18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
čtenář 16.1.2010 18:53

Re: Jak se ukájí zouzalík

"Ještě jednou, pro blbý: stát zvýší důchody - lidé budou míc peníze - budou nakupovat - obchody budou prodávat - podniky budou vyrábět - obchody a podniky budou odvádět státu vyšší daně - stát (my všichni) bude bohatší."

Jenže, to všechno bude stát na dluhu. proti tomu nebude stát žádná hodnota, která ten původní vklad (dluh) vytvořila. Tedy cesta do pekel. Tímhle narušením trhu a výsměch reálným tržbám začala ta dnešní krize.

Celý problém ČR leží v neschopnosti řídit český stát, jeho veřejné finance a nakládání s nimi. V ničem jiném to není.

ehm 16.1.2010 18:49

Re: Solidarita

Podle tebe je to "sofistikovaná četba"? No aspoň si o tobě můžu udělat obrázek...

Já jen nevím, kdo to napsal. Díval jsem se na bibliografii všech potencionálních autorek od Krásnohorské po Zářeckou a nic jsem nenašel. Vážně by mě to zajímalo, protože monografii P. Janáčka o téhle (pokleslé, tvojí) četbě doma nemám.

Roman 16.1.2010 18:48

Re: A nyní vážně

V tom máte pravdu. Mám spíš na mysli, že pokud se má něco změnit musí se to provést s jinými lidmi. Jinak z toho bude estráda pro půlku Evropy.

Vodička-sapér 16.1.2010 18:48

Re: pane Zouzalíku

Nikde v Evropě, se nanajde tolik"vzdělaných " lidí jako v ČR, kteří neustálou četbou - krmením se demagogií a nenávistným štvaním o Kubě, úplně zbbli .  Odstrašujícím příkladem  je tento čtenář. Všechna hlasování i názory v EU a světových politických orgánech o vztazích ke Kubě, navrhují odstranění embarg a jsou většinou schvalovány,  začíná se měnit i když pomalu vztah k ní I  v USA. Se setrváváním  na přežitých pozicích, s takovýmito "čtenáři", se ČR stává nevábnou kuriozitou  ve světě.    

Fafa 16.1.2010 18:48

Re: Jak se ukájí zouzalík

Ano, to je opravdu pro blby.

Abraham 16.1.2010 18:45

Re: A nyní vážně

Tak nyní vám budu oponovat. U mě důvěru Fischer nemá. Je to stejný případ jako u Janoty.  Oba byli sice " jenom "jako vysocí úředníci. Chci tím říci, že Fischer musel viděl na statistickém úřadě, co se děje. Kdyby vláda nepadla, tak tam seděl a čekal jak se to blíží ke dvěma bilionům

Martin Vlk 16.1.2010 18:45

Re: Jak se ukájí zouzalík

Bože, on je opravdový !!! To bych nevěřil.

Uvědomuješ si, že obhajuješ princip letadla? Tedy pyramidové hry? Takže vyberu peníze na daních (od firem, pro jednoduchost), tyhle peníze rozdělím (s nějakou ztrátou). Lidé ty peníze utratí, ale utratí méně, než se od firem vybralo, protože část zmizela v systému. Tedy prostředků ze systému UBYLO.  Takže musím od těch firem vybrat na daních VÍCE, abych mohl pokračovat. 

Přesně tenhle princip položil hypoteční trh.

Mohl bych ti to ještě zdramatizovat jako loutkové divadlo, ale nevím, jestli by to pomohlo.

čtenář 16.1.2010 18:44

Re: A nyní vážně

Proč si tedy ten lid nevydupe toho Fischera za skutečného šéfa ? Třeba i proti jeho vůli.

čtenář 16.1.2010 18:43

Re: Jak se ukájí zouzalík

Je obecným pravidlem, že málo rozvinutá ekonomika vykazuje lepší roční růst, než ekonomiky s vyšší úrovní. Čínská ekonomika vykazuje ve srovnání (dejme tomu s Německem) také mimořádný roční nárůst.

