30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaké bylo to JZD Slušovice

Zřejmě na rozdíl od pana Petráčka jsem byl asi po roce 1983 spolupracujícím partnerem závodu výpočetní techniky Jednotného zemědělského družstva Slušovice, a to z pozice své funkce v jednom podniku ČKD.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 15.4.2016 15:32

Re: Akorát že TNS nejel na 8086,

:-))) Vy o tom toho asi moc nevíte, že ... .

F. Houžňák 15.4.2016 15:32

Jak říkal starý Hercule Poirot,

lidem není třeba ani moc klást otázky. Lepší je nechat je mluvit a oni vám už na sebe prozradí spoustu věcí. Vezměte si třeba místního pana "Skřivana", co tady tak haní Slušovice, až mu jde pěna od huby: " a mimochodem do Slušovic jsem teoreticky mohl jít pracovat, takže tak jako tak vím, oč šlo tehdy. Dneska jsem expert v IT ..." - no a tady to máme. Asi tam chtěl jít, ale nebyl zájem, a tak je z něho teď takový ten expert na počítače, který pomlouvá na bezvýznamném chatu. Hercule měl zase pravdu, skoro jako ten arogantní Klaus.

M. Pivoda 15.4.2016 15:31

Socialistické podnikání neexistuje!

Ve třetí minutě filmu o Slušovicích (https://www.youtube.com/watch?v=g3_DF1GbiVE) Čuba, jako podnikatel, zhruba říká toto:

"Mně je úplně jedno, jestli je v této zemi feudalismus, kapitalismus, či socialismus. Podnik si v tom (daném) prostředí musí najít cestu, jak se tam prosadí. Socialistické podnikání jako taakové neexistuje! Podnikání je podnikání."

Pravda je, že každý na takové (KSČ, StB, KGB, ...) podnikatelské prostředí nemá žaludek. Mnohý si ale současně uvědomuje (pokud nevěří na reinkarnaci), že žije jen jednou.

M. Varadinková 15.4.2016 15:29

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Pane Skřivane, Vy zjevně vůbec netušíte, jak velkého blbce ze sebe děláte:-))))) Nemáte o té době ani páru!

P. Skřivan 15.4.2016 15:29

Re: Slušovice byl podvod

Paní Varadinková, debata o Havlovi nemá smysl, protože po pádu železné opony, celá akce ztratila jakoukoli logiku. PC šlo normálně dovézt a u nás sestavit. Nebyl to žádný problém, takže k čemu počítačový expert s vidlemi na hnuj ? :-))) Tak jako tak jde hlavně o produkty firem jako Intel nebo AMD (zejména tehdy). Takže o čem to je ? Je to o tom, co lze panu Čubovi vytknout (morálně), a zda to k něčemu bylo, resp. za to stálo. Podle mne to bylo sice zajímavé, ale význam této akce zveličujete. Hlavní význam byl propagandistický pro komunisty, takže si vaši zaměstnanci užili zajímavou práci, KGB měla svou idylku a tím to končí.

M. Varadinková 15.4.2016 15:26

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Víte, jak v té době fungovalo zpracování dat? Evidentně nevíte, jinak byste nemohl napsat takovou pitomost. Úředník vyplnil data do předepsaných formulářů, pak je děrovačky vyděrovaly do děrných pásek, ty se odvezly někam (nejspíš do okresního města), kdy byla tzv."strojní a početnická stanice", tam se tím nakrmil počítač, ten to přes noc schroustal a vyplivl seznam chyb, ten se odvezl zpět k těm děrovačkám, ty to opravily, znovu se do dovezlo ke zpracování a po několik dnech se dovezla tomu úředníkovi tzv. "sjetina", tedy balík papíru se sloupci čísel, ve kterých se ani prase nevyznalo. Samozřejmě si ten úředník vedl svou evidenci bokem hezky ručně postaru, protože jen tak věděl "on line", kolik čeho vůbec má.

Vysvětlete mi, proč ty "sračky" šly tak na dračku, když je vlastně nikdo nepotřeboval? Proč na ně byly pořadníky? Proč si na nich Slušovice nakonec pořádně namastily kapsu? Vždyť přece všichni mohli zůstat hezky u těch sálových počítačů a Slušovice by zkrachovaly!

