15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

ANALÝZA: Mimořádně špatný zákon o neziskových nemocnicích

Levicové většině se ve Sněmovně opět podařilo přehlasovat Senát, a schválit tak zákon o veřejných zdravotnických neziskových ústavních zařízeních. Zákon, který během projednávání v Parlamentu vzbuzoval řadu emocí, teď čeká na posouzení prezidentem republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Para-noid 7.5.2006 22:04

Zdravotnictví - další z dojných krav našich kapitalistů?

Pan prezident velice brojí proti čemukoliv co není z dílny ODS. Jeho poradci unisono pějí chválu ná výmysly ODS. Proč tedy Slovácí - zářný vzor ODS, tak proti akciovým nemocnicím  brojí?? To vám totiž nikdo nevysvětlí. A nedokázal to vysvětlit Krausovi ani ten jeho stínový Šulínek.

IS 7.5.2006 21:56

Re: Re: Doktore, také vyšší nájemné a platy - vyšší provozní náklady.

IS 7.5.2006 21:53

Re: úplatek primáři

To je stav, který byste asi musel zažít a "procítit" v prostředí ČR. Netýká se jenom soukromých nemocnic, ale i jiných oborů. Práce se oficiálne vyúčtuje, ale některý ze zaměstnanců si ještě vyžádá něco v hotovosti z různých důvodů - třeba za "zprostředkování" do vlastní kapsy.. Ve skutečnosti je to korupce.  Samozřejmě, že jde nejen o úplatek, ale daňový únik, poškození firmy atd. V nemocnicích, kde operuje několik doktorů, si pacient může myslet, že primář je nejlepší, a proto mu dá nějakou částku . Bývá někdy téměř "veřejným tajemstvím", kolik kdo bere.  

Příiklad z  oblasti  outsouringu - potenciální poskytovatel, úklidová firma, uplatila sekretářku ředitele, která konkurenční nabídky založila tak, aby se nenašly. Zbyla pouze nabídka úplatkářské firmy.  I soukromé firmy pořádají výběrová řízení a jejich zaměstnanci, kteří rozhodují o vítězi, mohou být uplaceni některý účastníkem.  Není vám znám případ korejské firmy Hyundai, hodlající postavit automobilku v ČR, jejíž nejvyšší management je nyní stíhán za korupci. V ČR je z toho mrazení, prtože miliardová investice může padnout.  

 

Fafa 7.5.2006 21:52

Cau Dohodo,

Prsi tam? Ted jsem si vlastne uvedomil. Vis, ze jses v teokracii? Hlava statu tam u vas je i hlavou cirkve.

Zakladni pece - ta prece stanovena je. Existuje bodnik. Takze je treba "jenom" platit vykony v realnych penezich podle bodniku a nechat pacienty, at si priplaceji, co chteji a komu chteji.

Ta obecna nepoctivost - proste Cechy jsou na puli cesty mezi Skandinavii a Orientem. To nema s politikou az tak moc spolecneho.   

ticha@dohoda 7.5.2006 21:45

zdravim Fafo, jo porad stejne :-))

