6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaké bylo to JZD Slušovice

Zřejmě na rozdíl od pana Petráčka jsem byl asi po roce 1983 spolupracujícím partnerem závodu výpočetní techniky Jednotného zemědělského družstva Slušovice, a to z pozice své funkce v jednom podniku ČKD.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Varadinková 16.4.2016 0:12

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Mě se komunistická víra rozhodně nedrží a nikdy nedržela. Já jen znám fakta, která Vy neznáte a nechcete znát.

V roce 1989 Havel stále hájil (hubou) socialismus. Čuba už dávno předtím (když Vy jste ještě tahal kačera) hájil (a to nejen hubou , protože ho ve Slušovicích v rámci možností i realizoval) kapitalismus. Tedy svobodné podnikání. To Havel dokázal jen ničit. Do konce svých dnů byl Havel levičákem (v závěru v zeleném provedení).

Jste jen pod vlivem havlistické lživé propagandy a o skutečné realitě víte houby.

P. Skřivan 16.4.2016 6:08

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Ne Vy sázíte, na to, že mladí vědí houby a že ti starší mají krátkou paměť. Někteří zjevně ne, takže laskavě nerelativizujte zločiny komunismu. Díky němu jsme i ještě teď, tak kde jsme a Váš "geroj" Čuba, tomu tak leda pomáhal. Nic, co by bylo dobré následovat.

Ve Slušovicích žádný kapitalismus nikdy nebyl, protože to bylo JZD, tedy komunistický podnik a taky to tak dopadlo.

M. Varadinková 16.4.2016 12:25

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Já na nic nesázím, píšu jen to, co znám u vlastní zkušenosti. Vy jen fabulujete, hysterčíte a nenávidíte. Vlastní zkušenost evidentně nemáte, máte jen to, co Vám nahustila do hlavy havlistická média. Extrapolujete svoji televizní "zkušenost" z komunistického seriálu do prostředí, které jste nikdy neměl možnost poznat, tudíž o něm víte velké kulové. Jen plivete a křivě osočujete. Jste hloupý ubožák.

P. Skřivan 17.4.2016 2:42

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Já v komunismu musel žít, takže si moc dobře pamatuji, jak to bylo a Vy si kecejte, co chcete. Jste jenom komunistická pakáž, která popírá své lumpárny, protože se chce rehabilitovat. Jak lžete, je názorně vidět už jenom z toho, že tvrdíte, že jsem v komunismu ani nežil. No bohužel žil a bohužel si ho i pamatuji. Mám ještě v šuplíku ten šedivej pas do Jugoslávie, co musel být zrušen, protože odporoval mezinárodnímu právu, což ta pakáž dělala jenom proto, abychom z toho jejich koncentráku nemohli tak snadno utíkat do Itálie. Tak si tu špínu popírejte a oslavujte se, jak jste za nich skvěle podnikali - asi netušíte co to podnikání vůbec je, díky čemuž Vám ten skvělej podnik padl. Kromě toho, že porušujete zákon, jelikož relativizujete zločiny komunismu, tak bych jinak řekl, že to nikoho jiného než pamětníky stejně nezajímá: mladí, co komanče nezažili, to ani nechápou a i na toho mjr. Zemana koukaj jenom pamětníci ... .

M. Varadinková 17.4.2016 11:05

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Neodklánějte a neházejte svoji vlastní špínu na mne.

Vy jste žil v komunismu, já jsme žila v kapitalistických Slušovicích, o kterých Vy lautr nic nevíte. Pro mne to tehdy byla varianta emigrace. Ve Slušovicích bylo všechno jinak, než znáte a umíte si představit Vy, bolševiku hloupý, který věříte tomu, že "jedině KGB".

M. Prokop 15.4.2016 20:50

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Klapkovitá Varadinková ... na klapkách Havel. :-P

M. Prokop 15.4.2016 20:50

Re: Slušovice znamenaly úspěch i za socialismu.

Slušovice znamenaly úspěch JEN za socialismu.

Ten byl totiž podmínkou toho úspěchu.

M. Varadinková 16.4.2016 0:18

Re: Slušovice znamenaly úspěch i za socialismu.

Ne. Úspěch Slušovic byl založen na uplatňování čirého kapitalismu. Na tom, že ze zaměstnanců Čuba udělal malé podnikatele. Na ničem jiném úspěch založen být ani nemůže.

Ve chvíli, kdy Vás ale zlikviduje státní moc z přímého příkazu (tehdy všemi uctívané a zbožňované) hlavy státu, tak proti celému státnímu aparátu, policii, tajným službám, médiím .... to prostě nemáte šanci vyhrát.

P. Skřivan 16.4.2016 6:10

Re: Slušovice znamenaly úspěch i za socialismu.