J. Šimek 15.4.2016 15:26

Re: Základní otázka (bez emocí)

Co se týče lidí ve firmách, tak znalosti s používáním PC nabrali lidi ne z TNS, ale z peruánských Novotec a polských Mazovia.

F. Houžňák 15.4.2016 15:23

Víte, předtím jste jenom tak plácal, ale teď

se uchylujete ke lžím a to není hezké. Mimo slušovických TNS tady nebylo NIC, kromě soukromě dovezených Sinclairů, Commodorů, Atari. Na podzim 1985 se nám podařilo dovézt si do ústavu IBM PC, ještě s 2 mechanikami a bez harddisku, deklarovaný jako "vizuální jednotka k plynovému chromatografu". On totiž byl zásadní zákaz dovozu výpočetní techniky ze Západu kromě centrálních institucí, víme? Tak nekecejte. Nejspíš jste obyčejný troll.

P. Skřivan 15.4.2016 15:21

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Proč ? Došly argumenty ? Nebo myslíte že předražený a nedokonalý Sinclair, což bylo TNS se Zilogem, něco mohl spasit ?

P. Skřivan 15.4.2016 15:20

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Aha, takže třeba součástky mu nikdo naplánovat nemusel ? ... jinak jiných by se na jeho teplé místo našlo: to byste koukala. Pamatuji jaký byl souboj o vedoucího oddělení, natož ředitele. Jste fakt vtipná, ale Vaše počínání považuji za odporné. Slušovice je dost odporná kapitola s odpornou dohrou po revoluci, podobně jako jiné kapitoly StB a jiných tajných služeb východního bloku, takže netuším co sledujete tím, že to vytahujete. Není co. Byla to debilita, aby družstvo vyrábělo PC stejně, jako tzv. úspěchy vědy SSSR nakradené u západních firem.

J. Šimek 15.4.2016 15:19

Re: Základní otázka (bez emocí)

Teď jste předvedla, že jste mimo mísu.

Sinclaire se prodával i legálně tady v ČSSR(pod názvem DELTA) a spolu s Atari a Commodore jich byly mraky a mraky. Pořádala se setkání a kurzy klubů jednotlivých značek, vyvýjeli jsme periferie, rozšíření, vylepšení. Počítače ze Slušovic koupit domů nešlo :o)

A perlička k těm estébackým dětem - byl jsem na výslechu na STB na udání spolupracovníka STB, že možná na Sinclairu doma hraju protisocialistické hry a jestli mám tiskárnu, tak jsem nebezpečný živel, který by mohl tisknout protisocialistické letáky.

Ale vy klidně napíšete něco o tom, že Sinclair, Commodore a Atari byly nejspíš pro prominentní děti. Fakt už si sundejte růžové brýle, jinak prostě jen melete kraviny.

M. Varadinková 15.4.2016 15:17

Re: Slušovice byl podvod

Na tom nic divného není. Pro komouše byl příliš kapitalistický, pro Havla příliš úspěšný.

Za "nedovolené podnikání" se ho pokoušeli zavřít sice už komouši, ti ale nic nenašli (přestože kontrola stíhala kontrolu, viz ten dokument, před kterým zavíráte oči) Před soud ho za to "nedovolené podnikání" dostal až Havel (pozval si za tím účelem na Hrad dokonce generálního prokurátora a tlačil na něho), nicméně ten soud ho (deset nebo kolik let poté, jak už to u nás chodí) nakonec osvobodil. V té době už se Havel totiž dávno přestal zajímat, tak soudce už mohl rozhodovat podle práva.

F. Houžňák 15.4.2016 15:15

Akorát že TNS nejel na 8086,

kdoví co to doma máte.

F. Houžňák 15.4.2016 15:14

Dyk to říkám, že jste božský,

"protože byly sálové počítače s terminály, které zvládly úplně totéž" - jako ta malá krabice TNS. Máte tam ještě nějakou podobnou perlu?

P. Skřivan 15.4.2016 15:12

Re: No, je to vidět, pane Skřivan.

