6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaké bylo to JZD Slušovice

Zřejmě na rozdíl od pana Petráčka jsem byl asi po roce 1983 spolupracujícím partnerem závodu výpočetní techniky Jednotného zemědělského družstva Slušovice, a to z pozice své funkce v jednom podniku ČKD.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šimek 15.4.2016 17:45

Re: No, dyk to je to samý, ne?

To samý, čtete to po sobě? "Šimek dostal protekční počítače HP a IBM "seshora" a ne že byly normálně na trhu". Jste chudák.

F. Houžňák 15.4.2016 17:58

To je u vás obsese, s tím chudákem? No tak jsem,

co se dá dělat, já už to nějak překousnu. "HP a IBM byly součástí dodávky NC strojů a výrobní linky, Novotec byl přidělený "shora" do technického úseku. Vůbec nechápu, proč to zpochybňujete. Jste chudák.". Takže Novotec seshora a HP a IBM sočástí výrobní linky, takže taky seshora. Vy už nejste ani zábavný, nechcete nám radši něco zazpívat nebo tak?

P. Skřivan 15.4.2016 18:06

Re: To je u vás obsese, s tím chudákem? No tak jsem,

Chudák jste Vy, pokud se neustále místo diskuse dopouštíte osobních útoků. ... a zábavný nejste. Spíš jste s Varadinkovou trapní, jak obhajujete, fakt nevím proč, zcela neobhajitelné. "Rusáci a komunisti jsou (tj. byli) svině", abych citoval divadelní hru. Tečka. Kam řadím Čubu, nechť mi promine, jste asi pochopil a Vy s Varadinkovou jste mne v tom akorát utvrdili ... .

M. Varadinková 15.4.2016 19:00

Re: To je u vás obsese, s tím chudákem? No tak jsem,

Obhajujeme to, o čem Vy lautr nic nevíte a vědět nechcete (chcete setrvat u svých fantasmagorických fabulací), takže ani nemůžete vědět, jestli to je obhajitelné.

P. Skřivan 15.4.2016 20:30

Re: To je u vás obsese, s tím chudákem? No tak jsem,

Kecáte. Slušovice dneska zajímají akorát tak Vás a mne zajímá spíš Vaše drzost, že relativizujete komunistické šmejdy. Já je pamatuju, takže vím, že to byli šmejdi a jsou šmejdi všichni, kteří jejich špínu relativizují.

F. Houžňák 15.4.2016 20:39

Kdyz ono to, koho kam radite, je kazdemu jedno,

vcetne me. Tak se s tim smirte, napijte se vody a zakukejte si.

P. Skřivan 15.4.2016 20:52

Re: Kdyz ono to, koho kam radite, je kazdemu jedno,

No jelikož mne napadáte, tak Vám to jedno evidentně není. Konečně ten článek i Vaše nesmyslné pindy jsou tu z nějakého důvodu, že ? ... že by někomu končilo volební období ? :-))))

F. Houžňák 15.4.2016 21:07

Ja ze vas napadam? Kam na to chodite? Ja vam

jenom trosilinku radim, jenom tak, aby rec nestala. Moje nesmyslne pindy jsou tu z toho duvodu, ze cekam, co z vas jeste vyleze za perly, kdyz poukazu na nesrovnalosti ve vasich prohlasenich. Zatim jsem byl docela uspesny, nemyslite? Po zemekouli urcite konci volebni obdobi spouste lidi, tak si nekoho vyberte. Len do teho.

P. Skřivan 15.4.2016 21:18

Re: Ja ze vas napadam? Kam na to chodite? Ja vam

V tom případě jste dost velký ubožák, protože komunistický režim nebyla žádná selanka a mohlo a taky často šlo o život. Takže být Vámi, bych si z toho nedělal blbou srandu, protože o dost brutálnější forma je tč. v Číně a dost podobná v Rusku. ... a na obou místech jsou mrtvoly a ne málo. Co kdyby jste to byl Vy ? Spíš byste se měl trochu seznámit se známými praktikami KGB a trošku si udělat obrázek o tom, co šlo a co ne a čeho byli schopní. Víte, že tyhle sv.ině dokázaly honit několik let pisatele jednoho hanlivého dopisu na Komsomol ? Když ho dopadli, tak ho zavřeli ... .

