30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaké bylo to JZD Slušovice

Zřejmě na rozdíl od pana Petráčka jsem byl asi po roce 1983 spolupracujícím partnerem závodu výpočetní techniky Jednotného zemědělského družstva Slušovice, a to z pozice své funkce v jednom podniku ČKD.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šimek 15.4.2016 10:50

Re: Já s vámi taky nijak nepolemizuju

Jo tak když Rusové kradli, tak to je rázem vaše zlodějina poctivá práce, chudáku.

M. Varadinková 15.4.2016 10:49

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Buď to máte v hlavě notně popletené, nebo vědomě lžete.

Čuba nikdy nic takového neřekl a pokud jde o založení JZD (někdy v 50. letech), tak to tehdy bylo tuctové, ztrátové, živořící JZD jako v té době mnoho jiných. Jeho vzestup začal až pod vedením Čuby někdy v půli šedesátých let a KGB s tím rozhodně nic společného neměla. Pusťte si ten dokument, na jehož první část jsem dala odkaz. Další části jsou dohledatelné na youtube. Natočila ho sice ČT v roce 1999, ale je (kupodivu!) docela objektivní a vychází ze skutečných faktů. Divím se, že vůbec vznikl. Zřejmě nějak unikl pozornosti tamních havlistických aktivistů, takže ho (pokud vím, tak jen jednou) odvysílali.

P. Pětník 15.4.2016 10:48

Slušovice byl podvod

Smyslem vzniku Agrokombinátu byla snaha zřizovatele (KGB prostřednictvím STB) vytvořit v západním měřítku konkurenceschopný podnik, který by postupně expandovat do celého světa, což by bylo pro bolševické agenty přímo rájem. K tomu bylo JZD umožněno porušovat a obcházet všechny zákony, které tehdy platily. Žádné jiné družstvo, žádný jiný podnik v ČSR neměl podobné podmínky, jako Slušovice. K tomu, aby se to povedlo, byly nastoleny nadstandardní platové podmínky pro zaměstnance, s čímž ale ruku v ruce šla vysoká kvalifikovanost a produktivita práce. Dokonce bylo Čubovi povoleno zaměstnávat velmi kvalitní odborníky, kteří byli z politických důvodů jinde vyhozeni z práce a pořádné zaměstnání, odpovídající jejich kvalifikaci a dřívějšímu postavení, nebyli schopni získat.

Jistě, že byly Slušovice trnem v oku mnoha okresních či krajských tajemníků KSČ (možná, že i některých na ÚV), neb ti měli taky zájem rozjet podobný projekt u nich v okrese či kraji. Jenže to jim nikdo nepovolil, neb to socialistické zákony neumožňovaly.

Žádný Havel nebo někdo jiný Slušovice po Plyšáku nezlikvidoval. To oni sami, ti estébáci ve vedení, si firmu pěkně rozebrali, čímž ji poslali do kytek. Ona by ale stejně postupně skončila sama, neb na otevřeném trhu by se dlouho neudržela.

J. Šimek 15.4.2016 10:47

Re: Bodejť že mám, proč bych neměl. Byla to poctivá

I tehdy to byla krádež duševního vlastnictví a ne poctivá práce, chudáku.

M. Varadinková 15.4.2016 10:41

Re: Kdo chce vědět, jak to bylo

Ano, obrovský tlak na pracovní výsledky vedl k tomu, že bylo i mnoho těch, kteří požadované pracovní výsledky neměli, byli dáváni tzv."k dispozici" a přesouváni na jiné závody na horší (méně placenou práci). Ti pak se pak cítili naštvaní a zneuznaní a přesně ti samí pak listopad 89 pojali jako "socialistickou revoluci" proti zlému kapitalistickému vykořisťovateli Čubovi.

Ten člověk, kterým se oháníte, se nechlubí, protože nemá čím.

F. Houžňák 15.4.2016 10:35

Bodejť že mám, proč bych neměl. Byla to poctivá

práce, jenom nevím, zda se to podařilo prodat.

J. Šimek 15.4.2016 10:34

Re: A ještě k tomu "kradení software", to se musím

Kdo v té době ale přepsal kopyrajt, lehce pozměnil název a pak to oficiálně prodával za desítky tisíc?