Vy jste rozhodovala o jejich dovozu ? :-)))

Vy děláte, jakoby všechny počítače byly PC. Ne, fakt ne. PC se ještě dlouho nevyrovnalo výkonu sálového počítače s terminálem. Kapišto ? Takže chápu, že si myslíte, že jste s Čubou spasili zemi, ale to jsou jen kecy v kleci. Nespasili: další vývoj šel úplně mimo. Systémy Slušovic byly, ale kdyby nebyly, nestalo by se vůbec nic.

P. Skřivan 15.4.2016 15:09

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Plácáte nesmysly: ta srajda nebyla v té době nijak důležitá, protože byly sálové počítače s terminály, které zvládly úplně totéž. Proto jsem to taky viděl akorát na výstavě jako cenově absurdní nesmysl.

P. Skřivan 15.4.2016 15:06

Re: Slušovice byl podvod

Je na tom špatně to, že to byla záměrně vytvořená lež jako tisíce podobných lží, kterými režim předstíral, že žijeme v tzv. normální zemi. Z dnešního pohledu je to nepochopitelné, ale abyste si tehdy mohl koupit baterku do hodinek, tak jste se musel dopustit trestného činu: vyměnit bony. Samozřejmě, pokud jste neměl to štěstí a neměl devizové konto.

Pokud jste režim popudil, tak oblíbeným nástrojem byl vyhazov z práce a zákaz studia Vašich dětí. Ne: do zahraničí jste fakt studovat jít nemohl jinak, než zase s jejich souhlasem.

M. Varadinková 15.4.2016 15:05

Re: No, je to vidět, pane Skřivan.

Tak jaké jiné zde ještě byly v roce 1984? To by mne fakt zajímalo, protože já o žádných nevím.

M. Varadinková 15.4.2016 15:00

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Na té "srajdě" (tedy nikoliv na jednom počítači, byly jich desítky) jela tehdy veškerá agenda několikatisícového JZD. Včetně vnitropodnikové banky, agrožira atd.

Víte o té době a o počátcích počítačů v Česku celkem prd. V Majorovi Zemanovi se to ale nedozvíte. Za dvacet let bude "srajda" i ten počítač, u kterého dnes sedíte, a nějaký spratek na Vás bude povykovat a tvářit se, že o Vaší dnešní práci ví víc než Vy, protože to přece viděl v TV v nějakém starém seriálu:-))))

P. Skřivan 15.4.2016 14:59

Re: Slušovice byl podvod

Tak to je dobré. :-) ... asi pak zasáhlo KGB a už mohla jet, ne ? :-))) ... páč jinak by nestudovala a nejela ani do NDR. :-)

P. Skřivan 15.4.2016 14:54

Re: Slušovice byl podvod

Zajímavé, že mu házeli chudáčkovi klacky pod nohy komouši i Havel. :-))) Obvykle to byl buď jeden, nebo druhý. Navíc bych řekl, že po revoluci, mu nikdo nikam klacky ani házet nemusel a šlo to do kopru samovolně. :-) Ono PC pak dělal leckdo, však to už není žádné umění, když si koupíte díly. Všechny své stroje jsem si sestavil (kromě notebooků).

J. Novotný 15.4.2016 14:53

Re: Slušovice byl podvod

StB šla po panu Čubovi tak důsledně a systematicky, že dokonce jeho dcera (studovala tehdy v Rožnově p. R. zemědělskou SŠ) jedny prázdniny málem nevyjela na pravidelnou návštěvu Západního Německa!

M. Varadinková 15.4.2016 14:52

Re: Základní otázka (bez emocí)

Počítačovou gramotnosti nemyslím domácí hraní, ale skutečnou práci na počítači. Aby účetní uměla založit papír do tiskárny a nebyla paf z toho, když se po ní žádalo "Stiskněte libovolnou klávesu". Aby programátoři uměli programovat i jinak než jen do děrných štítků, jak se učili ve škole.

Napsali jsme nebo nechali přeložit do češtiny desítky, možná stovky programátorských příruček. Vydali jich tisíce. Museli jsme si k tomu postavit vlastní tiskárnu, protože jiné české tiskárny měly dodací lhůty rok. Ano, porušovali jsme přitom i autorská práva, ale to tehdy nikoho skrze železnou oponu nezajímalo. Kdo tehdy chtěl programovat například v Céčku, tak pokud neměl devizy na učebnici (což neměl, pokud náhodou nebyl někdo jako Babiš), tak jediná možnost pro něj byla slušovická učebnice. Atd. atd.

