6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaké bylo to JZD Slušovice

Zřejmě na rozdíl od pana Petráčka jsem byl asi po roce 1983 spolupracujícím partnerem závodu výpočetní techniky Jednotného zemědělského družstva Slušovice, a to z pozice své funkce v jednom podniku ČKD.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 15.4.2016 13:02

Základní otázka (bez emocí)

Vášnivá diskuse zde na NP, kde nemám čas si přečíst všechny diskusní příspěvky. Lze si ale položit základní otázku:

Bývalo by, v době reálného českého socialismu, bylo pro Česko lepší, kdyby ty unikátní Slušovice nebývalo bylo mělo?

Nebo to bylo pro Česko (se vším zpětně dohledaným plus i minus) nakonec lepší, že takový podnik v tuzemsku přece jen mělo?

M. Varadinková 15.4.2016 13:10

Re: Základní otázka (bez emocí)

Tak třeba počítačová gramotnost by byla na počátku 90. let výrazně horší, nebýt Slušovic.

J. Šimek 15.4.2016 14:20

Re: Základní otázka (bez emocí)

To si fandíte, paní Varadinková. Vaše produkty byly cenově nedostupné a masivně mezi lidma byly počítače Sinclaire, Atari a Commodore. Jestli počítačová gramotnost prorazila mezi lidi, tak to bylo tudy.

M. Varadinková 15.4.2016 14:52

Re: Základní otázka (bez emocí)

Počítačovou gramotnosti nemyslím domácí hraní, ale skutečnou práci na počítači. Aby účetní uměla založit papír do tiskárny a nebyla paf z toho, když se po ní žádalo "Stiskněte libovolnou klávesu". Aby programátoři uměli programovat i jinak než jen do děrných štítků, jak se učili ve škole.

Napsali jsme nebo nechali přeložit do češtiny desítky, možná stovky programátorských příruček. Vydali jich tisíce. Museli jsme si k tomu postavit vlastní tiskárnu, protože jiné české tiskárny měly dodací lhůty rok. Ano, porušovali jsme přitom i autorská práva, ale to tehdy nikoho skrze železnou oponu nezajímalo. Kdo tehdy chtěl programovat například v Céčku, tak pokud neměl devizy na učebnici (což neměl, pokud náhodou nebyl někdo jako Babiš), tak jediná možnost pro něj byla slušovická učebnice. Atd. atd.

Jeden z produktů bylo osmibitové TNS-HC. Aby byl co nejlevnější, neměl lokální disk, jen RAM-disk (část RAM byla využita jako disk) a byl určený do škol pro počítačové učebny. Disk měl pouze centrální (učitelský) počítač, ty žákovské s ním byly propojeny v síti.

Ty Sinclairy a Commodory mělo pár vyvolených (pan Skřivan by řekl nejspíš estébáckých dětí), kteří si je přivezli, protože se dostali na západ a propašovali v pastě na zuby načerno koupené marky či dolary (nebo jim to tam nějaký příbuzný koupil).

J. Šimek 15.4.2016 15:19

Re: Základní otázka (bez emocí)

Teď jste předvedla, že jste mimo mísu.

Sinclaire se prodával i legálně tady v ČSSR(pod názvem DELTA) a spolu s Atari a Commodore jich byly mraky a mraky. Pořádala se setkání a kurzy klubů jednotlivých značek, vyvýjeli jsme periferie, rozšíření, vylepšení. Počítače ze Slušovic koupit domů nešlo :o)

A perlička k těm estébackým dětem - byl jsem na výslechu na STB na udání spolupracovníka STB, že možná na Sinclairu doma hraju protisocialistické hry a jestli mám tiskárnu, tak jsem nebezpečný živel, který by mohl tisknout protisocialistické letáky.

Ale vy klidně napíšete něco o tom, že Sinclair, Commodore a Atari byly nejspíš pro prominentní děti. Fakt už si sundejte růžové brýle, jinak prostě jen melete kraviny.

