15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

ANALÝZA: Mimořádně špatný zákon o neziskových nemocnicích

Levicové většině se ve Sněmovně opět podařilo přehlasovat Senát, a schválit tak zákon o veřejných zdravotnických neziskových ústavních zařízeních. Zákon, který během projednávání v Parlamentu vzbuzoval řadu emocí, teď čeká na posouzení prezidentem republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pavel 99 7.5.2006 12:14

Re: Re: Ad Doktor

Když už chcete srovnávat, tak prosím tak, aby to mělo hlavu a patu (jste li toho schopen). Pokud v servisu budete TRVAT na opravě, tak Vám budou opravovat. Naproti tomu - pokud jsou zdroje omezené (což jsou vždy), tak nějký "ouřada" může stanovit, že ten a ten pacient je pro podání určitého léku NEPERSPEKTIVNÍ a tento mu nebude podán. Někteří to pamatují - ostatně DRath s tím už začíná.

pavel 99 7.5.2006 12:10

Re: Re: Re: Re: To nechápe ani Otto Jelinek ? Hloupí kapitalisté ?

Z tohoto je patrná obrovská míra Vašeho nepochopení. Kupříkladu falšování účetnictví je trestným činem (a to hned mnoha trestnými činy - u neziskovek mnoho z těchto trestností patrně neexistuje). Jinak nevidím důvod, proč by se nefalšovalo účetnictví v neziskovkách - můžete ho uvést?

"... Vlastnila ji francouzská banka, která byla šokována, že se stala výrobcem léčiv..." - banka se pochopitelně nestala výrobcem léčiv, stala se pouze MAJITELEM firmy vyrábějící léčiva a tato firma dále vyráběla léčiva a dál splňovala veškerá kritéria, aby léčiva mohla vyrábět. (A pokud by banka z titulu vlastníka činila zásahy (což mimochodem není až tak jednoduché a celkem to trvá) aby dotyčná firma nesplňovala některá kritéria, hazardovala by buď s trestností, nebo by musela přestat léčiva vyrábět - a osobně nevidím jediný důvod, proč by to dělala - Vy snad ano?)

Rad 7.5.2006 12:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechal bych různé varianty nemocnic

Tak jo, dobrá. Ale to já už budu někde v Rakousku, Anglii, Německu nebo možná na Slovensku!

Jiří 7.5.2006 12:06

Re: Re: Re: Zákon zřejmě nikdo nečetl. Ani prezident.

soudruhu Doktore Dráte, nepokoušejte se z nás dělat hlupáky. Uvádět soukromé lůžkové zařízení, kterých je obecně nadbytek, je asi tak jako uvádět fabriku na klasické obrazovky před krachem. Taky o ní nikdo nestojí! Dovedu si představit, že majitel takové fabriky ji rád převede pod stát, když mu zajistí smlouvu, že klasické obrazovky bude dále odebírat.

Jiří 7.5.2006 11:58

Re: Re: Re: Zákon zřejmě nikdo nečetl. Ani prezident.

nám taky končí smlouvy, to ale ještě neznamená, že jsme prošli nějakým výběrovým řízením.....

Jiří 7.5.2006 11:54

Re: Re: Re: Re: Re: nechal bych různé varianty nemocnic

no a pak zruší "neefektivitu" více pojišťoven a omezí počet na jednu.....

Jiří 7.5.2006 11:52

Re: Re: Re: Zákon zřejmě nikdo nečetl. Ani prezident.

můžete uvést nějaké další sutečně privátní zařízení. Uvádíte totiž například, jakoby krom jmenovaného LůŽKOVÉHO, jehož důvody chápu, existovalo nějaké jiné. Víte, narozdíl od vás znám ekonomiku zdravotnictví nejen z výplatní pásky

Jiří 7.5.2006 11:48

Re: Re: Re: Zákon zřejmě nikdo nečetl. Ani prezident.

ad: Toto je dosavadní praxe - dosud všecha (i státní) zdravotní zařízení měla smlouvy s pojišťovnami na základě výběrových řízení.

Jiří 7.5.2006 11:46

Re: Re: Re: Zákon zřejmě nikdo nečetl. Ani prezident.

některé fakulní nejsou všechny a už vůbec ne všechny i nestátní

Rad 7.5.2006 11:46

Re: Re: Re: Re: nechal bych různé varianty nemocnic

Tím zajistí jen rychlý odliv pojištěnců od VZP

Jiří 7.5.2006 11:45

Re: Re: Re: Zákon zřejmě nikdo nečetl. Ani prezident.

jo co si asi počne LůŽKOVÉ zařízení, pokud se ocitne bez s,louvy s VZP, v době, kdy se ví, že lůžkových zařízení je NADBYTEK???

