30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaké bylo to JZD Slušovice

Zřejmě na rozdíl od pana Petráčka jsem byl asi po roce 1983 spolupracujícím partnerem závodu výpočetní techniky Jednotného zemědělského družstva Slušovice, a to z pozice své funkce v jednom podniku ČKD.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Varadinková 15.4.2016 19:00

Re: To je u vás obsese, s tím chudákem? No tak jsem,

Obhajujeme to, o čem Vy lautr nic nevíte a vědět nechcete (chcete setrvat u svých fantasmagorických fabulací), takže ani nemůžete vědět, jestli to je obhajitelné.

M. Varadinková 15.4.2016 18:56

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Ve škole jsem začínala Fortranem, ve Slušovicích jsem dělala napřed aplikace v Basicu, pak v Céčku a koncem 80. let jsem dělala systémáka, takže v assembleru. Pak jsme na čas vypadla na mateřskou a posléze jsme dělala ve Foxce, postupně Dosovské, windowsovké i Visual. Něco jsem taky dělala ve VBA v Excelu. A taky na SQL. Teď dělám ve Visual studiu ve VB.Net+ SQL server., ale ono už je to fuk, protože dnes je to stejně o objektech, metodách, vlastnostech a událostech, takže vlastní programovací jazyk už není až tak podstatný.

M. Varadinková 15.4.2016 18:36

Re: Jo, jistě, jenomže

Státní podnik vyprodávající za devizy státní lesy ... nevím, jestli se máte zrovna čím chlubit. Za takových okolnosti by to přece svedl každý, koupit si na Západě počítač. Jenže ostatní takovou možnost neměli. Pokud snad jejich předkové vlastnili les, tak ho schlamstly "Státní lesy".

Nebyly to tedy Slušovice, kdo tady měl privilegia, že? Byl podnik Šimka-rudé závisti, byly to "Vaše" Státní lesy, které směly vyvážet "státní" dřevo. Zatímco Slušovice měly k dispozici jen ty zdroje, které si samy svou prací dokázaly vytvořit.

V. Čermák 15.4.2016 18:27

Slušovice znamenaly úspěch i za socialismu.

To se chartistům v čele s Havlem nelíbilo, stejně jako fakt, že mnoho lidí jezdilo na své chalupy a pracovali na svých zahrádkách, místo, aby bojovali proti režimu. To jim Havel taky zpočítal. To ale byla jiná doba, to se dalo i pochopit, ale dnes už jsou jeho lidskoprávní pohrobci jen v čase zamrzlým reliktem.

P. Skřivan 15.4.2016 18:27

Re: TNS ze Slušovic - Varadínková

Uznávám, že sázky na koníčky na kompu byla pecka. Nějak mne ale neporazila, páč ve Slušovicích jsem byl jednou a na koníky jsem nikdy nesázel. Jinak bych z toho byl ale určitě vedle ... . :-) Jinak síť u Sinclaira dělal ZX-Interface 1, a to po kroucené dvoulince. To nicméně Sinclaira položilo, protože vymyslel 32-bit variantu v roli řídícího počítače, čímž je vidět, jakou šanci měla tehdejší síť. Síť totiž dělá hlavně rychlost a software a ne pouhá karta (... viz úspěch Novellu :-).

P. Skřivan 15.4.2016 18:20

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Sinclair měl rychlejší nahrávání. Mimochodem celkem prosté: upravoval jsem si to v Assembleru. ... a vidíte, nahrálo se to. Commodore byl pro bohaté ... .

Bomba to byla: program vzduchem nebo po telefonu, když do JTS neexistoval žádný modem. Nejen ve Slušovicích se zdá se myslelo ... .

M. Varadinková 15.4.2016 18:15

Re: Jinak by mne docela zajímalo o co vlastně jde,

O tom, jak Tomáš Jr. "vyjebal" se svým strýcem Janem, třeba zde:

http://dolansky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=172524

P. Skřivan 15.4.2016 18:15

Re: Jinak by mne docela zajímalo o co vlastně jde,

Je to problém vysvětlit, protože pojem Slušovice, kromě pmětníků, nikdo nezná ... .

P. Skřivan 15.4.2016 18:14

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Hmmm, hrozně. Úplná revoluce, která se nikam dál nedostala. Tím nechci snižovat nápady expertů Slušovic, akorát šlo o totéž, co se dělalo ve VÚSTU: vymýšlelo vymyšlené a ještě k tomu na starých platformách. Bezva ... . Typicky ruská metoda. Vezměte na vědomí, že třeba AMOS také nebyl úplně pitomý systém, ... a ? A nic. Přišlo PC. Tehdy do Y2K bylo opravdu hodně daleko, protože to vzniklo až na PC a jak se ukázalo, tak to problém nebyl. Cosi o tom vím, páč jsem se také podílel na přípravách ... .

