30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaké bylo to JZD Slušovice

Zřejmě na rozdíl od pana Petráčka jsem byl asi po roce 1983 spolupracujícím partnerem závodu výpočetní techniky Jednotného zemědělského družstva Slušovice, a to z pozice své funkce v jednom podniku ČKD.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Houžňák 15.4.2016 21:36

Hm, nemate tak trochu horecku, ze porad

motate dohromady jedno pres druhe? Co ma rezim v Cine a KGB spolecneho se slusovickymi kompjútery, vi jenom Pambu a vy. Mrtvoly jsou vsude, a v Rusku uz davno komunismus neni, nemel byste si dat acylpyrin nebo tak? Bojujete ne predminulou valku, ale jeste tu predminulou te predminule. Dejte si radsi tu vodu a zakukejte si, a jdete spat, nebo se z te KGB a Ciny jeste zvencnete uplne.

M. Prokop 15.4.2016 21:36

Re: Tady se sesla pekna kopka expertu, takovych tech,

Osobně se vyjadřuji jen k tomu "mohli a bylo jim to umozneno". Mně to přijde jako podstata věci, že někdo mohl a jiní nemohli.

P. Skřivan 15.4.2016 21:21

Re: No, proc byste to delal, to ja nevim,

Vy jste asi dement: Ještě jednou: studoval jsem. Kapišto ? Než jsem dostudoval byla revoluce a Slušovice byly leda pro smích. Jasné ?

P. Skřivan 15.4.2016 21:18

Re: Ja ze vas napadam? Kam na to chodite? Ja vam

V tom případě jste dost velký ubožák, protože komunistický režim nebyla žádná selanka a mohlo a taky často šlo o život. Takže být Vámi, bych si z toho nedělal blbou srandu, protože o dost brutálnější forma je tč. v Číně a dost podobná v Rusku. ... a na obou místech jsou mrtvoly a ne málo. Co kdyby jste to byl Vy ? Spíš byste se měl trochu seznámit se známými praktikami KGB a trošku si udělat obrázek o tom, co šlo a co ne a čeho byli schopní. Víte, že tyhle sv.ině dokázaly honit několik let pisatele jednoho hanlivého dopisu na Komsomol ? Když ho dopadli, tak ho zavřeli ... .

F. Houžňák 15.4.2016 21:11

No, proc byste to delal, to ja nevim,

ted delate chytrolina, ale tenkrat se vam do prace nejak nechtelo. Proc bych to delal ... to rikaji vsichni lenosi nebo deti, co si nechteji myt krk. Dostudovavat jste nemusel, kdyz jste mel tuhletu prirozenou inteligenci, se kterou dneska jasnozrive vidite, co se melo a nemelo delat - lepe receno, co JINI meli a nemeli delat - pred triceti lety. Uz jste si dal vodu a zakukal?

F. Houžňák 15.4.2016 21:07

Ja ze vas napadam? Kam na to chodite? Ja vam

jenom trosilinku radim, jenom tak, aby rec nestala. Moje nesmyslne pindy jsou tu z toho duvodu, ze cekam, co z vas jeste vyleze za perly, kdyz poukazu na nesrovnalosti ve vasich prohlasenich. Zatim jsem byl docela uspesny, nemyslite? Po zemekouli urcite konci volebni obdobi spouste lidi, tak si nekoho vyberte. Len do teho.

F. Houžňák 15.4.2016 21:02

Samozrejme. Pak se veci delaji proste samy,

jenom se postavite k ponku a ty transistory a bity vam tam naskacou samy od sebe a poskladaji se do zadoucich tvaru. Takovehle experty miluju, rika se jim dodatecni bojovnici (treba s komunismem). To nejaky Pludek (myslim, ze to byl on) vydal nekdy v 70. letech knizku, prudce a nebojacne tepajici nesvary rakousko-uherskeho mocnarstvi.

P. Skřivan 15.4.2016 20:57

Re: Hlavne nechapu, pane Skrivane,

Proč bych to dělal ? Než jsem dostudoval tak šmejdi vypadli a Slušovice udělaly pápá ... .

F. Houžňák 15.4.2016 20:56

Tady se sesla pekna kopka expertu, takovych tech,

co by byli byvali "delali fantasticke veci, kdyby byli byvali mohli a bylo jim to umozneno a dovoleno". A vsichni nadavaji predstavitelce firmy, ktera ty veci delala, ze to delala spatne. Sami ovsem nepredvedli nic. Typicke.

