17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaké bylo to JZD Slušovice

Zřejmě na rozdíl od pana Petráčka jsem byl asi po roce 1983 spolupracujícím partnerem závodu výpočetní techniky Jednotného zemědělského družstva Slušovice, a to z pozice své funkce v jednom podniku ČKD.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 15.4.2016 14:50

Re: Slušovice byl podvod

Pokud by StB šla po panu Čubovi, tak by si ani neškrtl podobně jako jiní. Mohl by mluvit o velkém štěstí, pokud by se mu povedlo ve zdraví emigrovat. To Vy ale víte a lžete a lžete ... .

J. Novotný 15.4.2016 14:53

Re: Slušovice byl podvod

StB šla po panu Čubovi tak důsledně a systematicky, že dokonce jeho dcera (studovala tehdy v Rožnově p. R. zemědělskou SŠ) jedny prázdniny málem nevyjela na pravidelnou návštěvu Západního Německa!

P. Skřivan 15.4.2016 14:59

Re: Slušovice byl podvod

Tak to je dobré. :-) ... asi pak zasáhlo KGB a už mohla jet, ne ? :-))) ... páč jinak by nestudovala a nejela ani do NDR. :-)

J. Lepka 15.4.2016 13:03

Re: Slušovice byl podvod

Paní Varadínková, bijete se sice jak lvice, ale plácáte nesmysly. Pokud se tehdy kdokoliv jiný pokusil napodobit fungování tohoto podvodu, měl velké štěstí, když neskončil v kriminále, ale jen na podřadné funkci. O patronaci KGB může pochybovat jen jedinec duševně nesmělý, přesněji řečeno důvěřivý až naivní, žádný jiný subjekt nebyl sto takto fungující podnik přikrýt autoritou proti které si ani ÚV netrouflo a který se otevřeně vysmíval tehdejší " právní a zákonné" autoritě.

P.S. Neustále se oháníte jakýmsi "dokumentem". To jste vážně tak naivní, že věříte všemu, co do vás propaganda nahustí ??? Víte, ony i "dokumenty" mohou být cinknuté.

M. Varadinková 15.4.2016 13:37

Re: Slušovice byl podvod

Já, na rozdíl od Vás, nečerpám informace z propagandy, ale z vlastní zkušenosti. Ten dokument nepotřebuju k vytvoření názoru já, ale vy, kteří o tom nic nevíte a znáte jen propagandu.

Ten dokument je natočený Českou televizí v roce 1999. Havlistická ČT je přece ta poslední instituce, kterou lze podezřívat z proslušovické propagandy. Prostě jakýmsi neopatřením natočila výjimečně pravdu v době, kdy to bylo již "vyčichlé" a Havel se o to přestal zajímat.

P. Pětník 15.4.2016 12:11

Re: Slušovice byl podvod

Máte, pane Bičiště, naprostou pravdu. Lidé se tam opravdu měli dobře. Museli za to poctivě pracovat a něco umět. Nikdo z nich na to jistě, s vděčností k Čubovi, do smrti nezapomene.

To je ale o něčem úplně jiném a nic to nemění na faktu, že ta firma byl obrovský podvod tehdejší nomenklatury, neb zákony nic takového neumožňovaly. Poinformujte se o tom, co si v tehdejší době JZD mohla dovolit a rychle z obdivu k Agrokombinátu Slušovice vystřízlivíte.

I. Bičiště 15.4.2016 13:26

Re: Slušovice byl podvod

Dobře pane Pětníku, když připustím, že UV KSČ se rozhodl zvýhodnit JZD Slušovice a umožnil mu určité výhody jen aby konkuroval "západu " tak co je na tom tak špatné ??? No a co se týká internetové schopnosti USA v 60.až 70 letech tak už dneska víme, že v této době americká počítačová "Vyspělost " nestála za nic a tak to "kopírování" nehrálo žádnou roli.

Čeští technici se s tím museli vypořádat a na konci našli stejně lepší alternativu. Já jen doufám, že jsem vám nezkazil hezký den.

P. Skřivan 15.4.2016 15:06

Re: Slušovice byl podvod

Je na tom špatně to, že to byla záměrně vytvořená lež jako tisíce podobných lží, kterými režim předstíral, že žijeme v tzv. normální zemi. Z dnešního pohledu je to nepochopitelné, ale abyste si tehdy mohl koupit baterku do hodinek, tak jste se musel dopustit trestného činu: vyměnit bony. Samozřejmě, pokud jste neměl to štěstí a neměl devizové konto.

Pokud jste režim popudil, tak oblíbeným nástrojem byl vyhazov z práce a zákaz studia Vašich dětí. Ne: do zahraničí jste fakt studovat jít nemohl jinak, než zase s jejich souhlasem.

