30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaké bylo to JZD Slušovice

Zřejmě na rozdíl od pana Petráčka jsem byl asi po roce 1983 spolupracujícím partnerem závodu výpočetní techniky Jednotného zemědělského družstva Slušovice, a to z pozice své funkce v jednom podniku ČKD.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 15.4.2016 12:04

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

... a chápete, že tu TESLu řídili soudruzi, kteří, kdyby soudruh Čuba, neměl povolení z podstatně vyšších míst, na které oni neměli, by ho rozmáčkli jako veš, i kdyby vynalezl stroj času ? :-))) Asi ne, nebo spíš tu děláte propagandu. Nebyl by první génius, kterému by zdejší komouši udělali peklo na zemi a jeho geniální myšlenky prodali na západ za pár šupů a mohl by mluvit o štěstí, pokud by se mu podařilo zdrhnout na západ.

M. Varadinková 15.4.2016 11:59

Re: Slušovice byl podvod

Zpočátku to bylo bez deviz (procesor z NDR, součástky z Metry Blansko, diskety z Bulharska....).

Paralelně se ale podařilo získat povolení k barterovým obchodům, čili postupně se nějaké součásti daly dovážet, protože se dařilo jiné věci vyvážet (včetně takových absurdit jako padaných jablek a starého papíru:-). Prostě šlo hlavně o to umět ten obchod zorganizovat.

Ani stát, ani StB, ani KGB na to rozhodně žádné devizy neposkytovaly. Ostatní zatím stáli ve frontě a žádali nikoliv : "státe, povol nám barterové obchody", ale "státe, poskytni nám devizy". V tom byl ten hlavní rozdíl.

P. Skřivan 15.4.2016 11:57

Re: Slušovice byl podvod

Tak asi pana Čubu chytil fantas. :-)

Když už jste ale na to narazil, tak je opravdu s podivem, co všechno schvalovalo to opravdu nejvyšší vedení ... . Doporučuji studium Mitrochinova archivu. Třeba se z toho pos... .

P. Skřivan 15.4.2016 11:55

Re: Nevím, co furt máte s tím chudákem,

:-))) To jistě. Akorát ten, kdo to překládal, to neukradl. Jak jsem Vám napsal, tak si to zadala socialistická organizace a ani dnes nemáte povinnost implicitně předpokládat, že Váš zaměstnavatel něco ukradl. Jste v dobré víře, že zákony dodržuje. :-) Natož tehdy, když na vše moudře dohlíželi soudruzi typu mjr. Zemana a ještě lepší jeho kamarádi z StB. :-))) Ti to měli všechno v cajku. Včetně odposlechu 100% zahraničních hovorů.

M. Varadinková 15.4.2016 11:53

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Ten dokument není o počítačích a pustit byste si ho měl, abyste tady neustále nelhal.

Za prvé, osmibitové TNS nebyla kopie a dělat ho neuměl kdekdo. S prvotním nápadem (to byla ještě děrnopásková verze) přišli do Slušovic lidé, kteří prostě ten nápad měli a neměli ho kde realizovat. Všechny ty Tesly byly zkostnatělé, jely podle plánu a neměly motivaci realizovat nějaké bláznivé nápady.

Slušovice byly pružné, operativní, prahnoucí po jakýchkoliv nových výrobní programech, které mohly přinést zisk. Byl tam šéfem výpočetního střediska člověk (vyloučený komouš, jinde by si ani nešktrl) "vizionář", který do toho prostě šel. Takže se k té děrnopáskové verzi připojily diskety (8 palců, 256 Kbyte). A později 5palcové. A později disky. Byl to postupný vývoj. Stejně tak vnitřní paměť, grafika, klávesnice, atd. Zpočátku to bylo dost ztrátové, zisk to začalo nést až po cca dvou letech. Díky nenasycenému trhu a obrovské poptávce se pak ceny šroubovaly co nejvýš to šlo.

