15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

ANALÝZA: Mimořádně špatný zákon o neziskových nemocnicích

Levicové většině se ve Sněmovně opět podařilo přehlasovat Senát, a schválit tak zákon o veřejných zdravotnických neziskových ústavních zařízeních. Zákon, který během projednávání v Parlamentu vzbuzoval řadu emocí, teď čeká na posouzení prezidentem republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Doktor 7.5.2006 20:10

Re: Re: Fafo,

Poplatky je sice možno zavést, ale v celkovém objemu peněz co protečou zdravotnictvím by tvořily zanedbatelnou částku. Snad by mohly dočasně omezit poptávku, ale jejich výběr by asi přinesl víc problémů než přínosu.

Prostě - je to možné, ale je to nevýznamné.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:09

Re: To Dr.Kilian

ano, mchanismů je několik - ale to už jde o techniku provedení. Zde ovšem chybí zásadní věc : vůle nastolit přímou účast spotřebitele péče na její úhradě.  To je prostě tabu  tady, hslo vše zdarma je příliš silné.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: 2 Jiří Kilián

myslím si to tak nějak podobně.  akorát nevím, jak je to s tím plýtváním. Především kdo plýtvá a čím. Jestliže je u nás násobně vyšší spotřeba péče na jednoho obyvatele než jinde, pak je to nejspíše plýtvání vlastní spotřebou - a tedy poptávkou po péči, A to je jistě věc pacienta a státu,nikoli zdrav, zařízení - ta jsou ze zákona povinna vyžádanou péči poskytnout

Fafa 7.5.2006 20:07

To Dr.Kilian

Tech mechanismu je nekolik

- poplatek za navstevu pohotovosti - moje pojistka ma 50 $, neplatim je, pokud budu z ER prijat k luzkovemu osetrovani

- poplatek za kazdou navstevu u praktika - dejeme tomu 200 Kc, s omezenim na strop dejme tomu 2,000 Kc rocne

- luzkodny - platit opet 200 Kc denne s omezenim na maximum rocne, dejme tomu 4,000 Kc 

- socialka - ano cast pacientu bude potrebovat pomoc, ale naprosta vetsina si bude moci dovolit poplatky

Doktor 7.5.2006 20:06

Re: rozhodovat by měl zákazník ne pojišťovna a už vůbec ne "pan ministr".

Tohle může dobře fungovat pokus  se budete ambulantně léčit s nezávažným onemocněním. Ale pokud se třeba závažněji popálíte, pak u nás nemáte možnost svobodné volby, protože v Čechách je jediné popáleninové centrum.

Nedokážu si představit, jak by se pacient dle vašeho návodu rozhodoval v případě akutního stavu nebo nemoci která vyžaduje velmi náročnou, nákladnou a dlouhodobou léčbu. A to si dovolím tvrdit, že závažně nemocných lidí jsem viděl asi tak 10.000 x víc než vy.

Foundryman 7.5.2006 20:06

2 Jiří Kilián

Já nemyslel 200,- Kč za návštěvu lékaře. Já mám na mysli den v nemocnici včetně jídla atd. Myslím, že denní výdaje doma se u většiny lidí tolik neliší. Ale i kdyby to bylo 100,- Kč - aspoň něco. Za návštěvu lékaře bych zavedl paušální poplatek dejme tomu 30,- až 50,- Kč.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:05

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 2 Jiří Kilián

:-)) to vskutku nevím

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:03

Re: kdyz uz jste Foundrymane zminil tu kriminalizaci a vlastne fakt vseobecne znamy

pokud chcete hodnotit, zda je v systému málo nebo dost peněz a kam mizí, srovnejte prvně objem financí, vynaložených na jednoho občana v různých zemích.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:02

Re: Fafo,

Ještě něco - jste ekonom : Problém u nás je ten, že neumíme měčit výstupy. To jaksi teoreticky.

Jinak ekonomicky je systém, kde je neznámý obejm péče a známý objem finančních prostředků Tento systém řeší hodnotu péče podlem objemu péče obejmem peněz a zak vzniká hodnota  speciálníměnové jednotky . bodu.  Čím více je péče, tím nížší je hodnota bodu.

Dále, regulace se provádí v systému tak, že je regulována výše úhrady za povinně poskytnutou péči, nikoli vlastní spotřeba péče.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 19:59

Re: To Dr.Kilian

jenže u náís není ve státech a pacient má právo si vybrat zdrav, zařízení.

Stran ceny na univ,. klinikách - nemyslel jsem oblast výuky, ale vlastní vybavení klniky.