Pro hodnocení čehokoliv nestačí horizont jednoho roku, ale trendy. A s těmi umět pracovat je ten skutečný kumšt. Ostatní je spíš účtařina.

Roman 16.1.2010 18:40

Re: A nyní vážně

Lidi si je nežádají. Jen je pocit, že není koho volit, proto stále stejný kolotoč. Pokud by nějaká solidní alternativa vznikla měla by hodně velkou šanci. Viz. Fischer, má obrovskou důvěru lidí (přestože se zatím nijak zásadně neprojevil) stačí, že se nechová jak buran a není namyšlený. Spousta lidí ho proto bere a je ochotná od něj leccos přijmout.

irinek 16.1.2010 18:40

Pane Zouzalíku,

o kom byste psal,nemít ty socany? O přesýpaní písku na Sahaře a jeho ocenění? O důchodech novodobých rentiérů a jejich zdrojích?

čtenář 16.1.2010 18:38

Re: Kde by se mělo začat šetřit.

Když ty to pojímáš moc selektivně, takže by nám tu jedni zloději zůstali.

Martin Vlk 16.1.2010 18:37

Re: Solidarita

Buďte v klidu, peníze od vás nečekám. Jednak bych předpokládal, že jste socka na podpoře (dle vašich názorů, evidentně netknutých prací), jednak mám peněz poměrně dost. Vlastní zásluhou. 

Víte, vaše názory mi připadají jako z jiného světa. Asi jako když nepolíbená panna jde hlásat osvětu pracovnicím veřejného domu. Já žiju v reálném světě, kde kytičky někdy nevoní a lidé jsou někdy zlí.

K tomu, co jste napsal. Stále si nerozumíme. Já nemluvím o lidech, kteří nepřízní osudu zůstali sami, pak je vyhodili z práce a oni skončili s krabicovým vínem na lavičce v parku.  Já mluvím o lidech, kteří dostali bezpočet druhých, třetích a bůhvíkolikátých šancí a všechny je zahodili. A často ještě ublížili těm, kteří se jim snažili pomoct. O totální lůze, odpadu společnosti, který prostě existuje a který o vaši pomoc nestojí. Nehledejte u nich čistou duši a morálku, žádnou nenajdete. Mluvím o parazitech, které zajímá jen další bezpracná sociální dávka.

Ale já jim ty dávky platím. Proto stojím a vždycky budu stát výše než oni. Stejně jako savec, který je nadřazen tasemnici, která žije v jeho výkalech.

Ale začínám mít pocit, že si tady z nás děláte srandu a záměrně vyvoláváte konflikty. Protože není možné, aby jste některé věci v tomhle fóru myslel vážně. Pokud snad ano, snad by jste měl být vystaven někde v panoptiku.

jirka.s. 16.1.2010 18:37

Re: Jak se ukájí zouzalík

Nedalo mi to, a podíval jsem se na tvé IP. takže o víkendu ze své ho a za své, soudruhu arte??? Ale v pondělí, to zase budeme vesele diskutovat z IP Karlovy univerzity, viď šmejde?

Roman 16.1.2010 18:36

Re: A nyní vážně

Pokud se mají vyřešit problémy ze státní kasou a nebude to srozumitelně a hlavně důvěryhodnými lidmi vysvětleno, tak to může dopadnout hodně špatně a demokracie jako forma vládnutí může být v očích lidí naprosto zprofanovaná. Zdá se mě, že už to není o nějakém volebním období. V případě, že se nebude konat nějaká společenská dohoda, už třeba žádné další volební období nebude...Prostě na jedné straně odtíkají miliardy pro ty kteří jsou za vodou a na druhé straně pocit lidi, že jim tento mejdan zaplatili a ještě zaplatí. To nemůže dlouho fungovat.

ehm 16.1.2010 18:36

Re: Jak se ukájí zouzalík

Jenomže nefunguje, nevymlouvejte se: polská ekonomika je hodnocena jako ještě víc exportní než česká.

