2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. 31.8.2007 7:07

Re: A co Superhrubá mzda - je to příjem/majetek, který mám ?

Ale "superhrubá mzda" (týká se pojmově pouze zaměstnanců) je váš příjem, který jste si ve skutečnosti vydělal. Z něj dosud zaměstnavatel odvádí část soc.+zdrav. daně "mimo výplatní pásku". Teď to na výplatní pásce budete mít všechno. "Superhrubá mzda" je jenom jiné pracovní pojmenování toho, co jste dříve stál zaměstnavatele, ale nevěděl jste o tom.

Novák 31.8.2007 7:57

Re: Re: A co Superhrubá mzda - je to příjem/majetek, který mám ?

Takže Ladislav.N schvaluje dvojí zdanění,platit daň ze zdravotní a sociální daně, prima. Ještě, že až tohle bude platit už nebudu pracovat tady, ale za velkou louží.

PP 31.8.2007 8:21

Re: Re: Re: A co Superhrubá mzda - je to příjem/majetek, který mám ?

Ještě jednou, pomaleji:

Dosud si zaměstnavatel stanovil, kolik jej bude stát zaměstnanec. Z této částky zaplatil daň, pak sociální a zdravotní "odvody" (oboje část "pro zaměstnavatele"). Zbytek je "hrubá mzda", ze které "zaplatí daň" a odvody zaměstnanec a dostane "čistou" mzdu.

Ponovu se ta část kterou platí zaměstnanec počítá z té částky "před zdaněním", tedy "superhrubé mzdy", tedy z toho, kolik skutečně "na zaměstnance" firma dává peněz.

Což je podle mne správné, ale mělo se to ošetřit lépe.

pahejl 31.8.2007 8:39

Re: Re: Re: Re: A co Superhrubá mzda - je to příjem/majetek, který mám ?

az na to ze zamestnanec odvede dan i z odvedenych pojisteni, tedy dan z dane. dan z penez ktere nikdy neuvidi protoze je MUSEL odvest. ano, slo by to osetrit lepe. slo by rici rovnou ze zamestnanec bude platit dani 23%, ale to by nebyla kalousko-tupohlavova 15% dan kterou slibovali pred volbami. navic by si ten lotr zamestnanec chodil pro svych 23% na vratkach dane za hypo a duchodove ci zivotni pojistni, zatimco takhle mu milostive vrati jen tech 15%. neboli, prelozeno pro dementy, socialisticka zlodejina v rezii ods.

Ladislav N. 31.8.2007 9:03

Re: Re: Re: Re: Re: A co Superhrubá mzda - je to příjem/majetek, který mám ?

Jsou země, kde jsou daní z příjmu zdaněny i důchody. A lidé se tam špatně rozhodně nemají. Jde jenom o to, jaký systém bude zaveden, zda bude jednodušší, a jak se přizpůsobí čisté příjmy (zda zůstanou stejné nebo se zvýší).

Mistr Jan Hus 31.8.2007 6:37

Doufám, že zmizíš i ty se svou bandou modrých strak!

;-€;-O(Y)

Ladislav N. 31.8.2007 6:48

Re: Doufám, že zmizíš i ty se svou bandou modrých strak!

Komunisti zase v akci? Rv(Y)

Dave A. 31.8.2007 6:52

Re: Doufám, že zmizíš i ty se svou bandou modrých strak!

Už jednou v minulém století bylo období, kdy Čechy v Evropě moc neměli rádi. Teď asi dochází k reinkarnaci těch, kteří to způsobili.

Škoda, že si o Češích sousední národy mohou myslet, že je to banda nenávistných buranů, pokud náhodou najdou takovéto texty.

Iva 31.8.2007 8:50

Re: Doufám, že zmizíš i ty se svou bandou modrých strak!

Opravuji, nemá být modrých strak, správně je ORANŽOVÝCH SOCEK;-D

Vodnář 31.8.2007 6:33

K registračním pokladnám

Pan ministr se nezmínil o odškodnění servisních firem, které na základě zákona investovaly nemalé prostředky do nákupů registračních pokladen a jejich certifikací. Budou to desítky, možná i stovky milionů, které bude muset stát "vysolit" jako odškodnění.