Proč ti původní autoři toho nápadu s tím nešli do Tesly? Nebo možná šli a neuspěli?

I. Bičiště 15.4.2016 11:50

Re: Slušovice byl podvod

pane Pětníku,vy byste se měl jmenovat pan Desetník.Takové kecy, že Slušovice jsou výmyslem a produktem KGB je snad největší fantas magorie, kterou jsem kdy slyšel.Chcete mi povídat, že za tím vším stojí soudruh Brežněv ?

Já jsem v JZD Slušovice nikdy nepracoval,ale pamatuji se na ty časy, kdy jsem v těch dobách bydlel v Praze a pak mi jednou zemedělci z Jižní Moravy vyprávěli jak se tam mají všichni dobře....

P. Pětník 15.4.2016 11:47

Re: Slušovice byl podvod

Že ten podnik nebyl standardním socialistickým JZD svědčí i fakt, že obdržel povolení provozovat přidruženou výrobu, a to v takovém rozsahu (a oborech), že to naprosto postrádalo obdobu a logiku. JZD v té době směla realizovat pouze živočišnou a rostlinnou výrobu, nic jiného. Ona přidružená výroba byla povolována jen zcela výjimečně a většinou ji smělo provozovat družstvo, kde byl předseda s velmi dobrými kontakty na okresní či krajské výbory KSČ. Jednalo se především o různé ruční práce či výrobu, o kterou velké podniky neměly zájem.

A ona přidružená výroba byla snem všech předsedů JZD, neb nebývalým způsobem zvyšovala jednotku, kterou byli jézédáci vypláceni. V čem všem podnikaly Slušovice ví paměť nepostrádající čtenář sám nejlíp. Byl to prostě podvod, nic jiného.

J. Šimek 15.4.2016 11:46

Re: Nevím, co furt máte s tím chudákem,

Autorský zákon platil v ČSSR od roku 1965, tak brzděte vy.

P. Skřivan 15.4.2016 11:42

Re: Nejde o počítače!

... a co z toho ? Děláte, jakoby tu dnes nebyly firmy vyvíjející IT na světové úrovni. Vážená jsou tu, takže nějaké JZD s PC se může rozkulačit a začít zas pěstovat řepu, k čemu JZD bylo stvořeno. Samozřejmě v součinnosti s STS Chvojkovice-Brod. :-))) Prej tam maj dobrej oddíl. :-))))))

P. Skřivan 15.4.2016 11:38

Re: Slušovice byl podvod

No a v tom je ten vtip: Bez deviz a povolení by byl víte kde ? :-))) ... tam kde ostatní. Ano, StB mu házela klacky pod nohy, páč to měl domluveno s KGB, to jsem ho taky slyšel říkat.

P. Skřivan 15.4.2016 11:35

Re: Nevím, co furt máte s tím chudákem,

Podle tehdejších zákonů to ilegální nebylo. Však si to zadala socialistická organizace, takže s těmi výkřiky bych brzdil ... .

M. Varadinková 15.4.2016 11:35

Re: Slušovice byl podvod

To je Váš zpětný pohled, ovlivněný propagandou.

Ta časová souslednost je totiž přesně opačná : napřed Čuba (komoušům, StB i KGB navzdory) vybudoval úspěšný podnik, a až pak (na samém sklonku 80. let) to komouši začali vydávat za "vzorový podnik". Do poloviny 80. let mu naopak házeli klacky pod nohy, protože si tu úspěšnost nedokázali vysvětlit. Pusťte si ten dokument!

Prosperita nevzniká ze lhaní a iluzí, ale z tvrdé práce. To nevíte?

