6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaké bylo to JZD Slušovice

Zřejmě na rozdíl od pana Petráčka jsem byl asi po roce 1983 spolupracujícím partnerem závodu výpočetní techniky Jednotného zemědělského družstva Slušovice, a to z pozice své funkce v jednom podniku ČKD.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 15.4.2016 20:34

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Já pro Teslu nepracoval s Slušovice nemám rád jako jiné bolševické výmysly. Třeba ty dráty na hranicích, díky nimž ty Slušovice vůbec mohly existovat. Jinak by neměly smysl jako všechna JZD postavená na netržním a čistě komunistickém principu.

F. Houžňák 15.4.2016 20:43

Hlavne nechapu, pane Skrivane,

proc jste teda tenkrat nezacal taky delat nejake pocitace a prodavat je za vyhodnejsi cenu nez Slusovice, kdyz to bylo tak jednoduche a primitivni? Napadu jste mel - teda jak rikate dneska - spoustu, byl jste expert pres vypocetni techniku, a vubec. Tato otazka mi neda spat. Kde jsme uz dneska mohli byt ...

P. Skřivan 15.4.2016 20:57

Re: Hlavne nechapu, pane Skrivane,

Proč bych to dělal ? Než jsem dostudoval tak šmejdi vypadli a Slušovice udělaly pápá ... .

F. Houžňák 15.4.2016 21:11

No, proc byste to delal, to ja nevim,

ted delate chytrolina, ale tenkrat se vam do prace nejak nechtelo. Proc bych to delal ... to rikaji vsichni lenosi nebo deti, co si nechteji myt krk. Dostudovavat jste nemusel, kdyz jste mel tuhletu prirozenou inteligenci, se kterou dneska jasnozrive vidite, co se melo a nemelo delat - lepe receno, co JINI meli a nemeli delat - pred triceti lety. Uz jste si dal vodu a zakukal?

P. Skřivan 15.4.2016 21:21

Re: No, proc byste to delal, to ja nevim,

Vy jste asi dement: Ještě jednou: studoval jsem. Kapišto ? Než jsem dostudoval byla revoluce a Slušovice byly leda pro smích. Jasné ?

J. David 15.4.2016 18:01

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Paní Varadínková, než budu s Vámi polemizovat, jako starej bard klasických PC o 64 kb paměti, se ptám. V jakém jazyce jste "mastila" algoritmy. Já jsem blbej starej Assemblerista v době rozpuku našich PC? Qui modo, qui modo. I v disketovém diluviu jsem užíval dostupné "heap" registrů v DOS2 a výše, první tam, poslední ven. Ale to už je historie.

M. Varadinková 15.4.2016 18:56

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Ve škole jsem začínala Fortranem, ve Slušovicích jsem dělala napřed aplikace v Basicu, pak v Céčku a koncem 80. let jsem dělala systémáka, takže v assembleru. Pak jsme na čas vypadla na mateřskou a posléze jsme dělala ve Foxce, postupně Dosovské, windowsovké i Visual. Něco jsem taky dělala ve VBA v Excelu. A taky na SQL. Teď dělám ve Visual studiu ve VB.Net+ SQL server., ale ono už je to fuk, protože dnes je to stejně o objektech, metodách, vlastnostech a událostech, takže vlastní programovací jazyk už není až tak podstatný.

V. Novák 15.4.2016 17:10

Re: Dyk to říkám, že jste božský,

Tedy, člověče, když vykládáte své piklické nesmysly o KGB, jste aspoň zábavný. Když vykládáte co si kdy kdo myslel, ba celé národy - je to groteska.

V této debatě jste jen hloupý a trapný.

Ale nijak nehodlám váš duševní striptýz omezovat... Vaše kšanda je uříznuta.

M. Varadinková 15.4.2016 15:26

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Víte, jak v té době fungovalo zpracování dat? Evidentně nevíte, jinak byste nemohl napsat takovou pitomost. Úředník vyplnil data do předepsaných formulářů, pak je děrovačky vyděrovaly do děrných pásek, ty se odvezly někam (nejspíš do okresního města), kdy byla tzv."strojní a početnická stanice", tam se tím nakrmil počítač, ten to přes noc schroustal a vyplivl seznam chyb, ten se odvezl zpět k těm děrovačkám, ty to opravily, znovu se do dovezlo ke zpracování a po několik dnech se dovezla tomu úředníkovi tzv. "sjetina", tedy balík papíru se sloupci čísel, ve kterých se ani prase nevyznalo. Samozřejmě si ten úředník vedl svou evidenci bokem hezky ručně postaru, protože jen tak věděl "on line", kolik čeho vůbec má.

Vysvětlete mi, proč ty "sračky" šly tak na dračku, když je vlastně nikdo nepotřeboval? Proč na ně byly pořadníky? Proč si na nich Slušovice nakonec pořádně namastily kapsu? Vždyť přece všichni mohli zůstat hezky u těch sálových počítačů a Slušovice by zkrachovaly!

