18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vodička-sapér 17.1.2010 13:30

Tenkrát, když se Vl. Zouzalík narodil.....

Článek zcestovatelého supervizora Vladimíra Zouzalíka, je jeho pohled na zadlužení ČR. Ta "etická" zmínka ,pochyby,  otázka ,zda bylo co slavit když se lidem, které on nemá rád, narodilo děťátko, jej  napadla určitě proto, že si vzpomněl na to . co mu o jeho narození, co se přitom dělo,  mockrát vyprávěl jeho tatínek s maminkou. Tenkrát, pamětníci ještě žijí, když se Zouzalíkovým narodil "chytrej a nadějnej" kluk Vladimír, radoval se s nimi celý region a přifařené okolí, lidé byli všichni hodně veselí. To  vám bylo sláávy! I soudruh starosta! Zouzalíkovým srdečně gratuloval a bučely krávy!

Pamětník 2 17.1.2010 13:10

Re: Už furt neomílejte ty trapné řečičky o 30 Kč

Já také .Ale Vy jste to nezažil,Vám to také jenom někdo vyprávěl.Kdybych měl všemu věřit,tak nebudu normální.Stačí si všimnout rozdílných názorů.

strejda 17.1.2010 13:01

Re: Daně a jak na ně

Znáte v historii nějaký stát, který nevybíral daně?

strejda 17.1.2010 12:59

Re: platit 30kč

Když je to tak, jak říkáte, proč mám platit nikoli za výrobek - lék (za ten doplácím extra) , ale za to, že mně ho v lékárně vydají? Jaký to má smysl? Proč to není zavedeno jinde u jiných komodit?

čtenář 17.1.2010 12:39

Re: tomu se říká černé duše

To je věcí státní správy, aby vynutila PC v každé ordinaci.

čtenář 17.1.2010 12:37

Re: ad FAFA - Co je to ten zmíněný SYSTÉM?

Poplatek je vázán na vstup do ordinace, Tudíž lze předpokládat, že tam byl nějaký výkon proveden. Průhledné a kontrolovatelné vedení záznamů výkonů je tedy na místě, ne ?

P 17.1.2010 12:34

Re: Autor není ekonom

Víte co je to ústava a jaký je vztah mezi zákonem a ústavou. Jen pro Vaši informaci, volby minulý rok byly naplánovány dle zákona, ale ta forma byla v rozporu s ústavou. Proto byly zrušeny. A já používám to, co mám v hlavě, říká se tomu rozum. Ne každý zákon považuji za rozumný. Třeba za socialismu pamatuji také zákony.

JC 17.1.2010 12:28

Re: Přehlédl jste se ve vláknu

Moje reakce se týkala příspěvku pod zn. FAFA, s Vaším názorem naprosto souhlasím.

gadd 17.1.2010 12:27

Re: platit 30kč

To, že platíte povinné zdravotní pojištění vám nikde na světě bezplatné léčení nezajistí.  Všude jsou nějaké příplaty nebo poplatky, některé mají smysl a logiku, jiné ne. A kromě toho to co platíte žádné pojištění není, je to jen jiná forma daně. Máte snad nějakou pojistnou smlouvu, kde je podrobně vypsáno co a jak vám pojišťovna zaplatí?

genovefa 17.1.2010 11:58

platit 30kč

Diskuse o 30ti kč poplatek mi přijde docela nesmyslná.

Když vynecháme v diskusi 30kč, zůstane jen slovo poplatek. A já se ptám: proč ho platím, za co ho platím, kam ty peníze jdou. Platím povinné zdravotní a sociální pojištění, proč tedy platím ještě něco navíc?Jediné vysvětlení pro mne zůstává, že lepím ze svého nesystémové řešení našeho zdravotnictví.Otázkou pro mne zůstává, jaké poplatky a v jaké výši budu platit příště. Poplatky naši politici začínají a rozpočtem končí, je lepší diskutovat o poplatcích než o vyúčtování peněz ze státní kasy.

Guláš 17.1.2010 11:48

Re: Zásadní rozdíl

Pročetl jsem znovu svůj příspěvek a nenašel jsem nikde zmínku o tom, že bych doporučoval systém US zdravotnictví. Tvrdím pouze, že tok peněz v našem zdravotnictví je natolik podivný, že by zasloužil daleko více pozornosti než jakekoliv poplatky. V SRN jsem delší dobu žil a jejich systém pokládám za nejvíce se blížící optimu. Bez stanovení standartů (i nadstandartů), seznamu volně prodejných léků, které by se nesměly předepisovat atd., nevidím cestu z problémů českého zdravotnictví.

JC 17.1.2010 11:18

Re: tomu se říká černé duše

Za výkon (byť smyšlený) získá lékař více, než činí přiznaný poplatek 30 Kč. Máte pravdu, známý si loni pro zajímavost vyžádal od pojišťovny zmíněný přehled - a nestačil se divit, kolikrát za rok 2008 navštívil ordinaci PL. On tam totiž nebyl ani jednou!!! Pomyslel si své a nechal to plavat, i když lze předpokládat, že takové móresy mají obecnější charakter.

