19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bobby Brown 28.1.2007 16:07

Re: Re: Vážený pane zmocněnče, ptám se pro jistotu ještě jednou:

Celé jsem si to tu pročetl a pokud označujete příspěvek zlého kukuče o tlačítku "D jako dotace" za sviňský příspěvek, pak jste se do kategorie sviňských příspěvků zařadil sám.

Ikdyž to nepatřilo mě, tak abyste nebrečel:

1) Michal Slabý

2) nepatřilo mě => přeskakuji

3) SPŠCH Ústí nad Labem, Ing. - VŠB-TU Ostrava, dále odbornost ve vyhledávání rizik etc. etc.

PS: Mluvit s autorem příspěvku zlým kukučem a se mnou nemusíte, já osobně po přečtení a prozkoumání vaší "odborné" argumentace o to ani nestojím. Vás a celé Rakousko mám v paži. PS2: Ještě že ten nový tunel (2 ks) z ÚL do Drážďan vede do Saska a ne do Rakouska, jinak byste se snad vrtal i do jeho bezpečnosti.

Bobby Brown 28.1.2007 16:36

Re: Re: Re: Vážený pane zmocněnče, ptám se pro jistotu ještě jednou:

nepatřlo mně, pochopitelně ;-P

zlý kukuč 28.1.2007 17:33

Re: Re: Vážený pane zmocněnče, ptám se pro jistotu ještě jednou:

Vážený pane zmocněnče,

děkuji Vám za odpověď. Vaše vzdělání, které v rozporu s dobrými mravy utajujete, si zjistím sám a zveřejním jej s Vaším souhlasem nebo i bez něj, na to můžete vzít jed.

ad 1) Já NEJSEM vládní zmocněnec a nemluvím do stavby jakékoliv elektrárny v Rakousku, a tak používám nick tak, jak je ne diskuzních forech zvykem - mimochodem průměrně nadaný uživatel internetu si jej poměrně snadno zjistí sám, není to žádné neproniknutelné tajemství - dokonce Vám napovím iniciály MK. Předpokládám, že pokud se vyznáte v primární zoně reaktoru, vyznáte se v systému tak jednoduchém, jako je internet.

ad 2) nevzpomínámsi, že bych Vás urazil , pokud pro Vás není urážkou dotaz na Vaše vzdělání - zřejmě je, usuzuji z Vaší reakce. Zveřejním jej, o tom nepochybujte

ad 3) ČVUT FEL, obor silnoproudá elektrotechnika, dále pak pár kursů v oblastí teorie řízení.

přečíst 28.1.2007 19:31

Re: Re: Re: Vážený pane zmocněnče, ptám se pro jistotu ještě jednou:

http://zpravy.idnes.cz/odpovedi.asp?t=PAVLOVEC

Jiří Tyc 28.1.2007 21:21

Re: Re: Re: Re: Vážený pane zmocněnče, ptám se pro jistotu ještě jednou:

Díky za odkaz! Stojí to za přečtení. Hlavně Pavlovcovy ekonomické argumenty jsou s odstupem šesti let pikantní. Docela jsme se i dozvěděli, jaké má pana Pavlovec vzdělání. Musím přiznat, že mi připadá v jeho vzdělání a konání velký rozpor. Ale je to tím, že mu nejde o pravdu, ale o cílenou agitaci. A tam jsou znalosti vedlejší...

zlý kukuč 28.1.2007 23:18

Re: Re: Re: Re: Re: Vážený pane zmocněnče, ptám se pro jistotu ještě jednou:

no na to vzdělání si rád posvítím, zarazil mne titul cit.:"kde jsem složil diplomovou zkoušku, ke které se vztahuje titul cand. Dipl.Ing."

Mám takový nepříjemný dojem, že titul cand znamená...........:-D

joe 31.1.2007 10:05

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vážený pane zmocněnče, ptám se pro jistotu ještě jednou:

Jinými slovy - R. Pavlovec nezakončil studium na technické universitě ve Vídni příslušnou státní zkouškou a nemá tedy právo užívat titul Dipl.-Ing. Zůstal nafurt už kandidátem.

pavel 99 28.1.2007 11:51

No když to stručně zrekapitulujeme

1) úplně základní podklad - ony slavné grafy - jsou kresleny z prokazatelně nepravdivých údajů.