J. Šimek 15.4.2016 15:26

Re: Základní otázka (bez emocí)

Co se týče lidí ve firmách, tak znalosti s používáním PC nabrali lidi ne z TNS, ale z peruánských Novotec a polských Mazovia.

M. Varadinková 15.4.2016 15:41

Re: Základní otázka (bez emocí)

Tak proč jste si kupoval speciálně Vy do firmy předražený počítač s předraženým softwarem ve Slušovicích, když jste si mohl už tehdy koupit ten údajný peruánský Novotec nebo polský Mazovia?

J. Šimek 15.4.2016 15:47

Re: Základní otázka (bez emocí)

Dva terminály ze Slušovic stály ve výpočetním středisku, nic dalšího ze Slušovic jsme nekoupili, co mě na tom vyčítáte?

Zkuste trošku polemizovat s mým odmítnutím počítačové gramotnosti díky Slušovicím a počítačích estébáckých dětí, o tom byl můj protiargument.

M. Varadinková 15.4.2016 16:48

Re: Základní otázka (bez emocí)

Kolikpak učebnic programování vydal Sinclair v češtině?

Našla jsme si na Wiki, že první Sinclair byl vyroben v roce 1982, tedy o rok dříve, než první TNS. Kolik se jich asi v té době mohlo dostat do Česka? Podle mne jednotky kusů, individuálně dovezené. Žádné hromadné dovozy neexistovaly, nebyly na to devizy. Nebo měl snad někdo tu protekci, že je dovážet směl a devizy na to od komoušů dostal? Silně pochybuju.

Wiki dál píše: " V Československu byl i přes obtížnou dostupnost počítač Sinclair ZX Spectrum velmi populární." Obtížná dostupnost = nedovážel se. Navíc píše: "Slovenský podnik Didaktik Skalica ....v roce 1987 začal vyrábět počítač Didaktik Gama, který byl programově kompatibilní s počítačem ZX Spectrum.". Pochybuji tedy, že by za těchto okolností komunisti byli ochotni nějaké dovozy podpořit devizami.

Ale jak říkám - byl to počítač pro děti na hraní, ne na vážnou práci. A já jsem měla na mysli počítačovou gramotnost těch dospělých, kteří si v práci do té doby na počítač nikdy nesáhli, znali jen ty "sjetiny", a teď ho začali používat běžně k práci.

J. Šimek 15.4.2016 17:07

Re: Základní otázka (bez emocí)

Teď jste se opět usvědčila, že jen kecáte a vybíráte si jen fakta, která se vám hodí do krámu. Na stejné wiki je napsáno toto "ZX Spectrum+ ... Omezené množství tohoto modelu se prodávalo později v ČSSR v běžné

obchodní síti pod označením Delta, na přístroji bylo odstraněno logo

Sinclair Research a překryto štítkem s logem Delta, také bylo označení

počítače odstraněno z výrobního štítku a obalů.".

Takže než začnete pochybovat o tom, co píšu, tak si račte ověřit, že nekecám a podle toho taky polemizujte. Děkuji.

V. Novák 15.4.2016 17:20

Re: Základní otázka (bez emocí)

No to je úžasné, že ty Sinclairy byly v běžné obchodní síti - a že jsem si toho tenkrát nějak nevšim...

Asi proto, že byly v běžné obchodní síti, se na ně stály fronty v Tuzexu... Ale třeba pro vás byl Tuzex běžnou ocbchodní sítí - pro mě tedy ne.

M. Varadinková 15.4.2016 17:27

Re: Základní otázka (bez emocí)

Odstraněno logo? Takže to zřejmě nebyl oficiální dovoz, že? Kdopak měl tu protekci, komu přiklepli ty devizy, že to mohl dovézt? Slušovice určitě ne. V tomto případě Vám ale přepisování loga kupodivu nevadí a žádnou starost o autorská práva nemáte.