F. Houžňák 15.4.2016 21:36

Hm, nemate tak trochu horecku, ze porad

motate dohromady jedno pres druhe? Co ma rezim v Cine a KGB spolecneho se slusovickymi kompjútery, vi jenom Pambu a vy. Mrtvoly jsou vsude, a v Rusku uz davno komunismus neni, nemel byste si dat acylpyrin nebo tak? Bojujete ne predminulou valku, ale jeste tu predminulou te predminule. Dejte si radsi tu vodu a zakukejte si, a jdete spat, nebo se z te KGB a Ciny jeste zvencnete uplne.

P. Skřivan 15.4.2016 23:24

Re: Hm, nemate tak trochu horecku, ze porad

Pane Houžňáku, řekl bych, že jste zašel daleko. Jste normální šmejd, co relativizuje zločiny komunistů. V Číně jsou ti samí, jen brutálnější, v Rusku vládne ta samá KGB, jenom Vy to popíráte, konečně jistě víte, že Putin byl jejím příslušníkem např. v NDR a dneska řídí Rusko. Střelba na Ukrajině je okupace a regulérní válka vedená Ruskou federaci. To nejsou výmysly, ale tvrdá realita ne tak daleko od nás. Tihle hajzli třeba zabili plné letadlo lidí, úplně nevinných, nebo kdo myslíte, že to tam sestřelil ? ... a se Slušovicema to souvisí tak, že Slušovice byly od toho, co tu teď děláte Vy: předstíraly, že komunismus je normální režim. Není. Je to jedna velká lež a podvod a byl to jeden velkej koncentrák. Chápu, Vy jste jen pako, které tak nějak neví nebo zapomnělo jaké to bylo, když jste na každém nádraží mohl potkat vojáky s CA na výložkách ... .

P. Skřivan 15.4.2016 17:45

Re: No, a nakonec ze Skřivana se Šimkem, přesně podle

Na to jsem zapomněl možná proto, že jsem žádné nikdy neviděl. Vše ostatní jmenované ano.

Takže klídek.

F. Houžňák 15.4.2016 15:32

Jak říkal starý Hercule Poirot,

lidem není třeba ani moc klást otázky. Lepší je nechat je mluvit a oni vám už na sebe prozradí spoustu věcí. Vezměte si třeba místního pana "Skřivana", co tady tak haní Slušovice, až mu jde pěna od huby: " a mimochodem do Slušovic jsem teoreticky mohl jít pracovat, takže tak jako tak vím, oč šlo tehdy. Dneska jsem expert v IT ..." - no a tady to máme. Asi tam chtěl jít, ale nebyl zájem, a tak je z něho teď takový ten expert na počítače, který pomlouvá na bezvýznamném chatu. Hercule měl zase pravdu, skoro jako ten arogantní Klaus.

P. Skřivan 15.4.2016 15:50

Re: Jak říkal starý Hercule Poirot,

Byl zájem, ale v té době jsem neměl ještě dostudováno a musel bych na Moravu. :-)

M. Pivoda 15.4.2016 15:31

Socialistické podnikání neexistuje!

Ve třetí minutě filmu o Slušovicích (https://www.youtube.com/watch?v=g3_DF1GbiVE) Čuba, jako podnikatel, zhruba říká toto:

"Mně je úplně jedno, jestli je v této zemi feudalismus, kapitalismus, či socialismus. Podnik si v tom (daném) prostředí musí najít cestu, jak se tam prosadí. Socialistické podnikání jako taakové neexistuje! Podnikání je podnikání."

Pravda je, že každý na takové (KSČ, StB, KGB, ...) podnikatelské prostředí nemá žaludek. Mnohý si ale současně uvědomuje (pokud nevěří na reinkarnaci), že žije jen jednou.