F. Houžňák 15.4.2016 9:22

A ještě k tomu "kradení software", to se musím

hrdě přihlásit, že jsem se na tom "kradení" taky podílel, když jsem s kolegou přeložil knihu o jednom simulačním jazyku, a celý "jazyk" v té knize zveřejněný jsme nadatlovali a odladili pro PC-Fortran. Slušovice nám tenkrát za překlad a odladěný program zaplatily 100 tisíc (1988?), ale z toho jsme museli odevzdat půlku nějakým soudruhům z pražského SSM, kteří knihu povinně "redigovali". To byl pěkný tyjátr, styčným důstojníkem oněch soudruhů byl skutečný bývalý důstojník ČSLA, který samozřejmě neměl ponětí vůbec o ničem a při čtení slabikoval. To byli ti všichni paraziti, co se na Slušovicích přiživovali (a poté je pomlouvali).

J. Šimek 15.4.2016 9:29

Re: A ještě k tomu "kradení software", to se musím

Vždyť jste svojí krádeží poškodili západní imperialisty a ještě dnes z toho máte zjevně dobrý pocit, chudáku.

P. Skřivan 15.4.2016 10:15

Re: A ještě k tomu "kradení software", to se musím

Tehdejší kradení bylo do jisté míry ospravedlnitelné tím, že jste si ty západní produkty reálně nemohl koupit. Možná to už netušíte, ale tehdejší koruna nebyla to, co ta dnešní, tj. volně směnitelná. To sice prakticky do jisté míry byla, ale ten, kdo to dělal, se dopouštěl trestného činu a byl nazýván vekslákem. Kurs veksláků se pak dle pana Klause, stal základem při startu volné směnitelnosti po převratu.

Podobný bolševický relikt, tj. omezenou směnitelnost měny, mají třeba v Číně.

J. Šimek 15.4.2016 10:34

Re: A ještě k tomu "kradení software", to se musím

Kdo v té době ale přepsal kopyrajt, lehce pozměnil název a pak to oficiálně prodával za desítky tisíc?

P. Skřivan 15.4.2016 10:57

Re: A ještě k tomu "kradení software", to se musím

Počkejte: za desitky tisíc nesměnitelných korun. :-) ... ale jinak jistě máte pravdu. Možná ten stejný, kdo vyprojektoval TU-144, který se nápadně podobal Concordu nebo kdo šířil CBM čili Sistěmu virtualnoj mašiny na EC-1055. Když jsem tohle sdělil zástupci IBM na konferenci VM Ware, tak se divil. Prý o tom, že i tohle rusáci ukradli, nevěděl. :-)

F. Houžňák 15.4.2016 10:35

Bodejť že mám, proč bych neměl. Byla to poctivá

práce, jenom nevím, zda se to podařilo prodat.

J. Šimek 15.4.2016 10:47

Re: Bodejť že mám, proč bych neměl. Byla to poctivá

I tehdy to byla krádež duševního vlastnictví a ne poctivá práce, chudáku.

F. Houžňák 15.4.2016 11:06

Nevím, co furt máte s tím chudákem,

já se cítím duševně docela bohat. Nemáte nějakou obsesi? Knížku jsme si koupili, tak co furt máte s tou krádeží duševního vlastnictví? Ani nevíte, o co šlo. Že vy se nevyznáte v copyrightovém právu?

J. Šimek 15.4.2016 11:10

Re: Nevím, co furt máte s tím chudákem,

Inkasovat prachy za ilegální překlad je krádež, to k tomu mám...

P. Skřivan 15.4.2016 11:35

Re: Nevím, co furt máte s tím chudákem,

Podle tehdejších zákonů to ilegální nebylo. Však si to zadala socialistická organizace, takže s těmi výkřiky bych brzdil ... .

J. Šimek 15.4.2016 11:46

Re: Nevím, co furt máte s tím chudákem,

Autorský zákon platil v ČSSR od roku 1965, tak brzděte vy.

P. Skřivan 15.4.2016 11:55

Re: Nevím, co furt máte s tím chudákem,

:-))) To jistě. Akorát ten, kdo to překládal, to neukradl. Jak jsem Vám napsal, tak si to zadala socialistická organizace a ani dnes nemáte povinnost implicitně předpokládat, že Váš zaměstnavatel něco ukradl. Jste v dobré víře, že zákony dodržuje. :-) Natož tehdy, když na vše moudře dohlíželi soudruzi typu mjr. Zemana a ještě lepší jeho kamarádi z StB. :-))) Ti to měli všechno v cajku. Včetně odposlechu 100% zahraničních hovorů.

M. Prokop 15.4.2016 10:13

Re: A ještě k tomu "kradení software", to se musím

Kdo neměl svého "parazita", měl "po 3,14či". Slušovice měly.