Lžete. Úspěch Slušovic byl komunistický podvod, jako jiné komunistické podvody. Žádný kapitalismus.

M. Varadinková 16.4.2016 14:43

Re: Slušovice znamenaly úspěch i za socialismu.

Nebyl jste u toho, nic o tom nevíte, jen slepě věříte havlistické propagandě a na jejím základě vynášíte své soudy o lidech, kterým nesaháte ani po kotníky. I když si to vůbec nepřipouštíte, jste v tom úplně stejný, jako ti nejhorší bolševici. Hloupý zaslepený svazáku.

P. Skřivan 15.4.2016 18:01

Jinak by mne docela zajímalo o co vlastně jde,

Slušovice dneska nikoho nezajímají, samozřejmě kromě účastníků. Doby totality jsou daleko a některé tehdejší věci by byly k smíchu, kdyby celá tahle etapa dějin nebyla spíš k pláči a nestála spoustu zmařených životů (obrazně i skutečně). Součástí těchto dějin jsou i dějiny soudruha Čuby a jeho "zázraku", který byl nedílnou součástí této tragické komedie. Ano, možná dokázal nemožné a co z toho ? Byly také natočené hezké filmy, což nicméně tuto dobu nečiní lepší a na jejich tvůrcích, jako na všech významných osobnostech té doby, ulpěla špína režimu: nešlo být zadobře a současně se neumazat.

Srovnání pana Čuby a Baťi ale kulhá: Baťa je pojem i dnes a i dnes má smysl. Slušovice je dnes problém vysvětlit, v čem to jako spočívalo. Tržní potenciál tam ale zcela jistě nebyl: jinak by to jelo dál. Zjevně nejede a už dlouho ... .

M. Varadinková 15.4.2016 18:09

Re: Jinak by mne docela zajímalo o co vlastně jde,

Problém vysvětlit to není, to jen Vy máte zacpané uši a zakryté oči a dáváte přednost tomu, co do Vás nahustila havlistická propaganda počátkem 90. let, když Havel potřeboval Slušovice zlikvidovat.

Ani o Baťovi nevíte vše - například to, že hlavní rozvoj Baťův koncern prodělal ne za Tomáše, ale až za Jana a toho pak poněkud sprostým způsobem (zatajením závěti) o majetek okradl Tomáš jr. A na Jana byla nakydána spousta špíny, že údajně kolaboroval s Němci. Což nebyla pravda a soud ho rehabilitoval až někdy po roce 2007.

http://zpravy.idnes.cz/justice-po-60-letech-ocistila-jana-antonina-batu-fln-/krimi.aspx?c=A071115_135917_krimi_cen

P. Skřivan 15.4.2016 18:15

Re: Jinak by mne docela zajímalo o co vlastně jde,

Je to problém vysvětlit, protože pojem Slušovice, kromě pmětníků, nikdo nezná ... .

M. Varadinková 15.4.2016 18:15

Re: Jinak by mne docela zajímalo o co vlastně jde,

O tom, jak Tomáš Jr. "vyjebal" se svým strýcem Janem, třeba zde:

http://dolansky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=172524

M. Prokop 15.4.2016 20:52

Re: Jinak by mne docela zajímalo o co vlastně jde,

Jan Antonín byl taky ze Slušovic? :-P

J. David 15.4.2016 17:29

TNS ze Slušovic - Varadínková

Ta cena, procesor 8088, pak 8086. dvoudisketový 5.25 inch, nebo HDD Digital Western 10 MB, mono monitor, furt byl nad 100 litříků v tehdejší době. Jenomže, tehdejší marketing Šlušovic při koupi zahrnoval i software (nemluvě o DOS verze 3..) jejich komerční produkty (třeba dojivost krav, osevní plány, ...) ve smyslu "chceš svíčkovou, musíš s ní i koupit bůček, pokud bůček nepřikoupíš v nehorázné ceně, svíčkovou neprodáme, a basta". Ty doby jsem zažil, jako lesnický ajťák. Resort SL se tenkráte, v někdy v 85. roce min. století, Čubovi šprajcl (tehdá silný devizový přínosce s vlastním devizovým palmáre), a oslovil nejprve fy Commodore, posléze Olliveti. Čubu poslal do análu, a zakoupil "Olivetky" za cenu pětinovou (PC 8086 a 80286), včetně DOSu poslední verze a dBbase III+ od AshtonTate, která byla tehdá govermentem US embargovaná pro východní blok. Slušovice také do dBase fušovali, ala AshtonTate, ale to byla dokonalá bída, za drahý peníz. Množstevní rabaty, i MS Fortran, na bázi klasiky Fortran77, nám opatřili. Bylo sice politického řevu přehršel (i tehdá byl lobbing v laufu), ale resort "haluzáků" to tehdá ustál.