s tim proplacenim od pojistovny naprosty souhlas, urcite by to mohlo fungovat, ale za16 let nikdo nenasel odvahu stanovit co je zakladni pece za zakladni pojisteni a pote vytvorit system komercniho pripojisteni az po ty sexy sestricky :-)) . Penize jako motivacni prvek pochopitelne funguji ale obecne nemaji na kvalitu pece a sluzeb zasadni vliv. Pokud by to byla pravda muselo by se to projevit mimo jine napr. ve stavebnictvi. Zeptejete se lidi co staveli uz po sametu a jejich zkusenosti s kvalitou, poctivosti, pracovnim nasazenim, zarukami za provedenou praci. Ja osobne mam dve zkusnosti a par kamaradu a znamych, vsichni kovani pravicaci, pri vysloveni slov remeslnik, stavebni firma vidi rude a sahaji po zbrani. Pochopitelne jsou svetle vyjimky ale jsou to jen vyjimky, mimo technologii a modernich materialu se v ceskem stavebnictvi k lepsimu zmenilo temer nic, spise k horsimu. A stavari delaji za smluvni ceny, presto se krade, uplaci , sidi material, uctuji se neprovedene ukony, konecna cena casto prekroci puvodni rozpocet 2 x i vice krat. To by nam Foundryman jako ekonom mohl vysvetlit, zrejme nekde udelali pravicovi soudruzi chybu. Osobne povazuji projekt krajske a.s. nemocnice za pripravu vytunelovani , kdy se statni majetek v hodnote minimalne desitek miliard "pretransformuje" do soukromych s.r.o. a krajum ci statu zustanou dluhy a bezcenne akcie. Cim to je, ze kdyz dnes slysim pravicaka vyvolava to ve me stejne asociace jako kdyz jsem slychaval kovane komouse :-((

Doktor 7.5.2006 21:40

Re: tak jsem si přečetl diskuzi

Vyšší výdaje v Praze se dají snadno vysvětlit koncentací superspecializované a tudíž superdrahé péče.

IS 7.5.2006 21:25

Re: Re: Re: Proč vyrábět chudáky na podpoře a radostné umírání?

V ČR by se sociální potřebnost  z různých příčin (nájem, energie, strava, léky, nemocnice   atd.) týkala při průměrném důchodu asi 1000 000 osob (?).Každá taková diskuse obvykle končí tím, že potřební prý dostanou podporu. Má však smysl vytvářet v takovém rozsahu chudinské prostředí a sociální napětí ? 

Ve Velké Británii (vyspělý stát) ročně zemře asi 30 000 důchodců na nemoci z podchlazení, protože volí mezi jídlem nebo zatopením si (www.helptheaged.org.uk).  Bohorovné diskuse o poplatcích ve zdravotnictví a sociální podpoře je nezachrání. Naopak každá sebemenší částka znamená určité procento úmrtí navíc.   

Fafa 7.5.2006 21:24

Baci,

tenhle system by fungoval a velmi dobre. Takze presne podle zakonu profesora Parkinsona jej nikdo nenavrhne a neprosadi. ;-) 

Foundryman 7.5.2006 21:22

Baci,

ovšem bez sjednocení sazebníku a bez skutečného pojištění, třebas na bázi "povinné ručení + havarijní pojistka" to nepůjde.

baci 7.5.2006 21:19

Re: Re: jen mi prosím

až 100 % jenže tady žádný klíč nefunguje to je ten děs já bych geografický klíč bral

Foundryman 7.5.2006 21:17

Fafo,

ty rozdíly jsou až 40%. To polohou zdůvodnit nejde.

baci 7.5.2006 21:17

a co takhle

trochu jsem se zabýval systém zdravotnictví u nás a  v okolí nyní a dříve.Za první republiky byly system v německu a jinde velmi podobné.Do roku 1948 fungoval Albert-Nedvědův systémsociálně a to potrhují zdravotní péče.Byla to taková kombinace poklního systém s tím dnešním.Takže ho navrhuji pacient bude vyšetřen a ošetřen a dostžane účet,který ihned proplatí-samozřejmě ohrožení budou sociáloně zajištěni-účet si vezme dojde do pojištovny,kde mu proplatí 80% až 95% péče.Pokud má někdo zájem mám takový účtů celou řadu.

Fafa 7.5.2006 21:11

Re: jen mi prosím

Jak velke jsou ty rozdily v platbach? Jak uz jsem psal, ve Statech Medicare plati rozdilne ceny podle geografickeho klice. Zakladem je uvaha, ze provozovat nemocnici a praxi je rozdilne nakladne v New Yorku nebo ve West Virginii. 