Taky se tam píše: "V červnu roku 1984 se objevilo v plánech ZX Spectrum+ a bylo nabízeno od října téhož roku" - v té době už se ale TNS vyrábělo naplno. škoda, že tam nepíší, odkdy se to začalo dovážet, protože pochybuju, že první kusy šly zrovna do Česka:-)))) Spíš to nejprve opajcovali možná nějací Číňani a od nich to pak koupili komouši (a vyšlo je to levněji, než originál s originálním logem) a určitě to sem nedováželi před rokem 85.

Navíc tam píšou že to Spektrum+ mělo dokonce jen 48 kilo paměti - takže fakt jen hračička, nic pro vážnou práci.

J. Šimek 15.4.2016 17:42

Re: Základní otázka (bez emocí)

Víte co, právě jste mě přesvědčila, že ani černé na bílém nechcete uznat, takže si žijte v socialistické pohádce, ale vaše argumentace má cenu píp.

P. Skřivan 15.4.2016 14:29

Re: Základní otázka (bez emocí)

Moje ne. Já se k jejich produktu nikdy nedostal.

F. Houžňák 15.4.2016 14:31

No, je to vidět, pane Skřivan.

P. Skřivan 15.4.2016 14:44

Re: No, je to vidět, pane Skřivan.

Proč ? Myslíte, že TNS byly jediné PC zde ? Ani náhodou. Takže nesetkal jsem se s nimi, protože byly jiné. Navíc tehdy sálové počítače poskytovaly větší výkon. Samozřejmě to Vy nemůžete zjevně vědět.

M. Varadinková 15.4.2016 15:05

Re: No, je to vidět, pane Skřivan.

Tak jaké jiné zde ještě byly v roce 1984? To by mne fakt zajímalo, protože já o žádných nevím.

P. Skřivan 15.4.2016 15:12

Re: No, je to vidět, pane Skřivan.

Vy jste rozhodovala o jejich dovozu ? :-)))

Vy děláte, jakoby všechny počítače byly PC. Ne, fakt ne. PC se ještě dlouho nevyrovnalo výkonu sálového počítače s terminálem. Kapišto ? Takže chápu, že si myslíte, že jste s Čubou spasili zemi, ale to jsou jen kecy v kleci. Nespasili: další vývoj šel úplně mimo. Systémy Slušovic byly, ale kdyby nebyly, nestalo by se vůbec nic.

F. Houžňák 15.4.2016 15:23

Víte, předtím jste jenom tak plácal, ale teď

se uchylujete ke lžím a to není hezké. Mimo slušovických TNS tady nebylo NIC, kromě soukromě dovezených Sinclairů, Commodorů, Atari. Na podzim 1985 se nám podařilo dovézt si do ústavu IBM PC, ještě s 2 mechanikami a bez harddisku, deklarovaný jako "vizuální jednotka k plynovému chromatografu". On totiž byl zásadní zákaz dovozu výpočetní techniky ze Západu kromě centrálních institucí, víme? Tak nekecejte. Nejspíš jste obyčejný troll.

J. Šimek 15.4.2016 15:42

Re: Víte, předtím jste jenom tak plácal, ale teď

Kecáte vy, protože já měl na stole originál HP pro programování NC strojů. Lidi na technickém úseku jsem chodil školit na peruánském Novotec a v našem vývoji stáli tři kusy originál IBM. Později počtem všechno převálcovaly PC Mazovia.

A jak už jsem napsal, Sinclaire šlo legálně koupit v krámě pod značkou DELTA. Commodore a Atari byl opravdu tuzex nebo dovoz.

F. Houžňák 15.4.2016 15:47

Jasně, vy jste se je prostě jenom tak objednal

z katalogu a ještě jste u dodavatele usmlouval deset procent. Vy dva se Skřivanem jste báječná dvojka.

J. Šimek 15.4.2016 15:53

Re: Jasně, vy jste se je prostě jenom tak objednal

HP a IBM byly součástí dodávky NC strojů a výrobní linky, Novotec byl přidělený "shora" do technického úseku. Vůbec nechápu, proč to zpochybňujete. Jste chudák.