Jiří 7.5.2006 11:43

Re: Zákon zřejmě nikdo nečetl. Ani prezident.

Doktore Goebelsi! Gratuluji

Doktor 7.5.2006 11:40

Re: Re: Zákon zřejmě nikdo nečetl. Ani prezident.

Samozřejmě - podívejte se do seznamu který je přílohou zákona. Např. EGK s.r.o v Praze je čistě privátní lůžkové zdravotnické zařízení, jehož majitel neváhal, a ač spřízněn s ODS, požádal soc. dem poslance o zařazení na seznam veřejných nemocnic.

Pokud nemáte ani zbla představu o problému, pak raději nepřispívejte do diskuse, zbytečně ze sebe děláte hlupáka.

Doktor 7.5.2006 11:34

Re: Re: Zákon zřejmě nikdo nečetl. Ani prezident.

Samozřejmě, že i fakultní nemocnice prošly výběrovým řízením. Smlouvy končí v červnu letošního roku.

Rad 7.5.2006 11:34

Re: Re: Re: Re: nechal bych různé varianty nemocnic

Skoro určitě není. Jsme v NATO a EU, to by musel zmagořit skoro celej svět. (V tomto světle se ale jeví jasný důvod těch výkřiků, že NATO je přežitek)

Doktor 7.5.2006 11:33

Re: Ad Doktor

Kdybyste měl minimální představu o struktuře nákladů v nemocnici nemůžete psát takovéhle blbiny. Navíc - zdraví není zboží.  Ve zdravotnictví musíte vykonávat i činnosti od začátku prodělečné.

Srovnám třeba s autoservisem. Pokud budete mít Škodu 120, starou 22 let a tato vletí do stromu, zřejmě půjde rovnou do šrotu. Pokud by ale autoservis postupoval dle principů zdravotnictví, bude tento neperspektivní vrak opravován s neomezenými náklady.

Ke druhému odstavci - je vidět, že nejste schopen dočíst přípěvky až do konce. Zákon o veřejných nemocnicích jasně ríká, že rozpočet nemocnic se stanoví v zásadě jako vyrovnaný. Nicméně - pokud by měla nemocnice omezovat péči jenom proto, aby se nedostala do ztráty, pak primární je pro ní poskytování péče.

Jiří 7.5.2006 11:31

Re: Zákon zřejmě nikdo nečetl. Ani prezident.

tedy soudruhu doktore. kdy jste viděl nějaké výběrové řízení VZP na "i státní" zařízení? Proč lžete?

Jiří 7.5.2006 11:28

Re: Zákon zřejmě nikdo nečetl. Ani prezident.

to je teda blábol. "Čistě soukromé" přejdou na neziskové? Vy jste spadl z višně? Sposta slov, vyhýbající se tomu hlavnímu.

Jiří 7.5.2006 11:24

Re: Re: Re: nechal bych různé varianty nemocnic

nemusí, on už ovládl monopolního plátce úhrad - VZP a ta rozhodne, s kým smlouvu uzavře a s kým ne. Jak snadné a jde to i bez beranic, bekovek, kožených kabátů a uniforem LM. Klidně stačí motýlek soudruha Dráta

Doktor 7.5.2006 11:23

Zákon zřejmě nikdo nečetl. Ani prezident.

Takže ho shrnu. Jde o vytvoření sítě nemocnic poskytující všeobecnou zdravotní péči. Síť je vytvořena tak, aby kopírovala strukturu bývalých okresů - tzn. v každém okrese minimálně jedna taková nemocnice. Každá nemocnice bude mít stanoven rozsah povinně poskytované péče a příslušnou oblast, pro kterou bude toto poskytovat (zákon samozřejmě nevylučuje poskytování péče i nad rámec povinně stanovené). Tuto povinnost zákon definuje jako veřejnou službu. Zákon nic nemění na vlastnictví - zřizovatelem může být stát, VÚSC, obec, právnická nebo fyzická osoba. Zřizovatel má většinové zastoupení v dozorčí radě a jmenuje statutárního zástupce - tedy má na chod nemocnice zásadní vliv. Hospodaření nemocnice je obdobné jako v a.s., pokud ale vyproduje zisk, musí tento všechen reinvestovat zpět do svého fungování. Při zadávání zakázek se musí řídit zákonem o veřejných zakázkách, výsledky hospodaření musí pravidelně auditovat a zveřejňovat.  Oproti a.s. je její hospodaření mnohem průhlednější. Protože poskytuje veřejnou službu a ve své činnosti je vázána povinným rozsahem poskytované péče, je osvobozena od placení daně z příjmu. Na rozsah povinně poskytované péče dostane nemocnice automaticky smlouvu s pojiš´tovnou. Zákon taxativně vyjmenovává nemocnice, které přejdou pod tento režim. Je to jedinná možnost v okamžiku, kdy se chystá plošný rozprodej nemocnic, které jsou pro systém nezbytné. Mimochodem - v jsou tam zařazeny i nemocnice čistě privátní - jejich majitelé si zřejmě uvědomili výhody, které pro ně z tohoto budou plynout a zařezení dosáhli na základě poslaneckých návrhů. Nemocnice, které v zákoně uvedeny nejsou mají dvě možnosti - 1. přejít po tento režim a dostat smlouvu s pojišŤovnou automaticky, přičemž ale postaví svoji činnost pod zvýšenou kontrolu. 2. zůstat ve stávajícím režimu a o smlouvu s pojišťovnou se ucházet ve výběrovém řízení. Toto je dosavadní praxe - dosud všecha (i státní) zdravotní zařízení měla smlouvy s pojišťovnami na základě výběrových řízení.