F. Houžňák 15.4.2016 10:32

Já s vámi taky nijak nepolemizuju

a nedokazuju, že nemáte pravdu, já tam u toho nebyl, takže nejsme ve při. "V JZD se pracovalo tvrdě, ale byla to i velká potěmkiáda" - to určitě, ale kde nebyla, že ano. Nakonec určitý teátr patřil k úspěchu vždycky, dneska se tomu říká novočesky PíáR a kam se hrabou Slušovice na dnešní machry v tomhle oboru. Jsem dalek toho prosazovat pouze svůj pohled a zatracovat ostatní, na to tu máme jiné specialisty. Prostě jsem chtěl říct, že nám Slušovice poskytly něco, co jsme jinde získat nemohli, a my jsme to využívali ke své (doufejme) užitečné práci. Za to jim buď dík. A že něco někde tzv. "ukradli" neboli opajcovali, no, to bysme museli žít pod širým nebem a okusovat kořínky, to je to poslední, co mě bolí. Rusové překládali a vydávali spousty amerických odborných knih tady nedostupných, a jak jsme je rádi v Ruské knize kupovali. I ten opěvovaný a zbožňovaný Mozart "kradl", kde se dalo, o Smetanovi nemluvě.

Pokud si stěžujete, že nikdo nepíše o "experimentech Františka Čuby", an to je prostá odpověď: sedněte, napište, nabídněte k publikaci třeba tady, a je to. Pak si můžete spokojeně číst, jak vám komentátoři lajou do idiotů, kteří nic nevědí a přesto píšou, jak je v kraji zvykem.

P. Skřivan 15.4.2016 10:19

Re: To zírám!

ChiWriter pamatuji. Docela ušel a byl lepší než pozdější T602.

P. Skřivan 15.4.2016 10:17

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Ve Slušovicích zcela jistě nebyli neschopní. Jediný problém byl v tom, že to bylo založeno na dohodě ne s StB, jak jsme si za totality mysleli, ale přímo s KGB. Nebylo to tedy až tak o schopnostech, ale spíš o příležitosti, kterou jiní, třeba i stejně schopní, nedostali. Což je konečně také důvod, proč Slušovice po převratu šly do kopru ... .

P. Skřivan 15.4.2016 10:15

Re: A ještě k tomu "kradení software", to se musím

Tehdejší kradení bylo do jisté míry ospravedlnitelné tím, že jste si ty západní produkty reálně nemohl koupit. Možná to už netušíte, ale tehdejší koruna nebyla to, co ta dnešní, tj. volně směnitelná. To sice prakticky do jisté míry byla, ale ten, kdo to dělal, se dopouštěl trestného činu a byl nazýván vekslákem. Kurs veksláků se pak dle pana Klause, stal základem při startu volné směnitelnosti po převratu.

Podobný bolševický relikt, tj. omezenou směnitelnost měny, mají třeba v Číně.

M. Prokop 15.4.2016 10:13

Re: A ještě k tomu "kradení software", to se musím

Kdo neměl svého "parazita", měl "po 3,14či". Slušovice měly.

J. Kokaisl 15.4.2016 9:59

Nejde o počítače!

Pane Houžňáku, já přece nepíšu, že se v JZD provádělo něco jiného než jinde. Jen jinde neměli takové vazby na struktury, které dnes hodnotíme (pokud nejsme zaslepení) negativně. Psát o tom, jak to v JZD fungovalo a nefungovalo, to by bylo dlouhé a to by nikdo nečetl. Já jen reaguji na demagogický text pana Šefčíka, který viděl jen to, co mu ukázali. V JZD se pracovalo tvrdě, ale byla to i velká potěmkiáda.

Proč se nikde nepíše o "úžasných" experimentech v oboru Františka Čuby (agronomii), kdy na valašských svazích zasel (a zasíval opakovaně) kukuřici? Proč se nepíše o slušovickém náměstí zaplaveném 30cm bahna, kdy vydatný déšť splavil z ploch osetých kukuřicí půdu až doprostřed vesnice? Proč někdo nezhodnotí experiment s velkokapacitními kravíny? Proč někdo nenapíše, jak se kolem dostihové dráhy nejdříve vykopal kilometrový příkop, pak se zahrnul před položením kanalizace a znovu vykopal jen proto, že se očekával příjezd stranické delegace? Proč se nepíše, že z obecního koupaliště udělalo JZD parkoviště u dostihové dráhy? Proč se nepíše o tzv. Gorbačovce - nesmyslné 2km dlouhé řtyřproudovce vedoucí do Slušovic? Proč někdo neprošel areály bývalého družstva po deseti, patnácti letech a nereferoval, jak s majetkem hospodaří pohrobci? Proč si nikdo nevšímá osudu tzv. nové administrativní budovy postavené v polích, kolem které každoročně víří závodní auta při Barum rallye? Asi proto, že elektronika je zajímavá i dnes, ale to ostatní, to už by nikoho nezajímalo.

Byly prostě aspekty, které veřejnost neznala, kterými se JZD nechlubilo, které ovšem objektivně snižovaly a snižují celkové hodnocení "úspěchu" vyvoleného JZD.

