30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaké bylo to JZD Slušovice

Zřejmě na rozdíl od pana Petráčka jsem byl asi po roce 1983 spolupracujícím partnerem závodu výpočetní techniky Jednotného zemědělského družstva Slušovice, a to z pozice své funkce v jednom podniku ČKD.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 15.4.2016 17:10

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Tedy, člověče, když vykládáte své piklické nesmysly o KGB, jste aspoň zábavný. Když vykládáte co si kdy kdo myslel, ba celé národy - je to groteska.

V této debatě jste jen hloupý a trapný.

Ale nijak nehodlám váš duševní striptýz omezovat... Vaše kšanda je uříznuta.

M. Varadinková 15.4.2016 17:09

Re: TNS jsem měl ne na stole,

Revoluce to v té době byla, protože v té době (první polovina 80. let) na tuzemském trhu nic srovnatelného a dostupného prostě nebylo. Podnik, který neměl protekci, aby mu přiklepli devizy na dovoz, si prostě neměl kde takový počítač pořídit. Jestliže Šimek (rudá závist, nenávist a sprostota) v takovém podniku pracoval a měli tam HP a IBM a já nevím co (a i oni nakonec přišli žadonit i do Slušovic o TNS), tak běžný podnik, natož JZD, vůbec na nic takového nedosáhl. Tudíž možnost vyrábět použitelný počítač z tuzemských nebo RVHP součástek tehdy revolucí byla a ne že ne. Trh byl tehdy absolutně hladový a proto se na tom dalo taky slušně vydělat.

J. Šimek 15.4.2016 17:07

Re: Základní otázka (bez emocí)

Teď jste se opět usvědčila, že jen kecáte a vybíráte si jen fakta, která se vám hodí do krámu. Na stejné wiki je napsáno toto "ZX Spectrum+ ... Omezené množství tohoto modelu se prodávalo později v ČSSR v běžné

obchodní síti pod označením Delta, na přístroji bylo odstraněno logo

Sinclair Research a překryto štítkem s logem Delta, také bylo označení

počítače odstraněno z výrobního štítku a obalů.".

Takže než začnete pochybovat o tom, co píšu, tak si račte ověřit, že nekecám a podle toho taky polemizujte. Děkuji.

V. Novák 15.4.2016 17:05

V létě 90.

Jinak máte nejspíš pravdu - ale co si to dovolujet vylézat s nějakou pravdou před publikum Vševědoucích?!?

F. Houžňák 15.4.2016 17:03

No, a nakonec ze Skřivana se Šimkem, přesně podle

Poirota, leze jen tak mimochodem pravda. Šimek dostal protekční počítače HP a IBM "seshora" a ne že byly normálně na trhu, jak byl tvrdil, no a Skřivan ještě pro pobavení vypráví o významu IQ151 a PMD85 pro počítačovou gramotnost národa (PMD85 dělali tenkrát reklamu s tím, že je to "počítač pre gazdinky" a že si na tom můžou ukládat recepty. Moc jsme se nasmáli, když jsme si představovali tu gazdinku s PMD85 a kazeťákem, jak popáté láduje recepis a vono furt jenom error nebo chyba nebo co to tam tenkrát psalo). Pan Skřivan že prý programoval všecko a znal všecko, jehom holt to SAPI1 ho ňák nenapadlo. Pěkné. Není nad pravé, nefalšované a zocelené experty.

M. Varadinková 15.4.2016 17:00

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Já jsem neviděla ani žádný program odvysílaný pro jiné počítače. Ono to bude nejspíš tím, že opravdu vážné programy pro vážnou práci se neloví ve vysílání televize.

M. Varadinková 15.4.2016 16:54

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Bez aplikace je počítač na dvě věci, pane Skřivane. A když má ta aplikace něco umět, tak zabere nějakou paměť. Tehdy jsme totiž ještě počítali každý ušetřený byte, kvůli tomu taky vznikl problém Y2K. Čili mít celých 62 Kb jen pro aplikaci a ještě moci sdílet disky s jiným propojeným počítačem, to bylo ne na dvě věci, ale naopak velmi užitečné.

