29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ANALÝZA: Mimořádně špatný zákon o neziskových nemocnicích

Levicové většině se ve Sněmovně opět podařilo přehlasovat Senát, a schválit tak zákon o veřejných zdravotnických neziskových ústavních zařízeních. Zákon, který během projednávání v Parlamentu vzbuzoval řadu emocí, teď čeká na posouzení prezidentem republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Samuel 7.5.2006 20:24

Re: Fafo,

Nechtěl by ekonom poradit průměrnému důchodci jak zaplatit 6200 Kč a současně zaplatit nájem???

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:26

Re: Re: Fafo,

No, poradit by se dalo : Musela by být dokonalejší sociální síť pro potřebné. Moje babička ve Vídni když měla doplatit za pobyt v nemcnici, tak protože neměla minimum životní, zaplatil to za ni stát - sociální úřad.

IS 7.5.2006 21:25

Re: Re: Re: Proč vyrábět chudáky na podpoře a radostné umírání?

V ČR by se sociální potřebnost  z různých příčin (nájem, energie, strava, léky, nemocnice   atd.) týkala při průměrném důchodu asi 1000 000 osob (?).Každá taková diskuse obvykle končí tím, že potřební prý dostanou podporu. Má však smysl vytvářet v takovém rozsahu chudinské prostředí a sociální napětí ? 

Ve Velké Británii (vyspělý stát) ročně zemře asi 30 000 důchodců na nemoci z podchlazení, protože volí mezi jídlem nebo zatopením si (www.helptheaged.org.uk).  Bohorovné diskuse o poplatcích ve zdravotnictví a sociální podpoře je nezachrání. Naopak každá sebemenší částka znamená určité procento úmrtí navíc.   

ticha@dohoda 7.5.2006 18:24

pavle 99 pokud soudruh doktor/lekar ochotne predepisuje leky podle

toho jak dostava vsimne od ruznych cestaku, tak se z pohledu zdrav. pojistovny jedna o problemoveho partnera, take je potreba vzit v uvahu vysoky pocet obvodnich/praktckych lekaru v CR, znuzivani lekarske pece, leku, nemocenske/ta jde ze socialniho/. Rad si pockam, az povede MZ modrasek, to vse bude klapat jak na dratkach :-((

Fafa 7.5.2006 19:10

Ahoj Ticha dohodo,

Jste jeste v mem oblibenem meste? K dnesni debate dve poznamky

1. pojistovna jako spravce penez - vykony by mela pojistovna platit podle prani pacienta. Vlastne ekvivalent havarijni pojistky u auta - kdyz se mi nekdo trefi do blatniku, tak pojistovna zhodnoti skodu a da mi sek na 400 $ a co udelam ja potom je muj problem. U appendicitidy by to mohlo fungovat podobne. Cena appendektomie je 15,000 Kc; pokud chcete pana primare u luzka i v nedeli vecer na vyndani stehu, sestricky jak z Baywatch a nemocnicni stravu primo od sefkuchare z Four seasons, tak si priplatite dalsich 80,000 ze sveho (pripadne komercni pripojisteni) .

2. volba leku podle cestaku - spoluucast pacientu, dejme tomu 20 % ceny leku, by tohle asi minimalisovala 

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 19:57

Re: Ahoj Ticha dohodo,

Víte, já pracuji 32 let a nevím o jediném cesťákovi, který by mi cosi dal - vyjma snad kalendáře a nějakýchobrázků pro dětské pacienty a tužku  nebo klíčenku s riremním znakem. 

Fafa 7.5.2006 20:12

Ahoj Ticha dohodo,

tak nasi cestaci by davali strasne radi. Ne primo penize, to si netroufne nikdo. Ale system protisluzeb na hranici zakona maji propracovany do detailu a je jenom na nas, jestli se nechame nebo nenechame ovlivnit.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:20

Re: Ahoj Ticha dohodo,

hm, tak to je asi taky závislé na to, jaká je praescripce. Já prakicky žádnou nemám.

ticha@dohoda 7.5.2006 17:30

to vam divizno nepujde

to se divizno pletete, pojistovna ty penize spravuje, hlavne hlida hospodarnost vynalozenych prostrdku , takze pokud vy si jako pacient vyberete obvodaka, co sice vyhovuje vam, ale on mizerne hospodari, tdy je pro pojistovnu nevyhodny, tak pojistovna s nim neuzavre/neprodlouzi smlouvu. Navic mluvime o solidarnim pojisteni, to co navrhujete vy, se muze aplikovat do platby cash, kdy si vyberete lekare a zaplatite mu primo, tedy jen ze svych penez, v solidarnim systemu casto sam nestonate ale vase penize vyuziva nekdo jiny, navsteva obvodaka je jedna vec a operace ledvin druha.