Fafa 7.5.2006 21:09

To IS

Pokud dojde ke komplikacim, ktere jsou prokazatelne zavinenim personalu, tak nemocnici navstivi advokat a odskodne bude dost neprijemne. Moje osobni rocni pojistka pro podobne pripady mne stoji 24 tisic dolaru a pokryva skody do vyse 3,000,000.

Muzete mi jeste vysvetlit ten uplatek primari na soukrome klinice?  

baci 7.5.2006 21:08

jen mi prosím

jen mi prosím,nepiště ,že v Praze se dělají složitější výkony ,já to vím,ale já mluvím o srovnatelném výkonu např operace slepého střeva,nebo zlomenina ruky.Kdyby se tyto výkony musely platiti stejně zrkachovaly by zařízení,které na stejný výkon zpotřebuje více peněz,o tom to vše je.

baci 7.5.2006 21:03

tak jsem si přečetl diskuzi

tak jsem si přečetl diskuzi.Nikdo tady zatím ještě nenapsal že za stejný výkon dostane Motol více peněz než např.Vsetínská nemocnice-to ani pan ministr nikde neřekl,jen konkurzní správce to potvdrdil ve své odpovědi...Dotaz:Pracuje se též na problému stejných plateb za srovnatelné výkony v různých ZZ. Bude tedy platba za např. appendectomii stejná v Motole, ve Zlínské nemocnici či ve Vsetíně, nebo v Táboře? Proč jsou platby v různých krajích na pojištěnce VZP různé,osobně se cítím diskriminován. Výdaje VZP na jednoho pojištěnce 15 405 Kč - Praha 11 670 Kč - Zlínský kraj (zdroj). Dojde tedy po skončení nucené zprávy k narovnání? Systém zdravotního pojištění v ČR není nastaven k platbě za výkon (jednotku produkce) a proto se vlastně ani nejedná o zdravotní pojištění. K dosažení tohoto efektu bude třeba přijmout realistický ceník výkonů ( původní seznam výkonů je výsledek lobbyistických tlaků, je asymetrický oborově a není vyjádřen v korunách), smluvní politika zdravotních pojišťoven musí mít jednotná pravidla bez individuálních výjimek.

Odpověď: Dosažení tohoto stavu bude trvat déle nežli rok a bude vyžadovat silnou politickou podporu, všichni dosud zvýhodňovaní budou křičet a brát si pacienty za rukojmí. Bez této rovnosti nelze zdravotnictví reformovat

IS 7.5.2006 20:55

A což takhle poplatky za nosokomiílní infekce.

Zatím se k nim nikdo z "poplatkářů" nehlásí, nebo snad neosokomiální  infekce neexistují? To prý existuje tzv. legionářská nemoc. Legionely se  nalezly skoro be všech nemocnicích.  Proč by měl platit pacient a ne doktor?

Fafa 7.5.2006 20:55

To Dr.Kilian

hm, tak to je asi taky závislé na to, jaká je praescripce. Já prakicky žádnou nemám.

My ano - imunosupresiva, monoklonalni protilatky, Xigris,chemotherapeutika. Celkem se jedna o obrovske objemy penez.

Cestaci to maji dobre vymyslene. Napriklad kdysi platili cesty na CME konference vcetne pobytu v hotelu. To ted nesmeji, ale shodou okolnosti maji ve stejnem meste vzdycky malou  firemni konferenci, ktera neudeluje CME, takze nepodleha beznym pravidlum. Druhy trik je "predavani zkusenosti". To funguje na zaklade: "Pane doktore, mate hodne zkusenosti s nasi monoklonalni protilatkou (i. e. vime, kolik jste za posledni pulrok predepsal). Radi bychom Vas pozvali jako prednasejicicho na nas kurs v Las Vegas. Taky mame volne misto v akademickem poradnim sboru naseho CEO."  A je jenom na nas, jak se nechame ovlivnit.  

Kadlecjano 7.5.2006 20:50

Analýza

RvTo jsou rány pod pás a klamání veřejnosti! Máte trefný název .Jste opravdu pes!!!