J. Šimek 15.4.2016 9:52

Re: Kdo chce vědět, jak to bylo

Tak co paní Varadinková? Na mě si zarputile odmítáte vzpomenout, ohledně mého vhledu na protiprávní chování JZD a ejhle. Dnes tady mate příspěvky od zaměstnance, který se chlubí krádežemi autorských práv. :o):o):o)

P. Skřivan 15.4.2016 9:32

Re: Na tehdejší dobu špičkovou organizaci práce

Kromě bezkonkurence šlo také o výjimky se socialistického plánování, devizového hospodářství, zahraničního obchodu, odměňování (mzdových tabulek), apod. Opravdu hodně výjimek. Slušovice byly něco jako soudruh Stachanov: ukázka, že to jde, když se chce, akorát soudruhům ze SSSR vůbec nevadilo, že to celé bylo založeno na zamlčení řady docela podstatných okolností, pro které to nikdo jiný opakovat nemohl, tj. česky řečeno na lhaní, což byla jedna z mála věcí, ve které se soudruzi ze SSSR překonávali. Stejně jako 30 případů mjr. Zemana, stejně jako legendy o sovětských špionech slavících velké úspěchy, apod.

J. Šimek 15.4.2016 9:29

Re: A ještě k tomu "kradení software", to se musím

Vždyť jste svojí krádeží poškodili západní imperialisty a ještě dnes z toho máte zjevně dobrý pocit, chudáku.

J. Šimek 15.4.2016 9:27

Re: Kdo uměl, snažil se, kdo neuměl, ten seděl v koutě,

Znova říkám, že ukrást a přečůrat za pozitivum může považovat jen chudák, chudáku.

J. Šimek 15.4.2016 9:26

Re: To zírám!

A pamatujete třeba na ChiWriter a SuperCalc?

To byla cenová prda za software po přepsání kopyrajtu a přejmenování na produkt ze Slušovic. Už jsem to zmiňoval níže :o)

F. Houžňák 15.4.2016 9:25

Kdo uměl, snažil se, kdo neuměl, ten seděl v koutě,

nadával, že mu "systém neumožňuje" a říkal, "jó, kdybych já směl, to bych všem ukázal". Po převratu se ukázalo, že ti první se rychle chytli, a ti naříkači naříkali dál a nepředvedli nic, i když se už "smělo".

F. Houžňák 15.4.2016 9:22

A ještě k tomu "kradení software", to se musím

hrdě přihlásit, že jsem se na tom "kradení" taky podílel, když jsem s kolegou přeložil knihu o jednom simulačním jazyku, a celý "jazyk" v té knize zveřejněný jsme nadatlovali a odladili pro PC-Fortran. Slušovice nám tenkrát za překlad a odladěný program zaplatily 100 tisíc (1988?), ale z toho jsme museli odevzdat půlku nějakým soudruhům z pražského SSM, kteří knihu povinně "redigovali". To byl pěkný tyjátr, styčným důstojníkem oněch soudruhů byl skutečný bývalý důstojník ČSLA, který samozřejmě neměl ponětí vůbec o ničem a při čtení slabikoval. To byli ti všichni paraziti, co se na Slušovicích přiživovali (a poté je pomlouvali).

J. Šimek 15.4.2016 9:16

Re: Víte, nám bylo jedno, jestli JZD koupilo americký

Ukrást a přečůrat považujete za výhodu? Chudáku ...

F. Houžňák 15.4.2016 9:09

Víte, nám bylo jedno, jestli JZD koupilo americký

počítač a "vyloupilo" ho - proč ne, když to uměli, že ano, podstatné bylo, že jsme měli na čem počítat. Bolševik nám nic jiného neumožnil. Nakonec, jak se aspoň povídalo, všechny socialistické procesory byly výsledkem reverzního inženýrství výrobků Intelu, a náš EC (1040? už nevím) měl dokonce manuály v originální IBM angličtině, jak ten operační systém ojeli i s chlupama. No a co? To se dělalo od nepaměti a dělá se to furt. Ale musíte to umět, a když to neumíte, tak zbývá jenom nářek, jací jsou to gauneři.

F. Houžňák 15.4.2016 9:01

Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

tedy jak jsem se teď na internetu dočetl, Varadinka (to jsem nikdy netušil, že má krátké i), ještě z dob kdy byl asistentem na VŠCHT (a jenom tak mimochodem vytvořil výbornou digitální emulaci analogových počítačů, kterou jsme pak jako studenti používali ve výuce), pak jsem ho ještě několikrát potkal na matematických seminářích (v Alšovicích skákali s kolegou Jouklem po skalách) a pak už byl ve Slušovicích. Když jsme si v MBÚ pořídili TNS, přijel nám ho vysvětlit a dát do provozu a něco předvést. Dodneška ho vidím, jak nám v hex-editoru předváděl strukturu diskety a další triky, jak je tak člověk v "heroických dobách výpočetní techniky" potřeboval. Mluvil rychle a myslel ještě rychleji, brilantní člověk. Když jsem se ho ptal, jak to ve Slušovicích chodí, říkal něco ve smyslu, no, tam musíš něco umět, a když šéf zjistí, že ti to jde, tak ti naloží ještě víc, ale ocení tě. Ale nezdálo se, že by mu to nějak vadilo, naopak. Takže pindům o tom, jak tam byli neschopní, se jenom usmívám. Doufám, že mu firma jde, protože jestli si to někdo zaslouží, tak on.