Řada PL ani nemá PC s online připojením na pojišťovny. Co si do papírových výkazů  napíší, to je mimo jakoukoli kontrolu.

Martin Vlk 17.1.2010 11:10

Re: Solidarita

Včera večer se ten problém se vyřešil sám od sebe. Ubytovna včera večer vyhořela. Pravděpodobnou příčinou požáru byl zkrat při černém odběru elektřiny.  Bože, děkuji...

JC 17.1.2010 10:54

Re: Zásadní rozdíl

Proč byste doporučoval aplikovat na ČR zrovna systém zdravotní péče v USA? Pokud je mi známo z médií, vůbec žádné zdravotní pojištění tam nemá cca 50 mil. občanů a prez. Obama se rozhodl tento nefunkční systém změnit. Hlavní rozdíl je, že v ČR (a stejně v SRN) jsou nemalé odvody na zdravotní pojištění POVINNÉ, a to po celý aktivní věk.  

V SRN jsou ovšem na rozdíl od ČR nastavena daleko sociálnější pravidla: dodatečné , poplatky paušálně za čtvrtletí, bez ohledu na počet následných kontrol či dalšího vyšetření u specialisty, poplatky vybírá sestra a  povinně je odesílá pojišťovnám, vystavení receptu a vydání léků je bezplatné, do únosného limitu se  započítávají  veškeré poplatky a doplatky za léky (nikoli jen jejich část), o způsobu léčení pacienta rozhoduje výhradně lékař - jakékoli omezování úředníky pojišťoven není přípustné, přeplatky nad limit pojišťovny vrací pojištěncům do 6 dnů po ukončení sledovaného období atd.

Více si v případě zájmu jistě najdete na netu . Vše co říkám mám ověřeno, mj. od sestřenice, která v SRN provozuje lékařskou praxi už přes 10 let.

Qakk 17.1.2010 10:43

Re: Jak se ukájí zouzalík

Rozpočet dle nejlepšího ministra financí zeměkoule byl překročen o téměř 500 procent. Velmi solidní výkon, který na zeměkouli také skoro nikdo nedosáhl!!! Kde končí manageři a politici s podobnými výsledky v normálních státech???

gadd 17.1.2010 10:40

Re: ad FAFA - Co je to ten zmíněný SYSTÉM?

Platby za výkony a poplatek 30,- Kč jsou dvě zcela odlišné věci. Zatím mě ještě baví to vysvětlovat.

jeff 17.1.2010 10:39

Re: "plive na dítě"

čti a potom žvaň

gadd 17.1.2010 10:39

Re: Autor není ekonom

Další rozumbrada s klapkami na očích. Cituji: "Tedy těch 30 korun porušuje zákony. Já to chápu tak, že je sice možné těch 30 korun vybírat, ale musí jít na účet zdravotní pojišťovně, ne doktorovi."

Chápete špatně, možná vůbec. 30,- Kč poplatku nařizuje zákon. Víte co je to zákon?

Qakk 17.1.2010 10:37

Re: ad FAFA - Co je to ten zmíněný SYSTÉM?

Poplatek v  BRD odmítají sami něměčtí doktoři a musejí jej celý!!! odevzdat pojišťovně. Pokudby jej neodevzdali, nedostali by proplacen ani příslušný výkon!!

Průkaznost výkonů u nás??? Jak dopadl skoro každý, kdo si nechal zaslat seznam výkonů napsaných na jeho jméno!!!

gadd 17.1.2010 10:35

Re: ad FAFA - Co je to ten zmíněný SYSTÉM?

Souhlas, lary. Jen bych pro úplnost dodal, že soukromý lékař vede účetnictví a poplatky zdaňuje. Když ne, hrozí citelné sankce. Pro omezence odchovaného socialismem je to ale - chápu - těžko pochopitelné.

Guláš 17.1.2010 10:25

Re: JC - jeste dodatek

Problém vidím v tom, že celý systém US zdravotnictví je jako takový nefunkční a vzhledem k objemu prostředků ze státního rozpočtu se jeví jako černá díra. Není divu, že prezident Obama vidí jako jeden z nejdůležitějších úkolů jeho reformu. V případě ČR vidím jako důležitější než 30kč, ucpání mnoha děr, kterými ze systému odtékají peníze. Dosavadní reforma u nás prezentuje bohužel právě jen těch 30kč. To pokládám za nedostatečné.

čtenář 17.1.2010 8:43

Re: a socani ještě chtějí zrušit 30 korun za lékaře a výdej léků.

V tom případě ten doktor má na zádech křídla, zkontrolujte to.

Jindra 17.1.2010 8:38

Re: "plive na dítě"

Klika ze si neplivnul na starsiho Paroubkova syna a jeho vnoucatko.

To by pani Alenu asi roztrhalo vejpul nasvislo.

Jindra 17.1.2010 8:34

Re: ad FAFA - Co je to ten zmíněný SYSTÉM?

V souvislosti s tebou a kupujicim a prodavajicim jsem si vzpomenul na to, kdo v apatice nekoupi.

