6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaké bylo to JZD Slušovice

Zřejmě na rozdíl od pana Petráčka jsem byl asi po roce 1983 spolupracujícím partnerem závodu výpočetní techniky Jednotného zemědělského družstva Slušovice, a to z pozice své funkce v jednom podniku ČKD.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 15.4.2016 11:34

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Hahahaha. Jasněěěěěěěě. Tak vážená, žádný dokument si pouštět nemusím, páč socialismus pamatuji a mimochodem do Slušovic jsem teoreticky mohl jít pracovat, takže tak jako tak vím, oč šlo tehdy. Dneska jsem expert v IT, takže mám celkem představu o tom, jak udělat počítač a co všechno kde museli lohnout. Tak asi tak. Debata o tom, jak tam byli schopní je celkem zbytečná. Dělat kopie PC uměl leckdo. Samozřejmě kdo se dostal k součástkám, což se např. Tesla nedostala. Nebo myslíte, že v Tesle VÚST, kde byl nejsilnější počítač v RVHP by to nesvedli ? :-))) Podle toho, co jsem tam tehdy viděl já, docela určitě. Jen měli jiné úkoly a používali skvělé ruské paměti, jejichž pouzdra se drolila a které nešly přepsat ani 3x, když to mělo jít 20x. :-)))

M. Varadinková 15.4.2016 11:53

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Ten dokument není o počítačích a pustit byste si ho měl, abyste tady neustále nelhal.

Za prvé, osmibitové TNS nebyla kopie a dělat ho neuměl kdekdo. S prvotním nápadem (to byla ještě děrnopásková verze) přišli do Slušovic lidé, kteří prostě ten nápad měli a neměli ho kde realizovat. Všechny ty Tesly byly zkostnatělé, jely podle plánu a neměly motivaci realizovat nějaké bláznivé nápady.

Slušovice byly pružné, operativní, prahnoucí po jakýchkoliv nových výrobní programech, které mohly přinést zisk. Byl tam šéfem výpočetního střediska člověk (vyloučený komouš, jinde by si ani nešktrl) "vizionář", který do toho prostě šel. Takže se k té děrnopáskové verzi připojily diskety (8 palců, 256 Kbyte). A později 5palcové. A později disky. Byl to postupný vývoj. Stejně tak vnitřní paměť, grafika, klávesnice, atd. Zpočátku to bylo dost ztrátové, zisk to začalo nést až po cca dvou letech. Díky nenasycenému trhu a obrovské poptávce se pak ceny šroubovaly co nejvýš to šlo.

Proč ti původní autoři toho nápadu s tím nešli do Tesly? Nebo možná šli a neuspěli?

P. Skřivan 15.4.2016 12:04

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

... a chápete, že tu TESLu řídili soudruzi, kteří, kdyby soudruh Čuba, neměl povolení z podstatně vyšších míst, na které oni neměli, by ho rozmáčkli jako veš, i kdyby vynalezl stroj času ? :-))) Asi ne, nebo spíš tu děláte propagandu. Nebyl by první génius, kterému by zdejší komouši udělali peklo na zemi a jeho geniální myšlenky prodali na západ za pár šupů a mohl by mluvit o štěstí, pokud by se mu podařilo zdrhnout na západ.

M. Varadinková 15.4.2016 13:48

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Blábolíte.

Tesla žádné povolení k výrobě počítačů nepotřebovala, byl to přece její obor. JZD taky nepotřebovalo povolení k živočišné či rostlinné výrobě.

Ale bylo to riziko - taky se v tom mohly utopit peníze vynaložené na vývoj a nemuselo to vyjít. A soudruh ředitel Tesly by pak mohl upadnout v nemilost u soudruha krajského tajemníka. Plat měl tabulkový, místečko teplé, nebyl nijak motivován, proč by do toho měl jít. Jako prakticky všichni ředitelé všech zahnívajících státních podniků. Takže zůstal u starého, osvědčeného: kdo nic nedělá (resp. dělá jen to dávno "zaběhnuté" a naplánované), nic nepokazí.

P. Skřivan 15.4.2016 15:20

Re: Ze Slušovic znám osobně jenom Evžena Varadínka,

Aha, takže třeba součástky mu nikdo naplánovat nemusel ? ... jinak jiných by se na jeho teplé místo našlo: to byste koukala. Pamatuji jaký byl souboj o vedoucího oddělení, natož ředitele. Jste fakt vtipná, ale Vaše počínání považuji za odporné. Slušovice je dost odporná kapitola s odpornou dohrou po revoluci, podobně jako jiné kapitoly StB a jiných tajných služeb východního bloku, takže netuším co sledujete tím, že to vytahujete. Není co. Byla to debilita, aby družstvo vyrábělo PC stejně, jako tzv. úspěchy vědy SSSR nakradené u západních firem.