pavel 99 7.5.2006 11:21

Re: Re: Re: nechal bych různé varianty nemocnic

jestli na něj už není "nakročeno".

Jiří 7.5.2006 11:19

Re: Re: Ad Doktor

vy tady říkáte převratné věci, soudruhu!!!!!!!!!!!!!

Rad 7.5.2006 11:18

Re: Re: nechal bych různé varianty nemocnic

tak to su zvědavej, jak to udělá. To by musel znovu zorganizovat velkej únor.

IS 7.5.2006 11:16

Re: Re: Re: To nechápe ani Otto Jelinek ? Hloupí kapitalisté ?

Bývalý světově proslulý krasobluslař českého původu a později kanadský ministr, při poslední návštěvě ČR vyhlásil, že je nutno velmi obezřetně posuzovat čísla českých firem. Vždy je vhodné přezkoumat hodnověnost osob, které za nimi stojí.

Firma ENRON falšovala účetnictví tak dokonale, že přivedla ke krachu statísíce akcionářů. Dokonce na základě této zkušenosti kongres USA vydalspeciální kontrolní legislativu,a by se něco takového nemohlo opakovat. Povobný případ se stal v Itálii a Japonsku, kde se zastavila poprvé v historii burza.  Oni ani kapitalisté nemají rádi, jestliže je někdo podvodně obere.

V českých zemích se stalo, že president Chemapolu Junek jednoho dne přednášel o vizích rozvoje výrobce farmaceutik - brněnské Lachemy a druhý den se zjistilo, že Lachema  Chemapolu vůbec nepatří. Vlastnila ji francouzská banka, která byla šokována, že se stala výrobcem léčiv. Nebyl to jediný případ, že někdo něco koupil a shledal, že vlastní i něco jiného.

Inu hloupí kapitalisté, kteří nerozumějí finančním tokům. .

Jiří 7.5.2006 11:16

Re: Re: Ad Doktor

soudruhu doktore, je mi jedno, že nejste zvyklý, ale vy si ten titul fakt zasloužíte. Když jako zubař investuju čistý zisk (ten po očištění o odpisy, které služí na investice) "zpět", tak investuju zase do svého majetku. Platí to, co bylo řečeno na jiném místě, neziskovky ten čistý zisk prožerou na platech a o to vám jde! Vy znáte ekonomiku výplatní pásky a pak už dál nic!

pavel 99 7.5.2006 11:14

Re: nechal bych různé varianty nemocnic

Přesně z tohoto důvodu to DRath nepřipustí. Naopak dalším krokem budou "spádoví doktoři a nemocnice". (Ostatně "doktor" se toho tady už dříve dovolával).

Rad 7.5.2006 11:13

Fou a měl si dítě v sedačce?

správně připoutané?

Rad 7.5.2006 11:12

nechal bych různé varianty nemocnic

a já budu chodit tam, kde nebudu muset několik hodin čekat, když se objednám a kde na mě nebude nabubřelý arogantní doktor hnusný (pořídím si na to i tu správnou pojišťovnu).  A nejen já. Rathovy nemocnice to asi nebudou,ani VZP a velmi rychle se stav stabilizuje (pokud nebude uměle držen). A budou všichni spokojeni! 

Jiří 7.5.2006 11:12

Re: Re: Re: Re: To kdybychom věděli, tak nedojde k dohadům

no u soukromých praxí nejde o žádné dohady, takže jen uhýbáte. Odpovězte!!!!

Jiří 7.5.2006 11:11

Re: Ad IS

správná matka, aby zachránila své dítě, v krajní situaci přistoupí na cokoliv. I na ultimáta zločinců jako ste vy - IS