26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. 28.1.2007 18:32

Re: Re: Re: Proč byl první blok odstaven?

Což takhle kdybyste odpověděl, na čem jsou založena vaše tvrzení a čísla, která zde zveřejňujete (Radko Pavlovec Datum: 27.01.2007 19:41)? Ač jste byl tázán opakovaně a několika diskutujícími, odmítl jste poskytnout odkazy na zdroj...

Vy nejste seriózní autor, jenom aktivista, který si "pěstuje ukřičenou živnost" založenou na lži a demagogii.

Radko Pavlovec 28.1.2007 20:14

Re: Re: Re: Re: Proč byl první blok odstaven?

Vážený pane anonyme Ladislave Nováku,

nevím kde a kým jste byl vychován, ale výsledek je děsivý.

Bobby Brown 28.1.2007 21:42

Re: Re: Re: Re: Re: Proč byl první blok odstaven?

Vážený pane anonyme Radko Pavlovče,

nevím kde a kým jste byl vychován, ale výsledek je děsivý.

Příjemné, pane zmocněnče? Zřejmě zmocněnec pro hloupé kecy...

Jiří Tyc 28.1.2007 17:58

Re: Proč byl první blok odstaven?

Pane Pavlovče

1) Množství nedopadlých klastrů je sledováno, protože není normální takový stav, jako je na Temelíně. Podobnými problémy si prošly spousty světových elektráren. Teď to řeší Temelín, protože palivo, které bylo doposud dáváno do reaktoru bylo konstruováno v roce 1993. A jak jistě víte, Westighouse konstruoval palivo pro Temelín jako novinku. Stejně tak sledují počet nedopadlých klastrů například na amerických elektrárnách. Jenže to Vy nevíte. Nebo znáte nějakou jadernou elektrárnu, který by informovala o svém provozu a závadách tak, jako Temelín? To je moje první otázka pro Vás.

2) Na to, že by mohl být blok v provozu ještě 2 až 3 měsíce jsem přišel porovnáním s minulou kampaní. Empiricky. Porovnáním minulé kampaně. Radil jste to tak, ne? Rozdíl mezi našimi úvahami je ten, že já jsem nezfalšoval graf, tak jak jste to udělal Vy. Moje druhá otázka pro Vás: Proč jste uvedl do grafu nepravdivé hodnoty? Vy se vymlouváte na to, že jste hodnoty odečítal na webu SÚJB. Vy jste ale dostal protokolární hodnoty v rámci bilaterálních jednání vypálené na CD. Proč opět lžete a nepřiznáte, že jste si svůj graf upravil?

3) První blok se odstavil už teď protože vzhledem k firmám, které pracují na jaderných blocích ETE i EDU je třeba plánovat jejich vytížení. Firmy, které budou pracovat na odstávce prvního bloku ETE se potom přesouvají do EDU a opět se vrátí v květnu pro odstávku druhého bloku. Ano, je škoda, že nevyužijeme lépe palivo, ja jsem ale přesvědčen, že stejně všechno palivo z českých jaderek půjde jednou na přepracování, takže bude nakonec využito.

Kdo tuto škodu uhradí? O tyto peníze se sníží zisk firmy ČEZ. Na Vaše příjmy to mít vliv nebude. Jinak jse opravdu škoda, že bude první blok kvůli palivu letos odstaven dvakrát. Jak jste v diskusi sám uvedl, pokud je v provozu místo jaderné uhelná elektrárny, zvyšuje to opět náklady vlastníka. Jaderky jsou prostě provozně levnější a v tomto ohledu s Vámi naprosto souhlasím.

EmillXX 28.1.2007 17:58

Re: Proč byl první blok odstaven?

Reaktor byl odstaven proto, že se v jaderném průmyslu obecně všechno pohybuje daleko od hranice, kde začíná skutečné nebeźpečí. Včetně ¨mnoha případů, které by se jinde opravovaly za provozu.

Jiří Tyc 28.1.2007 18:40

Re: Proč byl první blok odstaven?

Ještě jednu poznámku pane Pavlovče. Ohledně turbíny zde někdo vytáhl Vaše někdejší katastrofické prohlášení. Máte pravdu, že s turbínami byly problémy. Jsou to prototypy. Na vysokotlakých dílech se vloni dělala tzv. malá rekonstrukce. Šlo o zpevnění čtvrtého oběžného kola, kde byly problémy s chvěním. Zaroveň jsou ve výrobě nové VT díly, které se budou montovat letos v létě. Nedávno se dělalo měření na druhém bloku a bylo zjištěno, že ty dosavadní úpravy byly dobré. Dokonce nám dovolily zvýšit výkon na TG o deset MW na 1010 MW. Nové díly dovolí tento výkon ještě dále zvýšit až o 20 MW. Vy už teď říkáte, že "nikdo neví" jestli nová konstrukce pomůže. Jste "katastrofič" a jste za to placen. Ostatně existuje něco, kdy by někdo mohl říci, že něco bude na 100% dobré?