Foundryman 7.5.2006 20:48

2 Jiří Kilián

K té ceně péče - například v Německu se jednou za čas sejde profesní komora se zástupci pojišťoven a z jejich dohadování vznikne jednotný sazebník výkonů pro tu kterou zemi. Jednotný pro všechny špitály, každý ví, kolik za který výkon od pojišťovny dostane. A nemůže se stát, že s německou kolegyní jsme se nemohli v Brně U sv. Anny dopídit, kolik by měla platit za operaci křečové žíly, zatímco pojišťovna v německu jí částku vysypala promptně po telefonu. Nevidím v tom sazebníku nic tak složitého - je známa výše platu "výrobních" doktorů a sester, je známa výše režijních nákladů, je známa výše spotřeby materiálu. Toto počítá denně každý malý živnostník.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:26

Re: Re: Fafo,

No, poradit by se dalo : Musela by být dokonalejší sociální síť pro potřebné. Moje babička ve Vídni když měla doplatit za pobyt v nemcnici, tak protože neměla minimum životní, zaplatil to za ni stát - sociální úřad.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:25

Re: Doktore,

To určitě ne, je nakonec špatná v konečném důsledku pro všechny.  Systém je ale na ní založen a není politická vůle ho změnit.

Samuel 7.5.2006 20:24

Re: Fafo,

Nechtěl by ekonom poradit průměrnému důchodci jak zaplatit 6200 Kč a současně zaplatit nájem???

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:24

Re: Re: rozhodovat by měl zákazník ne pojišťovna a už vůbec ne "pan ministr".

Takových stavů je více, fáma o výběru a právu na vývěr toho a onoho  sice zachvátila národ, ale spíše proto, aby ho oblbila, než aby mu nějak pomohla. Většinou toto chtějí zdraví, v momentě, kdy onemocní, tak se spíše upínají na to, co jim poradí jejich doktor. A ti těžce nemocní, v bezvědomí a pod., to už ani nemluvím. Pak jsou tu ještě děti, že.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:20

Re: Ahoj Ticha dohodo,

hm, tak to je asi taky závislé na to, jaká je praescripce. Já prakicky žádnou nemám.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:18

Re: 2 Jiří Kilián

Podívejte, skutečnou cenu výkonu lze poznat snadno, ale jak jsem psal, jëjí hodnota je v bodech a cena bodu závisí na celkovém objemu poskytnuté péče - krom toho na tomtéž závisí i způsob regulace platby.

Výstupem je ale například uzdravení. Pokuste se změřit hodnotu tohoto výstupu. Myslím teoreticky. To je trochu pro  ilustraci extremní příklad. 

Foundryman 7.5.2006 20:18

Doktore,

a myslíte, že bezbřehá "bezplatnost" je lepší?

Foundryman 7.5.2006 20:14

2 Jiří Kilián

Když to čtu - neumíme měřit výstupy, neznáme skutečnou cenu výkonu atd. - tak mne jímá hrůza a při příští platbě zdravotního pojištění si budu moci říct, že jsem zase hodil pár tisíc do kanálu. Pokud se toto nedá do pořádku, je systém odsouzen k trvalé agonii.

Doktor 7.5.2006 20:13

Re: 2 Jiří Kilián

Tohle udělali na Slovensku. přechodně se snížil počet návštěv u lékaře, ale opět stoupá. Navíc - o paušální poplatek snížily pojišťovny úhrady, tudíž jsou biti lékaři, kteří - pokud jim pacient odmítně zaplatit (a takových je hodně) - doplácejí na ošetření ze svého.

Fafa 7.5.2006 20:12

Ahoj Ticha dohodo,

tak nasi cestaci by davali strasne radi. Ne primo penize, to si netroufne nikdo. Ale system protisluzeb na hranici zakona maji propracovany do detailu a je jenom na nas, jestli se nechame nebo nenechame ovlivnit.