pavel 99 7.5.2006 18:12

Re: to vam divizno nepujde

"...takze pokud vy si jako pacient vyberete obvodaka, co sice vyhovuje vam,

ale on mizerne hospodari, tdy je pro pojistovnu nevyhodny,..." - můžete osvětlit jak může být někdo pro pojišťovnu "nevýhodný", pokud bude za standardní výkon platit standardní částku? Ostatně pokud mizerně hospodaří, může se honosit titulem "vzorné neziskové zařízení" a dostávat od DRRatha metály.

divizna 7.5.2006 16:46

rozhodovat by měl zákazník ne pojišťovna a už vůbec ne "pan ministr".

Zdravotní pojištění (zdravotní daň) platí pacient. Ten by tedy měl být tím jediným, kdo rozhoduje o tom, které zařízení bude ZP financovat. Pacient, který zaplatil zdravotní daň bez toho, aby byl podrobně a závazně informován o tom, co vlastně platí, má nepochybně "smlouvu" s pojišťovnou. On je zdrojem jejích prostředků. Potom je zcela nepodstatné, jestli lékař, ke kterému pojištěnec zajde má s pojišťovnou nějakou další smlouvu. Pojištěnec platí a vybírá. Tak vypadá řádný obchodní vztah. Lékař si otevře ordinaci, jestliže splňuje podmínky pro zřízení lékařské praxe. To nesouvisí se ZP, ale jen se odbornými podmínkami (stejně jako zřízení jakékoliv jiné živnosti). Zákazník (pojištěnec) přijde a je obsloužen (léčen). Stejně, jako když pojištěnec zajde k autoopraváři, či jinému odborníkovi na činnosti spojené s pojištěním. Pojištěnec je ten, kdo se rozhodne, pojišťovna může v krajním případě jen doporučit. Tak by to mělo být.

Doktor 7.5.2006 20:06

Re: rozhodovat by měl zákazník ne pojišťovna a už vůbec ne "pan ministr".

Tohle může dobře fungovat pokus  se budete ambulantně léčit s nezávažným onemocněním. Ale pokud se třeba závažněji popálíte, pak u nás nemáte možnost svobodné volby, protože v Čechách je jediné popáleninové centrum.

Nedokážu si představit, jak by se pacient dle vašeho návodu rozhodoval v případě akutního stavu nebo nemoci která vyžaduje velmi náročnou, nákladnou a dlouhodobou léčbu. A to si dovolím tvrdit, že závažně nemocných lidí jsem viděl asi tak 10.000 x víc než vy.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:24

Re: Re: rozhodovat by měl zákazník ne pojišťovna a už vůbec ne "pan ministr".

Takových stavů je více, fáma o výběru a právu na vývěr toho a onoho  sice zachvátila národ, ale spíše proto, aby ho oblbila, než aby mu nějak pomohla. Většinou toto chtějí zdraví, v momentě, kdy onemocní, tak se spíše upínají na to, co jim poradí jejich doktor. A ti těžce nemocní, v bezvědomí a pod., to už ani nemluvím. Pak jsou tu ještě děti, že.

ticha@dohoda 7.5.2006 16:14

kdyz uz jste Foundrymane zminil tu kriminalizaci a vlastne fakt vseobecne znamy

tedy, ze problem ceskeho zdravotnictvi neni v tom, ze je malo penez, protoze do deravych kapes muzete cpat stale a nikdy se tam koruna neohreje.Uz zde pan Fafa zminil generika v USA to spousta zdrav. pojistoven ma primo ve smlouve s velkymi zamestnavateli, drahe leky se nasadi az nezaberou generika. Jestli se mi neco skutcne v diskusi o ceskem zdravotnictvi nelibi, tak politizace celeho problematiky ve stylu, socani vse rozhazi a pravice zavede poradek a profitabilitu. Vazeny pane, mame 16 let po sametu a krade se fest napric politickym nazorum. Jsem si jist, ze kdyz je napr. zakazka na rekonstrukci nemocnicniho pavilonu v hodnote 10 milionu, tak se cca 30 % nejakym zpusobem rozkrade a zmizi v uplatcich a nehospodarnosti a garantuju vam, ze se o ty tri melouny klidne podeli napr dva ODS'aci a dva komuniste, resp, lidovci se socany. Celych 16 let se ve zdravotnictvi karde od uklizecek az po vrcholovy managment, politiky, uredniky, VZP a dalsi pojistovny, distribuce a vyroba leku, kazdy se na tom baliku cca 100 miliard chteji prizivit, ze by to prvicovi soudruzi mysleli uprimneji, tomu snad neverite snad ani vy, pro me je zminka ze to bude hlidat priznivec ODS spise duvodem k obavam nez nadejim.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:03