2) pan Pavlovec zcela svévolně zavedl kritérium "nedosednutí řídících tyčí", přestože normy, na základě analýz a simulace chování reaktoru připouští 30 cm mez "nedosednutí" a i v těchto 30 cm jsou zahrnuty bezpečnostní rezervy. Proč požaduje "absolutní dosednutí" nebyl schopen nikterak exaktně zdůvodnit a dokonce toto své kritérium požadoval zavést po SÚJB a byl překvapen zcela logickou odpovědí, že "absolutní dosednutí" je jako kritérium irelevantní.

3) Další páně Pavlovcovou svévolnou definicí je limit 75% "nedosedajících" řídících tyčí (proč ne 60%, nebo 80%???), nemluvě o 50% tzv. "bezpečnosti" (ví ten člověk, že bezpečnost je zahrnuta jak v počtu tyčí, tak v oné hranici 30 cm nad doraz?). Jediným chabým pokusem o zdůvodnění je prý "empirie" (česky ZKUŠENOST). Když byl tázán na kvalifikaci či konkrétní podobu oné zkušenosti, zmohl se pouze na neurvalé osobní útoky. Dokonce prý pan Pavlovec objevil "...určitý vztah mezi počtem nedosedajících tyčí ...... a možností jejich úplného selhání..." - když však byl na tento vztah tázán, nebyl schopen jej konkretizovat.

4) Další svévolnou definicí je "...úplné selhání řídících tyčí...." - pokud vyjdeme z faktu, že FUNKCÍ řídících tyčí není "jezdit od dorazu k dorazu", ale "pohlcovat reaktivitu", je tedy míra "selhání" úměrná snížení onoho "pohlcení". A tvrdit, že 34 cm nad dorazem tyče vůbec nic nepohlcují může buď člověk totálně neobeznámený, nebo DEMAGOG.

Z této velmi stručné rekapitulace plyne naprosto zoufalý obrázek neznalosti (pomíjím možné horší motivy),  kombinované z drzostí činiti z této neznalosti závěry a DOPORUČOVAT odborníkům co a jak mají dělat. Jak vidno - hranice, k čemu všemu se lze propůjčit za patřičný "obolus" je velmi elastická.

Delfin 28.1.2007 11:57

Re: No když to stručně zrekapitulujeme

Plne souhlasim.

No... 28.1.2007 11:57

Re: No když to stručně zrekapitulujeme-souhlas

Jenže podobní "odborníci" jsou i v institucích EU, jeden takový dokence ministriní školství Čr, pak se divte, že mají takový vliv. Čim víc blbců bude nahoře, tím rychleji bude společnost a lidstvo dole . Neřkuli až TAM ... Vám přeji velmi krásný den, pavlovcům a kuchtovým prozření a následně léčbu.

zalozak 28.1.2007 12:02

Re: No když to stručně zrekapitulujeme

Skvele shrnuti... i kdyz... polemika s PP je o nicem .. viz muj komentar dole.(Y)

Ale dekuji za informace - pro me uzitecne.

Radko Pavlovec 28.1.2007 12:44

Re: No když to stručně zrekapitulujeme

1) Mohl by jste definovat, o které "prokazatelně nepravdivé údaje" se jedná? Rád bych toto obvinění konzultoval s SÚJB, od kterého všechny mnou použité údaje pocházejí.

2) Již jsem pochopil, že pro zástupce jaderné lobby je nedosedání irelevantní problém. Proč jsou pak v Temelín jednou měsíčně prováděny testy u určen počet nedosedajících řídících tyčí?

3) Zřejmě jste řádně neprostudoval vývoj ze dne 2.6.2006. Potom by jste neměl s pochopením hranice 75% žádný problém. Doporučuji k tomu článek pana Týce.

4) Nedosednutí není ještě úplné selhání, ale varovný signál. Vše další je selhání a ohrožení jaderné bezpečnosti. Řídící tyče musí dosáhnout 100% absorpční schopnosti.

5) Když tzv. "odborníci" nadřadí ekonmické zájmy zájmům bezpečnostním, je třeba na to upozornit.

