29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ANALÝZA: Mimořádně špatný zákon o neziskových nemocnicích

Levicové většině se ve Sněmovně opět podařilo přehlasovat Senát, a schválit tak zákon o veřejných zdravotnických neziskových ústavních zařízeních. Zákon, který během projednávání v Parlamentu vzbuzoval řadu emocí, teď čeká na posouzení prezidentem republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Fafa 7.5.2006 22:47

Para-noide,

Priplaceni - viz moje poznamka nize. Pokud pojistovna plati za elektivni cholecystectomii 15,000 Kc a ja si chci priplatit na luxusni apartma, chci predoperacni vysetreni provedene profesorem kardiologie, jednu sestru jenom pro moji peci a (az mi dovoli jist) luxusni dietu z Four seasons, tak bych mel mit pravo dostat sek od pojistovny na 15,000 Kc, pridat nemu svych osobnich 80,000 Kc a odebrat se do soukromeho sanatoria podle vlastniho vyberu. Pokud podle Vas to pravo nemam, tak mi reknete proc.

Foundryman 7.5.2006 21:22

Baci,

ovšem bez sjednocení sazebníku a bez skutečného pojištění, třebas na bázi "povinné ručení + havarijní pojistka" to nepůjde.

Foundryman 7.5.2006 21:17

Fafo,

ty rozdíly jsou až 40%. To polohou zdůvodnit nejde.

baci 7.5.2006 21:17

a co takhle

trochu jsem se zabýval systém zdravotnictví u nás a  v okolí nyní a dříve.Za první republiky byly system v německu a jinde velmi podobné.Do roku 1948 fungoval Albert-Nedvědův systémsociálně a to potrhují zdravotní péče.Byla to taková kombinace poklního systém s tím dnešním.Takže ho navrhuji pacient bude vyšetřen a ošetřen a dostžane účet,který ihned proplatí-samozřejmě ohrožení budou sociáloně zajištěni-účet si vezme dojde do pojištovny,kde mu proplatí 80% až 95% péče.Pokud má někdo zájem mám takový účtů celou řadu.

Fafa 7.5.2006 21:24

Baci,

tenhle system by fungoval a velmi dobre. Takze presne podle zakonu profesora Parkinsona jej nikdo nenavrhne a neprosadi. ;-) 

baci 7.5.2006 21:08

jen mi prosím

jen mi prosím,nepiště ,že v Praze se dělají složitější výkony ,já to vím,ale já mluvím o srovnatelném výkonu např operace slepého střeva,nebo zlomenina ruky.Kdyby se tyto výkony musely platiti stejně zrkachovaly by zařízení,které na stejný výkon zpotřebuje více peněz,o tom to vše je.

Fafa 7.5.2006 21:11

Re: jen mi prosím

Jak velke jsou ty rozdily v platbach? Jak uz jsem psal, ve Statech Medicare plati rozdilne ceny podle geografickeho klice. Zakladem je uvaha, ze provozovat nemocnici a praxi je rozdilne nakladne v New Yorku nebo ve West Virginii. 

baci 7.5.2006 21:19

Re: Re: jen mi prosím

až 100 % jenže tady žádný klíč nefunguje to je ten děs já bych geografický klíč bral

baci 7.5.2006 21:03

tak jsem si přečetl diskuzi

tak jsem si přečetl diskuzi.Nikdo tady zatím ještě nenapsal že za stejný výkon dostane Motol více peněz než např.Vsetínská nemocnice-to ani pan ministr nikde neřekl,jen konkurzní správce to potvdrdil ve své odpovědi...Dotaz:Pracuje se též na problému stejných plateb za srovnatelné výkony v různých ZZ. Bude tedy platba za např. appendectomii stejná v Motole, ve Zlínské nemocnici či ve Vsetíně, nebo v Táboře? Proč jsou platby v různých krajích na pojištěnce VZP různé,osobně se cítím diskriminován. Výdaje VZP na jednoho pojištěnce 15 405 Kč - Praha 11 670 Kč - Zlínský kraj (zdroj). Dojde tedy po skončení nucené zprávy k narovnání? Systém zdravotního pojištění v ČR není nastaven k platbě za výkon (jednotku produkce) a proto se vlastně ani nejedná o zdravotní pojištění. K dosažení tohoto efektu bude třeba přijmout realistický ceník výkonů ( původní seznam výkonů je výsledek lobbyistických tlaků, je asymetrický oborově a není vyjádřen v korunách), smluvní politika zdravotních pojišťoven musí mít jednotná pravidla bez individuálních výjimek.

Odpověď: Dosažení tohoto stavu bude trvat déle nežli rok a bude vyžadovat silnou politickou podporu, všichni dosud zvýhodňovaní budou křičet a brát si pacienty za rukojmí. Bez této rovnosti nelze zdravotnictví reformovat

Doktor 7.5.2006 21:40

Re: tak jsem si přečetl diskuzi

Vyšší výdaje v Praze se dají snadno vysvětlit koncentací superspecializované a tudíž superdrahé péče.

IS 7.5.2006 21:56

Re: Re: Doktore, také vyšší nájemné a platy - vyšší provozní náklady.