M. Varadinková 15.4.2016 18:09

Re: Jinak by mne docela zajímalo o co vlastně jde,

Problém vysvětlit to není, to jen Vy máte zacpané uši a zakryté oči a dáváte přednost tomu, co do Vás nahustila havlistická propaganda počátkem 90. let, když Havel potřeboval Slušovice zlikvidovat.

Ani o Baťovi nevíte vše - například to, že hlavní rozvoj Baťův koncern prodělal ne za Tomáše, ale až za Jana a toho pak poněkud sprostým způsobem (zatajením závěti) o majetek okradl Tomáš jr. A na Jana byla nakydána spousta špíny, že údajně kolaboroval s Němci. Což nebyla pravda a soud ho rehabilitoval až někdy po roce 2007.

http://zpravy.idnes.cz/justice-po-60-letech-ocistila-jana-antonina-batu-fln-/krimi.aspx?c=A071115_135917_krimi_cen

P. Skřivan 15.4.2016 18:06

Re: To je u vás obsese, s tím chudákem? No tak jsem,

Chudák jste Vy, pokud se neustále místo diskuse dopouštíte osobních útoků. ... a zábavný nejste. Spíš jste s Varadinkovou trapní, jak obhajujete, fakt nevím proč, zcela neobhajitelné. "Rusáci a komunisti jsou (tj. byli) svině", abych citoval divadelní hru. Tečka. Kam řadím Čubu, nechť mi promine, jste asi pochopil a Vy s Varadinkovou jste mne v tom akorát utvrdili ... .

J. David 15.4.2016 18:06

Re: Jo, jistě, jenomže

Ale co to implikuje? Krapánek se vzbouřit a "vytécti", i malé kapky skálu v hojném množstrví rozruší.

M. Varadinková 15.4.2016 18:02

Re: TNS ze Slušovic - Varadínková

A) nemohlo to být v 85., ale o dost později, v 85. byl ještě procesor Z80.

B) Srovnáváte naprosto nesrovnatelné. Jasně, že tehdy jsme se s tím, co bylo k dispozici na Západě, srovnávat vůbec nemohli. Zejména v oblasti elektroniky. Jenže pro nás to bylo nedostupné.

C) Jak jste na to přišel, že bez stvrzenky? Na základě čeho by se pak lidem vyplácela výhra? V síti to bylo propojeno proto, aby lidé mohli sázet i na opačném konci dostihovky, nejen na jednom místě. Tam jim počítač vytiskl lístek s kurzem a výší sázky. Ale ten kurz se počítal na centrálním počítači (proto to propojení) a vyvíjel se podle toho, jak lidé sázeli - ten algoritmus jsem programovala já. Počáteční kurzy mi zadával žokej Chaloupka. Jinak to celé ale oficiálně zaštiťovali Pražáci z Chuchle, protože JZD nesmělo provozovat sázky.

P. Skřivan 15.4.2016 18:01

Jinak by mne docela zajímalo o co vlastně jde,

Slušovice dneska nikoho nezajímají, samozřejmě kromě účastníků. Doby totality jsou daleko a některé tehdejší věci by byly k smíchu, kdyby celá tahle etapa dějin nebyla spíš k pláči a nestála spoustu zmařených životů (obrazně i skutečně). Součástí těchto dějin jsou i dějiny soudruha Čuby a jeho "zázraku", který byl nedílnou součástí této tragické komedie. Ano, možná dokázal nemožné a co z toho ? Byly také natočené hezké filmy, což nicméně tuto dobu nečiní lepší a na jejich tvůrcích, jako na všech významných osobnostech té doby, ulpěla špína režimu: nešlo být zadobře a současně se neumazat.

Srovnání pana Čuby a Baťi ale kulhá: Baťa je pojem i dnes a i dnes má smysl. Slušovice je dnes problém vysvětlit, v čem to jako spočívalo. Tržní potenciál tam ale zcela jistě nebyl: jinak by to jelo dál. Zjevně nejede a už dlouho ... .

J. David 15.4.2016 18:01

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Paní Varadínková, než budu s Vámi polemizovat, jako starej bard klasických PC o 64 kb paměti, se ptám. V jakém jazyce jste "mastila" algoritmy. Já jsem blbej starej Assemblerista v době rozpuku našich PC? Qui modo, qui modo. I v disketovém diluviu jsem užíval dostupné "heap" registrů v DOS2 a výše, první tam, poslední ven. Ale to už je historie.