J. Kokaisl 15.4.2016 8:53

To zírám!

V JZD Slušovice jsem pracoval od roku1980 a byl přímo u vývoje TNS (zpočátku probíhal na 2 platformách operačních systémů, pracoval jsem na obou) a později jsem osobně prodával ona XT a AT (a skutečně za stovky tisíc korun). Odešel jsem znechucený chováním vedení v roce 1990.

JZD se zabývalo průmyslovou špionáží, proto mělo dobré styky s rozvědkou. "Výzkum" vypadal tak, že se koupil americký počítač s operačním systémem Zebra a ten se vyloupil a chytře přejmenoval na Cobru. Pracovníci vývoje zemědělských strojů odjeli na výstavu v Paříži, kde detailně nafotili tzv. rotační brány (alespoň jednou byli při tom francouzskou policií zatčeni), které pak JZD "vyprojektovalo" a vyrábělo (desítky jich pak roky rezivěly na krajích polí, některé neujely ani 100m v terénu, rozpadly se). V JZD byla silná organizace KSČ, která řešila i pracovní spory. Představa dobrovolné a radostné práce o víkendu je asi z budovatelských 50. let - účast na organizaci dostihů byla, samozřejmě, povinná. Zaměstnat lidi se "škraloupem" bylo pro JZD výhodné - oni mohli pracovat místo v kotelně v oboru (za což byli většinou vděčni), JZD mělo k dispozici odborníky, které by jinde nezískalo.

Standa Devátý pracoval jako technik a dobře. Pan Šefčík zde plive na slušného člověka, kterému až nová doba umožnila doplnit vzdělání, které mu komunisti upřeli.

František Čuba sedí v senátě, v krajské radě a na hradě. Prý snad i podniká, ale nevím, že by za 25 let vytvořil jediné pracovní místo, jeho podniky v tichosti zanikají. Také neodpověděl na žádnou otázku, kterou mu položil kdokoli na veřejnosti. Dnes nemá co nabídnout, omílá stále dokola 30 let staré (komunistické) myšlenky (například kanál LOD). Vlastně o něm teď nikdo nic neví. A toto je, prosím, poradce prezidenta.

Je mi jedno, že pan Šefčík nostalgicky vzpomíná na dobu minulou (kolem sebe, bohužel, vidím, že není sám, že jsou jich miliony, jak se kdysi zpívalo), ale ať nepíše o věcech, které nezná, viděl je jen zdálky a z rychlíku.

F. Houžňák 15.4.2016 9:09

Víte, nám bylo jedno, jestli JZD koupilo americký

počítač a "vyloupilo" ho - proč ne, když to uměli, že ano, podstatné bylo, že jsme měli na čem počítat. Bolševik nám nic jiného neumožnil. Nakonec, jak se aspoň povídalo, všechny socialistické procesory byly výsledkem reverzního inženýrství výrobků Intelu, a náš EC (1040? už nevím) měl dokonce manuály v originální IBM angličtině, jak ten operační systém ojeli i s chlupama. No a co? To se dělalo od nepaměti a dělá se to furt. Ale musíte to umět, a když to neumíte, tak zbývá jenom nářek, jací jsou to gauneři.

J. Šimek 15.4.2016 9:16

Re: Víte, nám bylo jedno, jestli JZD koupilo americký

Ukrást a přečůrat považujete za výhodu? Chudáku ...

F. Houžňák 15.4.2016 9:25

Kdo uměl, snažil se, kdo neuměl, ten seděl v koutě,

nadával, že mu "systém neumožňuje" a říkal, "jó, kdybych já směl, to bych všem ukázal". Po převratu se ukázalo, že ti první se rychle chytli, a ti naříkači naříkali dál a nepředvedli nic, i když se už "smělo".

J. Šimek 15.4.2016 9:27

Re: Kdo uměl, snažil se, kdo neuměl, ten seděl v koutě,

Znova říkám, že ukrást a přečůrat za pozitivum může považovat jen chudák, chudáku.

J. Kokaisl 15.4.2016 9:59

Nejde o počítače!

