30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaké bylo to JZD Slušovice

Zřejmě na rozdíl od pana Petráčka jsem byl asi po roce 1983 spolupracujícím partnerem závodu výpočetní techniky Jednotného zemědělského družstva Slušovice, a to z pozice své funkce v jednom podniku ČKD.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šimek 15.4.2016 14:20

Re: Základní otázka (bez emocí)

To si fandíte, paní Varadinková. Vaše produkty byly cenově nedostupné a masivně mezi lidma byly počítače Sinclaire, Atari a Commodore. Jestli počítačová gramotnost prorazila mezi lidi, tak to bylo tudy.

M. Varadinková 15.4.2016 13:59

Re: Nejde o počítače!

Blábolíte a odkláníte. Na faktech to ale nic nezmění.

Proti dnešním firmám jsem já přece neřekla ani půl slova. Nejsem jako Vy, abych si o nějaké firmě vymýšlela nepravdivé fabulace.

M. Varadinková 15.4.2016 13:48

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Blábolíte.

Tesla žádné povolení k výrobě počítačů nepotřebovala, byl to přece její obor. JZD taky nepotřebovalo povolení k živočišné či rostlinné výrobě.

Ale bylo to riziko - taky se v tom mohly utopit peníze vynaložené na vývoj a nemuselo to vyjít. A soudruh ředitel Tesly by pak mohl upadnout v nemilost u soudruha krajského tajemníka. Plat měl tabulkový, místečko teplé, nebyl nijak motivován, proč by do toho měl jít. Jako prakticky všichni ředitelé všech zahnívajících státních podniků. Takže zůstal u starého, osvědčeného: kdo nic nedělá (resp. dělá jen to dávno "zaběhnuté" a naplánované), nic nepokazí.

J. Šimek 15.4.2016 13:39

Re: Máte pravdu,

Tvrdí anonym :o)

M. Varadinková 15.4.2016 13:37

Re: Slušovice byl podvod

Já, na rozdíl od Vás, nečerpám informace z propagandy, ale z vlastní zkušenosti. Ten dokument nepotřebuju k vytvoření názoru já, ale vy, kteří o tom nic nevíte a znáte jen propagandu.

Ten dokument je natočený Českou televizí v roce 1999. Havlistická ČT je přece ta poslední instituce, kterou lze podezřívat z proslušovické propagandy. Prostě jakýmsi neopatřením natočila výjimečně pravdu v době, kdy to bylo již "vyčichlé" a Havel se o to přestal zajímat.

M. Varadinková 15.4.2016 13:28

Re: Slušovice byl podvod

No jistě, mohl jste dělat jen to, co Vám nezakázali. A že se snažili se zakázat kde co. Přesto spousta lidí dělala spoustu úspěšných věcí, někteří třeba proto, že se ani nezeptali (dělali to načerno), někteří proto, že se nenechali prvním zákazem odradit a zkoušeli to oknem, když to nešlo dveřmi. A jiní složili ruce do klína a teď tvrdí, že to nešlo a plivou na ty, co se snažili dělat aspoň něco.

Baťa to měl v tržním prostředí s podnikáním lehčí, Čuba v komunistickém obtížnější kvůli překážkám, které mu kladli a které musel překonávat.

I. Bičiště 15.4.2016 13:26

Re: Slušovice byl podvod

Dobře pane Pětníku, když připustím, že UV KSČ se rozhodl zvýhodnit JZD Slušovice a umožnil mu určité výhody jen aby konkuroval "západu " tak co je na tom tak špatné ??? No a co se týká internetové schopnosti USA v 60.až 70 letech tak už dneska víme, že v této době americká počítačová "Vyspělost " nestála za nic a tak to "kopírování" nehrálo žádnou roli.

Čeští technici se s tím museli vypořádat a na konci našli stejně lepší alternativu. Já jen doufám, že jsem vám nezkazil hezký den.

A. Alda 15.4.2016 13:18

Máte pravdu,

také tu dobu pamatuji a mám o tom bližší informace.

A sprostý politický útok Havla a Devátého na Slušovice poškodil nejen tamní družstevníky, ale celý stát.

A přitom Čuba svých v novinách široce publikovaným výrokem "podnik je od slova podnikat" poškodil socialismus s jeho plánováním víc než Havel se všemi svými hrami dohromady.

