30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaké bylo to JZD Slušovice

Zřejmě na rozdíl od pana Petráčka jsem byl asi po roce 1983 spolupracujícím partnerem závodu výpočetní techniky Jednotného zemědělského družstva Slušovice, a to z pozice své funkce v jednom podniku ČKD.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šimek 15.4.2016 8:05

Re: Naprosty souhlas

S dolarovým kontem by v době Slušovic byl každý podnik mezi slepejma králem.

Pro mě je nezapomenutelné, s jakou rychlostí JZD kradlo a následně prodávalo veškerý software. Paní Varadinková se zase rozčílí, ale to bylo přesně to období, kdy jsem měl do Slušovického zázraku vhled z pozice zákazníka a paní Varadinková tam seděla a měla pocit nadšeného budování světlých zítřků :o)

P. Skřivan 15.4.2016 8:03

Re: No nevím,

Pan Čuba sám řekl, že Slušovice byly založeny na dohodě s KGB.

P. Skřivan 15.4.2016 8:00

Re: Asi by stálo za připomenutí,

Ano, podobně hloupou reakci jsem čekal a právě proto jsem schválně nedopsal, že tohle řekl pan Čuba, a ten by to měl myslím vědět, že ?

P. Kmoníček 15.4.2016 8:00

Re: Naprosty souhlas

Šoudruhu,napište že Čuba byl Bůh a ušetříte si čas.

M. Starý 15.4.2016 7:34

Re: Musíte pan Petráčka

opravuji překlep v předoslední větě: Cena XP/AT za devizy byla 40 resp. 60 tisíc Kč.

M. Starý 15.4.2016 7:29

Re: Musíte pan Petráčka

Přesně tak. Zaostávající podniky a školy potřebovaly počítače, na které jednak neměly devizy a jednak na většinu techniky bylo Západem uvalené embargo. Navíc oficiálně KSČ stále považovala kybernetiku za "buržoázní pavědu", ale ta "progresivnější" část soudruhů si uvědomovala, že už nestačí jen vyrábět cement a ingoty. A tak vznikl experiment Slušovice. Okamžikem pádu železné opony ztratily význam, protože stejné nebo kvalitnější zboží si podniky mohly koupit ze Západu (a mohem levněji). Slušovické PC XT stálo 150 tisíc, PC AT 286 stálo 300 tisíc. Rok před revolucí podniky prostřednictvím PZO (např. MUZO) dokázaly (pokud dostaly přidělené devizy) pořídit PC XT/AT za 60 resp. 60 tisíc korun. Proto Slušovice nemohly v tržním prostředí přežít.

B. Brousková 15.4.2016 7:25

Re: Musíte pan Petráčka

Kupodivu si autor nějak nepamatuje, že v době kdy bylo trestným činem, vlastnit jeden dolar a podniky , které vyvážely na prohnilý a imperiálistický západ, tudíž za valuty, musely o každičký dolar potřebný k vlastní modernizaci doslova škemrat na příslušném ministrerstvu,. Slušovice byly jedinou firmou v celé republice, která měla vlastní devizové konto. Jak se to přihodilo? Slušovice byly totiž ve skutečnosti jenom takovou místní Potěmkinovou vesnicí. Ptejte si zaměstnanců firem, které se Slušovicemi spolupracovaly, jak ta spolupráce vypadala. A co všechno si směly a mohly dovolit Slušovice. Na rozdíl od těch ostatních. V době kdy ti "ostatní" také mohli začít podnikat podle vlastního uvážení, Slušovice se kamsi vytratily. A nařídil jim to určitě Havel.Patrně vydal nějaký dekret. Sám nebyl nikdy ani poslancem, neřkuli ministrem, či premiérem. Mohl leda tak klást věnce, ale nemohl vydávat žádné zákony a ani cokoliv nařizovat. Od toho máme vládu a parlament.

15.4.2016 6:26

Re: Musíte pan Petráčka

Nevím jak znalosti pana Petráčka ale s tvými čtenářskými a faktickými znalostmi se evidentně nezmůžeš ani na to pindání. Za prvé, jediné co jsme se dozvěděli od autora tohoto článku, bylo to, že vlastně neví z čeho v slušovicích stavěli počítače. Přičemž to o čem psal Petráček, tedy že Slušovicím se to podnikalo, když na rozdíl od jiných mohli a měli monopolní postavení a když o to monopolní přišli tak zákonitě skončili se komentovat ani nepokusil. Za druhé, na tu bolševickou hovadinu o tom jak Havel likvidoval zbrojní průmysl ještě opravdu někdo věří? Tak to musí být opravdu těžký zoufalec. Fakt je takový, že celý ten slavný slovenský zbrojní průmysl byl vždy těžce ztrátový i za bolševika a taky těžce dotovaný. Žádný Havel, když skončily dotace z Prahy, tak skončily zbrojní průmysl na Slovensku.