Doktor 7.5.2006 19:59

Re: Mimochodem, Doktore,

Debatu ad res se tady snažím vést již dlouho, ale s některými to prostě nejde - a že jsem vynaložil úsilí.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 19:57

Re: Ahoj Ticha dohodo,

Víte, já pracuji 32 let a nevím o jediném cesťákovi, který by mi cosi dal - vyjma snad kalendáře a nějakýchobrázků pro dětské pacienty a tužku  nebo klíčenku s riremním znakem. 

Doktor 7.5.2006 19:55

Re: Doktore,

Tak znova: Veřejné nemocnice nejsou to samé co státní. Veřejnou nemocnici může provozovat kdokoliv. Za jistotu smlouvy s pojiš´tovnou, ale musí na druhou stranu připustit větší kontrolu - po stránce hospodaření i kvality péče. Dále musí splnit podmínky veřejné služby - v praxi to značí, že musí ošetřovat pacienty, které by třeba z pohledu přísně ekonomického neošetřil. Nemocnice, které v tomto systému nebudou můžou fungovat dále - pouze si musí svoje spektrum výkonů u pojišt´ovny obhájit ve výběrovém řízení.

Existenční jistota není jen pro lékaře. Je také podstatné pro všechny občany, aby měli  zajištěnu lékařskou péči. Princip veřejných nemocnic je v tom, že každý občan bude mít jistotu, že vždychky bude existovat zdravotní zařízení, kde se mu dostane adekvátní péče.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 19:55

Re: Fafo,

Víte, ona přímá účast spotřebitele péče na její úhradě by měla ( a i jinde, kde je zavedena, tak má )  především jiný efekt: Když v Řecku nebo veˇŠpanělsku je polatek 30 Euro za vstup do ordinace, není to nějak výnosné, ale reguluje to poptávku po péči a tak i celkové výdaje.  

U nás by dle mého soudu v prvé fázio stačilo dát poplatek tohoto typu za vyžádání služby v tzv. mimopracovní době.  200 Křč na den by bylo myslém příliš pro mnohé lidi - na druhé straně by to za ty potřebné mohl řešit resort sociálních věcí .

Foundryman 7.5.2006 19:31

Fafo,

kvituji Váš hlas rozumu s povděkem. Jsem vzděláním ekonom, proto nahlížím problematiku z tohoto hlediska. To jest, je nutno optimalizovat náklady a výnosy, což bez obecného srovnávacího měřítka nepůjde. Takovým měřítkem by mohl být jednotný sazebník výkonů, platný pro každého. Od věci by nebyla ani platba za lůžkoden v nemocnici. 200,- Kč za jídlo a povlečení by nikoho nezabilo a špitálům by se značně ulevilo.

Fafa 7.5.2006 19:10

Ahoj Ticha dohodo,

Jste jeste v mem oblibenem meste? K dnesni debate dve poznamky

1. pojistovna jako spravce penez - vykony by mela pojistovna platit podle prani pacienta. Vlastne ekvivalent havarijni pojistky u auta - kdyz se mi nekdo trefi do blatniku, tak pojistovna zhodnoti skodu a da mi sek na 400 $ a co udelam ja potom je muj problem. U appendicitidy by to mohlo fungovat podobne. Cena appendektomie je 15,000 Kc; pokud chcete pana primare u luzka i v nedeli vecer na vyndani stehu, sestricky jak z Baywatch a nemocnicni stravu primo od sefkuchare z Four seasons, tak si priplatite dalsich 80,000 ze sveho (pripadne komercni pripojisteni) .

2. volba leku podle cestaku - spoluucast pacientu, dejme tomu 20 % ceny leku, by tohle asi minimalisovala 

Dave 7.5.2006 18:51

Re: Re: Re: Naposledy pro Jiřího a Pavla 99

Heleďte, co si to dovolujete, takhle s tím člověkem mluvit? Je mi z Vás blivno.

maleficium 7.5.2006 18:38

Re: Re: Re: Re: Re: 2 Jiří Kilián

protože univerzitní klinika krom péče na špičkové úrovni, podložené neustálým vývojem výzkumů, má za úkol také výuku studentů- Kdyby ta klinika nedělala tzv. nekomplikované zákroky, i s využitím draze vybavených sálů, kde by se to ti studenti naučili ? To by měli obíhat ty okresní špitály ? Líbí se mi diskuze polovzdělanců, kteří se hádají o něco, čemu prdlajz rozumí, (včetně mé osoby) už jenom z principu, aby se hádali.  To je holt ta politika a nezadatelná lidská a ústavní práva ( ve skutečnosti jde o to ukousnout si z obrovského balíku prachů, které každoročně jdou do zdravotnictví ). Je fakt, že ve zdravotnictví se neskutečně plýtvá, ale to je práva potřeba změnit, a udělat pořádek. Přeměna špitálů na soukromé akciovky tomu nepomůže.