M. Varadinková 15.4.2016 16:48

Re: Základní otázka (bez emocí)

Kolikpak učebnic programování vydal Sinclair v češtině?

Našla jsme si na Wiki, že první Sinclair byl vyroben v roce 1982, tedy o rok dříve, než první TNS. Kolik se jich asi v té době mohlo dostat do Česka? Podle mne jednotky kusů, individuálně dovezené. Žádné hromadné dovozy neexistovaly, nebyly na to devizy. Nebo měl snad někdo tu protekci, že je dovážet směl a devizy na to od komoušů dostal? Silně pochybuju.

Wiki dál píše: " V Československu byl i přes obtížnou dostupnost počítač Sinclair ZX Spectrum velmi populární." Obtížná dostupnost = nedovážel se. Navíc píše: "Slovenský podnik Didaktik Skalica ....v roce 1987 začal vyrábět počítač Didaktik Gama, který byl programově kompatibilní s počítačem ZX Spectrum.". Pochybuji tedy, že by za těchto okolností komunisti byli ochotni nějaké dovozy podpořit devizami.

Ale jak říkám - byl to počítač pro děti na hraní, ne na vážnou práci. A já jsem měla na mysli počítačovou gramotnost těch dospělých, kteří si v práci do té doby na počítač nikdy nesáhli, znali jen ty "sjetiny", a teď ho začali používat běžně k práci.

P. Skřivan 15.4.2016 16:42

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

... a víte, že tehdejší procesory měly problém dodávat data řadičům disket, takže se používalo prokládání sektorů ? ... ale jsem rád, že jsme se shodli na tom, že ten 1MB byl celkem na dvě věci. :-) ... ale aplikaci jste si napsat mohla. :-) Nicméně i karta EMS, která měla standardizované rozhraní a stránkovala se po 64kB, taky až tak úžasného rozšíření nedosáhla ... .

P. Skřivan 15.4.2016 16:37

Re: TNS jsem měl ne na stole,

Tak jinak: 8080 jsem programoval v assembleru, Z80 taky, 8086 taky, 80286 protected ne, 80386 protected také v assembleru. Dál to už není podstatné. TNS 8-bit měl Z80, nevím zda A nebo bez A, to není podstatné, to je o frekvenci - jelikož jsem to viděl akorát na výstavě, tak mne to celkem nezajímalo. PC jsem od Slušovic narazil až na AT, což bylo 286, ale nepracoval jsem na něm. Pokud narážíte na to, že XT používalo 8088 a ne 86, tak to jistě, ale jde o rodinu 8086, jen s kratší sběrnicí a úplně stejnou instrukční sadou.

Takže TNS 8-bit byla pěkná hračka, ale nic zásadního a určitě žádná revoluce.

M. Varadinková 15.4.2016 16:27

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

například k tomu, že i v síťové verzi, kde by operační systém zabral větší část paměti a pro aplikaci by už nebylo dost místa, bylo nakonec k dispozici celých 62 kb paměti jen pro aplikaci, protože systém byl odsunut do vedlejší paměťové stránky, která se přimapovala pouze ve chvíli, kdy byla volána nějaká systémová služba. Zbytek paměti sloužil jako RAM disk, což při tehdejších nízkých rychlostech čtení i zápisu na diskety byla dost významná pomoc pro urychlení práce aplikace (nějaká operativní data, číselníky a pod. se se nemusela opakovaně číst z diskety, ale držela se na RAM disku), takže program pak fungoval mnohem rychleji. A pokud byste si dal práci a napsal aplikaci, která by i sama dokázala využívat maping (to, co jsem popsala, dělal operační systém), tak mohla tu paměť využívat i jinak.