M. Prokop 15.4.2016 8:55

Re: Kdo chce vědět, jak to bylo

Holt to, co byla dříve výhoda (spojení s komunisty a STB), byla najednou nevýhoda. :-P

J. Kokaisl 15.4.2016 8:53

To zírám!

V JZD Slušovice jsem pracoval od roku1980 a byl přímo u vývoje TNS (zpočátku probíhal na 2 platformách operačních systémů, pracoval jsem na obou) a později jsem osobně prodával ona XT a AT (a skutečně za stovky tisíc korun). Odešel jsem znechucený chováním vedení v roce 1990.

JZD se zabývalo průmyslovou špionáží, proto mělo dobré styky s rozvědkou. "Výzkum" vypadal tak, že se koupil americký počítač s operačním systémem Zebra a ten se vyloupil a chytře přejmenoval na Cobru. Pracovníci vývoje zemědělských strojů odjeli na výstavu v Paříži, kde detailně nafotili tzv. rotační brány (alespoň jednou byli při tom francouzskou policií zatčeni), které pak JZD "vyprojektovalo" a vyrábělo (desítky jich pak roky rezivěly na krajích polí, některé neujely ani 100m v terénu, rozpadly se). V JZD byla silná organizace KSČ, která řešila i pracovní spory. Představa dobrovolné a radostné práce o víkendu je asi z budovatelských 50. let - účast na organizaci dostihů byla, samozřejmě, povinná. Zaměstnat lidi se "škraloupem" bylo pro JZD výhodné - oni mohli pracovat místo v kotelně v oboru (za což byli většinou vděčni), JZD mělo k dispozici odborníky, které by jinde nezískalo.

Standa Devátý pracoval jako technik a dobře. Pan Šefčík zde plive na slušného člověka, kterému až nová doba umožnila doplnit vzdělání, které mu komunisti upřeli.

František Čuba sedí v senátě, v krajské radě a na hradě. Prý snad i podniká, ale nevím, že by za 25 let vytvořil jediné pracovní místo, jeho podniky v tichosti zanikají. Také neodpověděl na žádnou otázku, kterou mu položil kdokoli na veřejnosti. Dnes nemá co nabídnout, omílá stále dokola 30 let staré (komunistické) myšlenky (například kanál LOD). Vlastně o něm teď nikdo nic neví. A toto je, prosím, poradce prezidenta.

Je mi jedno, že pan Šefčík nostalgicky vzpomíná na dobu minulou (kolem sebe, bohužel, vidím, že není sám, že jsou jich miliony, jak se kdysi zpívalo), ale ať nepíše o věcech, které nezná, viděl je jen zdálky a z rychlíku.

M. Prokop 15.4.2016 8:52

Re: Musíte pan Petráčka

Máte pravdu.

Baví mne, kolik lidí tu pitomost, jak Havel zlikvidoval zbrojní průmysl, stále opakuje. Ony neskončily jen dotace, oni prakticky zmizeli odběratelé (kteří stejně moc neplatili).

M. Prokop 15.4.2016 8:49

Na tehdejší dobu špičkovou organizaci práce

nikdo nepopírá. Ale holt, mít státem zajištěnou neexistenci konkurence, to je věc! Tedy, pro toho, kdo ji má. Pro zákazníky ne.

V. Heidlerová 15.4.2016 8:21

Re: Naprosty souhlas

no, já z praxe vím, že se též hojně kšeftovalo. Do skladu Drobného zboží přijížděl emisar Slušovic s menším nákladem krásně balených vánočních jedliček pro vedoucí pracovníky, a ze skladu odvážel vše, co bylo nedostatkové, kancelářské potřeby, angličáky, dovozové lyže atd.atd. Nikdy jsem do té doby tak krásné stromky a k tomu ještě balené v průhledné fólii neviděla, teď si je mohu koupit bez problému.

J. Šimek 15.4.2016 8:18

Re: Musíte pan Petráčka

Velká rána byla pro Slušovice dodávka PC-XT z Peru, jestli se dobře pamatuji, tak část batru za práce na vodní elektrárně. Jasně, byly ditribuovány selektivně po jednom kuse do různých fabrik, ale rozdíl v kvalitě, výkonu a spolehlicosti od Slušovické konkurence byl famózní. A polské Mazovia za poloviční ceny, to už PC ze Slušovic nikdo nebral moc vážně.

M. Marek 15.4.2016 8:16

Re: No nevím,

Tak ještě do třetice.