F. Houžňák 15.4.2016 17:58

To je u vás obsese, s tím chudákem? No tak jsem,

co se dá dělat, já už to nějak překousnu. "HP a IBM byly součástí dodávky NC strojů a výrobní linky, Novotec byl přidělený "shora" do technického úseku. Vůbec nechápu, proč to zpochybňujete. Jste chudák.". Takže Novotec seshora a HP a IBM sočástí výrobní linky, takže taky seshora. Vy už nejste ani zábavný, nechcete nám radši něco zazpívat nebo tak?

F. Houžňák 15.4.2016 17:53

Jo, jistě, jenomže

"Resort SL se tenkráte, v někdy v 85. roce min. století, Čubovi šprajcl

(tehdá silný devizový přínosce s vlastním devizovým palmáre)" - a to holt nebyli a nemohli všichni. Že PCs Olivetti, IBM, HP byly lepší než ty ze Slušovic, o tom není žádný spor. Ale KOUPIT si je mohly jenom vybrané instituce a podniky. My jsme si taky v 88 opatřili HP Vectra 286 (po letech se tak jmenoval jeden z modelů Opla, a někde v reklamě stálo, že se tak nikdy ještě nic nejmenovalo), ale to si taky někde Akademie přes stranu a vládu vymohla. A že se Slušovice snažily vyrejžovat z nedostatkového zboží co nejvíc, no, kdo to dneska nedělá? "Co trh unese" je heslo.

M. Varadinková 15.4.2016 17:48

Re: Slušovice byl podvod

Slušovice přece nedělaly jenom počítače. Byla to firma, která dělala všechno možné a kterou si Čuba díky svým manažerským schopnostem vydupal doslova z ničeho. Navzdory všem komoušům, navzdory všem estébákům. Byla velmi pružná, jednotlivé závody vznikaly a zanikaly podle toho, jak se jim dařilo nebo nedařilo. To, že by přestal vynášet jeden výrobní program, nic neznamenalo. Vzniklo by deset dalších. Jenže Havel mu tu firmu sprostým atakem z pozice nejvyšší politické zvůle zničil.

To je celé. To, čemu věříte Vy, jsou jen rezidua té havlovské vylhané kampaně.

P. Skřivan 15.4.2016 17:45

Re: No, a nakonec ze Skřivana se Šimkem, přesně podle

Na to jsem zapomněl možná proto, že jsem žádné nikdy neviděl. Vše ostatní jmenované ano.

Takže klídek.

J. Šimek 15.4.2016 17:45

Re: No, dyk to je to samý, ne?

To samý, čtete to po sobě? "Šimek dostal protekční počítače HP a IBM "seshora" a ne že byly normálně na trhu". Jste chudák.

F. Houžňák 15.4.2016 17:43

No, dyk to je to samý, ne?

J. Šimek 15.4.2016 17:42

Re: Základní otázka (bez emocí)

Víte co, právě jste mě přesvědčila, že ani černé na bílém nechcete uznat, takže si žijte v socialistické pohádce, ale vaše argumentace má cenu píp.

J. Šimek 15.4.2016 17:39

Re: No, a nakonec ze Skřivana se Šimkem, přesně podle

Já jsem tvrdil, že na trhu byla DELTA a jasně jsem napsal, že HP a IBM byly součástí technologické dodávky.

Copak neumíte číst?

Umíte, ale děláte si blázna, chudáku.

V. Novák 15.4.2016 17:38

Re: TNS jsem měl ne na stole,

Matfyz měl EC 1040 a programovalo se na štítkách!

Úžasné, když moje tehdejší (byl to začátek 80.) přítelkyně měla cosi naprograoval v PL1, vygenerovala štos štítků, odevzdala v podatelně, operátoři ten štos obalili dvěma štůsky JCL - a ona si za týden přišla pro sjetiny, kde se dočetla, že na 6. štítku má 7 chyb, z nichž 6 tam ani být nemohlo... - a šla děrovat znova.

A to měla kliku, že mohla předěrovat jenom ten štítek. Kdo psal do pásky, ten přelepoval a předěrovával ručně, pokud nechtěl opisovat všechno. Já tenkrát uměl číst ASCII 7 z osmistopé pásky... Musel jsem.

Terminály? Kdo měl, pro Gotta!!!, terminály?

Nějaká PZO?