Těch 20 MW navíc z každého bloku bude dobré i pro Vás. Minulý rok Rakousko dovezlo 5 TWh el. energie a rakouská energetika se blíží krizové situaci. Dokonce plánujete výstavbu plynových elektráren o výkonu 2000 MW. A tím se dále budete vázat k Rusku, což jde je i v rozporu s tím, co říká EU. Jste důkazem, že neustálé omílání obnovitelných zdrojů nevede k řešení bez velkých zdrojů.

POslední věc. Někde jste tu uvedl, že nejste cizinec. Znáte to heslo - poturčenec horší Turka. Sice pocházíte z Čech, ale chováte se k nám hůř, než vetšina normálních Rakušanů.

Radko Pavlovec 28.1.2007 18:55

Re: Re: Proč byl první blok odstaven?

Vážený pane Týci,

ten nový vysokotlaký díl byl řádně a dlouhodobě odzkoušen ve zkušebním zařízení výrobce nebo je to znovu prototyp, který se bude testovat teprve v provozu JE Temelín? Jaké jsou náklady na nové vysokotlaké díly? Nedává nutnost výměny vyskotlakých dílů za pravdu mým tvrzením, že se jedná o prototyp neschopný trvalého provozu?

Nechápu, jak jako zaměstnanec firmy, která nedávno rozhodla nakupovat jaderné palivo pro Temelín v Rusku (pro Dukovany tak činila vždy), můžete kritizovat závislot jiné země na Rusku. Mohu Vás ubezpečit, že tato závislost bude i v případě zprovoznění nových paroplynových bloků podstatně nižší než v případě české elektroenergetiky. Nemusím jistě dodávat, že energii z Temelína nikdo nepotřebuje.

Zřejmě nejste schopen napsat ani jeden příspěvek bez osobních výpadů. Mohu Vás ubezpečit, že mi k Vaší osobě napadá dosti výrazů, ale myslím že na chat o jaderné bezpečnosti nepatří. Nejen že pocházím z Čech, ale jako český občan mám zájem na tom, aby prosperovala a nebyla tunelována jadernou lobby. 

JJ 28.1.2007 19:09

Re: Re: Re: Proč byl první blok odstaven?

CEZ si to palivo muze objednat u trech jinych dodavatelu, rusove byli proste nejlevnejsi. U plynu by ta zavislost byla 100% a prakticky okamzita (po otoceni kohoutu na hranici, protoze se bud Rusko, Ukrajina ci Slovaci rozhodli s nimi otocit) - v pripade preruseni dodavek plynu budou mit prednost dodavky domacnostem, proto se ze zasobniku nebude moct pouzivat plyn na vyrobu elektriny.

Jeste jednou, o co Vam vlastne jde?

Radko Pavlovec 28.1.2007 19:35

Re: Re: Re: Re: Proč byl první blok odstaven?

Děkuji Vám za vysvětlení. Takže kupovat levné ruské jaderné palivo je dobré (hodný Eněrgostrojatom či TVEL), ale kupovat ruský plyn je špatné (zlý, zlý Gazprom). Gratuluji, to má opravdu logiku!

Delfin 28.1.2007 19:39

Re: Re: Re: Re: Re: Proč byl první blok odstaven?

Mozna Vam unikla celkem snadna zmena dodavatele jaderneho paliva, moznost prezasobeni palivem na nekolik let, snadny transport. Ani jednomu z techto budu nevyhovuje plyn.

JJ 28.1.2007 19:43

Re: Re: Re: Re: Re: Proč byl první blok odstaven?

U jaderneho paliva jsou min tri dodavatele. Navic neni problem si kupovat uran zvlast (Rusko ho samo nema dost) a vetsina provozovatelu JE to i dela, aby meli kontrolu nad cenou. Zemni plyn dnes z jine zeme nez z Ruska do CR nedopravite. A ano pamatuji si na vyrok cloveka z Gazpromu "naucili jsme vas zemni plyn pouzivat, ted vas naucime za nej platit".

JE ma proti paroplynove v pripade preruseni dodavek paliva jeste jednu vyhodu - paroplynova se zastavi prakticky okamzite, jaderna jeste nejakou dobu bezi. navic mit strategickou rezervu uranu je podstatne levnejsi (a to i v podobe jaderneho plaiva), nez mit sjene mnozstvi plynu nacpane do zasobniku.