Ostatně - proč nikdo s tímhle argumentem nepřišel v roce 1998, kdy po šesti letech s ODS byla česká ekonomika v poklesu -2% a polská (po čtyřech letech vlády levice) rostla o +6,5%?

alena 16.1.2010 18:34

Re: Solidarita

pro Martina Vlka: zdravím - a naprostý souhlas! Každý den, když jdu do práce, vstávám ve 4.30 - a to jsou lidi, kteří dojíždějí z větší dálky a dál než já a vstávají ještě dřív! Ničí mě to, to není život!!! - a to pak ještě 8.5 hodiny pracuju. Platíme své účty - já a můj muž. Nekupujeme, když "na to" nemáme. Nekouříme a prakticky nepijeme alkohol. Žijeme průměrně, žádná sláva - snažíme se přežít. Nevím, zda jsme někdy po státu něco chtěli. Stát chce po nás něco furt - daně atd.

Kdyby po mně nějaký bezdomovec, hlavně takový, co táboří u supermarketu, aby to měl blíž pro krabicové víno a flašky rumu, jde spát kdy chce a vstává kdy chce a nestará se o nikoho jen o sebe, chtěl peníze, nevím, jak se zachovám. Zabít málo - jako starý strašpytel bych ale asi zdrhla. 

Pro "ehm" - vy "dobrodinče", vy "poradče", který si dovoluje říkat slušným lidem, co mají dělat  - vezměte si všechny bezdomovce domů a starejte se o ně hned teď - jistě se vám za to "odvděčí".

A nezáviďte manželce pana Vlka že "má větší štěstí než ti ubožáci" a nenavádějte ji, ať jim doveze šampóny a mýdla - ty by byly pro ně celkem k ničemu a neocenili by je - a paní Vlková si "své štěstí" - tedy, že nežije na ulici, buduje sama: pracuje, moudře utrácí, nechlastá, nehraje na automatech, má zodpovědnost vůči sobě a své rodině.

Věřím, že 1 bezdomovec z 1000, možná z 10 000, opravdu neměl štěstí, a ne vlastní vinou spadl do situace, že je na ulici, nemá práci, přestože si ji hledá, tudíž nemá příjem a nemůže slušně žít. Jinak ničemu nevěřím a vy si své naivní bláboly o dobročinnosti strčte za klobouk, nezáviďte že někdo má auto či dům a neotravujte lidi, kteří si tvrdě vydělávají na živobytí a na to co mají si vydělali a našetřili. Žijte v realitě, keců máme dost od politiků, tak proč ještě tady.

ehm 16.1.2010 18:34

Re: Jak se ukájí zouzalík

Buď neumíš číst nebo jsi prostě hloupý. I investice do spotřeby (do důchodů) jsou podle ekonomů investicemi. Ještě jednou, pro blbý: stát zvýší důchody - lidé budou míc peníze - budou nakupovat - obchody budou prodávat - podniky budou vyrábět - obchody a podniky budou odvádět státu vyšší daně - stát (my všichni) bude bohatší.

A jako prémie: podniky a obchody budou potřebovat víc zaměstnanců - stát tedy ušetří na podporách v nezaměstnanosti.

(A dvě doušky: český státní důchod činí 39% prům.platu, v Německu je to 72%, ve Francii 94%, ve Švédsku 89%. Evropská unie nás už dvakrát varovala a hrozila i sankcemi, jestli nezvýšíme starobní důchody. V ČR jsou totiž v poměru k prům.platu daleko nejnižší z celé EU.)

(Druhá: Až do loňského roku vykazoval důchodový účet přebytky. Tedy stát část peněz, které si lidi šetřili na důchody, používal na jiné účely. To je českým důchodcům opravdu jedno, že takhle byli 20 let systematicky okrádáni?) 

jirka.s. 16.1.2010 18:32

Re: Solidarita

Já si to hned myslel, že ten Ladin let do nebe bude pro tebe příliš sofistikovaná četba !