Ladislav N. 31.8.2007 6:53

Re: K registračním pokladnám

KSČ(m) s ČSSD jistě uvolní vlastní prostředky, kterými alespoň symbolicky nahradí škody, které svou blbostí způsobila. Že tolik peněz nemají? Hmmm...

Ota First 31.8.2007 9:29

Re: Re: K registračním pokladnám

Žádný strach, třeba jim dr. Altner půjčí! ;-D

bruner 31.8.2007 6:10

pane ministře,

nejvíc by prospělo, zrušit živnostenské úřady vůbec. Hlavně pro právnické osoby jsou k ničemu. Za dobu mého 17 letého jednatelství jsem nepotřeboval ( a nejen já) živnostenský list ani jednou. Jen výpis z obch.rejstříku, ale ŽL si společnost přesto musela koupit.

Ladislav N. 31.8.2007 1:36

Re: Především je připravena velká novela živnostenského zákona, která zásadním způsobem zjednoduší vstup do podnikání

Už je nejvyšší čas dát do pořádku ten legislativní svinčík, co zbyl po vládách KSČSSD a s nimi často kolaborující ODS. Zvláště pak tu část živnostenského zákona, týkající se seznamů zařazení živností (koncesované, vázané, volné) prostřednictvím vládních nařízení (ČSSD). Ta již měla být novelou napravena dříve, ale smetlo ji snad poslední veto prezidenta Havla, které tehdy - po parlamentních volbách - už neměl kdo v parlamentu přehlasovat.

Mecenáš opulentních rautů 31.8.2007 0:33

To jsou samé dobré zprávy

Škoda, že se o tom nepsalo již před schvalováním, od novinářu se to člověk nedozví.R^R^

PS. Už je jasné jakým způsobem se bude počítat daň z příjmu OSVČ (tj. ne zaměstnanců)?

Ladislav N. 31.8.2007 1:23

Re: To jsou samé dobré zprávy

Tady:

Jaké daňové změny čekají živnostníky

Mecenáš opulentních rautů 31.8.2007 1:46

Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

Díky. Ne, že bych ekonomickým expertům lidovek věřil, ale vyplývá z toho, že: " Na zdravotním pojištění za rok zaplatí 13,5 procenta z poloviny rozdílu svých ročních příjmů a výdajů. OSVČ si mohou zvolit, zda si budou platit nemocenskou. Pokud ne, ročně odvedou na sociálním pojištění 29,6 % (34 % s nemocenskou) z poloviny rozdílu ročních příjmů a výdajů."

Tedy,že OSVČ odvádí pojistné z poloviční části oproti výpočtu u zaměstnanců, tedy poloviční pojistné.

Navíc asi tedy bude u OSVČ příznivější zdanění-vzhledem k tomu, že základ daně (15% a 12,5% v příštím roce) se bude u OSVČ vypočítávat z rozdílu příjmů a výdajů (z hrubého zisku), zatímco u zaměstnanců bude ze superhrubé mzdy, tedy hrubá mzda x 1,35

Pavel Kořenský 31.8.2007 1:54

Re: Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

??? A napadlo Vás někdy, že OSVČ má nějaké náklady, které zaměstnanec nemá ?

Třeba když úředník ťuká do počítače, tak si ho kupovat nemusel. Na rozdíl od živnostníka mu ho koupil ouřad. U zaměstnance v soukromé firmě je to podobné. Když vrtá vrtačkou zaměstnanec, tak mu jí koupil zaměstnavatel. Když vrtá vrtačkou živnostník, musel si jí koupit sám. Nebo si ten živnostník jaksi platí nájem prostory ve kterých má dílnu, obchod, kancelář atd. To si zaměstnanec také neplatí.

Takže ta polovina je tam nejspíš proto, že živnostník si může uvést paušální náklady ve výši 50% z příjmu. Nebo nemusí a může si evidovat v účetnictví veškeré výdaje a pak je odepisovat.