F. Houžňák 15.4.2016 14:30

Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

je velmi výživný, třeba jak o sobě praví "Dneska jsem expert v IT, takže mám celkem představu o tom, jak udělat počítač a co všechno kde museli lohnout.". To je lepší než Saturnin. Takovéhle experty po třiceti letech miluju. Ten TNS z roku 86/7 zevnitř zjevně nikdy neviděl, že plácá takové nesmysly. Ostatně, není divu, když je jeho informačním zdrojem major Zeman. To už jsem nějakou dobu neslyšel, tenhle jeho vše přebíjející argument "je to pravda, dyť to ukazovali i v tom majoru Zemanovi", naposled když někde nějaký podobný takyexpert na fyziku argumentoval jakýmsi scifi filmem.

P. Skřivan 15.4.2016 14:42

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Podívejte se na mjr. Zemana a pak plácejte. Jak tam StB pouští redaktora ČST a jiné na západ je docela hezky předvedeno. :-))) Kromě toho to byla i realita. Samozřejmě v realitě o mnoho hnusnější a podlejší.

Jinak na dojmy bych nesázel: AR s popisem 8086 a jeho rodiny mám ještě schované. Takže asi jsem o tom něco věděl tehdy a o to víc o tom vím teď ... .

... a nevím co řešíte. Ať bylo TNS jaké chtělo, tak hlavní byly součástky, a ty na to PC nebyly z NDR. Ta srajda se Zilogem byla k ničemu a kdo to nechápe, tak o tom nic neví. Mimochodem tu srajdu jsem viděl na výstavě. Hezké, ale naprd.

M. Varadinková 15.4.2016 15:00

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Na té "srajdě" (tedy nikoliv na jednom počítači, byly jich desítky) jela tehdy veškerá agenda několikatisícového JZD. Včetně vnitropodnikové banky, agrožira atd.

Víte o té době a o počátcích počítačů v Česku celkem prd. V Majorovi Zemanovi se to ale nedozvíte. Za dvacet let bude "srajda" i ten počítač, u kterého dnes sedíte, a nějaký spratek na Vás bude povykovat a tvářit se, že o Vaší dnešní práci ví víc než Vy, protože to přece viděl v TV v nějakém starém seriálu:-))))

P. Skřivan 15.4.2016 15:09

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Plácáte nesmysly: ta srajda nebyla v té době nijak důležitá, protože byly sálové počítače s terminály, které zvládly úplně totéž. Proto jsem to taky viděl akorát na výstavě jako cenově absurdní nesmysl.

F. Houžňák 15.4.2016 15:14

Dyk to říkám, že jste božský,

"protože byly sálové počítače s terminály, které zvládly úplně totéž" - jako ta malá krabice TNS. Máte tam ještě nějakou podobnou perlu?

P. Skřivan 15.4.2016 15:21

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Proč ? Došly argumenty ? Nebo myslíte že předražený a nedokonalý Sinclair, což bylo TNS se Zilogem, něco mohl spasit ?

M. Varadinková 15.4.2016 15:29

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Pane Skřivane, Vy zjevně vůbec netušíte, jak velkého blbce ze sebe děláte:-))))) Nemáte o té době ani páru!

P. Skřivan 15.4.2016 15:49

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Hahahaha. Jako chcete říct, že Z80 v TNS byla díky louhování v hnoji lepší než ta v Sinclairu ? :-))))))))) Asi ne, že ?

Jako řekl bych, že když už pro gramotnost mělo něco význam, tak IQ151.

M. Varadinková 15.4.2016 16:01

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Ne díky louhování v hnoji, ale díky dalšímu vývoji (připojení disků, mapování paměti - místo 64 kb mohl být až 1 Mb, ... atd.) Sinclair byl na hraní, ne na vážnou práci. A nikdo neměl zájem ho dál vylepšovat, protože na Západě už v té době osmičky končily. Ale nám tady za železnou oponou nic jiného nezbylo, než to ještě pár let dál a dál vylepšovat, dokud jsme si nevydělali na dovozy 16 bitových PC. Ale to bylo až koncem 80.let.