Delfin 28.1.2007 13:16

Re: Re: No když to stručně zrekapitulujeme

1) Kouknete prosim na Web SUJB. Je tam tabulka s pocty nedosednutych klastru v ramci konkretnich zkousek. Jako vysledek prvni zkousky uvadite 11 nedosednutych klastru - SUJB uvadi 2ks. Druha zkouska: Vas graf 12 - SUJB udava 7. Treti zkouska: Vas graf 13 - SUJB udava 12. Pak uz to celkem sedi. Takze tyto Vase "upravene" udaje zapricini vznik te krivky.

Radko Pavlovec 28.1.2007 19:32

Re: Re: Re: No když to stručně zrekapitulujeme

Viz můj novější příspěvek k této tématice. Doufám, že přispějete k vyřešení otázky, který SÚJB má pravdu.

Delfin 28.1.2007 13:22

Re: Re: No když to stručně zrekapitulujeme

2) A jaky by mel byt problem nedosedniti klastru do koncove polohy, kdyz norma uvadi nutnost dosednuti vsech klastru do mensi vzdalenosti nez je 30cm od koncove polohy za 3,5sec? V techto normach se jiste pocita s tim, ze splneni teto normy s byt nedosednutym klastrem, je dostatecne pro bezpecny provoz reaktoru. Testy se provadi proto, aby bylo overeno splneni norem.

Delfin 28.1.2007 13:33

Re: Re: No když to stručně zrekapitulujeme

3) Stale nechapu kde berete tech 75%. Co ma konkretne spolecneho pocet nedosednutych klastru do koncove polohy s nedodrzenim vyse uvedenych norem?

4) Stale dokola - normy ... Ano, ridici tyce musi dosahnout normou udavane minimalni absorpcni schopnosti. Takto se tu muzeme hadat o tom, ze pokud by mel JETE teoreticky 2x vice klastru, bude dvojnasobne bezpecny ... dle Vaseho tvrzeni tomu jiste tak bude.

5) O ekonomickych zajmech jste tu zacal vypravet Vy, ktery jste primo placeny za tohleto divadlo. Mate docela "silnou" povahu. Pokud jde o odborniky, chcete snad tvrdit, ze JETE neobsluhuji odbornici? Jste lepsim odbornikem? Jake mate vlastne maximalni dosazene vzdelani a v jakem oboru? To uz muzete kledne zacit poucovat i neurochirurga ze operuje spatne - povahu na to mate.

pavel 99 28.1.2007 13:47

Re: Re: Re: No když to stručně zrekapitulujeme

koukám, že jste byl rychlejší. Jsem zvědav na případné odpovědi.

Delfin 28.1.2007 13:50

Re: Re: Re: Re: No když to stručně zrekapitulujeme

Ted uz to bude stale dokola Ctrl+C -> Ctrl+V - 75% je 75% :-)

pavel 99 28.1.2007 18:31

Re: Re: Re: Re: Re: No když to stručně zrekapitulujeme

Koukám, že jsem ho přecenili - už se nezmohl ani na COPY + PASTE.

pavel 99 28.1.2007 13:40

Re: Re: No když to stručně zrekapitulujeme

ad 1) doufám že jste předchozí vysvětlení (ostatně opakované) pochopil 

ad 2) pro každého myslícího člověka je relevantní, aby řídící tyče plnily svoji funkci. Pokud je jejich pohlcení i ve výši 30 cm nad dorazem (včetně bezpečnostních rezerv) dostačující, tak je skutečně "absolutní doraz" irelevantní. A ohledně testů - nechcete si ještě jednou přečíst, co se vlastně přesně testuje? Bylo to zde (a v článku pana Týce) uváděno několikráte a zdá se,  že jste jediný, kdo to ještě nepochopil.

ad 3) I přes opakované prostudování popisu pana Týce nikde nevidím zdůvodnění onoho absurdního čísla 75%, zvláště vztahu mezi oním Vaším "ukazatelem" a mírou pohlcení reaktivity řídícími tyčemi - což je jediný ukazatel funkčnosti těchto tyčí, pro toho, kdo jejich funkci chápe.

ad 4) "...úplné selhání.." je termín, který jste opakovaně použil, tudíž je logický požadavek, abyste jej vysvětlil. (Pokud tedy nešlo o záměrné klamání.) Jinak již na základní škole se učí, že je velmi podstatné, kde položíme ZÁKLAD - tedy oněch výchozích 100%. Pokud normy připouštějí (včetně bezpečnostních rezerv) 30 cm nad dorazem, je logické vzít za základ tento údaj.