Mecenáš opulentních rautů 31.8.2007 2:10

Re: Re: Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

Ale jistě. Jenže při technice výpočtu u OSVČ si náklady od příjmu odečte a zdaňuje/odvádí pojistné z rozdílu - ze zbytku. A pak nastupuje jiná matematika výpočtu pojistného:

zaměstnanec - hrubá mzda 100 000 x 47,5% = 47 500 sociálka a zdravotka. Daň bude 100 000 x 1,35 x (superhrubá mzda) x 15% = 20 250 kč

OSVČ (rozdíl mezi příjmy a náklady) 100 000 x 1/2 x 47,5% = 23 750 sociálka/zdravotka. Daň bude 100 000 x 15% = 15 000

Já si nestěžuji, počítám náklady zda je lepší zaměstnávat/být zaměstnán nebo dávat zakázky OSVČ/ pracovat jako OSVČ. Zatím mi OSVČ vychází lépe.

Vodnář 31.8.2007 6:29

Re: Re: Re: Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

Podle Vašeho věku je potřeba vzít v úvahu i základ pro výpočet starobního důchodu. Pokud jste mlád, Bůh suď jak bude výpočet důchodu za X let vypadat. V současné době však většina OSVČ kulí oči na výši vypočteného starobního důchodu.

Pavel Kořenský 31.8.2007 2:08

Re: Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

Jinak ten poslední odstavec je také špatně. Přehlédl jste v uvedeném odkazu "Méně pozitivní

je, že OSVČ už nebudou moci do svých výdajů zahrnovat zaplacené

pojistné na sociální a zdravotní pojištění. Tato změna se vzdáleně

podobá tomu, co čeká zaměstnance: výpočet daně z tzv. superhrubé mzdy

(o ní jsme mluvili včera)."

Mecenáš opulentních rautů 31.8.2007 2:17

Re: Re: Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

Ne. Dříve jste zaplacenou sociálku/zdravotku odečítal skutečně jako výdaj - u zaměstnance rovněž, pak se až ze zbytku počítala daň. Jenže, teď budete muset u zaměstnance vynásobit hrubou mzdu (příjem) 1,35 x a ze superhrubé počítat daň.

U OSVČ bude ale základ výpočtu nižší - zisk (příjem-náklady) se nebude se násobit 1,35.

Alespoň pokud to Lidovky uvádějí správně. Bohužel jsem k tomu ještě neviděl oficiální vysvětlení, takže o tom panují dost velké dohady.

Ladislav N. 31.8.2007 2:14

Re: Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

Nestudoval jsem detaily, ale to, co je u zaměstnanců nazýváno "superhrubá mzda" je významově totéž, co u OSVČ příjem před zdaněním. Napravuje se tím jenom "kamufláž" části odvodů za zaměstnance (zavedeno Klausovou vládou), která se (obvykle) neuváděla na výplatní pásce. Ostatně Pavel Kořenský to už napsal přede mnou...

Mecenáš opulentních rautů 31.8.2007 2:25

Re: Re: Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

Ne, vypadá to na rozdíl. Příjem u OSVČ je příjem 100% (spíše je vhodný termín zisk, protože od dosažených příjmů/tržeb odečtete výdaje). Superhrubá mzda je příjem (hrubá mzda) x 1,35 (navýšena o 35%).

Zatím jsem nikde k OSVČ neviděl materiál požadující přepočítat dosažený zisk koeficientem 1,35% - pro výpočet základu daně. Pokud ano, tak je to pro OSVČ průšvih. Pokud ne, tak si alespoň OSVČ na daních proti minulému systému polepší (i ty co mají podprůměrné příjmy pod 20 000/měsíčně), což je dobrá zpráva. U zaměstnanců s 20 000 měsíčně to tak zřejmé nebude. 

Pavel Kořenský 31.8.2007 2:41

Re: Re: Re: Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

Sorry, ale to není pravda. Skutečná hrubá mzda zaměstnance byla vždy x 1.35, akorát to zaměstnanec jaksi neviděl. Teď to zaplaťbůh uvidí. To byl SKUTEČNÝ zisk zaměstnance, ze kterého platil pojištění a daně.

Takže nelze říct, že zaměstnanec měl 100.000 hrubé mzdy. On měl ve skutečnosti 135.000 opravdové hrubé mzdy. Teprve tohle číslo by se dalo u OSVČ nazvat hrubým ziskem, tedy rozdílem mezi příjmy a výdaji.

Takže si to zkuste propočítat v opravdových číslech a uvažujte zaměstnance, který dostane na ruku 135.000 Kč a OSVČ jejíž rozdíl mezi příjmy a výdaji činí také 135.000 Kč.