F. Houžňák 15.4.2016 15:34

Ano, přesně takhle to bylo,

přesně takhle mi to popisovala moje tchyně, vrchní účetní (nebo jak se to jmenovalo) v JZD.

V. Novák 15.4.2016 17:15

Re: Ano, přesně takhle to bylo,

Říkalo se tomu "kabelový přenos". Určená poselkyně dala pásku do kabely a řenesla/převezla ji tam, kde se páska načetla do Skřivanova sálového počítače. V Praze obvykle MHD. A při té příležitosti si nakoupila. Na venkově ji někdo musel odvézt.

To bylo slávy, když v PORS bylo možno předávat mezi podniky data po dálnopisu!

Když přišly disketové jednotky, změnil se kabelový přenos na kabelkový...

F. Houžňák 15.4.2016 17:20

Z JZD mojí tchyně jezdili do Hradce Králové

a jak nadávali, když museli všecko dvakrát opravovat. Děrovalo se to v tom Hradci, takže to bylo jako tichá pošta.

P. Skřivan 15.4.2016 15:39

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Vim, byla to sranda, ale ne všichni používali děrnou pásku. :-) Fakt ne. ... a navíc tehdy se kupovaly kdejaké pitomosti za naprosto nesmyslné peníze, pokud byly dostupné, takže pořadníky byly skoro na všechno. Na byty až dvacet let, na auta, ... . Však pračku byl problém koupit, televizi, ... . I na kubánské zelené pomeranče byla fronta jako prase ... . Socialistické organizace na tom byly lépe, ale ze dne na den se nic nekupovalo.

Slušovice jako žádný byť sebepitomější socialistický podnik, nemohly zkrachovat. :-))))))))

M. Varadinková 15.4.2016 15:45

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Jo, někteří používali také děrné štítky.

Nebo si snad myslíte, že v každé kanceláři někde v JZD měli na stole terminál od velkého sálového počítače a ten úředník tam ťukal data textovým editorem?:-)))))

P. Skřivan 15.4.2016 15:57

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

To sotva. Když už, tak obvykle musel za počítačem, kde byla halda terminálů vedle sebe nebo velká čtečka děrných štítků. Mám pár schovaných 80 i 90 sloupců. ... ale i když jste měla terminál, tak komfort T602 byl hodně daleko a textový editor, a to český, jsem měl i na Sinclairu a nestál 25 tisíc. Od té doby jsem nepotřeboval psací stroj ... . Pokud vím, tak ty Vaše TNS také často sloužily jako terminály ... .

M. Varadinková 15.4.2016 16:08

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

TNS byly v drtivé většině jako samostatné počítače. Lidé je měli v kanceláři a dělali si na nich svoji agendu. Data k dalšímu zpracování se předávala obvykle na disketách. Ale šlo to propojit i do lokální sítě, kde se daly společně sdílet disky. Takovou síť jsme například provozovali při každých dostizích, jely na ní kurzové sázky.

P. Skřivan 15.4.2016 16:26

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Ano, u EC-1055 byla čtečka těchto osmipalců: říkali jsme jí šrotovník. Jednak podle vzhledu, druhak dle občasné funkce. ... ale vezměte jako fakt, že pro počítačovou gramotnost tu mělo význam toto (bez nároku na pořadí): IQ 151, Attari, Sinclair ZX-80, ZX-81, ZX-Spectrum(+), PMD85, Sharp MZ-800 a pak samozřejmě Didaktik Gama, čili kopie Sinclairu ZX-Spectrum. Asi to už nevíte, ale za socialismu byly dokonce několikrát odvysílány programy pro ZX-Spectrum v televizi - osobně jsem si nahrál a fakt to šlo stejně, jako přes hovorové trafo to přenést po telefonní lince. Žádný program odvysílaný pro TNS jsem nikdy neviděl, čímž netvrdím, že pro JZD to znamenalo počítačovou revoluci. :-)

M. Varadinková 15.4.2016 17:00

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Já jsem neviděla ani žádný program odvysílaný pro jiné počítače. Ono to bude nejspíš tím, že opravdu vážné programy pro vážnou práci se neloví ve vysílání televize.

V. Novák 15.4.2016 17:24

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

To muselo být úžasné, nahrávat z televize programy. To musely být ale bomby supoervýkonné!

Když nahrání Spaceinvaders z datového kazeťáku do Commodora 3032 trvalo poctivých 12 minut - schválně jsem si to měřil. Ale je fakt, že se ten program dal i poslouchat - cvrlikalo to jak stádo cikád. Při kvalitách tehdejšího analogového televizního vysílání - juj!

P. Skřivan 15.4.2016 18:20

Re: Jak tak sleduji diskusi, obzvláště pan Skřivan

Sinclair měl rychlejší nahrávání. Mimochodem celkem prosté: upravoval jsem si to v Assembleru. ... a vidíte, nahrálo se to. Commodore byl pro bohaté ... .