Pane Houžňáku, já přece nepíšu, že se v JZD provádělo něco jiného než jinde. Jen jinde neměli takové vazby na struktury, které dnes hodnotíme (pokud nejsme zaslepení) negativně. Psát o tom, jak to v JZD fungovalo a nefungovalo, to by bylo dlouhé a to by nikdo nečetl. Já jen reaguji na demagogický text pana Šefčíka, který viděl jen to, co mu ukázali. V JZD se pracovalo tvrdě, ale byla to i velká potěmkiáda.

Proč se nikde nepíše o "úžasných" experimentech v oboru Františka Čuby (agronomii), kdy na valašských svazích zasel (a zasíval opakovaně) kukuřici? Proč se nepíše o slušovickém náměstí zaplaveném 30cm bahna, kdy vydatný déšť splavil z ploch osetých kukuřicí půdu až doprostřed vesnice? Proč někdo nezhodnotí experiment s velkokapacitními kravíny? Proč někdo nenapíše, jak se kolem dostihové dráhy nejdříve vykopal kilometrový příkop, pak se zahrnul před položením kanalizace a znovu vykopal jen proto, že se očekával příjezd stranické delegace? Proč se nepíše, že z obecního koupaliště udělalo JZD parkoviště u dostihové dráhy? Proč se nepíše o tzv. Gorbačovce - nesmyslné 2km dlouhé řtyřproudovce vedoucí do Slušovic? Proč někdo neprošel areály bývalého družstva po deseti, patnácti letech a nereferoval, jak s majetkem hospodaří pohrobci? Proč si nikdo nevšímá osudu tzv. nové administrativní budovy postavené v polích, kolem které každoročně víří závodní auta při Barum rallye? Asi proto, že elektronika je zajímavá i dnes, ale to ostatní, to už by nikoho nezajímalo.

Byly prostě aspekty, které veřejnost neznala, kterými se JZD nechlubilo, které ovšem objektivně snižovaly a snižují celkové hodnocení "úspěchu" vyvoleného JZD.

F. Houžňák 15.4.2016 10:32

Já s vámi taky nijak nepolemizuju

a nedokazuju, že nemáte pravdu, já tam u toho nebyl, takže nejsme ve při. "V JZD se pracovalo tvrdě, ale byla to i velká potěmkiáda" - to určitě, ale kde nebyla, že ano. Nakonec určitý teátr patřil k úspěchu vždycky, dneska se tomu říká novočesky PíáR a kam se hrabou Slušovice na dnešní machry v tomhle oboru. Jsem dalek toho prosazovat pouze svůj pohled a zatracovat ostatní, na to tu máme jiné specialisty. Prostě jsem chtěl říct, že nám Slušovice poskytly něco, co jsme jinde získat nemohli, a my jsme to využívali ke své (doufejme) užitečné práci. Za to jim buď dík. A že něco někde tzv. "ukradli" neboli opajcovali, no, to bysme museli žít pod širým nebem a okusovat kořínky, to je to poslední, co mě bolí. Rusové překládali a vydávali spousty amerických odborných knih tady nedostupných, a jak jsme je rádi v Ruské knize kupovali. I ten opěvovaný a zbožňovaný Mozart "kradl", kde se dalo, o Smetanovi nemluvě.

Pokud si stěžujete, že nikdo nepíše o "experimentech Františka Čuby", an to je prostá odpověď: sedněte, napište, nabídněte k publikaci třeba tady, a je to. Pak si můžete spokojeně číst, jak vám komentátoři lajou do idiotů, kteří nic nevědí a přesto píšou, jak je v kraji zvykem.

J. Šimek 15.4.2016 10:50

Re: Já s vámi taky nijak nepolemizuju

Jo tak když Rusové kradli, tak to je rázem vaše zlodějina poctivá práce, chudáku.

M. Varadinková 15.4.2016 11:03

Re: Nejde o počítače!

V JZD se pracovalo tvrdě, ale ne všem se tvrdě pracovat chtělo, že Jirko?

Tlak na výkon a tvorbu zisku byl obrovský, ne každá věc se vždy povedla, ne každý příkaz každého šéfa byl vždy rozumný, ne každý člověk to zvládal, neúspěšní šéfové byli operativně vyměňováni za jiné, neschopní či líní pracovníci, kteří prostě nestačili tempu, dáváni "k dispozici", to znamená byli propuštěni z daného závodu.