F. Houžňák 15.4.2016 9:01

Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

tedy jak jsem se teď na internetu dočetl, Varadinka (to jsem nikdy netušil, že má krátké i), ještě z dob kdy byl asistentem na VŠCHT (a jenom tak mimochodem vytvořil výbornou digitální emulaci analogových počítačů, kterou jsme pak jako studenti používali ve výuce), pak jsem ho ještě několikrát potkal na matematických seminářích (v Alšovicích skákali s kolegou Jouklem po skalách) a pak už byl ve Slušovicích. Když jsme si v MBÚ pořídili TNS, přijel nám ho vysvětlit a dát do provozu a něco předvést. Dodneška ho vidím, jak nám v hex-editoru předváděl strukturu diskety a další triky, jak je tak člověk v "heroických dobách výpočetní techniky" potřeboval. Mluvil rychle a myslel ještě rychleji, brilantní člověk. Když jsem se ho ptal, jak to ve Slušovicích chodí, říkal něco ve smyslu, no, tam musíš něco umět, a když šéf zjistí, že ti to jde, tak ti naloží ještě víc, ale ocení tě. Ale nezdálo se, že by mu to nějak vadilo, naopak. Takže pindům o tom, jak tam byli neschopní, se jenom usmívám. Doufám, že mu firma jde, protože jestli si to někdo zaslouží, tak on.

P. Skřivan 15.4.2016 10:17

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Ve Slušovicích zcela jistě nebyli neschopní. Jediný problém byl v tom, že to bylo založeno na dohodě ne s StB, jak jsme si za totality mysleli, ale přímo s KGB. Nebylo to tedy až tak o schopnostech, ale spíš o příležitosti, kterou jiní, třeba i stejně schopní, nedostali. Což je konečně také důvod, proč Slušovice po převratu šly do kopru ... .

M. Varadinková 15.4.2016 10:49

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Buď to máte v hlavě notně popletené, nebo vědomě lžete.

Čuba nikdy nic takového neřekl a pokud jde o založení JZD (někdy v 50. letech), tak to tehdy bylo tuctové, ztrátové, živořící JZD jako v té době mnoho jiných. Jeho vzestup začal až pod vedením Čuby někdy v půli šedesátých let a KGB s tím rozhodně nic společného neměla. Pusťte si ten dokument, na jehož první část jsem dala odkaz. Další části jsou dohledatelné na youtube. Natočila ho sice ČT v roce 1999, ale je (kupodivu!) docela objektivní a vychází ze skutečných faktů. Divím se, že vůbec vznikl. Zřejmě nějak unikl pozornosti tamních havlistických aktivistů, takže ho (pokud vím, tak jen jednou) odvysílali.

P. Skřivan 15.4.2016 11:02

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Tak jste asi pana Čubu pozorně neposlouchala, protože já ho to v TV říct slyšel a po pravdě, dost mne překvapilo, že to bylo až přes takovou vrchnost z Moskvy. ... no spíš z Ljubljanky. :-)

Na druhou stranu, bylo to logické: StB na tohle gule neměla. :-) ... a Vaše kecání o pracovitosti, tak to jsou takové nesmysly, že jim není rovno. Nikdo jiný stejnou šanci nedostal, tečka. Mohla jste jen to, co Vám dovolil trh RVHP a dál nic.

F. Houžňák 15.4.2016 11:08

Samozřejmě, ve Slušovicích to byl samý lenoch

a neschopa. Jak jinak.

P. Skřivan 15.4.2016 11:19

Re: Samozřejmě, ve Slušovicích to byl samý lenoch

To nikdo neřekl.

M. Varadinková 15.4.2016 11:11

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Je to blbost. Jediné, co řekl, bylo to, že někdy v druhé půli osmdesátých let(to už ale JZD dávno bylo úspěšné), kdy Slušovice v rámci "družby" kdesi na Ukrajině pomohly zavést systém pěstování kukuřice, který Ukrajincům zvedl trojnásobně výnosy, tak se o tom jakýsi ukrajinský komunistický papaláš zmínil na komunistickém sjezdu v Moskvě. O tom, že by se KGB zajímala právě o pěstování kukuřice, ale silně pochybuju. Pusťte si ten dokument.

J. Šimek 15.4.2016 11:20

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Když si nevzpomínáte na krádeže autorských práv, tak o vazbách na KGB musíte s jistotou vědět prd.

M. Varadinková 15.4.2016 11:20

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

A pokud jde o to, co vám dovolil trh, tak právě trh to byl, kdo dovolil výrobu počítačů. Tuzemský trh byl totiž totálně nenasycený, rvali nám je doslova z ruky, byly na ně pořadníky. Mluvím o osmibitových TNS, založených tehdy na tuzemských nebo RVHP součástkách, vyráběných někdy od roku 1983. 16 bitové přišly až na samém sklonku 80. let a ty se už dovážely, protože mezitím se podařilo rozjet barterové obchody se zahraničím, takže už bylo čím platit. Komouši na ně ale Slušovicím žádné devizy nedávali.

Stejnou šanci měli všichni, jenomže se báli to zkusit, protože kdo přečníval, toho obvykle komouši sejmuli. Čuba se nebál a podařilo se mu to. Proč? Pusťte si ten dokument.