Bobby Brown 28.1.2007 19:53

Re: Re: Re: Re: Re: Proč byl první blok odstaven?

Jestli tady někdo používá výpady na diskutující, pak jste to Vy. Štěkáte a koušete jak vzteklej čokl.

Vy jste prostě podrážděn tím, že Vám to tady nežerem jako v Rakousích, kde Vás možná poslouchají s otevřenou pusou.

Co to ksakru melete o hodnym Eněrgostrojatom a zlym Gazpronu? Nikdo tu nic takového netvrdí a netvrdil. Jste neúnavný překrucuvatel diskuzních příspěvků a podsouváte druhým něco, co neřekli! Ten člověk hovořil o možnostech obrátit se na jiný zdroj (což u plynu jde mnohem hůře) - toť vše! Ale Vy ho hned očerníte z toho, že rozlišuje mezi hodnym Rusem a zlym Rusem. - to jsou ale Vaše slova! A podobnou rétoriku používají aktivisté - mám s nimi vlastní zkušenost...

JJ 28.1.2007 21:00

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč byl první blok odstaven?

Mel jsem moznost setkat se na obchodnim jednani s obema. Je to tak nastejno, akorat u toho jadra je tam vzdy jeden clovek bez vizitky (KGB). Obe jsou pod statni kontrolou a kdyz Kremlin poruci, tak poslechnou.

EmillXX 28.1.2007 19:10

Je mnohem snažší sehnat dodavatele jaderného paliva

než dodavatele plynu.

JJ 28.1.2007 19:44

Re: Je mnohem snažší sehnat dodavatele jaderného paliva

Dodavatele plynu lze sehnat snadno, akorat je jaksi problem ten plyn do CR dopravit.

Harry 28.1.2007 19:49

Re: Re: Re: Proč byl první blok odstaven?

Ad 1. odstavec: výměny rotorů turbín i jejich úpravy jsou normální záležitostí. V žádné elektrárně turbína nevydrží po celou dobu její životnosti. Vždy se využívá při její konstrukci nejnovějších poznatků, proto jde v podstatě vždy o prototyp - jedna musí být prostě první - jinak by vývoj nešel dopředu. Cílem konstrukce nových turbín je i mimo jiné vyšší účinnost. Pokud se nepletu, tak se nyní i u Dukovan postupně  mění turbíny - aby měly vyšší účinnost. Jde taktéž o novou konstrukci - mohl někdo dopředu 100% říci, že i v Dukovanech bude chodit přesně podle přání? Jinak, jak chcete takovou turbínu někde zkoušet? Kde chcete vzít dostatek páry? Při nových konstrukcích se dnes využívá nejen předchozích poznatků, ale také čím dál věrnějších FEM/FVM simulací proudění páry v turbíně i mechanických namáháních, které v podstatě mohou v mnohém nahradit zkoušky.

V podstatě každá nová turbína má v počátku své neduhy. Když jsem byl kdysi na Dlouhých Stráních, koupil jsem si knihu o výstavbě této přečerpávačky. Jednalo se také o novou konstrukci a je zde popisována řada potíží, které provázely uvádění tohoto soustrojí do provozu - včetně celkem závažné havárie. A dnes patří Stráně k unikátům.  

Harry 28.1.2007 20:22

Re: Re: Re: Proč byl první blok odstaven?

Ad 2. odstavec: Rozdíl v tom je. Nám když se Rusové rozhodnout nedodávat palivo, tak ho budeme brát od někoho jiného. Ale Vás bych prosil, abyste konkrétně uvedl, od koho jiného budete brát v případě uzavření kohoutků v Rusku plyn. Dále cituji: Nemusím jistě dodávat, že energii z Temelína nikdo nepotřebuje. A co se s ní tedy dělá, když ji nikdo nepotřebuje - že by se dávala do skladu nebo ji někde v rozvodně maří v odporech? Vy asi zapomínáte na jednu věc. Že totiž elektrárny vyrábí v každém okamžiku tolik energie, kolik vyžadují spotřebitelé.

Ad 3. odstavec: Zde není v celku na co reagovat. Snad jen že nechcete, aby naše země byla tunelována jadernou lobby. Mohl byste konkrétně uvést, jak se tak děje. Například částku a číslo kapitoly státního rozpočtu, nebo rozhodnutí o dotaci apod.

Beskydčan 29.1.2007 10:26

Re: Re: Re: Re: Proč byl první blok odstaven?

