6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaké bylo to JZD Slušovice

Zřejmě na rozdíl od pana Petráčka jsem byl asi po roce 1983 spolupracujícím partnerem závodu výpočetní techniky Jednotného zemědělského družstva Slušovice, a to z pozice své funkce v jednom podniku ČKD.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šimek 15.4.2016 8:18

Re: Musíte pan Petráčka

Velká rána byla pro Slušovice dodávka PC-XT z Peru, jestli se dobře pamatuji, tak část batru za práce na vodní elektrárně. Jasně, byly ditribuovány selektivně po jednom kuse do různých fabrik, ale rozdíl v kvalitě, výkonu a spolehlicosti od Slušovické konkurence byl famózní. A polské Mazovia za poloviční ceny, to už PC ze Slušovic nikdo nebral moc vážně.

M. Prokop 15.4.2016 8:52

Re: Musíte pan Petráčka

Máte pravdu.

Baví mne, kolik lidí tu pitomost, jak Havel zlikvidoval zbrojní průmysl, stále opakuje. Ony neskončily jen dotace, oni prakticky zmizeli odběratelé (kteří stejně moc neplatili).

M. Varadinková 15.4.2016 2:19

Kdo chce vědět, jak to bylo

https://www.youtube.com/watch?v=5v0xzCdnczw

M. Varadinková 15.4.2016 2:49

Re: Kdo chce vědět, jak to bylo

Totéž v trošku lepší kvalitě:

https://www.youtube.com/watch?v=g3_DF1GbiVE

P. Dvořák 15.4.2016 3:51

Re: Kdo chce vědět, jak to bylo

Stačí tato kvalita. Podstatné není jak, ale co nám video sděluje.

Pamatuji JZD Slušovice již poněkud poloprázdné v první polovině devadesátých let. Kontroly různých stupňů a různých zaměření si tam podávaly dveře. Nikdo pořádně nevěděl, co se vlastně kontroluje a ani kontroly většinou nevěděly, co mají kontrolovat.

Smyslem příkazů ke kontrole bylo jenom otravovat lidi, zdržovat, buzerovat, vnášet nejistotu a zmatek.

M. Prokop 15.4.2016 8:55

Re: Kdo chce vědět, jak to bylo

Holt to, co byla dříve výhoda (spojení s komunisty a STB), byla najednou nevýhoda. :-P

J. Šimek 15.4.2016 9:52

Re: Kdo chce vědět, jak to bylo

Tak co paní Varadinková? Na mě si zarputile odmítáte vzpomenout, ohledně mého vhledu na protiprávní chování JZD a ejhle. Dnes tady mate příspěvky od zaměstnance, který se chlubí krádežemi autorských práv. :o):o):o)

M. Varadinková 15.4.2016 10:41

Re: Kdo chce vědět, jak to bylo

Ano, obrovský tlak na pracovní výsledky vedl k tomu, že bylo i mnoho těch, kteří požadované pracovní výsledky neměli, byli dáváni tzv."k dispozici" a přesouváni na jiné závody na horší (méně placenou práci). Ti pak se pak cítili naštvaní a zneuznaní a přesně ti samí pak listopad 89 pojali jako "socialistickou revoluci" proti zlému kapitalistickému vykořisťovateli Čubovi.

Ten člověk, kterým se oháníte, se nechlubí, protože nemá čím.

J. Šimek 15.4.2016 10:53

Re: Kdo chce vědět, jak to bylo

No hlavně, že píše o tom, jak vykradli cizí software a dostali za to od Slušovic zaplaceno :o)

V. Braun 15.4.2016 2:06

Rozpad Slušovic

Tak nevím, rozpad Slušovic jsem sledoval jen v médiích. Nicméně dojem byl podobný jako u rozpadu jiných na tu dobu relativně dobrých podniků, vypadalo to, že co šlo bylo vhodně vytunelováno.

P. Dvorak 15.4.2016 1:59

Naprosty souhlas

Cubu nikdy nezajimalo, kolik kdo ma diplomu z jakych skol ci kolik rudych knizek. Presne jak pise zde autor, kazdy mohl zkusit delat cokoli a pokud uspel, sel vys. Pokud ne, tak sorry (a to se samozrejme nekterym lidem nelibilo). Zadne kamaradickovani, zadna tepla mistecka za zasluhy...

Ukaz co umis. Nic vic.

M. Varadinková 15.4.2016 2:13

Re: Naprosty souhlas

Přesně tak. Úspěch Slušovic byl postaven na tvrdé práci a na maximálním využití veškerých lidských zdrojů, interních i externích ( např. lidí působících na různých VŠ). Systém byl založen na umění lidi motivovat k práci (a tvrdě vyžadovat výsledky), na organizaci práce, na systematickém vyhledávání a následném využití každého dobrého nápadu.

Všichni ti "Petráčkové" čerpají své "informace" výhradně z následné pomlouvačné likvidační kampaně vedené havlisty počátkem 90. let a o skutečných Slušovicích vědí prd.

V. Heidlerová 15.4.2016 8:21

Re: Naprosty souhlas

no, já z praxe vím, že se též hojně kšeftovalo. Do skladu Drobného zboží přijížděl emisar Slušovic s menším nákladem krásně balených vánočních jedliček pro vedoucí pracovníky, a ze skladu odvážel vše, co bylo nedostatkové, kancelářské potřeby, angličáky, dovozové lyže atd.atd. Nikdy jsem do té doby tak krásné stromky a k tomu ještě balené v průhledné fólii neviděla, teď si je mohu koupit bez problému.

P. Kmoníček 15.4.2016 8:00

Re: Naprosty souhlas

Šoudruhu,napište že Čuba byl Bůh a ušetříte si čas.

J. Šimek 15.4.2016 8:05

Re: Naprosty souhlas

S dolarovým kontem by v době Slušovic byl každý podnik mezi slepejma králem.

Pro mě je nezapomenutelné, s jakou rychlostí JZD kradlo a následně prodávalo veškerý software. Paní Varadinková se zase rozčílí, ale to bylo přesně to období, kdy jsem měl do Slušovického zázraku vhled z pozice zákazníka a paní Varadinková tam seděla a měla pocit nadšeného budování světlých zítřků :o)

P. Skřivan 15.4.2016 0:18

Asi by stálo za připomenutí,

že zřizovatelem Slušovic bylo přímo KGB. Proto a jen proto se slušovický "zázrak" konal.

M. Varadinková 15.4.2016 1:56

Re: Asi by stálo za připomenutí,

V tom případě ovšem jistý Pavel Skřivan musel být agentem KGB pověřeným řízením Slušovic. Jinak by se přece k takové tajné, dosud nikde nezveřejněné informaci nemohl dostat, že?

P. Dvořák 15.4.2016 3:39

Re: Asi by stálo za připomenutí,

:-))

P. Skřivan 15.4.2016 8:00

Re: Asi by stálo za připomenutí,

Ano, podobně hloupou reakci jsem čekal a právě proto jsem schválně nedopsal, že tohle řekl pan Čuba, a ten by to měl myslím vědět, že ?