ad 5) kromě vlastních (naprosto fakticky nedoložených) kritérií jste nedoložil žádné nadřazení ekonomických zájmů bezpečnostním. Ostatně - pokud by byla pravdivá Vaše další tvrzení o nevýhodnosti či ztrátovosti JETE, pak by bylo ekonomickým zájmem elektrárnu odstavit a držet ji odstavenou co nejdéle. Jak to tedy je?

důvěra 29.1.2007 10:09

Re: No když stručně odpovíme

bod1) o "prokazatelnosti" podkladů nemá smysl diskutovat            body 2-4 se týkají naprosto stejné věci a dokonce i ze stejného úhlu: kolik řídících tyčí nelze zcela zasunout, o kolik% a které to jsou.

Bylo by dobré osvětlit několik základních věcí o kterých mají zřejmě p. Týc a p Pavlovec dokonalou představu ale my ostatní už ne:

Není-li tyč zcela zasunuta (jen z 80%) znamená to, že se nic neděje a reakce probíhá kontrolovaně v 20% aktivní zóny? nebo toznamená, že může dojít k poškození zařízení (přehřátím?)?. Pak by 34cm (10%) délky mělo asi velký význam. Další podobná: nebude-li takto fungovat (tj nezasunou se až dolů) třetina tyčí je to opět jen omezení možnosti regulovat výkon nebo je to ohrožení reaktoru? Pak má asi význam kritérium 75% plně funkčních tyčí. A poslední stejná: Je lhostejné kde ty vadné (ne zcela funkční) tyče jsou (rovnoměrně v celé ploše nebo koncentrovány do jednoho místa) nebo je to důležitý ukazatel?  Pro posouzení významu zkrácení kampaně o 4 měsíce je třeba vědět jak dlouho trvá(ten cyklus) a na jak dlouho je kvůli výměně provoz přerušen. Také je důležité vědět zda ty předčasně vytažené jsou znovu použitelné nebo naopak vyřazené. Zkrácení životnosti článků z 12 na 8 měsíců bez možnosti využití zvýší náklady na palivo 33%. Zkrátím-li 40ti měsíční cyklus o 4 měsíce a tyče mohu ještě použít přišel jsem o méně než 10%.

Nehody na zařízení špičkové technologické úrovně bývají způsobeny nedůslednostmi v maličkostech viz zde popisované havárie A1 nebo izolační destičky raketoplánu či hávárie v japonském závodě na přepracování paliva.

Nám zbývá pouze bezmezná (doufejme, že ne slepá) důvěra v pana Týce a jeho kolegy, v jejich schopnost dlouhá léta do posledního detailu dodržovat stále stejné (zbytečné) postupy. Je to jediná cesta zaručující bezpečný provoz (jejich milované) elektrárny. Měli by tedy dělat pro to aby naše důvěra v tyto jejich schopnosti nebyla jen slepá.

Jiří Tyc 29.1.2007 12:46

Re: Re: No když stručně odpovíme

Ani jedna regulační tyč (klastr) se nemusí zasunout úplně, to znamená, že lze provozovat reaktor i  když všech 61 klastrů nedosedne až na dno. Naopak žádný z klastrů se nesmí zastavit výše, než 30 cm ode dna. Stačí jeden z 61 a musí se okamžitě blok odstavit do režimu 6 (teplota nižší, než 70 st.C). Pokud se klastr zasune níže, než 30 cm, pohlcuje 100% neutronů, které má. Je tam laicky řečeno takový "přesah". Z hlediska nedostednutí klastru je jedno, v kterém místě aktivní zóny se nachází. Platí to, co jsem uvedl výše.

Normálně je palivový cyklus 300 až 320 efektivních dnů (1 ef. den = 24 hodin na výkonu 100%). Palivo je v reaktoru 4 roky, celkově je to tedy přibližně 1200 až 1280 ef.dnů. Poslední zkrácená kampaň byl a150 ef. dnů a z toho tedy vyplývá i nižší využití paliva, které bude nyní vyváženo.