Právě takoví zatrpklí, zneuznaní, naštvaní lidé pak vytvořili revoltu proti zlému, kapitalistickému vydřiduchovi Čubovi, jakmile to šlo. A vytvořili pátou kolonu, která pomohla Havlovi JZD likvidovat zevnitř. Listopadová revoluce v kapitalistických Slušovicích byla tedy paradoxně socialistická.

A někteří jsou zatrpklí dodnes, že Jirko?

P. Skřivan 15.4.2016 11:16

Re: Nejde o počítače!

JZD Slušovice byly bez šance konkurence po převratu na volném trhu. To je fakt, který tu popsali jiní a je to zcela jasný fakt. Byly vytvořeny za zcela speciálních podmínek a tam pracující lidi dostali šanci zcela specifickou a výjimečnou. Schopní nebyli překvapivě jen ve Slušovicích, jen ti další museli držet hubu a krok o trochu více. Něco okopčit není totéž co vyvinout a po pravdě JZD, které dělá počítače, to je pecka, jak automobilka, která pěstuje řepu. :-)))

M. Varadinková 15.4.2016 11:29

Re: Nejde o počítače!

Naopak, na volném trhu by uspěly.

Ale ne, když proti nim šel (tehdy ještě všemi uctívaný) prezident, byly na ně nasazeny všechny státní orgány včetně generálního prokurátora, policie, tajných služeb, ministerstva zemědělství...), které plnily Havlovu politickou objednávku. Včetně mohutné dehonestační kampaně v médiích, pro které by Havel tehdy Bůh.

P. Skřivan 15.4.2016 11:42

Re: Nejde o počítače!

... a co z toho ? Děláte, jakoby tu dnes nebyly firmy vyvíjející IT na světové úrovni. Vážená jsou tu, takže nějaké JZD s PC se může rozkulačit a začít zas pěstovat řepu, k čemu JZD bylo stvořeno. Samozřejmě v součinnosti s STS Chvojkovice-Brod. :-))) Prej tam maj dobrej oddíl. :-))))))

M. Varadinková 15.4.2016 13:59

Re: Nejde o počítače!

Blábolíte a odkláníte. Na faktech to ale nic nezmění.

Proti dnešním firmám jsem já přece neřekla ani půl slova. Nejsem jako Vy, abych si o nějaké firmě vymýšlela nepravdivé fabulace.

J. Šimek 15.4.2016 9:26

Re: To zírám!

A pamatujete třeba na ChiWriter a SuperCalc?

To byla cenová prda za software po přepsání kopyrajtu a přejmenování na produkt ze Slušovic. Už jsem to zmiňoval níže :o)

P. Skřivan 15.4.2016 10:19

Re: To zírám!

ChiWriter pamatuji. Docela ušel a byl lepší než pozdější T602.

M. Prokop 15.4.2016 8:49

Na tehdejší dobu špičkovou organizaci práce

nikdo nepopírá. Ale holt, mít státem zajištěnou neexistenci konkurence, to je věc! Tedy, pro toho, kdo ji má. Pro zákazníky ne.

P. Skřivan 15.4.2016 9:32

Re: Na tehdejší dobu špičkovou organizaci práce

Kromě bezkonkurence šlo také o výjimky se socialistického plánování, devizového hospodářství, zahraničního obchodu, odměňování (mzdových tabulek), apod. Opravdu hodně výjimek. Slušovice byly něco jako soudruh Stachanov: ukázka, že to jde, když se chce, akorát soudruhům ze SSSR vůbec nevadilo, že to celé bylo založeno na zamlčení řady docela podstatných okolností, pro které to nikdo jiný opakovat nemohl, tj. česky řečeno na lhaní, což byla jedna z mála věcí, ve které se soudruzi ze SSSR překonávali. Stejně jako 30 případů mjr. Zemana, stejně jako legendy o sovětských špionech slavících velké úspěchy, apod.

E. Vašátko 15.4.2016 6:20

No nevím,

vím, že nad Slušovicemi držel ochrannou ruku zemědělský tajemník UV KSČ, tuším pan Zajíc nebo jak se jmenoval a Čuba musel ze zisků podniku asi hodně ulévat na všechny strany. Ale podnik řídit dovedl a myslím, že hodně pomohlo právě to, že se nebál zaměstnávat lidi na indexu, kteří se znelíbili straně. Pár jsem jich znal. Nebyl sám, jenom se o tom ale moc neví, podobné bylo u Prahy i JZD Jílové i když ne v takovém rozsahu a věděl bych ještě o dalších. Asi byli ti předsedové pořád jednou nohou v kriminále, ale lidem se dařilo.

