, domy na spadnuti, elektricke draty natazene pres hrdla lahvi jako izolatory, vsude bahno a bo*del. Mladsi lide(pod 35 let) polootevrene kritizovali pomery(i pred cizincem), ti starsi verili oficialni propagande. Nechut delat i sam pro sebe(na otazku proc si nepestuji treba zeleninu sami, byl by problem s pozemkem na zahradku? - pozemek nebyl za mestem problem ale kdo by se s tim babral).

Nevim nakolik to byl vysledek uzbrojeni i kdyz svou vahu zbrojeni take melo. Daleko spis pad rezimu zpusobilo odtrzeni vedeni od praktickych problemu, ostatne tak to funguje vsude - vlady padaji i v USA na vnitrnich problemech, zahranicni konflikty jsou sice dobre na kratkodobe odpoutani verejnosti od domacich problemu ale dlouhodobe boduji domaci pomery.

Mladsi a realisticteji uvazujici politici si uvedomili, ze lidi nejde do nekonecna udrzet jen pohadkami o nejvyssi zivotni urovni v SSSR(ti starsi tomu opravdu verili) a patosem vybudovanym na zaklade vitezstvi v 2WW, uvedomili si, ze rezim je doopravdy prohnily a stavajici struktury jsou nefunkcni, zbrojeni tomu padu jiste pomohlo ale ten rezim by zrejme padl tak jako tak.

Standa (nebolševik) 23.1.2009 9:51

Re: Pomery v SSSR

Režim by určitě padl i bez zbrojení (jedinou šancí by bylo ovládnutí celého světa, aby nikde nemohl fungovat žádný efektivnější systém - prostě taková velká KLDR), jen by to trvalo mnohem déle a úpadek by byl mnohem horší. Takže by vlastně měli Rusové Regana oslavovat jako spasitele.

Nebyl jsem sice v 80.letech v Rusku (to až loni), ale znám trochu ty poměry z vyprávění příbuzných, kteří tu čest měli. Navíc jsem ve třetí zemi několik let chodil do ruské školy, takže mám trochu představu i o ruské mentalitě. Samozřejmě zkreslenou tím, že jsem se setkával především s mými vrstevníky (vesměs opatrnými i méně opatrnými kritiky, náležejícími spíš mezi ruskou elitu) a s učiteli, kteří byli za hlásání oficiální propagandy přímo placeni (a nedělám si iluze, co byl tehdejší ruský učitel pro výjezd do zahraničí a s ním spojené ekonomické benefity ochoten udělat). Ale v posledním roce už se začala projevovat perestrojka a paradoxně se s některými Rusy (včetně učitelů) dalo mluvit mnohem otevřeněji, než bylo třeba u nás v té době zvykem.

Jenom na okraj: myslím si, že komunistická ideologie se skvěla naroubovala na ruský mesianistický syndrom, proto se v Rusku tak ujala.

Mirek F. 23.1.2009 10:36

Re: Pomery v SSSR

No, slyšel jsem o tom ,že se tam bolševici dostali k veslu až po krvavé občanské válce a moc si udržovali bezohledným terorem. O nějakém všeobecném dobrovolném přijetí komunistické ideologie nebylo ani řeči, bolševiků tam sice bylo dost, ale to je případ každého národa bývalého ostbloku, ať už mesianistického nebo ne.

Mozek 23.1.2009 11:40

Re: Pomery v SSSR

Já jsem zase slyšel o tom, že Rusové jedí malé děti!