E. Vašátko 15.4.2016 6:20

No nevím,

vím, že nad Slušovicemi držel ochrannou ruku zemědělský tajemník UV KSČ, tuším pan Zajíc nebo jak se jmenoval a Čuba musel ze zisků podniku asi hodně ulévat na všechny strany. Ale podnik řídit dovedl a myslím, že hodně pomohlo právě to, že se nebál zaměstnávat lidi na indexu, kteří se znelíbili straně. Pár jsem jich znal. Nebyl sám, jenom se o tom ale moc neví, podobné bylo u Prahy i JZD Jílové i když ne v takovém rozsahu a věděl bych ještě o dalších. Asi byli ti předsedové pořád jednou nohou v kriminále, ale lidem se dařilo.

M. Červeňák 15.4.2016 4:54

Musíte pan Petráčka

brát s rezervou. Je to takový milý pindal, i on se musí, ač ekonomickými a faktickými znalostmi nepoznamenán, nějak živit. Slušovice by se zřejmě tak jako tak proměnily, ovšem to co Havel provedl se ZŤS Martin, to mu Slováci asi těžko zapomenou. Kdyby chtěl náhodou někdo v Bratislavě pojmenovat nějakou tu uličku po Havlovi, skončil by zřejmě v Dunaji...

P. Dvořák 15.4.2016 3:51

Re: Kdo chce vědět, jak to bylo

Stačí tato kvalita. Podstatné není jak, ale co nám video sděluje.

Pamatuji JZD Slušovice již poněkud poloprázdné v první polovině devadesátých let. Kontroly různých stupňů a různých zaměření si tam podávaly dveře. Nikdo pořádně nevěděl, co se vlastně kontroluje a ani kontroly většinou nevěděly, co mají kontrolovat.

Smyslem příkazů ke kontrole bylo jenom otravovat lidi, zdržovat, buzerovat, vnášet nejistotu a zmatek.

P. Dvořák 15.4.2016 3:39

Re: Asi by stálo za připomenutí,

:-))

M. Varadinková 15.4.2016 2:49

Re: Kdo chce vědět, jak to bylo

Totéž v trošku lepší kvalitě:

https://www.youtube.com/watch?v=g3_DF1GbiVE

M. Varadinková 15.4.2016 2:19

Kdo chce vědět, jak to bylo

https://www.youtube.com/watch?v=5v0xzCdnczw

M. Varadinková 15.4.2016 2:13

Re: Naprosty souhlas

Přesně tak. Úspěch Slušovic byl postaven na tvrdé práci a na maximálním využití veškerých lidských zdrojů, interních i externích ( např. lidí působících na různých VŠ). Systém byl založen na umění lidi motivovat k práci (a tvrdě vyžadovat výsledky), na organizaci práce, na systematickém vyhledávání a následném využití každého dobrého nápadu.

Všichni ti "Petráčkové" čerpají své "informace" výhradně z následné pomlouvačné likvidační kampaně vedené havlisty počátkem 90. let a o skutečných Slušovicích vědí prd.

V. Braun 15.4.2016 2:06

Rozpad Slušovic

Tak nevím, rozpad Slušovic jsem sledoval jen v médiích. Nicméně dojem byl podobný jako u rozpadu jiných na tu dobu relativně dobrých podniků, vypadalo to, že co šlo bylo vhodně vytunelováno.

P. Dvorak 15.4.2016 1:59

Naprosty souhlas

Cubu nikdy nezajimalo, kolik kdo ma diplomu z jakych skol ci kolik rudych knizek. Presne jak pise zde autor, kazdy mohl zkusit delat cokoli a pokud uspel, sel vys. Pokud ne, tak sorry (a to se samozrejme nekterym lidem nelibilo). Zadne kamaradickovani, zadna tepla mistecka za zasluhy...

Ukaz co umis. Nic vic.

M. Varadinková 15.4.2016 1:56

Re: Asi by stálo za připomenutí,

V tom případě ovšem jistý Pavel Skřivan musel být agentem KGB pověřeným řízením Slušovic. Jinak by se přece k takové tajné, dosud nikde nezveřejněné informaci nemohl dostat, že?

P. Skřivan 15.4.2016 0:18

Asi by stálo za připomenutí,

že zřizovatelem Slušovic bylo přímo KGB. Proto a jen proto se slušovický "zázrak" konal.