J. David 15.4.2016 17:29

TNS ze Slušovic - Varadínková

Ta cena, procesor 8088, pak 8086. dvoudisketový 5.25 inch, nebo HDD Digital Western 10 MB, mono monitor, furt byl nad 100 litříků v tehdejší době. Jenomže, tehdejší marketing Šlušovic při koupi zahrnoval i software (nemluvě o DOS verze 3..) jejich komerční produkty (třeba dojivost krav, osevní plány, ...) ve smyslu "chceš svíčkovou, musíš s ní i koupit bůček, pokud bůček nepřikoupíš v nehorázné ceně, svíčkovou neprodáme, a basta". Ty doby jsem zažil, jako lesnický ajťák. Resort SL se tenkráte, v někdy v 85. roce min. století, Čubovi šprajcl (tehdá silný devizový přínosce s vlastním devizovým palmáre), a oslovil nejprve fy Commodore, posléze Olliveti. Čubu poslal do análu, a zakoupil "Olivetky" za cenu pětinovou (PC 8086 a 80286), včetně DOSu poslední verze a dBbase III+ od AshtonTate, která byla tehdá govermentem US embargovaná pro východní blok. Slušovice také do dBase fušovali, ala AshtonTate, ale to byla dokonalá bída, za drahý peníz. Množstevní rabaty, i MS Fortran, na bázi klasiky Fortran77, nám opatřili. Bylo sice politického řevu přehršel (i tehdá byl lobbing v laufu), ale resort "haluzáků" to tehdá ustál.

Víte, když jsem tehdá, jako mladý "haluzák" (bylo mi přes 35) testoval slušovické železo a železo olivetnické, co dodat. Favorit nebyl se sto rovnat s Mirafiori. Prča byla, že ten Favorit byl tehdá třikrát dražší, než Mirafiori. Ale prča byla, že jste ten slušovický software (třeba té dojivosti), mohli využívat, jako hru "dej krávě do držky, ona Ti dá do dížky" v alternativě SopwithCammel. Game over.

Paní Varadínková, furt v lesnické IT funguji, paměť výborná (marginálie jsem vypustil věkem), Alzheimer zatím nehlodá, proto jsem se vrátil k Vašemu chlebodárci a jeho "železu" alespoň příspěvkem na mailu z dob minulých. Říkáte, že se na dostizích sázelo ON-line, bez potvrzenky? Ve Slušovicích se mohlo, a jinde ne? Aha, elektronicky, nebylo "dienstreglamá"... OK.

Přeji pěkný víkend.

M. Varadinková 15.4.2016 17:27

Re: Základní otázka (bez emocí)

Odstraněno logo? Takže to zřejmě nebyl oficiální dovoz, že? Kdopak měl tu protekci, komu přiklepli ty devizy, že to mohl dovézt? Slušovice určitě ne. V tomto případě Vám ale přepisování loga kupodivu nevadí a žádnou starost o autorská práva nemáte.

Taky se tam píše: "V červnu roku 1984 se objevilo v plánech ZX Spectrum+ a bylo nabízeno od října téhož roku" - v té době už se ale TNS vyrábělo naplno. škoda, že tam nepíší, odkdy se to začalo dovážet, protože pochybuju, že první kusy šly zrovna do Česka:-)))) Spíš to nejprve opajcovali možná nějací Číňani a od nich to pak koupili komouši (a vyšlo je to levněji, než originál s originálním logem) a určitě to sem nedováželi před rokem 85.

Navíc tam píšou že to Spektrum+ mělo dokonce jen 48 kilo paměti - takže fakt jen hračička, nic pro vážnou práci.

V. Novák 15.4.2016 17:24

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

To muselo být úžasné, nahrávat z televize programy. To musely být ale bomby supoervýkonné!

Když nahrání Spaceinvaders z datového kazeťáku do Commodora 3032 trvalo poctivých 12 minut - schválně jsem si to měřil. Ale je fakt, že se ten program dal i poslouchat - cvrlikalo to jak stádo cikád. Při kvalitách tehdejšího analogového televizního vysílání - juj!

V. Novák 15.4.2016 17:20

Re: Základní otázka (bez emocí)

No to je úžasné, že ty Sinclairy byly v běžné obchodní síti - a že jsem si toho tenkrát nějak nevšim...

Asi proto, že byly v běžné obchodní síti, se na ně stály fronty v Tuzexu... Ale třeba pro vás byl Tuzex běžnou ocbchodní sítí - pro mě tedy ne.

F. Houžňák 15.4.2016 17:20

Z JZD mojí tchyně jezdili do Hradce Králové

a jak nadávali, když museli všecko dvakrát opravovat. Děrovalo se to v tom Hradci, takže to bylo jako tichá pošta.

V. Novák 15.4.2016 17:15

Re: Ano, přesně takhle to bylo,

Říkalo se tomu "kabelový přenos". Určená poselkyně dala pásku do kabely a řenesla/převezla ji tam, kde se páska načetla do Skřivanova sálového počítače. V Praze obvykle MHD. A při té příležitosti si nakoupila. Na venkově ji někdo musel odvézt.

To bylo slávy, když v PORS bylo možno předávat mezi podniky data po dálnopisu!

Když přišly disketové jednotky, změnil se kabelový přenos na kabelkový...