M. Varadinková 15.4.2016 13:16

Re: Slušovice byl podvod

Tahle diskuse je o Slušovicích, ne o StB. Kdyby StB či KGB zvládla vyprojektovat tak úspěšný podnik, pak by přece tady nebo v Rusku musel být dávno ráj na zemi. Vy budete nejspíš věřící komouš:-))))))

Já nekecám, píšu jen to, co o čem vím, že je pravda. A pravda je taková, že Slušovice vznikly z práce a nápadů těch lidí, co tam pracovali, navzdory tomu, že jim komouši házeli klacky pod nohy.

M. Varadinková 15.4.2016 13:10

Re: Základní otázka (bez emocí)

Tak třeba počítačová gramotnost by byla na počátku 90. let výrazně horší, nebýt Slušovic.

M. Varadinková 15.4.2016 13:07

Re: Slušovice byl podvod

No a co já s tím? Pusťte si ten dokument, v něm Čuba mluví i o tom, jak po něm Stb šla. Vám totiž není jasné nic, jen máte ty své utkvělé představy, inspirované hlavně shlédnutím majora Zemana:-)))))

P. Skřivan 15.4.2016 13:06

Re: Slušovice byl podvod

Víte, že vše, co bylo v seriálu 30 případů mjr. Zemana schvalovalo tehdejší Ministerstvo vnitra, že ? ... a že tento seriál byl vytvořen na objednávku tohoto Ministerstva ?

Už toho nechte. Jen kecáte, takže laskavě si přečtěte Mitrochinův archiv a seznamte se s veřejně známými akcemi StB a také se zákonem o StB. Pak kecejte. Jinak je to s Vámi ztráta času.

J. Lepka 15.4.2016 13:03

Re: Slušovice byl podvod

Paní Varadínková, bijete se sice jak lvice, ale plácáte nesmysly. Pokud se tehdy kdokoliv jiný pokusil napodobit fungování tohoto podvodu, měl velké štěstí, když neskončil v kriminále, ale jen na podřadné funkci. O patronaci KGB může pochybovat jen jedinec duševně nesmělý, přesněji řečeno důvěřivý až naivní, žádný jiný subjekt nebyl sto takto fungující podnik přikrýt autoritou proti které si ani ÚV netrouflo a který se otevřeně vysmíval tehdejší " právní a zákonné" autoritě.

P.S. Neustále se oháníte jakýmsi "dokumentem". To jste vážně tak naivní, že věříte všemu, co do vás propaganda nahustí ??? Víte, ony i "dokumenty" mohou být cinknuté.

P. Skřivan 15.4.2016 13:02

Re: Slušovice byl podvod

Ne, jen že za komoušů nevznikly žádné filmy, jejichž scénář oni neschválili a nemohla jste dělat žádný výzkum, ke kterému jste nedostala povolení. Pokud byste byť jen soukromě opravovala záchody, tak by Vás zavřeli za nedovolené podnikání. Plastiky honila StB vrtulníkem jen za to, že chtěli udělat nepovolený koncert v jedné hospodě a ještě o tom pak natočili jeden díl mjr. Zemana.

Pokud jste mohla dělat něco, co se z toho socialistického hnoje vymykalo, pak to nebyla žádná Vaše genialita, ale to povolení jste musela mít od vyšší instance, což bylo StB nebo spíš KGB, konečně proč asi na každém kraji byl sovětský poradce.

M. Pivoda 15.4.2016 13:02

Základní otázka (bez emocí)

Vášnivá diskuse zde na NP, kde nemám čas si přečíst všechny diskusní příspěvky. Lze si ale položit základní otázku:

Bývalo by, v době reálného českého socialismu, bylo pro Česko lepší, kdyby ty unikátní Slušovice nebývalo bylo mělo?

Nebo to bylo pro Česko (se vším zpětně dohledaným plus i minus) nakonec lepší, že takový podnik v tuzemsku přece jen mělo?

M. Varadinková 15.4.2016 12:59

Re: Slušovice byl podvod

V majoru Zemanovi? Aha, takže je jasné, odkud čerpáte své zasvěcené informace:-)))))) Je to docela možné, že souhlas dávala i StB. Tedy že se mrkla do svého archivu, a když zjistila, že tam dotyčného nemá, tak mu tu cestu nezatrhla. Nebo když zjistila, že jede někam (k někomu), kde by ji to mohlo zajímat, tak se ho snažila zverbovat. No a co já s tím? A jak to souvisí se Slušovicemi? Pusťte si ten dokument, Čuba tam mluví i o tom, jak řešil to, že někteří lidé byli zverbovaní Stb, aby na něho donášeli.