P. Skřivan 15.4.2016 16:16

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Jasně, a k čemu ten 1MB byl ? ... u procesoru se sběrnicí 64kB ? :-))) Asi ani k témuž, co pozdější karta EMS, ne ? Fajn věc, ale jinak krajní zoufalství podobně, jako ZX Interface 1 a Microdrivy. Mimochodem, těch 128kB jsem měl na Sinclairu taky, díky vyměněným pamětem a svému řadiči, ale použitelnost moc velká nebyla, protože to bylo tak leda pro moje programy ... .

Nicméně: IQ151 stálo 15 tis ! Jasné ? Proto jsem Váš systém se Z80 nikde neviděl.

M. Varadinková 15.4.2016 16:27

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

například k tomu, že i v síťové verzi, kde by operační systém zabral větší část paměti a pro aplikaci by už nebylo dost místa, bylo nakonec k dispozici celých 62 kb paměti jen pro aplikaci, protože systém byl odsunut do vedlejší paměťové stránky, která se přimapovala pouze ve chvíli, kdy byla volána nějaká systémová služba. Zbytek paměti sloužil jako RAM disk, což při tehdejších nízkých rychlostech čtení i zápisu na diskety byla dost významná pomoc pro urychlení práce aplikace (nějaká operativní data, číselníky a pod. se se nemusela opakovaně číst z diskety, ale držela se na RAM disku), takže program pak fungoval mnohem rychleji. A pokud byste si dal práci a napsal aplikaci, která by i sama dokázala využívat maping (to, co jsem popsala, dělal operační systém), tak mohla tu paměť využívat i jinak.

P. Skřivan 15.4.2016 16:42

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

... a víte, že tehdejší procesory měly problém dodávat data řadičům disket, takže se používalo prokládání sektorů ? ... ale jsem rád, že jsme se shodli na tom, že ten 1MB byl celkem na dvě věci. :-) ... ale aplikaci jste si napsat mohla. :-) Nicméně i karta EMS, která měla standardizované rozhraní a stránkovala se po 64kB, taky až tak úžasného rozšíření nedosáhla ... .

M. Varadinková 15.4.2016 16:54

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Bez aplikace je počítač na dvě věci, pane Skřivane. A když má ta aplikace něco umět, tak zabere nějakou paměť. Tehdy jsme totiž ještě počítali každý ušetřený byte, kvůli tomu taky vznikl problém Y2K. Čili mít celých 62 Kb jen pro aplikaci a ještě moci sdílet disky s jiným propojeným počítačem, to bylo ne na dvě věci, ale naopak velmi užitečné.

P. Skřivan 15.4.2016 18:14

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Hmmm, hrozně. Úplná revoluce, která se nikam dál nedostala. Tím nechci snižovat nápady expertů Slušovic, akorát šlo o totéž, co se dělalo ve VÚSTU: vymýšlelo vymyšlené a ještě k tomu na starých platformách. Bezva ... . Typicky ruská metoda. Vezměte na vědomí, že třeba AMOS také nebyl úplně pitomý systém, ... a ? A nic. Přišlo PC. Tehdy do Y2K bylo opravdu hodně daleko, protože to vzniklo až na PC a jak se ukázalo, tak to problém nebyl. Cosi o tom vím, páč jsem se také podílel na přípravách ... .

M. Varadinková 15.4.2016 19:33

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Ani na Západě se osmičky nikam dál nedostaly. Skončily o několik let dříve, než u nás. Nevím, co je na tom nepochopitelného, že se tady tehdy dalo vyrábět jen to, na co se tehdy zde daly sehnat součástky. Možná jste ani nezaregistroval železnou oponu?

Cože to vlastně těm Slušovicím vyčítáte? Že dělaly to, co jiní nemohli, nebo že nedělaly ani to, co (dle Vás) dělat měly a mohly? Tedy nějaké lepší počítače? Proč je ale nedělaly ty Tesly?