P. Skřivan 15.4.2016 11:34

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Hahahaha. Jasněěěěěěěě. Tak vážená, žádný dokument si pouštět nemusím, páč socialismus pamatuji a mimochodem do Slušovic jsem teoreticky mohl jít pracovat, takže tak jako tak vím, oč šlo tehdy. Dneska jsem expert v IT, takže mám celkem představu o tom, jak udělat počítač a co všechno kde museli lohnout. Tak asi tak. Debata o tom, jak tam byli schopní je celkem zbytečná. Dělat kopie PC uměl leckdo. Samozřejmě kdo se dostal k součástkám, což se např. Tesla nedostala. Nebo myslíte, že v Tesle VÚST, kde byl nejsilnější počítač v RVHP by to nesvedli ? :-))) Podle toho, co jsem tam tehdy viděl já, docela určitě. Jen měli jiné úkoly a používali skvělé ruské paměti, jejichž pouzdra se drolila a které nešly přepsat ani 3x, když to mělo jít 20x. :-)))

M. Varadinková 15.4.2016 11:29

Re: Nejde o počítače!

Naopak, na volném trhu by uspěly.

Ale ne, když proti nim šel (tehdy ještě všemi uctívaný) prezident, byly na ně nasazeny všechny státní orgány včetně generálního prokurátora, policie, tajných služeb, ministerstva zemědělství...), které plnily Havlovu politickou objednávku. Včetně mohutné dehonestační kampaně v médiích, pro které by Havel tehdy Bůh.

P. Skřivan 15.4.2016 11:27

Re: Slušovice byl podvod

Projektem vytvořit vzorový podnik socialistického hospodaření ... . Takovou iluzi, jak socialismus je skvělý systém. Byl to chytrý nápad, protože využívání iluzí (lhaní) KGB používala často, takže je pochopitelné, že se jim to muselo zalíbit.

M. Varadinková 15.4.2016 11:21

Re: Slušovice byl podvod

A s jakým projektem mu pomohlo KGB, když neuspěl u StB? Píšete nesmysly. Pusťte si ten dokument

J. Šimek 15.4.2016 11:20

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Když si nevzpomínáte na krádeže autorských práv, tak o vazbách na KGB musíte s jistotou vědět prd.

M. Varadinková 15.4.2016 11:20

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

A pokud jde o to, co vám dovolil trh, tak právě trh to byl, kdo dovolil výrobu počítačů. Tuzemský trh byl totiž totálně nenasycený, rvali nám je doslova z ruky, byly na ně pořadníky. Mluvím o osmibitových TNS, založených tehdy na tuzemských nebo RVHP součástkách, vyráběných někdy od roku 1983. 16 bitové přišly až na samém sklonku 80. let a ty se už dovážely, protože mezitím se podařilo rozjet barterové obchody se zahraničím, takže už bylo čím platit. Komouši na ně ale Slušovicím žádné devizy nedávali.

Stejnou šanci měli všichni, jenomže se báli to zkusit, protože kdo přečníval, toho obvykle komouši sejmuli. Čuba se nebál a podařilo se mu to. Proč? Pusťte si ten dokument.

P. Skřivan 15.4.2016 11:19

Re: Samozřejmě, ve Slušovicích to byl samý lenoch

To nikdo neřekl.

P. Skřivan 15.4.2016 11:18

Re: Slušovice byl podvod

Fabulujete akorát tak Vy. Kdo pamatuje sociálismus ví, že Slušovice nebyly standardním JZD a měly výhody, které nikdo jiný. (Možná tak pan Babiš na PZO. :-))) Jestli od KGB, StB nebo děda Mráze, je jedno. Podle pana Čuby to bylo KGB poté, když se svým projektem neuspěl u StB.

P. Skřivan 15.4.2016 11:16

Re: Nejde o počítače!

JZD Slušovice byly bez šance konkurence po převratu na volném trhu. To je fakt, který tu popsali jiní a je to zcela jasný fakt. Byly vytvořeny za zcela speciálních podmínek a tam pracující lidi dostali šanci zcela specifickou a výjimečnou. Schopní nebyli překvapivě jen ve Slušovicích, jen ti další museli držet hubu a krok o trochu více. Něco okopčit není totéž co vyvinout a po pravdě JZD, které dělá počítače, to je pecka, jak automobilka, která pěstuje řepu. :-)))

M. Varadinková 15.4.2016 11:11

Re: Slušovice byl podvod

Plácáte nesmysly a čiré fabulace. Nic o tom nevíte.