P. Skřivan 15.4.2016 16:26

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Ano, u EC-1055 byla čtečka těchto osmipalců: říkali jsme jí šrotovník. Jednak podle vzhledu, druhak dle občasné funkce. ... ale vezměte jako fakt, že pro počítačovou gramotnost tu mělo význam toto (bez nároku na pořadí): IQ 151, Attari, Sinclair ZX-80, ZX-81, ZX-Spectrum(+), PMD85, Sharp MZ-800 a pak samozřejmě Didaktik Gama, čili kopie Sinclairu ZX-Spectrum. Asi to už nevíte, ale za socialismu byly dokonce několikrát odvysílány programy pro ZX-Spectrum v televizi - osobně jsem si nahrál a fakt to šlo stejně, jako přes hovorové trafo to přenést po telefonní lince. Žádný program odvysílaný pro TNS jsem nikdy neviděl, čímž netvrdím, že pro JZD to znamenalo počítačovou revoluci. :-)

P. Skřivan 15.4.2016 16:16

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Jasně, a k čemu ten 1MB byl ? ... u procesoru se sběrnicí 64kB ? :-))) Asi ani k témuž, co pozdější karta EMS, ne ? Fajn věc, ale jinak krajní zoufalství podobně, jako ZX Interface 1 a Microdrivy. Mimochodem, těch 128kB jsem měl na Sinclairu taky, díky vyměněným pamětem a svému řadiči, ale použitelnost moc velká nebyla, protože to bylo tak leda pro moje programy ... .

Nicméně: IQ151 stálo 15 tis ! Jasné ? Proto jsem Váš systém se Z80 nikde neviděl.

P. Skřivan 15.4.2016 16:08

Re: Víte, předtím jste jenom tak plácal, ale teď

Tak já znám jednoho, tomu nákup počítače HP schvaloval kongres USA. Byl z toho hroznej průšvih, ale dostal ho, nakonec ... . :-)

Čokoládovny měly třeba IBM, což nebyla zrovna levná hračka a za ruble to asi nebylo ... . US magnetopáskové jednotky a Winchestry u EC-1055 taky ne. Nicméně ty si propašovala přes Turecko, jaká náhoda, také StB. Provozovala to TESLA VÚST ... .

M. Varadinková 15.4.2016 16:08

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

TNS byly v drtivé většině jako samostatné počítače. Lidé je měli v kanceláři a dělali si na nich svoji agendu. Data k dalšímu zpracování se předávala obvykle na disketách. Ale šlo to propojit i do lokální sítě, kde se daly společně sdílet disky. Takovou síť jsme například provozovali při každých dostizích, jely na ní kurzové sázky.

M. Varadinková 15.4.2016 16:01

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Ne díky louhování v hnoji, ale díky dalšímu vývoji (připojení disků, mapování paměti - místo 64 kb mohl být až 1 Mb, ... atd.) Sinclair byl na hraní, ne na vážnou práci. A nikdo neměl zájem ho dál vylepšovat, protože na Západě už v té době osmičky končily. Ale nám tady za železnou oponou nic jiného nezbylo, než to ještě pár let dál a dál vylepšovat, dokud jsme si nevydělali na dovozy 16 bitových PC. Ale to bylo až koncem 80.let.

P. Skřivan 15.4.2016 15:57

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

To sotva. Když už, tak obvykle musel za počítačem, kde byla halda terminálů vedle sebe nebo velká čtečka děrných štítků. Mám pár schovaných 80 i 90 sloupců. ... ale i když jste měla terminál, tak komfort T602 byl hodně daleko a textový editor, a to český, jsem měl i na Sinclairu a nestál 25 tisíc. Od té doby jsem nepotřeboval psací stroj ... . Pokud vím, tak ty Vaše TNS také často sloužily jako terminály ... .

J. Šimek 15.4.2016 15:53

Re: Jasně, vy jste se je prostě jenom tak objednal

HP a IBM byly součástí dodávky NC strojů a výrobní linky, Novotec byl přidělený "shora" do technického úseku. Vůbec nechápu, proč to zpochybňujete. Jste chudák.

M. Varadinková 15.4.2016 15:52

Re: Víte, předtím jste jenom tak plácal, ale teď

Originál HP, na který Vám přidělili devizy komouši. Takže to Vy jste měli u komoušů protekci a ne Slušovice. Ty nikdy žádný originál HP ani IBM nedostaly, tudíž si musely pro svou potřebu počítače vyvinout a vyrobit samy. Jako ostatně i většinu dalších věcí.