P. Skřivan 15.4.2016 8:03

Re: No nevím,

Pan Čuba sám řekl, že Slušovice byly založeny na dohodě s KGB.

M. Marek 15.4.2016 8:16

Re: No nevím,

Tak ještě do třetice.

M. Červeňák 15.4.2016 4:54

Musíte pan Petráčka

brát s rezervou. Je to takový milý pindal, i on se musí, ač ekonomickými a faktickými znalostmi nepoznamenán, nějak živit. Slušovice by se zřejmě tak jako tak proměnily, ovšem to co Havel provedl se ZŤS Martin, to mu Slováci asi těžko zapomenou. Kdyby chtěl náhodou někdo v Bratislavě pojmenovat nějakou tu uličku po Havlovi, skončil by zřejmě v Dunaji...

15.4.2016 6:26

Re: Musíte pan Petráčka

Nevím jak znalosti pana Petráčka ale s tvými čtenářskými a faktickými znalostmi se evidentně nezmůžeš ani na to pindání. Za prvé, jediné co jsme se dozvěděli od autora tohoto článku, bylo to, že vlastně neví z čeho v slušovicích stavěli počítače. Přičemž to o čem psal Petráček, tedy že Slušovicím se to podnikalo, když na rozdíl od jiných mohli a měli monopolní postavení a když o to monopolní přišli tak zákonitě skončili se komentovat ani nepokusil. Za druhé, na tu bolševickou hovadinu o tom jak Havel likvidoval zbrojní průmysl ještě opravdu někdo věří? Tak to musí být opravdu těžký zoufalec. Fakt je takový, že celý ten slavný slovenský zbrojní průmysl byl vždy těžce ztrátový i za bolševika a taky těžce dotovaný. Žádný Havel, když skončily dotace z Prahy, tak skončily zbrojní průmysl na Slovensku.

B. Brousková 15.4.2016 7:25

Re: Musíte pan Petráčka

Kupodivu si autor nějak nepamatuje, že v době kdy bylo trestným činem, vlastnit jeden dolar a podniky , které vyvážely na prohnilý a imperiálistický západ, tudíž za valuty, musely o každičký dolar potřebný k vlastní modernizaci doslova škemrat na příslušném ministrerstvu,. Slušovice byly jedinou firmou v celé republice, která měla vlastní devizové konto. Jak se to přihodilo? Slušovice byly totiž ve skutečnosti jenom takovou místní Potěmkinovou vesnicí. Ptejte si zaměstnanců firem, které se Slušovicemi spolupracovaly, jak ta spolupráce vypadala. A co všechno si směly a mohly dovolit Slušovice. Na rozdíl od těch ostatních. V době kdy ti "ostatní" také mohli začít podnikat podle vlastního uvážení, Slušovice se kamsi vytratily. A nařídil jim to určitě Havel.Patrně vydal nějaký dekret. Sám nebyl nikdy ani poslancem, neřkuli ministrem, či premiérem. Mohl leda tak klást věnce, ale nemohl vydávat žádné zákony a ani cokoliv nařizovat. Od toho máme vládu a parlament.

M. Starý 15.4.2016 7:29

Re: Musíte pan Petráčka

Přesně tak. Zaostávající podniky a školy potřebovaly počítače, na které jednak neměly devizy a jednak na většinu techniky bylo Západem uvalené embargo. Navíc oficiálně KSČ stále považovala kybernetiku za "buržoázní pavědu", ale ta "progresivnější" část soudruhů si uvědomovala, že už nestačí jen vyrábět cement a ingoty. A tak vznikl experiment Slušovice. Okamžikem pádu železné opony ztratily význam, protože stejné nebo kvalitnější zboží si podniky mohly koupit ze Západu (a mohem levněji). Slušovické PC XT stálo 150 tisíc, PC AT 286 stálo 300 tisíc. Rok před revolucí podniky prostřednictvím PZO (např. MUZO) dokázaly (pokud dostaly přidělené devizy) pořídit PC XT/AT za 60 resp. 60 tisíc korun. Proto Slušovice nemohly v tržním prostředí přežít.

M. Starý 15.4.2016 7:34

Re: Musíte pan Petráčka

opravuji překlep v předoslední větě: Cena XP/AT za devizy byla 40 resp. 60 tisíc Kč.