IS 7.5.2006 20:55

A což takhle poplatky za nosokomiílní infekce.

Zatím se k nim nikdo z "poplatkářů" nehlásí, nebo snad neosokomiální  infekce neexistují? To prý existuje tzv. legionářská nemoc. Legionely se  nalezly skoro be všech nemocnicích.  Proč by měl platit pacient a ne doktor?

Fafa 7.5.2006 21:09

To IS

Pokud dojde ke komplikacim, ktere jsou prokazatelne zavinenim personalu, tak nemocnici navstivi advokat a odskodne bude dost neprijemne. Moje osobni rocni pojistka pro podobne pripady mne stoji 24 tisic dolaru a pokryva skody do vyse 3,000,000.

Muzete mi jeste vysvetlit ten uplatek primari na soukrome klinice?  

IS 7.5.2006 21:53

Re: úplatek primáři

To je stav, který byste asi musel zažít a "procítit" v prostředí ČR. Netýká se jenom soukromých nemocnic, ale i jiných oborů. Práce se oficiálne vyúčtuje, ale některý ze zaměstnanců si ještě vyžádá něco v hotovosti z různých důvodů - třeba za "zprostředkování" do vlastní kapsy.. Ve skutečnosti je to korupce.  Samozřejmě, že jde nejen o úplatek, ale daňový únik, poškození firmy atd. V nemocnicích, kde operuje několik doktorů, si pacient může myslet, že primář je nejlepší, a proto mu dá nějakou částku . Bývá někdy téměř "veřejným tajemstvím", kolik kdo bere.  

Příiklad z  oblasti  outsouringu - potenciální poskytovatel, úklidová firma, uplatila sekretářku ředitele, která konkurenční nabídky založila tak, aby se nenašly. Zbyla pouze nabídka úplatkářské firmy.  I soukromé firmy pořádají výběrová řízení a jejich zaměstnanci, kteří rozhodují o vítězi, mohou být uplaceni některý účastníkem.  Není vám znám případ korejské firmy Hyundai, hodlající postavit automobilku v ČR, jejíž nejvyšší management je nyní stíhán za korupci. V ČR je z toho mrazení, prtože miliardová investice může padnout.  

 

Fafa 7.5.2006 22:55

To IS

Ja vim. Ja mam v Cechach rodinu a mnoho veci jsem zarizoval. Samozrejme ve zdravotnictvi je zarizuju formou protisluzeb, ale chapu, ze na mnoha mistech to jde jenom s platbou bokem. Ta je ale zpusobena iracionalnim fixnim sazebnikem lekarskych sluzeb. Pokud je vetsi zajem o sluzby profesora ortopedie nez o sluzby jeho sekundare, tak by se melo projevit v legalnich platbach. V prehnanem pripade je to obdoba situace, kdy fixni platba tenoristy za koncert by byla 10,000 Kc a poradatele by "uplaceli" Pavarottiho, aby prijel zpivat. Na volnem trhu se tohle resi cenou.  

Fafa 7.5.2006 20:55

To Dr.Kilian

hm, tak to je asi taky závislé na to, jaká je praescripce. Já prakicky žádnou nemám.

My ano - imunosupresiva, monoklonalni protilatky, Xigris,chemotherapeutika. Celkem se jedna o obrovske objemy penez.

Cestaci to maji dobre vymyslene. Napriklad kdysi platili cesty na CME konference vcetne pobytu v hotelu. To ted nesmeji, ale shodou okolnosti maji ve stejnem meste vzdycky malou  firemni konferenci, ktera neudeluje CME, takze nepodleha beznym pravidlum. Druhy trik je "predavani zkusenosti". To funguje na zaklade: "Pane doktore, mate hodne zkusenosti s nasi monoklonalni protilatkou (i. e. vime, kolik jste za posledni pulrok predepsal). Radi bychom Vas pozvali jako prednasejicicho na nas kurs v Las Vegas. Taky mame volne misto v akademickem poradnim sboru naseho CEO."  A je jenom na nas, jak se nechame ovlivnit.  

Kadlecjano 7.5.2006 20:50

Analýza

RvTo jsou rány pod pás a klamání veřejnosti! Máte trefný název .Jste opravdu pes!!!

Foundryman 7.5.2006 20:48

2 Jiří Kilián

K té ceně péče - například v Německu se jednou za čas sejde profesní komora se zástupci pojišťoven a z jejich dohadování vznikne jednotný sazebník výkonů pro tu kterou zemi. Jednotný pro všechny špitály, každý ví, kolik za který výkon od pojišťovny dostane. A nemůže se stát, že s německou kolegyní jsme se nemohli v Brně U sv. Anny dopídit, kolik by měla platit za operaci křečové žíly, zatímco pojišťovna v německu jí částku vysypala promptně po telefonu. Nevidím v tom sazebníku nic tak složitého - je známa výše platu "výrobních" doktorů a sester, je známa výše režijních nákladů, je známa výše spotřeby materiálu. Toto počítá denně každý malý živnostník.