A taky naopak: spotřebitelé v každém okamžiku mohou spotřebovat jen tolik energie, kolik jí dodavatelé nabídnou a mohou dopravit. (od toho asi jsou dispečinky a regulační stepně, že)

Delfin 29.1.2007 11:13

Re: Re: Re: Re: Re: Proč byl první blok odstaven?

Ano, jedna se o takzvane odpojovani spotrebitele, ktere je primo zivnou pudou pro nasi ekonomiku a "pohodlny" zivot.

Magor Pühringer 28.1.2007 16:35

Radkova kvalifikace

je mimo jakékoliv měřítko, je to prostě  kamarád, jedeme na holport!

Když jsem mu posledně poslal 230 mille v Euro, začaly všechny rakouské protiatomové spolky protestovat, od nás dostanou celkem 630 tisíc a s Radkem se ti chrapouni nechtějí dělit!

Bohužel je pražský ouřad moc drahý na to, co dokázal, tak přemýšlíme, jak to udělat, aby ty náklady převzala teď madam Kuchtová, když je ministryně!

EmilXX 28.1.2007 15:40

Rakouská energetická politika poškozuje českého spotřebitele,

neboť žene nahoru cenu zemního plynu. Když už tady diskutujeme zájmy českých občanů.

JJ 28.1.2007 14:02

Pane Pavlovec

porad bych se rad dozvedel o co PRESNE Vam jde. Je mi zajiste prijemne, ze ma Hornorakouska vlada starost o zisk CEZu, pripadne o zajmy ceskych spotrebitelu, ale nemuzu se ubranit dojmu, ze je za tim neco jineho.

Evropan (original) 28.1.2007 15:16

Re: Pane Pavlovec

Urcite za tim nebude jaderna bezpecnost, tenhle kram tak nejak ani vybouchnout nemuze, to budou hospodarske zajmy jine energeticke spolecnosti. ;-)

vita 28.1.2007 16:15

Re: Re: Pane Pavlovec

Bingo!

Ale že to trvalo, Evropane (originále)...

Delfin 28.1.2007 16:24

Re: Re: Re: Pane Pavlovec

Dovolim si Vas pripravit na blizici se oznaceni Vas jako luzneho komunisty panem Pavlovcem.

Magor Pühringer 28.1.2007 19:57

Re: Pane Pavlovec

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej! 

U nás v Rakousku jsme zvyklí, po placených služebnících, jako třeba Radkovi nebo  Kuchtové za naše dobré rakouské peníze požadovat také dobré služby.

Samozřejmě nás velmi potěšilo, že se náš personál dostal až do vlády naší bývalé provincie, časem snad docílíme více, zdá se, že Češi za kus žvance prodají vlastního bratra.

Radko Pavlovec 28.1.2007 20:04

Re: Re: Pane Pavlovec

Vážený pane Magore,

komunisté, jejich přisluhovači a jaderná lobby nebyli nikdy mými bratry.

zlý kukuč 28.1.2007 13:08

Vážený pane zmocněnče, ptám se pro jistotu ještě jednou:

jaké je Vaše nejvyšší dosažené vzdělání či jaké kurzy v oboru jste absolvoval? Odpusťte mi moji otázku, ale je to důležité pro všechny diskutující zde, alespoń to tak cítím. Omlouvám se, pokud se cítíte otázkou dotčen, ale pokud ji nezodpovíte, necháte zbytečný důvod k spekulacím, že Vaše vzdělání je nedostatečné.

Pokud nechcete odpovědět na tuto otázku, sdělte to prosím jasně. Pokud jste v tak významné funkci, ze které chcete ovlivńovat rozhodování občanů v ČR, tuto informaci dlužíte.

Radko Pavlovec 28.1.2007 15:11

Re: Vážený pane zmocněnče, ptám se pro jistotu ještě jednou:

Vážený pane zlý kukuči,

nedávno jsem zvládl tlačítko D a tedˇ dumám, co mají na kalkulačce znamenat ty číslice (viz jeden z Vašich předchozích svinských příspěvků). Svým chováním jste se zařadil do kategorie osob, se kterými zásadně nekomunikuji. Pokud tento stav chcete zeměnit:

1) Uved´te své pravé jméno

2) Omluvte se Vaše hulvátské a urážlivé příspěvky

3) Přiložte doklady o své kvalifikaci

Anonym 28.1.2007 16:02

Re: Re: Vážený pane zmocněnče, ptám se pro jistotu ještě jednou:

a, Predchozi prispevek neni nijak urazlivy

b, Predchozi prispevatel ze sebe nedela autoritu na jaderne elektrarny, proto nema duvod prokazovat svoji kvalifikaci. Vy ano.