Wotan 17.1.2010 7:08

Daně a jak na ně

 Vymáhat daně, znamená škubat husu, abychom získali co nejvíce peří, s co nejmenším

                       syčením!

Fafa 17.1.2010 6:16

JC - jeste dodatek

o SRN nevim, nikdy jsem tam nepraktikoval. Ale uz skoro 20 let praktikuju ve Statech.

Zcela bezne je to, ze pacienti maji spoluucast pri navsteve moji ordinace. U vetsiny komercnich pojistek to vychazi na 35 $ za navstevu. Pacienti vetsinou plati kreditkou primo v cekarne. Jeste jsem se nesetkal s nepratelsky formulovanym dotazem, jestli si za ty penize koupim nove auto nebo za ne moje deti pojedou na prazdniny.

Pro poradek dodavam, ze se tech 35 $ plati za kazdou navstevu, i kdybych se rozhodnul pacienty kontrolovat trikrat tydne. A uprimne receno, pokud by moji pacienti meli podezreni, ze si je zvu jen kvuli tem 35 $, tak by asi nemelo smysl, abych je dal lecil. Jestli si nekdo opravdu mysli, ze s nim sproste manipuluju kvuli 35 $, tak mu asi nemuzu radit, kdy a ke komu jit na transplantaci ledviny nebo bypass, ze?

Kde tedy vidite problem?   

Fafa 17.1.2010 5:58

Re: ad FAFA - Co je to ten zmíněný SYSTÉM?

JC, snad to probereme v klidu nekde na mailu. Zkuste hon97 male L zavinac aol.com.

lary 17.1.2010 1:36

Re: ad FAFA - Co je to ten zmíněný SYSTÉM?

No máte opravdu pěkně od Ratha a spol vymytou palici. Třicetikorunový poplatek je zdanitelným příjmem lékaře a nikdo to nepopírá. On totiž vykazuje pojišťovně každý výkon a k němu ten poplatek přičítá, takže je evidován pro případnou daňovou kontrolu. Odevzdávání veškerých příjmů pojišťovně německými lékaři je nesmysl, který se narodil jen ve vaší, zřejmě nemocné hlavě.

JC 17.1.2010 1:21

ad FAFA - Co je to ten zmíněný SYSTÉM?

Systém zdravotní péče. Zkuste si sám ověřit odlišnost funkčního a seriózního systému třeba v SRN. Lékař odevzdává veškeré příjmy od pacientů zdravotním pojišťovnám, a ty jej pak dle přesně stanovených kritérií honorují. Nesmí si strčit do kapsičky ani €.  

I v této podivné zemi by měl praktický lékař by vést účetnictví, stejně jako každý jiný živnostník - nic jiného v současném pojetí ani není.  Tj.  za každou přijatou částku vydávat stvrzenku (daňový doklad) s možností odečítat doložitelné, daňově uznatelné náklady (mzda sestry, uklizečky, nájemné, energie, nákupy vybavení ordinace atd.). 

Jestli si nějaký fantasta myslí, že oněch 30 Kč/osobu a den pojišťovna z příjmu lékaře odečítá, tak to je pouze jedna z pohádek Boženy Němcové (převtělené do Cikrta). Nepatrně byla snížena cena bodu, toť vše. Navíc nikdo ani nekontroluje, jaký měl lékař za měsíc vejvar, vykáže jen to, co chce.  

Časem bychom se tak mohli dočkat vybírání vstupného při každém vkročení do obchodu, na poštu, do autobusu, do úřadu, do opravny bot, do základní školy. Vždyť logicky vždy jde o tentýž obchodní vztah "kupující-prodávající" !!!!  

P 16.1.2010 23:33

Autor není ekonom

a ani psycholog. Jsem také toho názoru, že na těch 30 korunách velmi záleží. Ne že je to zanedbatelná částka, ale proto, že to považuji za špinavost. V zákonech máme, že máme nárok na bezplatnou zdravotní péči - ale pozor - v rámci zdravotního pojištění. Tedy těch 30 korun porušuje zákony. Já to chápu tak, že je sice možné těch 30 korun vybírat, ale musí jít na účet zdravotní pojišťovně, ne doktorovi. To není o formalitě, ale o určité slušnosti k zachovávání zákonů. A o tzv. pravici, které já říkám druhá socdem, bych raději pomlčel. Ta zadlužovala stát možná víc než sociální demokraté. To se to hospodařilo s mimořádnými příjmy z privatizace.

Ale je další horší věc - je zapotřebí šetřit. Trochu vidím do státní správy, ale zdá se mi, že kdyby bula povolena korupce, bylo by to levnější, než současný stav. Ono to "hospodaření" je z hlediska zákona v drtivé většině v pořádku, ale v rozporu s logikou. Ve výběrovém řízení se velmi často musí koupit to nejlevnější, i když všichni vědí, že taková dodávka je nevýhodná. Ale když máte nejnižší cenu, jste kryti.  Že máte nepoužitelný šmejd, který často musíte vyhodit, na to se už nikdo neptá.