P. Skřivan 15.4.2016 12:56

Re: Slušovice byl podvod

Paní Varadinková, asi jste se neseznámila např. s tajným zákonem o StB nebo s tím, jak StB poslouchala veškeré telefony do zahraničí nebo dělala něco jako průzkumy veřejného mínění náhodnými odposlechy.

Prostě pan Čuba to říkat nemusel. Je to úplně jasné, odkud vítr foukal. Ostatní si nemohli dovolit ani 10% toho, co on.

A. Trick 15.4.2016 12:55

Pane autore,

nad Vaším svědectvím se každý echtovní havloid "hnusem votřese". Vždyť Vy poškozujete dvacetileté úsilí havlopropagandistů.

M. Varadinková 15.4.2016 12:53

Re: Slušovice byl podvod

Chcete říct, že za komoušů nevznikly žádné filmy? Nedělala se žádná věda? Nebo že všichni ti Svěráci, Menzelové, Chytilové a další, co tehdy natočili úspěšný film nebo dělali úspěšně vědu, vlastně jen realizovali projekty KGB?:-)))))

P. Skřivan 15.4.2016 12:51

Re: Slušovice byl podvod

Paní Varadinková, pokud se laskavě seznámíte s historickými fakty a mj. je to dokonce i v mjr. Zemanovi, tak souhlas k výjezdu do KS dávala StB. Nejen místní orgány strany. Ty samozřejmě taky. Proto také někteří riskovali život na drátech na hranici nebo na rogalu, apod. Víte, že se na západní hranici střílelo ? Nebo i to v případě Slušovic neplatilo ?

M. Varadinková 15.4.2016 12:47

Re: Slušovice byl podvod

Fantas chytil Vás. Něco jste prostě nepochopil nebo si špatně vyložil. Pusťte si ten dokument.

P. Skřivan 15.4.2016 12:46

Re: Slušovice byl podvod

Takto: nic proti Vám, ale pochopte, že osvědčená a nyní zdokumentovaná praxe KGB byla, že o dohodě s KGB věděl jen ten nejvyšší. Chápete ? Jeden člověk. Tzn. byla jste u toho, měla pocit reality, ale byla to iluze. Stejná, jakou měli ti, kdo v padesátých letech prchali na západ a dostali se na hlídku US Army, kde všechno vykecali a pak se ukázalo, že to byla hlídka StB a oni putovali buď do lochu nebo na hřbitov. Také prokázaný fakt.

Nešlo to, smiřte se s tím. Na všechno jste musela mít povolení a kdyby soudruzi nechtěli, tak šlus. Jako jiní, kteří nesměli točit filmy, dělat vědu, což bylo mnohem méně, než provozovat tržně úspěšný podnik.

M. Varadinková 15.4.2016 12:43

Re: Slušovice byl podvod

Já nelžu. To jen Vy o tom nic nevíte a nahrazujete si to svými domněnkami a fabulacemi.

že dávala StB souhlas k udělení výjezdní doložky, to je možná pravda. I když si myslím, že ten souhlas dávala spíš nějaká místní komoušská buňka, protože na úplně všechny lidi si StB přece spis nevedla. Nebo na Vás ano?

M. Varadinková 15.4.2016 12:34

Re: Slušovice byl podvod

Pusťte si ten dokument a pochopíte.

Já jsem byla u toho, když se získávala "bumážka" na výrobu těch osmibitových počítačů. Bylo to v roce 1984, tehdy jich bylo vyrobených pár (možná desítek) kusů a komouši to samozřejmě chtěli zakázat (JZD přece nemá co vyrábět počítače, že).

Tehdy se svezly všechny dosud vyrobené počítače do Velkých Bílovic (jižní Morava, vinný kraj) a tam se uspořádala velkolepá předváděcí akce pro krajské papaláše. Tehdy o ty počítače totiž velmi stála okresní zemědělská správa Břeclav, chtěli je zavádět do tamních JZD. Takže lobbovali za jejich výrobu.