M. Varadinková 15.4.2016 11:11

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Je to blbost. Jediné, co řekl, bylo to, že někdy v druhé půli osmdesátých let(to už ale JZD dávno bylo úspěšné), kdy Slušovice v rámci "družby" kdesi na Ukrajině pomohly zavést systém pěstování kukuřice, který Ukrajincům zvedl trojnásobně výnosy, tak se o tom jakýsi ukrajinský komunistický papaláš zmínil na komunistickém sjezdu v Moskvě. O tom, že by se KGB zajímala právě o pěstování kukuřice, ale silně pochybuju. Pusťte si ten dokument.

J. Šimek 15.4.2016 11:10

Re: Nevím, co furt máte s tím chudákem,

Inkasovat prachy za ilegální překlad je krádež, to k tomu mám...

F. Houžňák 15.4.2016 11:08

Samozřejmě, ve Slušovicích to byl samý lenoch

a neschopa. Jak jinak.

F. Houžňák 15.4.2016 11:06

Nevím, co furt máte s tím chudákem,

já se cítím duševně docela bohat. Nemáte nějakou obsesi? Knížku jsme si koupili, tak co furt máte s tou krádeží duševního vlastnictví? Ani nevíte, o co šlo. Že vy se nevyznáte v copyrightovém právu?

M. Varadinková 15.4.2016 11:03

Re: Nejde o počítače!

V JZD se pracovalo tvrdě, ale ne všem se tvrdě pracovat chtělo, že Jirko?

Tlak na výkon a tvorbu zisku byl obrovský, ne každá věc se vždy povedla, ne každý příkaz každého šéfa byl vždy rozumný, ne každý člověk to zvládal, neúspěšní šéfové byli operativně vyměňováni za jiné, neschopní či líní pracovníci, kteří prostě nestačili tempu, dáváni "k dispozici", to znamená byli propuštěni z daného závodu.

Právě takoví zatrpklí, zneuznaní, naštvaní lidé pak vytvořili revoltu proti zlému, kapitalistickému vydřiduchovi Čubovi, jakmile to šlo. A vytvořili pátou kolonu, která pomohla Havlovi JZD likvidovat zevnitř. Listopadová revoluce v kapitalistických Slušovicích byla tedy paradoxně socialistická.

A někteří jsou zatrpklí dodnes, že Jirko?

P. Skřivan 15.4.2016 11:02

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Tak jste asi pana Čubu pozorně neposlouchala, protože já ho to v TV říct slyšel a po pravdě, dost mne překvapilo, že to bylo až přes takovou vrchnost z Moskvy. ... no spíš z Ljubljanky. :-)

Na druhou stranu, bylo to logické: StB na tohle gule neměla. :-) ... a Vaše kecání o pracovitosti, tak to jsou takové nesmysly, že jim není rovno. Nikdo jiný stejnou šanci nedostal, tečka. Mohla jste jen to, co Vám dovolil trh RVHP a dál nic.

P. Skřivan 15.4.2016 10:57

Re: A ještě k tomu "kradení software", to se musím

Počkejte: za desitky tisíc nesměnitelných korun. :-) ... ale jinak jistě máte pravdu. Možná ten stejný, kdo vyprojektoval TU-144, který se nápadně podobal Concordu nebo kdo šířil CBM čili Sistěmu virtualnoj mašiny na EC-1055. Když jsem tohle sdělil zástupci IBM na konferenci VM Ware, tak se divil. Prý o tom, že i tohle rusáci ukradli, nevěděl. :-)

J. Šimek 15.4.2016 10:53

Re: Kdo chce vědět, jak to bylo

No hlavně, že píše o tom, jak vykradli cizí software a dostali za to od Slušovic zaplaceno :o)