P. Skřivan 15.4.2016 20:52

Re: Kdyz ono to, koho kam radite, je kazdemu jedno,

No jelikož mne napadáte, tak Vám to jedno evidentně není. Konečně ten článek i Vaše nesmyslné pindy jsou tu z nějakého důvodu, že ? ... že by někomu končilo volební období ? :-))))

M. Prokop 15.4.2016 20:52

Re: Jinak by mne docela zajímalo o co vlastně jde,

Jan Antonín byl taky ze Slušovic? :-P

M. Prokop 15.4.2016 20:50

Re: Slušovice znamenaly úspěch i za socialismu.

Slušovice znamenaly úspěch JEN za socialismu.

Ten byl totiž podmínkou toho úspěchu.

M. Prokop 15.4.2016 20:50

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Klapkovitá Varadinková ... na klapkách Havel. :-P

F. Houžňák 15.4.2016 20:45

Zapomnel jste svuj refren "Chudaku ..." na konci,

vite, ze to uz doporucoval stary Edgar Allan, a jak mu to fungovalo. Nemel byste byt tak nedbaly.

F. Houžňák 15.4.2016 20:43

Hlavne nechapu, pane Skrivane,

proc jste teda tenkrat nezacal taky delat nejake pocitace a prodavat je za vyhodnejsi cenu nez Slusovice, kdyz to bylo tak jednoduche a primitivni? Napadu jste mel - teda jak rikate dneska - spoustu, byl jste expert pres vypocetni techniku, a vubec. Tato otazka mi neda spat. Kde jsme uz dneska mohli byt ...

F. Houžňák 15.4.2016 20:39

Kdyz ono to, koho kam radite, je kazdemu jedno,

vcetne me. Tak se s tim smirte, napijte se vody a zakukejte si.

P. Skřivan 15.4.2016 20:34

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Já pro Teslu nepracoval s Slušovice nemám rád jako jiné bolševické výmysly. Třeba ty dráty na hranicích, díky nimž ty Slušovice vůbec mohly existovat. Jinak by neměly smysl jako všechna JZD postavená na netržním a čistě komunistickém principu.

15.4.2016 20:33

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Je vidět, že komunistická víra se vás drží jako ho\/no košile. I toho ďábla jste si vytvořili. Že se tak stalo na základně zcestných blábolů, hovadin a nesmyslných pomluv vůči Havlovi je zcela jasné.

P. Skřivan 15.4.2016 20:30

Re: To je u vás obsese, s tím chudákem? No tak jsem,

Kecáte. Slušovice dneska zajímají akorát tak Vás a mne zajímá spíš Vaše drzost, že relativizujete komunistické šmejdy. Já je pamatuju, takže vím, že to byli šmejdi a jsou šmejdi všichni, kteří jejich špínu relativizují.

P. Skřivan 15.4.2016 20:28

Re: TNS ze Slušovic - Varadínková

Hihi. Navzdory ... . :-))))) Jasněěěěěě. :-) ... a copak asi tak soudruhům bránilo zavřít soudruha Čubu do kobky, když tam zavírali kdekoho a moc důvodů k tomu nepotřebovali ? :-)))) Hele nebyl von vlastně ten odbojář ? :-))))

Nebo si fakt myslíte, že ten pitomej TNS jim v tom mohl zabránit, když mnohem větší vynálezy jim nebránily zlikvidovat nebo vyhnat jejich autory ?

15.4.2016 20:27

Re: TNS ze Slušovic - Varadínková

Důležité je nezaměňovat komunistické pověry s fakty. V tom spočívá váš problém. Svobodné podnikání je když můžou všichni ne, když může jeden a má díky tomu monopol. Potom se těch úspěchů dosahuje snadno

P. Skřivan 15.4.2016 20:23

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Blá blá blá, Slušovice byly po revoluci v p..., protože za tržní ekonomiky a směnitelné měny jejich spanilá jízda ztratila smysl. Pokud něco tušíte o tom, z čeho je složeno takové PC, tedy spíš bylo složeno, tak to chápete. Prostě TNS a PC jsou dvě naprosto odlišné věci z hlediska vývoje. To první je vývoj 100%, to druhé 0%. Tam není co vyvíjet, protože to udělala IBM a Vy kupujete jen díly a dělat si třeba základní desky je spíš bláznovina.