Víte, když jsem tehdá, jako mladý "haluzák" (bylo mi přes 35) testoval slušovické železo a železo olivetnické, co dodat. Favorit nebyl se sto rovnat s Mirafiori. Prča byla, že ten Favorit byl tehdá třikrát dražší, než Mirafiori. Ale prča byla, že jste ten slušovický software (třeba té dojivosti), mohli využívat, jako hru "dej krávě do držky, ona Ti dá do dížky" v alternativě SopwithCammel. Game over.

Paní Varadínková, furt v lesnické IT funguji, paměť výborná (marginálie jsem vypustil věkem), Alzheimer zatím nehlodá, proto jsem se vrátil k Vašemu chlebodárci a jeho "železu" alespoň příspěvkem na mailu z dob minulých. Říkáte, že se na dostizích sázelo ON-line, bez potvrzenky? Ve Slušovicích se mohlo, a jinde ne? Aha, elektronicky, nebylo "dienstreglamá"... OK.

Přeji pěkný víkend.

F. Houžňák 15.4.2016 17:53

Jo, jistě, jenomže

"Resort SL se tenkráte, v někdy v 85. roce min. století, Čubovi šprajcl

(tehdá silný devizový přínosce s vlastním devizovým palmáre)" - a to holt nebyli a nemohli všichni. Že PCs Olivetti, IBM, HP byly lepší než ty ze Slušovic, o tom není žádný spor. Ale KOUPIT si je mohly jenom vybrané instituce a podniky. My jsme si taky v 88 opatřili HP Vectra 286 (po letech se tak jmenoval jeden z modelů Opla, a někde v reklamě stálo, že se tak nikdy ještě nic nejmenovalo), ale to si taky někde Akademie přes stranu a vládu vymohla. A že se Slušovice snažily vyrejžovat z nedostatkového zboží co nejvíc, no, kdo to dneska nedělá? "Co trh unese" je heslo.

J. David 15.4.2016 18:06

Re: Jo, jistě, jenomže

Ale co to implikuje? Krapánek se vzbouřit a "vytécti", i malé kapky skálu v hojném množstrví rozruší.

M. Varadinková 15.4.2016 18:36

Re: Jo, jistě, jenomže

Státní podnik vyprodávající za devizy státní lesy ... nevím, jestli se máte zrovna čím chlubit. Za takových okolnosti by to přece svedl každý, koupit si na Západě počítač. Jenže ostatní takovou možnost neměli. Pokud snad jejich předkové vlastnili les, tak ho schlamstly "Státní lesy".

Nebyly to tedy Slušovice, kdo tady měl privilegia, že? Byl podnik Šimka-rudé závisti, byly to "Vaše" Státní lesy, které směly vyvážet "státní" dřevo. Zatímco Slušovice měly k dispozici jen ty zdroje, které si samy svou prací dokázaly vytvořit.

M. Varadinková 15.4.2016 18:02

Re: TNS ze Slušovic - Varadínková

A) nemohlo to být v 85., ale o dost později, v 85. byl ještě procesor Z80.

B) Srovnáváte naprosto nesrovnatelné. Jasně, že tehdy jsme se s tím, co bylo k dispozici na Západě, srovnávat vůbec nemohli. Zejména v oblasti elektroniky. Jenže pro nás to bylo nedostupné.

C) Jak jste na to přišel, že bez stvrzenky? Na základě čeho by se pak lidem vyplácela výhra? V síti to bylo propojeno proto, aby lidé mohli sázet i na opačném konci dostihovky, nejen na jednom místě. Tam jim počítač vytiskl lístek s kurzem a výší sázky. Ale ten kurz se počítal na centrálním počítači (proto to propojení) a vyvíjel se podle toho, jak lidé sázeli - ten algoritmus jsem programovala já. Počáteční kurzy mi zadával žokej Chaloupka. Jinak to celé ale oficiálně zaštiťovali Pražáci z Chuchle, protože JZD nesmělo provozovat sázky.

P. Skřivan 15.4.2016 18:27

Re: TNS ze Slušovic - Varadínková

Uznávám, že sázky na koníčky na kompu byla pecka. Nějak mne ale neporazila, páč ve Slušovicích jsem byl jednou a na koníky jsem nikdy nesázel. Jinak bych z toho byl ale určitě vedle ... . :-) Jinak síť u Sinclaira dělal ZX-Interface 1, a to po kroucené dvoulince. To nicméně Sinclaira položilo, protože vymyslel 32-bit variantu v roli řídícího počítače, čímž je vidět, jakou šanci měla tehdejší síť. Síť totiž dělá hlavně rychlost a software a ne pouhá karta (... viz úspěch Novellu :-).

15.4.2016 19:24

Re: TNS ze Slušovic - Varadínková

Položit si otázku proč jsme se nemohli srovnávat se západem a proč pro nás západní elektronika byla nedostupná, jste evidentně nenamáhala.