M. Varadinková 15.4.2016 15:52

Re: Víte, předtím jste jenom tak plácal, ale teď

Originál HP, na který Vám přidělili devizy komouši. Takže to Vy jste měli u komoušů protekci a ne Slušovice. Ty nikdy žádný originál HP ani IBM nedostaly, tudíž si musely pro svou potřebu počítače vyvinout a vyrobit samy. Jako ostatně i většinu dalších věcí.

P. Skřivan 15.4.2016 16:08

Re: Víte, předtím jste jenom tak plácal, ale teď

Tak já znám jednoho, tomu nákup počítače HP schvaloval kongres USA. Byl z toho hroznej průšvih, ale dostal ho, nakonec ... . :-)

Čokoládovny měly třeba IBM, což nebyla zrovna levná hračka a za ruble to asi nebylo ... . US magnetopáskové jednotky a Winchestry u EC-1055 taky ne. Nicméně ty si propašovala přes Turecko, jaká náhoda, také StB. Provozovala to TESLA VÚST ... .

M. Varadinková 15.4.2016 15:36

Re: No, je to vidět, pane Skřivan.

V polovině 80. let tady přece žádné hromadné dovozy nebyly. Jen individuální, pokud se někdo dostal na západ. Ani Slušovice tehdy nic nedovážely, protože to vyráběly z tuzemských nebo RVHP součástek. Možná nějaký podnik, co na to dostal devizy (kolik takových bylo?), si mohl něco přivézt pro sebe. Ale na trhu rozhodně nic nebylo.

A. Trick 15.4.2016 12:55

Pane autore,

nad Vaším svědectvím se každý echtovní havloid "hnusem votřese". Vždyť Vy poškozujete dvacetileté úsilí havlopropagandistů.

P. Pětník 15.4.2016 10:48

Slušovice byl podvod

Smyslem vzniku Agrokombinátu byla snaha zřizovatele (KGB prostřednictvím STB) vytvořit v západním měřítku konkurenceschopný podnik, který by postupně expandovat do celého světa, což by bylo pro bolševické agenty přímo rájem. K tomu bylo JZD umožněno porušovat a obcházet všechny zákony, které tehdy platily. Žádné jiné družstvo, žádný jiný podnik v ČSR neměl podobné podmínky, jako Slušovice. K tomu, aby se to povedlo, byly nastoleny nadstandardní platové podmínky pro zaměstnance, s čímž ale ruku v ruce šla vysoká kvalifikovanost a produktivita práce. Dokonce bylo Čubovi povoleno zaměstnávat velmi kvalitní odborníky, kteří byli z politických důvodů jinde vyhozeni z práce a pořádné zaměstnání, odpovídající jejich kvalifikaci a dřívějšímu postavení, nebyli schopni získat.

Jistě, že byly Slušovice trnem v oku mnoha okresních či krajských tajemníků KSČ (možná, že i některých na ÚV), neb ti měli taky zájem rozjet podobný projekt u nich v okrese či kraji. Jenže to jim nikdo nepovolil, neb to socialistické zákony neumožňovaly.

Žádný Havel nebo někdo jiný Slušovice po Plyšáku nezlikvidoval. To oni sami, ti estébáci ve vedení, si firmu pěkně rozebrali, čímž ji poslali do kytek. Ona by ale stejně postupně skončila sama, neb na otevřeném trhu by se dlouho neudržela.

M. Varadinková 15.4.2016 11:11

Re: Slušovice byl podvod

Plácáte nesmysly a čiré fabulace. Nic o tom nevíte.

P. Skřivan 15.4.2016 11:18

Re: Slušovice byl podvod

Fabulujete akorát tak Vy. Kdo pamatuje sociálismus ví, že Slušovice nebyly standardním JZD a měly výhody, které nikdo jiný. (Možná tak pan Babiš na PZO. :-))) Jestli od KGB, StB nebo děda Mráze, je jedno. Podle pana Čuby to bylo KGB poté, když se svým projektem neuspěl u StB.

M. Varadinková 15.4.2016 11:21

Re: Slušovice byl podvod

A s jakým projektem mu pomohlo KGB, když neuspěl u StB? Píšete nesmysly. Pusťte si ten dokument