Re: kdyz uz jste Foundrymane zminil tu kriminalizaci a vlastne fakt vseobecne znamy

pokud chcete hodnotit, zda je v systému málo nebo dost peněz a kam mizí, srovnejte prvně objem financí, vynaložených na jednoho občana v různých zemích.

Fafa 7.5.2006 15:44

To Skvele

Pokud tady jeste jste.

Tak co je vlastne uplatek? Pokud soukromy ortoped oznami, ze si za provedeni elektivniho vykonu uctuje 5,000, tak muzete zaplatit cenu nebo jit jinam. Nebo mu nabidnete 2,000 pres ucet a 3,000 cash, abyste slevu nedostal zadarmo?  

Foundryman 7.5.2006 15:24

2 Jiří Kilián

Nu, neměl jsem ani tak na mysli výběr pojištěnců, jako spíše zdravotních zařízení. Zajisté bych ponechal pojišťovnám smlouvu, ovšem péči v rozsahu "povinného ručení" by měly být povinny proplatit každému bez ohledu na formu vlastnictví. Pokud to přeženu do absurdna, pokud mi na základě mé volby slepák vyoperuje praktik u sebe v ordinaci na psacím stole, měl by dostat tento úkon proplacen ve stejné výši jako univerzitní klinika.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 15:28

Re: 2 Jiří Kilián

No, slepák zrovna ale bude proplacet i podle onoho zákona všem , jde o akutní péči, že.

Nevím, jestli - a beru se do toho k ilustrativnosti vyhraněného příkladu - ten obvoďák odoperuje stejně jako ta klinika, se stejným risikem komplikací etc.  Neříkám tedy ne vašmu náhledu resolutně, ale přemýslšel bych o tom více.

Doktor 7.5.2006 16:01

Re: 2 Jiří Kilián

On každý výkon má tzv. registrační list, kde je uvedeno, kdo s jakou kvylifikací a jakým vybavením ho může provést. Tedy - aby mohlo pracoviště něco dělat, musí mít pro to příslušné prostředky.

Foundryman 7.5.2006 15:17

Mimochodem, Doktore,

možná by bylo přínosnější vést debatu ad res, nikoli ad hominem.

Doktor 7.5.2006 19:59

Re: Mimochodem, Doktore,

Debatu ad res se tady snažím vést již dlouho, ale s některými to prostě nejde - a že jsem vynaložil úsilí.

Fafa 7.5.2006 15:14

To Dr.Kilian

Pokud vím, i v US jsou nemocnice vázány smlouvou s plátcem a tak se stává, že řadu úkonů ta která privátní nemocnice proplacenu nemá nebo jejich úhradu ad hoc smlouvají. Smlouva s pojistovnou vetsinou pokryva cele spektrum ukonu. Smlouvy na cast ukonu jsou dost vzacne. Spis se muze stat, ze nemocnice nema smlouvu s pojistovnou vubec a pak je nutne jednat o uhrade, pokud pacient nemuze byt prelozen do jineho zarizeni. 

V US jsou tzv nejhorší ty státní možná proto, že poskytují tu jen vskutku basální péči.

Tady naprosty nesouhlas. Porovnavam nemocnice poskytujici cele spektrum sluzeb na urovni fakultnich nemocnic, vetsinou asociovane s universitou. I tyhle nemocnice maji ruzne vlastniky  - cirkev u cirkevnich universit (Georgetown, Loyola), sekularni neziskove nadace,, privatni ziskove korporace (HCA Columbia), stat - u statni university typu University of New Mexico, pripadne federalni vladu u Veterans Administration nemocnic asociovanych s universitou. Nektere produkuji surplus, nektere zisk pro akcionare, ty statni a federalni maji pevny rozpocet. Kvalita pece se pohybuje po sestupne krivce od cirkevnich pres ziskove po statni.