ticha@dohoda 7.5.2006 18:24

pavle 99 pokud soudruh doktor/lekar ochotne predepisuje leky podle

toho jak dostava vsimne od ruznych cestaku, tak se z pohledu zdrav. pojistovny jedna o problemoveho partnera, take je potreba vzit v uvahu vysoky pocet obvodnich/praktckych lekaru v CR, znuzivani lekarske pece, leku, nemocenske/ta jde ze socialniho/. Rad si pockam, az povede MZ modrasek, to vse bude klapat jak na dratkach :-((

pavel 99 7.5.2006 18:12

Re: to vam divizno nepujde

"...takze pokud vy si jako pacient vyberete obvodaka, co sice vyhovuje vam,

ale on mizerne hospodari, tdy je pro pojistovnu nevyhodny,..." - můžete osvětlit jak může být někdo pro pojišťovnu "nevýhodný", pokud bude za standardní výkon platit standardní částku? Ostatně pokud mizerně hospodaří, může se honosit titulem "vzorné neziskové zařízení" a dostávat od DRRatha metály.

pavel 99 7.5.2006 17:55

Re: Naposledy pro Jiřího a Pavla 99

Nuže doktore, pokud byste sám zapojil "šedou kůru", třeba byste zjistil, že jediné, co jsem k soukromým praxím psal, bylo, že  ZATÍM se jich to netýká. Rovněž o panu  Pekárkovi, Jelínkovi či Šmatlákovi jsem nic nepsal.

Naopak jsem psal několik poměrně jasných a věcných přípomínek k zákonu, které jste ovšem nebyl schopen vyargumentovat. (Snad jste je pochopil.) Nevím, jestli je mám připomínat. Kupříkladu definice "rozvoje" je velmi podstatná, neboť pokud pod ni spadá i "rozvoj lidských zdrojů" (česky školení), tak není nejmenší problém případný "zisk" "proinvestovat" do dvouměsíčního školení managementu někde v oblasti karibiku. (Jansta a spol. zajisté zařídí.) A jak toto "prospěje" zdravotní péči asi není třeba zdůrazňovat.

ticha@dohoda 7.5.2006 17:30

to vam divizno nepujde

to se divizno pletete, pojistovna ty penize spravuje, hlavne hlida hospodarnost vynalozenych prostrdku , takze pokud vy si jako pacient vyberete obvodaka, co sice vyhovuje vam, ale on mizerne hospodari, tdy je pro pojistovnu nevyhodny, tak pojistovna s nim neuzavre/neprodlouzi smlouvu. Navic mluvime o solidarnim pojisteni, to co navrhujete vy, se muze aplikovat do platby cash, kdy si vyberete lekare a zaplatite mu primo, tedy jen ze svych penez, v solidarnim systemu casto sam nestonate ale vase penize vyuziva nekdo jiny, navsteva obvodaka je jedna vec a operace ledvin druha.

Fafa 7.5.2006 17:04

To Dr.Kilian

Pokud funguji ve stejnem meste, tak urcite ne. Myslim uhrady od pojistovny. pokud si pacienti chteji soukrome priplatit za lecbu na universitni klinice, tak do toho pojistovnea vlastne ani nam nic neni.

Tady ve Statech jsou rozdily v platbach Medicaru, ktere se lisi podle mista pracoviste, nikoliv typu pracoviste. Prece jenom koupit pozemek a provozovat nemocnici na Manhattanu je o neco drazsi nez v Severni Dakote. Universitni nemocnice by mela dostavat zvlastni fondy na vyuku mediku a pripadne vyuku lekaru pred atestaci, ale ne formou zvysene platby za vykony. Ty fondy muzou byt klidne treba ze skolneho.   

divizna 7.5.2006 16:46

rozhodovat by měl zákazník ne pojišťovna a už vůbec ne "pan ministr".