Vyvezené palivo se může v budoucnosti znovu využít. Už se tak několikrát stalo. V aktivní zóně je celkem 163 palivových souborů a 61 klastrů. 102 palivových souborů tedy nemusí být zcela rovných, protože do nich nic nezajíždí. POkud se toto palivo již v reaktoru nevyužije, buď příjdeme o energii v ně´m uloženou, nebo může být v budoucnosti přepracováno tak, jak to dělají Francouzi, Angličani,Němci nebo Japonci. Je to po přepracování tzv. MOX palivo.

M8te pravdu v tom, že nebhody mohou způsobovat i maličkosti. Napčáklad i dvacekoruna, která vy spadla do reaktoru může způsobit natavení paliva. Proto jsou na jaderné elektrárně velmi přísné předpisy. Pan Pavlovec je ale toho názoru, že sedíme na atomové bombě. A nikdo mu to prostě nevysvětlí...

Nezbývá Vám jen bezmezná důvěra. Můžete se dotaozovat na SÚJB, což je státní úřad, který garantuje dodržování jaderné bezpečnosti. A věřte nebo ne, pěkně nám šlape na paty. A je to dobře! Také můžete na elektrárnu přijet a podívat se, jak funguje. Chcete-li, potom info@jihocestitatkove.cz. Hezký den!

28.1.2007 10:18

přání p.Pavlovcovi

Pane Pavlovec, snad bych Vám jednině popřál, aby jste si někdy  dokázal vydělávat peníze jiným  způsobem. Docela se divím, že se s Váma někdo vůbec baví. 

No... 28.1.2007 11:53

Kde jinde seženete takového kašpara?

Horní rakousy jsou úrodné na podobné pitomečky. Konečně, macecha Kuchtová to nemá daleko ....a neberte to za ty prachy !!!

Radko Pavlovec 28.1.2007 15:54

Re: Kde jinde seženete takového kašpara?

Zase jenom lúza...

vita 28.1.2007 16:22

Re: Re: Kde jinde seženete takového kašpara?

Pane "Pavlovče", nejste náhodou pseudonymem jistého M.Zimy?

Ten "argumentuje" podobným způsobem jako vy. U něj je to ale jedno - je soukromník a soukromně může lhát a nadávat dle libosti.

Takže pokud jste skutečně Radko Pavlovec, zmocněnec vlády, měl byste diskutovat slušně a na úrovni. Zejména pak byste měl diskutovat tak, aby vás kdokoli vyzbrojený internetem, kalkulačkou a znalost vyšší matematiky- trojčlenky, nedokázal usvědčit ze lži. Například byste si neměl vymýšlet údaje, které veřeně prezentujete. Pokd možno byste měl užívat arguentů pravdivých. Přinejmenším, upadnete-li mezi lidi, s nimiž jako jedinými má smysl diskutovat - tedy těmi, kteří nejsou o vaší "pravdě" předem přesvědčeni.

Ale to jen v případě, že skutečně jste Radko Pavlovec, zmocněnec. Pokud jste soukromník Zima - můžete si dělat co chcete. Zřejmě jste udělal jistu chybu...

Delfin 28.1.2007 16:26

Re: Re: Re: Kde jinde seženete takového kašpara?

R^

No... 28.1.2007 16:27

Re: Re: Kde jinde seženete takového kašpara?

Nechat Vás, aby jste se sám znemožnil je velmi jednoduché. Jenže je mi Vás (nevím proč) líto a snažím se Vás odradit od tohoto typu sebevraždy Vaší vlastní blbostí. Zřejmě si nedáte říct, Vaše chyba, opravdu nejen vypadáte jako pitomec....

Radko Pavlovec 28.1.2007 19:49

Re: Re: Re: Kde jinde seženete takového kašpara?

Již od doby, kdy o mém osudu rozhodla anonymní komunistická doporučovací komise, jsem na anonymy alergický...

huhu 28.1.2007 9:14

nechat mrznout

když se podíváte na bilanci vývoz/dovoz elektřiny ČR/Rakousko, tak zjistíte, že v podstatě kapacita Temelína pracuje trvale na vývoz do Rakouska. Jak tam tu lelektřinu z Temelína "filtrují" ? Proč to kupují ? 8-o Protože je po elektřině zájem po celé Evropě, stálo by za to vývoz Rakušanům stopnout a dodávat jinam. Ať ti nafoukaní a tupí trotlové mrznou, třeba se jim "rozsvítí" ;-)