J. Šimek 15.4.2016 20:15

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Tak prokazujte, madam :o)

Jediné, co je prokazatelné je to, že jste v té době byla mladá holka a teď se vám zdá, že všechno v té době bylo růžové. To je tak celý...

M. Varadinková 15.4.2016 19:43

Re: TNS jsem měl ne na stole,

Ten počítač byl ICL 4-72.

M. Varadinková 15.4.2016 19:40

Re: TNS ze Slušovic - Varadínková

Že komunistický režim nebyl schopen konkurovat svobodnému podnikání, je jasná věc, to zrovna mně nemusíte vysvětlovat. Právě v tom svobodném podnikání (aspoň uvnitř, v rámci JZD, navzdory komoušům) spočívá totiž celý úspěch Slušovic.

Vy o tom ale lautr nic nevíte, neznáte fakta, jen sprostě plivete.

M. Varadinková 15.4.2016 19:35

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Jestli spát, to nevím, ale že je nechal zlikvidovat, je prokazatelný fakt. Hovádko jste Vy, nic o tom nevíte.

M. Varadinková 15.4.2016 19:33

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Ani na Západě se osmičky nikam dál nedostaly. Skončily o několik let dříve, než u nás. Nevím, co je na tom nepochopitelného, že se tady tehdy dalo vyrábět jen to, na co se tehdy zde daly sehnat součástky. Možná jste ani nezaregistroval železnou oponu?

Cože to vlastně těm Slušovicím vyčítáte? Že dělaly to, co jiní nemohli, nebo že nedělaly ani to, co (dle Vás) dělat měly a mohly? Tedy nějaké lepší počítače? Proč je ale nedělaly ty Tesly?

15.4.2016 19:28

úspěch monopolu založeného na známostech

to je důvod k vychloubání. A místní bolševická hovádka v důchodovém věku, se zřejmě domnívají, že kvůli tomu Havel nemohl spát. :-)

15.4.2016 19:24

Re: TNS ze Slušovic - Varadínková

Položit si otázku proč jsme se nemohli srovnávat se západem a proč pro nás západní elektronika byla nedostupná, jste evidentně nenamáhala.

To máte tak, u komunistických zrůd tak oblíbený systém hospodaření a řízení státu založený na totální izolaci, devastaci ziskových a progresivních odvětví vědy a průmyslu a dotování ztrátových, energeticky náročných a zastaralých ale ideologicky vhodných výrob, který v současné době pod názvem čučche provozují v KLDR, k ničemu jinému ani vést nemohl. Komunistické zrůdy v roce 1953 okradli celý národ tzv. měnovou reformou. Ovšem měnová reforma neožebračila jen všechny lidi v této zemi (tedy krom červených kure\/), vedla taky k tomu, že československá koruna přestala být konvertibilní. Ergo československé podniky nemohly volně obchodovat se zahraničím, i kdyby to měly povoleno. Neúčast komunistického českolovenska na vyjednávání GATT, vedl k tomu, že cla se západem byly mnohem vyšší než. To jsou důvody, proč zboží ze západu nebylo u nás dostupné ani pro podniky ani pro občany. A to je také důvod, proč se dařilo slušovicím se zastaralým a hovadsky předraženým produktem - nikoli kvůli tvrdé práci a schopnému vedení, nýbrž kvůli známostem a monopolu. V normální zemi s fungující ekonomikou by se tomu šrotu a té ceně každý vysmál.

M. Varadinková 15.4.2016 19:20

Re: TNS jsem měl ne na stole,

To my jsme na VŠCHT program ve Fortranu odevzdali na takovém zeleném papíře, kdy byly vyznačené chlívečky pro jednotlivé znaky. A děrovali nám to brigádníci. Já jsme to sice měla napsáno dobře, jenže ten brigádník mi tam na více místech místo apostrofů vyděroval úvozovky. Takže plno chyb. A já, protože to byl můj první program, jsem se domnívala, že to tak má být a pořád jsme nechápala, proč to ten počítač nežere.

Ale později, když jsem začala dělat pomvěda, tak jsme měli na katedře terminál IC 4-72 (tam byl editor typu: na řádku 10 najdi A a nahraď ho B nebo pak přímo na OVC VŠ, kde byl ten počítač umístěn, a tam byly terminály, kde se daly ty řádky přímo přepisovat, no to bylo úúúžasné:-))))))