Jeden z produktů bylo osmibitové TNS-HC. Aby byl co nejlevnější, neměl lokální disk, jen RAM-disk (část RAM byla využita jako disk) a byl určený do škol pro počítačové učebny. Disk měl pouze centrální (učitelský) počítač, ty žákovské s ním byly propojeny v síti.

Ty Sinclairy a Commodory mělo pár vyvolených (pan Skřivan by řekl nejspíš estébáckých dětí), kteří si je přivezli, protože se dostali na západ a propašovali v pastě na zuby načerno koupené marky či dolary (nebo jim to tam nějaký příbuzný koupil).

P. Skřivan 15.4.2016 14:50

Re: Slušovice byl podvod

Pokud by StB šla po panu Čubovi, tak by si ani neškrtl podobně jako jiní. Mohl by mluvit o velkém štěstí, pokud by se mu povedlo ve zdraví emigrovat. To Vy ale víte a lžete a lžete ... .

P. Skřivan 15.4.2016 14:44

Re: No, je to vidět, pane Skřivan.

Proč ? Myslíte, že TNS byly jediné PC zde ? Ani náhodou. Takže nesetkal jsem se s nimi, protože byly jiné. Navíc tehdy sálové počítače poskytovaly větší výkon. Samozřejmě to Vy nemůžete zjevně vědět.

P. Skřivan 15.4.2016 14:42

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Podívejte se na mjr. Zemana a pak plácejte. Jak tam StB pouští redaktora ČST a jiné na západ je docela hezky předvedeno. :-))) Kromě toho to byla i realita. Samozřejmě v realitě o mnoho hnusnější a podlejší.

Jinak na dojmy bych nesázel: AR s popisem 8086 a jeho rodiny mám ještě schované. Takže asi jsem o tom něco věděl tehdy a o to víc o tom vím teď ... .

... a nevím co řešíte. Ať bylo TNS jaké chtělo, tak hlavní byly součástky, a ty na to PC nebyly z NDR. Ta srajda se Zilogem byla k ničemu a kdo to nechápe, tak o tom nic neví. Mimochodem tu srajdu jsem viděl na výstavě. Hezké, ale naprd.

P. Skřivan 15.4.2016 14:33

Re: Slušovice byl podvod

Ne, mohla jste dělat jen to, co Vám povolili. Pokud byste dělala něco jiného, tak byste šla do basy nebo z práce nebo Vaše děti by nešly na školu. Řešilo se i to, co si myslíte o vpádu, pardon: o bratrské pomoci sovětských vojsk a stačila chybná odpověď a šlus ... .

Čuba to měl snadné, protože si to domluvil a mohl si dělat díky tomu co chtěl, aniž by jel na Ruzyň. Ne na letiště, ale do tamní basy. Nevím jaké povědomí jste měla o tehdejší situaci, ale buď mizivé, nebo dnes záměrně lžete.

F. Houžňák 15.4.2016 14:31

No, je to vidět, pane Skřivan.

F. Houžňák 15.4.2016 14:30

Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

je velmi výživný, třeba jak o sobě praví "Dneska jsem expert v IT, takže mám celkem představu o tom, jak udělat počítač a co všechno kde museli lohnout.". To je lepší než Saturnin. Takovéhle experty po třiceti letech miluju. Ten TNS z roku 86/7 zevnitř zjevně nikdy neviděl, že plácá takové nesmysly. Ostatně, není divu, když je jeho informačním zdrojem major Zeman. To už jsem nějakou dobu neslyšel, tenhle jeho vše přebíjející argument "je to pravda, dyť to ukazovali i v tom majoru Zemanovi", naposled když někde nějaký podobný takyexpert na fyziku argumentoval jakýmsi scifi filmem.

P. Skřivan 15.4.2016 14:29

Re: Základní otázka (bez emocí)

Moje ne. Já se k jejich produktu nikdy nedostal.