Bylo to v sále v tamním kulturáku, na každém počítači musel jet jiný program (dělali jsme tehdy agendy pro řízení JZD, evidence skladu, mzdy, faktury, evidence krav, atd.), u každého musel sedět člověk (nejlépe přímo autor), který to předváděl, a byla tam taky série přednášek, kde se papalášům vysvětlovalo, k čemu je to dobré a proč je to potřeba. Večer pak vzali okresní papaláši z Břeclavi ty krajské papaláše z Brna do jakéhosi prominentního vinného sklepa.

Výsledek toho celého byl, že nám tu výrobu počítačů milostivě nezakázali. Jiná možnost byla si říct: komoušům se to nelíbí, tak to radši nebudeme dělat, abychom je zbytečně nedráždili. Tuto možnost volili ti ostatní, kteří dnes tvrdí, že to "nešlo".

P. Skřivan 15.4.2016 12:26

Re: Slušovice byl podvod

... a víte, že k udělení výjezdní doložky do KS bylo nutné souhlasu StB ? :-))))))))))

... a toho příslibu se dočkal zejména ten, kdo dostal úkol od StB a jelikož ten úkol byl tajný, tak si tzv. normálně požádal o příslib a pochopitelně soudružko, to nikde nevykládal. To měl mj. zakázáno.

Lžete Vy, a to zcela úmyslně, protože akce Slušovic skutečně byly proti tehdejším zákonům a hrajete jen na to, že si dneska spousta lidí nepamatuje, jak to bylo. Nejen ve Slušovicích byli schopní lidé, ale jen ve Slušovicích dostali možnost něco dělat a dostat za to ne trest, ale slušně zaplaceno. Nikdo netvrdí, že to byli lemplové, jen tvrdím, že Slušovice byl jeden velký podvod ala sovětské úspěchy vědy a techniky získané zejména průmyslovou špionáží KGB, převážnou částí její činnosti, to je vše.

M. Varadinková 15.4.2016 12:16

Re: Slušovice byl podvod

Smiřte se s tím, že moje kecy jsou pravdivé a Vy o tom víte prd, jen fabulujete.

Někdo žádal o příslib a čekal, zda mu ho komouši milostivě přidělí (zpravidla se nedočkal), někdo si dokázal obstarat třeba pozvání a pak už příslib nepotřeboval.

Ne každý výjezd byl ale nutně podmíněn spoluprací s Stb. To se týkalo spíš všelijakých Babišů, kteří jezdili často nebo setrvávali venku déle nebo venku jednali s lidmi, o které měla Stb zájem.

P. Skřivan 15.4.2016 12:11

Re: Slušovice byl podvod

Jenže Baťa vznikl za tržní ekonomiky. Slušochod, co měl jezdit prej i po povrchu Měsíce, kde měl kolíkovat parcely, jak se o tom zpívalo v jedné písni, vznikl za totality, kde bez bumážky jste nedostala ani plynový kamna. :-)))

P. Pětník 15.4.2016 12:11

Re: Slušovice byl podvod

Máte, pane Bičiště, naprostou pravdu. Lidé se tam opravdu měli dobře. Museli za to poctivě pracovat a něco umět. Nikdo z nich na to jistě, s vděčností k Čubovi, do smrti nezapomene.

To je ale o něčem úplně jiném a nic to nemění na faktu, že ta firma byl obrovský podvod tehdejší nomenklatury, neb zákony nic takového neumožňovaly. Poinformujte se o tom, co si v tehdejší době JZD mohla dovolit a rychle z obdivu k Agrokombinátu Slušovice vystřízlivíte.

M. Varadinková 15.4.2016 12:06

Re: Slušovice byl podvod

Obdržel povolení? Vy si to představujete jak hurvajs válku. Povolení je Vám k ničemu, pokud nemáte výrobní program (tedy nápady, co vyrábět) a nedokážete to zorganizovat a přinutit lidi, aby makali.

Přidruženou výrobu mělo přece každé JZD, ovšem ne každý předseda to uměl zorganizovat a řídit stejně dobře, tudíž byla JZD (zdaleka nejen Slušovice), kterým se to dařilo ve velké míře, a byla JZD, kterým se nedařilo.

Baťa by taky jenom jeden, i když ševců bylo neúrekom. Myslíte, že jeho úspěch byl dán tím, že ti ostatní "nedostali povolení"?

P. Skřivan 15.4.2016 12:06

Re: Slušovice byl podvod

Hmmm. Tak občas pustili i někoho ven na příslib. Pravda, pak jsem se dozvěděl, že to bylo asi s úkolem od Stb. Tak asi tak pravdivé jsou Vaše kecy.