Zdravotní pojištění (zdravotní daň) platí pacient. Ten by tedy měl být tím jediným, kdo rozhoduje o tom, které zařízení bude ZP financovat. Pacient, který zaplatil zdravotní daň bez toho, aby byl podrobně a závazně informován o tom, co vlastně platí, má nepochybně "smlouvu" s pojišťovnou. On je zdrojem jejích prostředků. Potom je zcela nepodstatné, jestli lékař, ke kterému pojištěnec zajde má s pojišťovnou nějakou další smlouvu. Pojištěnec platí a vybírá. Tak vypadá řádný obchodní vztah. Lékař si otevře ordinaci, jestliže splňuje podmínky pro zřízení lékařské praxe. To nesouvisí se ZP, ale jen se odbornými podmínkami (stejně jako zřízení jakékoliv jiné živnosti). Zákazník (pojištěnec) přijde a je obsloužen (léčen). Stejně, jako když pojištěnec zajde k autoopraváři, či jinému odborníkovi na činnosti spojené s pojištěním. Pojištěnec je ten, kdo se rozhodne, pojišťovna může v krajním případě jen doporučit. Tak by to mělo být.

jepice 7.5.2006 16:35

Re: Re: Re: Re: Re: Re: 2 Jiří Kilián

Myslíte, že kdyby kliniky neoperovaly slepáky, že by se v Praze nenašlo třeba  nějaké soukromé zařízení, kde by to za tu standardní platbu taky uměli ?

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 16:33

Re: Re: Re: Re: Zákon zřejmě nikdo nečetl. Ani prezident.

:-)))):-))) vskutku nejspíše nechtěně výstižné, není co dodat

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 16:29

Re: Re: Re: Re: Re: 2 Jiří Kilián

Když jsem napsal, že bych to měl za cíl, tím jsem vyjádřil, že bych to tak bral. Jen to nejde ze dne na den, protože , jak jsem psal jinde, jsou tu ty souvislosti s dřívějším posláním klinik : Klinika je draze vybavena, appendix by tam operovat nemuseli, ale oni musí - s tím drahým vybavením.

Zkuste říci Pražákovi, že na operaci se slepákem má jet do Mělníka třeba, protože Praha dělá jen speciality.  

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 16:22

Re: Re: Re: To Dr.Kilian

hm.. pokud budou ve městě dvě, tak jistě. Ale tady je otázkam, zda má být např. úhrada za operaci pro prostou appendicitidu vyšší pro universitní kliniku než pro nemocnici okresního typu.

jepice 7.5.2006 16:20

Re: Re: Re: Re: 2 Jiří Kilián

Milý pane doktore, nic takového, jako nutit někoho operovat za méně peněz, než jaké jsou náklady konkrétního zařízení, jsem samozřejmě neměla na mysli. Jak jste na to přišel? Vyšší náklady vybavenějšího a odbornějšího zařízení, dejme tomu univerzitní kliniky,  jsou v tom, že toto zařízení provádí léčbu komplikovaných případů, vzácných diagnóz, dělá náročné zákroky a pro tuto práci má vynikající specialisty. Speciální léčba speciálních diagnóz, prováděná specialisty, by také měla být dobře zaplacena. Proč ale operace nekomplikovaného zánětu apendixu?

A proč bychom neměli usilovat o to, aby to, co považujeme za rozumné, bylo uvedeno v život?

ticha@dohoda 7.5.2006 16:14

kdyz uz jste Foundrymane zminil tu kriminalizaci a vlastne fakt vseobecne znamy

tedy, ze problem ceskeho zdravotnictvi neni v tom, ze je malo penez, protoze do deravych kapes muzete cpat stale a nikdy se tam koruna neohreje.Uz zde pan Fafa zminil generika v USA to spousta zdrav. pojistoven ma primo ve smlouve s velkymi zamestnavateli, drahe leky se nasadi az nezaberou generika. Jestli se mi neco skutcne v diskusi o ceskem zdravotnictvi nelibi, tak politizace celeho problematiky ve stylu, socani vse rozhazi a pravice zavede poradek a profitabilitu. Vazeny pane, mame 16 let po sametu a krade se fest napric politickym nazorum. Jsem si jist, ze kdyz je napr. zakazka na rekonstrukci nemocnicniho pavilonu v hodnote 10 milionu, tak se cca 30 % nejakym zpusobem rozkrade a zmizi v uplatcich a nehospodarnosti a garantuju vam, ze se o ty tri melouny klidne podeli napr dva ODS'aci a dva komuniste, resp, lidovci se socany. Celych 16 let se ve zdravotnictvi karde od uklizecek az po vrcholovy managment, politiky, uredniky, VZP a dalsi pojistovny, distribuce a vyroba leku, kazdy se na tom baliku cca 100 miliard chteji prizivit, ze by to prvicovi soudruzi mysleli uprimneji, tomu snad neverite snad ani vy, pro me je zminka ze to bude hlidat priznivec ODS spise duvodem k obavam nez nadejim.