P. Skřivan 15.4.2016 15:50

Re: Jak říkal starý Hercule Poirot,

Byl zájem, ale v té době jsem neměl ještě dostudováno a musel bych na Moravu. :-)

P. Skřivan 15.4.2016 15:49

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Hahahaha. Jako chcete říct, že Z80 v TNS byla díky louhování v hnoji lepší než ta v Sinclairu ? :-))))))))) Asi ne, že ?

Jako řekl bych, že když už pro gramotnost mělo něco význam, tak IQ151.

F. Houžňák 15.4.2016 15:47

Jasně, vy jste se je prostě jenom tak objednal

z katalogu a ještě jste u dodavatele usmlouval deset procent. Vy dva se Skřivanem jste báječná dvojka.

J. Šimek 15.4.2016 15:47

Re: Základní otázka (bez emocí)

Dva terminály ze Slušovic stály ve výpočetním středisku, nic dalšího ze Slušovic jsme nekoupili, co mě na tom vyčítáte?

Zkuste trošku polemizovat s mým odmítnutím počítačové gramotnosti díky Slušovicím a počítačích estébáckých dětí, o tom byl můj protiargument.

M. Varadinková 15.4.2016 15:45

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Jo, někteří používali také děrné štítky.

Nebo si snad myslíte, že v každé kanceláři někde v JZD měli na stole terminál od velkého sálového počítače a ten úředník tam ťukal data textovým editorem?:-)))))

F. Houžňák 15.4.2016 15:42

TNS jsem měl ne na stole,

ale vedle stolu. Jedině že by mě byly bývaly šálily voči.

J. Šimek 15.4.2016 15:42

Re: Víte, předtím jste jenom tak plácal, ale teď

Kecáte vy, protože já měl na stole originál HP pro programování NC strojů. Lidi na technickém úseku jsem chodil školit na peruánském Novotec a v našem vývoji stáli tři kusy originál IBM. Později počtem všechno převálcovaly PC Mazovia.

A jak už jsem napsal, Sinclaire šlo legálně koupit v krámě pod značkou DELTA. Commodore a Atari byl opravdu tuzex nebo dovoz.

M. Varadinková 15.4.2016 15:41

Re: Základní otázka (bez emocí)

Tak proč jste si kupoval speciálně Vy do firmy předražený počítač s předraženým softwarem ve Slušovicích, když jste si mohl už tehdy koupit ten údajný peruánský Novotec nebo polský Mazovia?

P. Skřivan 15.4.2016 15:39

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Vim, byla to sranda, ale ne všichni používali děrnou pásku. :-) Fakt ne. ... a navíc tehdy se kupovaly kdejaké pitomosti za naprosto nesmyslné peníze, pokud byly dostupné, takže pořadníky byly skoro na všechno. Na byty až dvacet let, na auta, ... . Však pračku byl problém koupit, televizi, ... . I na kubánské zelené pomeranče byla fronta jako prase ... . Socialistické organizace na tom byly lépe, ale ze dne na den se nic nekupovalo.

Slušovice jako žádný byť sebepitomější socialistický podnik, nemohly zkrachovat. :-))))))))

M. Varadinková 15.4.2016 15:36

Re: No, je to vidět, pane Skřivan.

V polovině 80. let tady přece žádné hromadné dovozy nebyly. Jen individuální, pokud se někdo dostal na západ. Ani Slušovice tehdy nic nedovážely, protože to vyráběly z tuzemských nebo RVHP součástek. Možná nějaký podnik, co na to dostal devizy (kolik takových bylo?), si mohl něco přivézt pro sebe. Ale na trhu rozhodně nic nebylo.

F. Houžňák 15.4.2016 15:34

Ano, přesně takhle to bylo,

přesně takhle mi to popisovala moje tchyně, vrchní účetní (nebo jak se to jmenovalo) v JZD.