čtenář 16.1.2010 18:30

Re: A nyní vážně

Ale lid si je žádá.

Roman 16.1.2010 18:28

Re: A nyní vážně

Lidi nejsou natvrdlý. A hodně jich chápe o co jedná i když důsledky si neumí představit. V podstatě stejný národ byl ochoten podstoupit nepříjemné reformy v roce 89. Dopadlo to tak jak dopadlo a prohospodařilo co se dalo. S minimální personální obměnou ti stejní zprofanovaní po dvaceti letech mají vystoupit a vyzývat lidi k omezení? To už může dopadnout hodně špatně.

jirka.s. 16.1.2010 18:27

Re: Jak se ukájí zouzalík

Pane Martine, právě jste ztratil cca 5 minut svého jistě jinak drahocenného času. Přesvědčovat takovéhoto fundamentálního komouše o základních ekonomických zákonech je to samé jako vysvětlovat chovanci Bohnic teorii relativity!

čtenář 16.1.2010 18:26

Re: Jak se ukájí zouzalík

Je.

Abraham 16.1.2010 18:26

Re: A nyní vážně

Romane já vám rozumím. Já bych ale osobně v takové vládě na pozici jakéhokoliv ministra být nechtěl. Domnívám se, že občané by nás považovali za neschopné s odkazem na vlády minulé, které bohužel  slízly šlehačku.

ehm 16.1.2010 18:26

Re: Solidarita

Kdo napsal Ladin let do nebe (já tvoji četbu opravdu neznám)?

čtenář 16.1.2010 18:25

Re: Jak se ukájí zouzalík

Polská ekonomika může fungovat bez téměř výlučného zaměření na export. Stačí si vedle sebe položit desetimilionový trh (ČR) a trh čtyřicetimilionový (Polsko).

Martin Vlk 16.1.2010 18:23

Re: A nyní vážně

Závidím ti tvůj optimismus, já to vidím černěji.

Hlavní problém je asi v tom, že skutečně účinné kroky se projeví za delší dobu, než je volební období (investice do školství). Tedy každá vláda se na ně vykašle a soustředí se na krátkodobý populismus. Protože cílem je vyhrát i další volby.

Ale tedy nevím, co s tím.

jirka.s. 16.1.2010 18:21

Re: Solidarita

Typický projev rudého troglodyta: sosat, sosat a sosat! Docela rád bych viděl tvou "knihovničku" ! Kromě Poučení z krizového vývoje, Kapitálu a Komunistického manifestu maximálně Kája Mařík a Ladin let do nebe!

čtenář 16.1.2010 18:21

Re: A nyní vážně

Mnó, ono to předpokládá velmi informovaného voliče se zájmem o věci veřejné, tedy o své.

Takže - utopie.

Martin Vlk 16.1.2010 18:21

Re: Jak se ukájí zouzalík

Kriste Jéžíši, on to snad myslí vážně !!!!!

Hochu !!! Ty jsi nepochopil princip !!! Zadlužení není špatné, špatné je to zadlužení prožrat !!! Pokud si půjčím na nové technologie, nové stroje, nové investice, je to dobře, ale půjčit si na DUCHODY ? Investice ti peníze vrátí a ještě vydělají něco navíc, ale důchody a sociální dávky jsou mrtvé prachy, to je skluzavka do kanálu !

Takže já si půjčím peníze (na nějaký úrok). Pak je přerozdělím (další ztráta v úřednickém aparátu). Peníze rozdám lidem, čímž snížím jejich motivaci pracovat (roste nezaměstnanost). Pak ty peníze lidé utratí a tím podpoří výrobu. Uvědomuješ si, jaká je tohle blbost? Tohle není perpetum mobile, ten zisk je vždycky nižší než vložené prostředky, protože část peněz se ztrácí v systému. To není žádná velká věda, to je tuším třetí zákon termodynamiky.

Ne, on si musí dělat srandu, takový k...ot snad na světě není.