Jistě, OSVČ na tom bude o něco lépe. Ale má nesrovnatelně větší riziko, nemá výpovědní lhůtu, odstupné atd. atd.

Mecenáš opulentních rautů 31.8.2007 3:19

Re: Re: Re: Re: Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

Myslím, že se bavíme o tomtéž ale nechápajícím způsobem. Tento propočet (135 000) jsem provedl již dole na obdobném příkladě 13 500. Sjednotme termíny, to co nazýváte "opravdovou hrubou mzdou" = superhrubá mzda, neboli mzdový náklad.

Zaměstnanec, superhrubá mzda 135 000, hrubá 100 000, mzda před zdaněním (bez neodečtené daně) 87 500, Mínus daň 15% z 135 000, tj 20 250. Čistá mzda tedy 67 250 a odvedeno 67 250 státu (vychází to přesně na polovinu co zbyde čistého a co odvede na pojištění a dani). Nejsou uvažovány slevy na dani a odčitatelné položky (děti apod).

OSVČ hrubý zisk 135 000 (dejme tomu příjmy 1 mil - náklady 0,865 mil), tedy 135 000 x 1/2 x 47,5% =32 062,5 (pojistné). Daň je 135 000 x 15% = 20 250. Celkem tedy odvede 32 062 + 20 250 = 52  312, zůstane mu čistého po zdanění 82 688,- (proti 67 250,- u zaměstnance).

Ladislav N. 31.8.2007 2:42

... Re: To jsou samé dobré zprávy

U OSVČ by byl koeficient 1,35 nesmyslný, pojem "mzda" a hrubá či superhrubá mzda má smysl jenom u zaměstnanecké agendy. Viz výpočet příjmu před zdaněním OSVČ.

Pavel Kořenský 31.8.2007 2:54

Re: ... Re: To jsou samé dobré zprávy

Njn, tohle všechno je následek stále přetrvávajícího socialistického blbnutí v Kocourkovské kotlině.

Rozumně nastavená reforma čehokoli (z dílny libovolné partaje) by v první řadě měla vypadat tak, že každý člověk (lhostejno zda živnostník nebo zaměstnanec) dostane na ruku své vydělané peníze a z nich si sám zaplatí veškerá pojištění a daně.

Takže zaměstnanec by dostal svých 135.000 Kč do ruky (nebo na účet) a živnostník by měl svůj rozdíl mezi příjmy a výdaji také 135.000 Kč.

Z této sumy oba zaplatí stejné procento zdravotního a sociálního a ze zbytku nějakou daň z příjmu. A teprve u té daně z příjmu bych rozlišoval rozdíl v "sociálních jistotách" zaměstnance a živnostníka. A klidně až tak daleko, že živnostník nebude platit daň z příjmu žádnou a zaměstnanec 15% (nebo raději 10%, ať se to dobře počítá).

Mecenáš opulentních rautů 31.8.2007 3:32

Re: Re: ... Re: To jsou samé dobré zprávy

Toho nedosáhnete, protože systém je složitejší. Živnostník by měl být zdaněn/zpojistněn v´ždy o něco méně, nese riziko, odpovídá svým majetkem atd. Na rozdíl od zaměstnance potřebuje investovat do výrobních prostředků, má náklady.

Navíc, různé živnosti mají ještě jiné nákladové paušály, které lze výhodně využít (mohou být nižší než skutečné náklady a sníži tak základ daně/pojistného) - např. u zemědělců až 80%, podobně vysoké nákladové paušály jsou u právníků, konzultantů atd. Herci, spisovatelé, hudebníci atd, jsou zase často placeni honoráři, podle autorského práva, smluv o dílo atd., kde je daň nízká a z příjmů se nemusí odvádět sociálka zdravotka.

Tyto rozdíly narovnat, tak by se opravdu musel augiašův chlév vyčistit důkladně. 

Trouba 31.8.2007 7:37

Re: Re: Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

 .........Napravuje se tím jenom "kamufláž" části odvodů za zaměstnance (zavedeno Klausovou vládou), která se (obvykle) neuváděla na výplatní pásce.

Proboha proč se ona kamufláž  zavedla????