Foundryman 7.5.2006 20:18

Doktore,

a myslíte, že bezbřehá "bezplatnost" je lepší?

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:25

Re: Doktore,

To určitě ne, je nakonec špatná v konečném důsledku pro všechny.  Systém je ale na ní založen a není politická vůle ho změnit.

Foundryman 7.5.2006 20:14

2 Jiří Kilián

Když to čtu - neumíme měřit výstupy, neznáme skutečnou cenu výkonu atd. - tak mne jímá hrůza a při příští platbě zdravotního pojištění si budu moci říct, že jsem zase hodil pár tisíc do kanálu. Pokud se toto nedá do pořádku, je systém odsouzen k trvalé agonii.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:18

Re: 2 Jiří Kilián

Podívejte, skutečnou cenu výkonu lze poznat snadno, ale jak jsem psal, jëjí hodnota je v bodech a cena bodu závisí na celkovém objemu poskytnuté péče - krom toho na tomtéž závisí i způsob regulace platby.

Výstupem je ale například uzdravení. Pokuste se změřit hodnotu tohoto výstupu. Myslím teoreticky. To je trochu pro  ilustraci extremní příklad. 

Foundryman 7.5.2006 20:06

2 Jiří Kilián

Já nemyslel 200,- Kč za návštěvu lékaře. Já mám na mysli den v nemocnici včetně jídla atd. Myslím, že denní výdaje doma se u většiny lidí tolik neliší. Ale i kdyby to bylo 100,- Kč - aspoň něco. Za návštěvu lékaře bych zavedl paušální poplatek dejme tomu 30,- až 50,- Kč.

Doktor 7.5.2006 20:13

Re: 2 Jiří Kilián

Tohle udělali na Slovensku. přechodně se snížil počet návštěv u lékaře, ale opět stoupá. Navíc - o paušální poplatek snížily pojišťovny úhrady, tudíž jsou biti lékaři, kteří - pokud jim pacient odmítně zaplatit (a takových je hodně) - doplácejí na ošetření ze svého.

Foundryman 7.5.2006 19:31

Fafo,

kvituji Váš hlas rozumu s povděkem. Jsem vzděláním ekonom, proto nahlížím problematiku z tohoto hlediska. To jest, je nutno optimalizovat náklady a výnosy, což bez obecného srovnávacího měřítka nepůjde. Takovým měřítkem by mohl být jednotný sazebník výkonů, platný pro každého. Od věci by nebyla ani platba za lůžkoden v nemocnici. 200,- Kč za jídlo a povlečení by nikoho nezabilo a špitálům by se značně ulevilo.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 19:55

Re: Fafo,

Víte, ona přímá účast spotřebitele péče na její úhradě by měla ( a i jinde, kde je zavedena, tak má )  především jiný efekt: Když v Řecku nebo veˇŠpanělsku je polatek 30 Euro za vstup do ordinace, není to nějak výnosné, ale reguluje to poptávku po péči a tak i celkové výdaje.  

U nás by dle mého soudu v prvé fázio stačilo dát poplatek tohoto typu za vyžádání služby v tzv. mimopracovní době.  200 Křč na den by bylo myslém příliš pro mnohé lidi - na druhé straně by to za ty potřebné mohl řešit resort sociálních věcí .

Fafa 7.5.2006 20:07

To Dr.Kilian

Tech mechanismu je nekolik

- poplatek za navstevu pohotovosti - moje pojistka ma 50 $, neplatim je, pokud budu z ER prijat k luzkovemu osetrovani

- poplatek za kazdou navstevu u praktika - dejeme tomu 200 Kc, s omezenim na strop dejme tomu 2,000 Kc rocne

- luzkodny - platit opet 200 Kc denne s omezenim na maximum rocne, dejme tomu 4,000 Kc 

- socialka - ano cast pacientu bude potrebovat pomoc, ale naprosta vetsina si bude moci dovolit poplatky

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:09

Re: To Dr.Kilian

ano, mchanismů je několik - ale to už jde o techniku provedení. Zde ovšem chybí zásadní věc : vůle nastolit přímou účast spotřebitele péče na její úhradě.  To je prostě tabu  tady, hslo vše zdarma je příliš silné.

Doktor 7.5.2006 20:10

Re: Re: Fafo,

Poplatky je sice možno zavést, ale v celkovém objemu peněz co protečou zdravotnictvím by tvořily zanedbatelnou částku. Snad by mohly dočasně omezit poptávku, ale jejich výběr by asi přinesl víc problémů než přínosu.

Prostě - je to možné, ale je to nevýznamné.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 20:02

Re: Fafo,

Ještě něco - jste ekonom : Problém u nás je ten, že neumíme měčit výstupy. To jaksi teoreticky.

Jinak ekonomicky je systém, kde je neznámý obejm péče a známý objem finančních prostředků Tento systém řeší hodnotu péče podlem objemu péče obejmem peněz a zak vzniká hodnota  speciálníměnové jednotky . bodu.  Čím více je péče, tím nížší je hodnota bodu.

Dále, regulace se provádí v systému tak, že je regulována výše úhrady za povinně poskytnutou péči, nikoli vlastní spotřeba péče.