To máte tak, u komunistických zrůd tak oblíbený systém hospodaření a řízení státu založený na totální izolaci, devastaci ziskových a progresivních odvětví vědy a průmyslu a dotování ztrátových, energeticky náročných a zastaralých ale ideologicky vhodných výrob, který v současné době pod názvem čučche provozují v KLDR, k ničemu jinému ani vést nemohl. Komunistické zrůdy v roce 1953 okradli celý národ tzv. měnovou reformou. Ovšem měnová reforma neožebračila jen všechny lidi v této zemi (tedy krom červených kure\/), vedla taky k tomu, že československá koruna přestala být konvertibilní. Ergo československé podniky nemohly volně obchodovat se zahraničím, i kdyby to měly povoleno. Neúčast komunistického českolovenska na vyjednávání GATT, vedl k tomu, že cla se západem byly mnohem vyšší než. To jsou důvody, proč zboží ze západu nebylo u nás dostupné ani pro podniky ani pro občany. A to je také důvod, proč se dařilo slušovicím se zastaralým a hovadsky předraženým produktem - nikoli kvůli tvrdé práci a schopnému vedení, nýbrž kvůli známostem a monopolu. V normální zemi s fungující ekonomikou by se tomu šrotu a té ceně každý vysmál.

M. Varadinková 15.4.2016 19:40

Re: TNS ze Slušovic - Varadínková

Že komunistický režim nebyl schopen konkurovat svobodnému podnikání, je jasná věc, to zrovna mně nemusíte vysvětlovat. Právě v tom svobodném podnikání (aspoň uvnitř, v rámci JZD, navzdory komoušům) spočívá totiž celý úspěch Slušovic.

Vy o tom ale lautr nic nevíte, neznáte fakta, jen sprostě plivete.

15.4.2016 20:27

Re: TNS ze Slušovic - Varadínková

Důležité je nezaměňovat komunistické pověry s fakty. V tom spočívá váš problém. Svobodné podnikání je když můžou všichni ne, když může jeden a má díky tomu monopol. Potom se těch úspěchů dosahuje snadno

F. Houžňák 15.4.2016 21:02

Samozrejme. Pak se veci delaji proste samy,

jenom se postavite k ponku a ty transistory a bity vam tam naskacou samy od sebe a poskladaji se do zadoucich tvaru. Takovehle experty miluju, rika se jim dodatecni bojovnici (treba s komunismem). To nejaky Pludek (myslim, ze to byl on) vydal nekdy v 70. letech knizku, prudce a nebojacne tepajici nesvary rakousko-uherskeho mocnarstvi.

P. Skřivan 15.4.2016 20:28

Re: TNS ze Slušovic - Varadínková

Hihi. Navzdory ... . :-))))) Jasněěěěěě. :-) ... a copak asi tak soudruhům bránilo zavřít soudruha Čubu do kobky, když tam zavírali kdekoho a moc důvodů k tomu nepotřebovali ? :-)))) Hele nebyl von vlastně ten odbojář ? :-))))

Nebo si fakt myslíte, že ten pitomej TNS jim v tom mohl zabránit, když mnohem větší vynálezy jim nebránily zlikvidovat nebo vyhnat jejich autory ?

V. Novák 15.4.2016 17:05

V létě 90.

Jinak máte nejspíš pravdu - ale co si to dovolujet vylézat s nějakou pravdou před publikum Vševědoucích?!?

F. Houžňák 15.4.2016 17:03

No, a nakonec ze Skřivana se Šimkem, přesně podle

Poirota, leze jen tak mimochodem pravda. Šimek dostal protekční počítače HP a IBM "seshora" a ne že byly normálně na trhu, jak byl tvrdil, no a Skřivan ještě pro pobavení vypráví o významu IQ151 a PMD85 pro počítačovou gramotnost národa (PMD85 dělali tenkrát reklamu s tím, že je to "počítač pre gazdinky" a že si na tom můžou ukládat recepty. Moc jsme se nasmáli, když jsme si představovali tu gazdinku s PMD85 a kazeťákem, jak popáté láduje recepis a vono furt jenom error nebo chyba nebo co to tam tenkrát psalo). Pan Skřivan že prý programoval všecko a znal všecko, jehom holt to SAPI1 ho ňák nenapadlo. Pěkné. Není nad pravé, nefalšované a zocelené experty.

J. Šimek 15.4.2016 17:39

Re: No, a nakonec ze Skřivana se Šimkem, přesně podle

Já jsem tvrdil, že na trhu byla DELTA a jasně jsem napsal, že HP a IBM byly součástí technologické dodávky.

Copak neumíte číst?

Umíte, ale děláte si blázna, chudáku.

F. Houžňák 15.4.2016 17:43

No, dyk to je to samý, ne?