Bomba to byla: program vzduchem nebo po telefonu, když do JTS neexistoval žádný modem. Nejen ve Slušovicích se zdá se myslelo ... .

F. Houžňák 15.4.2016 15:15

Akorát že TNS nejel na 8086,

kdoví co to doma máte.

P. Skřivan 15.4.2016 15:32

Re: Akorát že TNS nejel na 8086,

:-))) Vy o tom toho asi moc nevíte, že ... .

F. Houžňák 15.4.2016 15:42

TNS jsem měl ne na stole,

ale vedle stolu. Jedině že by mě byly bývaly šálily voči.

P. Skřivan 15.4.2016 16:37

Re: TNS jsem měl ne na stole,

Tak jinak: 8080 jsem programoval v assembleru, Z80 taky, 8086 taky, 80286 protected ne, 80386 protected také v assembleru. Dál to už není podstatné. TNS 8-bit měl Z80, nevím zda A nebo bez A, to není podstatné, to je o frekvenci - jelikož jsem to viděl akorát na výstavě, tak mne to celkem nezajímalo. PC jsem od Slušovic narazil až na AT, což bylo 286, ale nepracoval jsem na něm. Pokud narážíte na to, že XT používalo 8088 a ne 86, tak to jistě, ale jde o rodinu 8086, jen s kratší sběrnicí a úplně stejnou instrukční sadou.

Takže TNS 8-bit byla pěkná hračka, ale nic zásadního a určitě žádná revoluce.

M. Varadinková 15.4.2016 17:09

Re: TNS jsem měl ne na stole,

Revoluce to v té době byla, protože v té době (první polovina 80. let) na tuzemském trhu nic srovnatelného a dostupného prostě nebylo. Podnik, který neměl protekci, aby mu přiklepli devizy na dovoz, si prostě neměl kde takový počítač pořídit. Jestliže Šimek (rudá závist, nenávist a sprostota) v takovém podniku pracoval a měli tam HP a IBM a já nevím co (a i oni nakonec přišli žadonit i do Slušovic o TNS), tak běžný podnik, natož JZD, vůbec na nic takového nedosáhl. Tudíž možnost vyrábět použitelný počítač z tuzemských nebo RVHP součástek tehdy revolucí byla a ne že ne. Trh byl tehdy absolutně hladový a proto se na tom dalo taky slušně vydělat.

V. Novák 15.4.2016 17:38

Re: TNS jsem měl ne na stole,

Matfyz měl EC 1040 a programovalo se na štítkách!

Úžasné, když moje tehdejší (byl to začátek 80.) přítelkyně měla cosi naprograoval v PL1, vygenerovala štos štítků, odevzdala v podatelně, operátoři ten štos obalili dvěma štůsky JCL - a ona si za týden přišla pro sjetiny, kde se dočetla, že na 6. štítku má 7 chyb, z nichž 6 tam ani být nemohlo... - a šla děrovat znova.

A to měla kliku, že mohla předěrovat jenom ten štítek. Kdo psal do pásky, ten přelepoval a předěrovával ručně, pokud nechtěl opisovat všechno. Já tenkrát uměl číst ASCII 7 z osmistopé pásky... Musel jsem.

Terminály? Kdo měl, pro Gotta!!!, terminály?

Nějaká PZO?

M. Varadinková 15.4.2016 19:20

Re: TNS jsem měl ne na stole,

To my jsme na VŠCHT program ve Fortranu odevzdali na takovém zeleném papíře, kdy byly vyznačené chlívečky pro jednotlivé znaky. A děrovali nám to brigádníci. Já jsme to sice měla napsáno dobře, jenže ten brigádník mi tam na více místech místo apostrofů vyděroval úvozovky. Takže plno chyb. A já, protože to byl můj první program, jsem se domnívala, že to tak má být a pořád jsme nechápala, proč to ten počítač nežere.

Ale později, když jsem začala dělat pomvěda, tak jsme měli na katedře terminál IC 4-72 (tam byl editor typu: na řádku 10 najdi A a nahraď ho B nebo pak přímo na OVC VŠ, kde byl ten počítač umístěn, a tam byly terminály, kde se daly ty řádky přímo přepisovat, no to bylo úúúžasné:-))))))

M. Varadinková 15.4.2016 19:43

Re: TNS jsem měl ne na stole,

Ten počítač byl ICL 4-72.

A. Alda 15.4.2016 13:18

Máte pravdu,

také tu dobu pamatuji a mám o tom bližší informace.

A sprostý politický útok Havla a Devátého na Slušovice poškodil nejen tamní družstevníky, ale celý stát.

A přitom Čuba svých v novinách široce publikovaným výrokem "podnik je od slova podnikat" poškodil socialismus s jeho plánováním víc než Havel se všemi svými hrami dohromady.

J. Šimek 15.4.2016 13:39

Re: Máte pravdu,

Tvrdí anonym :o)