  

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 15:19

Re: To Dr.Kilian

aha.. já jsem to netvrdil, jen jsem se ptal ( tedy na tu druhou věc ) . ¨Je to trochu nesrovnatelné s námi, podle toho, jak čtu inserce hledající lékaře a zveřejňují podmínky. Takže j ještě otázka, jestli v těch stáítních ta kvalita péče nemá nějaký podklad ve kvalitě oš. personálu.

Fafa 7.5.2006 15:34

To Dr.Kilian

To je prave to zajimave srovnani. Treba na nasem kampusu mame cirkevni, ziskovou i federalni nemocnici. Lekari a castecne i sestry pracuji ve vsech trech nemocnicich. Cast sester pracuje specificky jenom v jedne nemocnici. A samozrejme v te federalni jsou sestry, ktere delaji svoji praci od/do a uzivaji si statut federalniho zamestnance s prakticky 100% jistotou zamestnani. V ziskove personalu hrozi vyhazov a v cirkevni mame radove sestry.

Ale podstatne rozdily jsou jinde. Treba v te neziskove cirkevni mame nejvetsi volnost pokud se tyka vyberu leciv, ziskova ma urcite restrikce a federalni ma velmi prisne omezeny seznam leciv, ktera jsou k dispozici. Totez pokud se tyka pece o pacienty bez pojisteni nebo ilegalni imigranty. Cirkevni nemocnice to bere jako povinnost pomahat vsem v nouzi, v ziskove nas reditel nemocnice zve na koberecek a ve federalni nesmime ilegalni imigranty prijimat. 

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 16:05

Re: To Dr.Kilian

No to jste pěkně popsal jisté determinanty a markery.  Problém je trochu s tím, jak těch zkušeností tady využít, jak je interpretovat, analysovat. Jsou rozdíly v hiostorickém vývoji, v souvislostech s právním a spoklečenským prostředím tam a tady,  je různá míra sociálních diferencí  a výzamnosti sozdílů sociálního statutu - i z toho zřejm ěvzchází to zaměření církevních pomáhat všem v nouzi - což u nás není jaksi nutné v oblasti zdravotní péče, kdežto v sociální ano.

No a u personálu to je podobně.  A taky s těmi omezeními tam nebo onde. Jsem rád, že jste to popsal,. Ukzuje to na složitost věcí a není až tak správné vidět jednoznačně výhody toho nebo onoho. Proto i já mám za správně , aby byly aspoň dva paralelní subsystémy zdravotní péče a jejího financování, proto nemám za správné mít síť postavenou jen na akciovkách nebo jen na státních.

Fafa 7.5.2006 16:14

Re: Re: To Dr.Kilian

Ty paralelni subsystemy mne osobne vyhovuji. Muj problem je vlastne totez, co popisuje Foundryman. Pokud budou ve meste dve nemocnice, jedna neziskova a jedna soukroma akciovka, tak by pojistovna mela proplatit appendectomii za stejnych podminek obema subjektum. Nic vic, nic min. 

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 16:22

Re: Re: Re: To Dr.Kilian

hm.. pokud budou ve městě dvě, tak jistě. Ale tady je otázkam, zda má být např. úhrada za operaci pro prostou appendicitidu vyšší pro universitní kliniku než pro nemocnici okresního typu.

Fafa 7.5.2006 17:04

To Dr.Kilian

Pokud funguji ve stejnem meste, tak urcite ne. Myslim uhrady od pojistovny. pokud si pacienti chteji soukrome priplatit za lecbu na universitni klinice, tak do toho pojistovnea vlastne ani nam nic neni.

Tady ve Statech jsou rozdily v platbach Medicaru, ktere se lisi podle mista pracoviste, nikoliv typu pracoviste. Prece jenom koupit pozemek a provozovat nemocnici na Manhattanu je o neco drazsi nez v Severni Dakote. Universitni nemocnice by mela dostavat zvlastni fondy na vyuku mediku a pripadne vyuku lekaru pred atestaci, ale ne formou zvysene platby za vykony. Ty fondy muzou byt klidne treba ze skolneho.   

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 19:59

Re: To Dr.Kilian

jenže u náís není ve státech a pacient má právo si vybrat zdrav, zařízení.

Stran ceny na univ,. klinikách - nemyslel jsem oblast výuky, ale vlastní vybavení klniky.

Foundryman 7.5.2006 15:11

Doktore,

plédujete za existenční jistotu praktiků, ale upíráte ji jiným než státním špitálům. Ostatně, v tržním hospodářství nemá existenční jistotu nikdo, snad krom státních úředníků. Proč by měli být doktoří výjimkou?