1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

EU: Protlačovaným e-autům zazvonil umíráček.

Evropský parlament přijal na návrh Komise usnesení, že elektromobil není automaticky klimaticky neutrální vůz. Protlačovaným e-autům zazvonil v EU umíráček.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Církva 11.3.2024 9:03

To jsem nevěděl že už to říkali staří Římané. Ale jasně ono to bude staré jako lidstvo samo.

S. Komik 11.3.2024 13:02

V originále "Promoveatur, ut amoveatur" - doslova "Ať je povýšen, aby byl odstraněn".

Z. Žabička 11.3.2024 7:38

Celá ta rudozelená smečka si pomocí nejen sv. Gréty vytvořila pohádku (dnes se říká narativ) o nebezpečnosti CO2 a kapitalizmu. Cílem je oblbnout dav a získat z něj co největší kus koláče. Když křižáci chtěli zachránit Kristův hrob, cestou tam i zpátky kořistili na místních. Dnešní klima hujeři se chovají stejně, zatím ještě nezabíjejí a neznásilňují místní populaci. "Akorát znemožňují" logické myšlení ve jménu politické a gendrové korektnosti. Musí se také odčinit všechny prohřešky našich i jejich předků. Bílý muž zabíjel Indiány, černochy. Staří Slované provozovali otroctví. Moudří Řekové sice vymysleli filozofii, ale otrokáři byli také. Černoši a Arabové chytali a prodávali své slabší sousedy do otroctví. Musíme a musí všichni vrátit životy předků? Jak? No prostě blbneme na kvadrát a k tomu nám pomáhej (Bůh, CO2, metan a jiné materie). Zlikvidujme sochy a památníky, protože nám připomínají i případné nebo skutečné chyby ve vývoji lidstva. Zachraňme sysly a ubijme lidi, je jich víc. To je asi cíl všech těch nesmyslných pravidel. Bez nich by se průmysl i zemědělství vyvíjelo pomalu, ale možná racionálně, dokud zase nějaký filuta nenajde novou metu pro...cokoli, kde je možno loupit.

F. Navrátil 11.3.2024 7:27

Elektrické dopravní prostředky mají delší historii než auta se spalovacím motorem. Za celou tuto dobu se nedokázaly prosadit ekonomicky. Nyní se prosazují ideologicky a dotačně. což vede do slepé uličky.

J. Jurax 11.3.2024 11:01

Nikoliv do slepé uličky, nýbrž direktně do prdele. Zelené.

V. Mokrý 11.3.2024 6:58

Je potřebné, aby umíráček zvonil co nejdříve i jiným nesmyslům EU/Bruseli !

K. Wágner 11.3.2024 6:51

Elektromobily jsou pouhá špička ledovce. Musíme zrušit kapitalismus! volají klimatičtí aktivisté, frustrovaní třemi desetiletími globálních a národních neúspěchů při snižování emisí skleníkových plynů. Stále více podléhají novodobým bludům, které prezentují jako zásadní pro úspěch v klimaticko-energetické výzvě. Kdy podle jejich přesvědčení lidstvo v boji s klimatem nemůže uspět bez radikální změny životního stylu nebo globální spravedlnosti, měst bez aut, univerzálního vegetariánství, nebo zastavení ekonomického růstu.

https://www.cambridge.org/core/books/citizens-guide-to-climate-success/we-must-abolish-capitalism/3ABF802FB584CA50695EF29A53E20395

J. Roškota 11.3.2024 7:42

K poslední větě : Ale oni mají pravdu. Jen je otázka jestli to chceme podstoupit a jestli je to nezbytné. Závidím všem kteří mají jistotu ať tak nebo tak.

L. Novák 11.3.2024 7:47

V "Boji proti klimatu" nelze uspět v žádném případě. :-P

Z. Lapil 11.3.2024 8:29

Největší otázka je, jestli se nepokusil o nemožné.

Krasne to řekl (někoho snad citoval) Lomborg, ten dánský statistik. Člověku, který teď umírá na úplavici, protože nemá čistou vodu na umytí rukou, je dost jedno, jestli bude za sto let o dva stupně tepleji či chladněji.

J. Ganaur 11.3.2024 8:44

Klimatické změny jsou ryze přírodní!Jsou způsobeny periodicky proměnným tokem geotermální energie.Je pro to dostatek důkazů.A také jsou důkazy, že už se systém bude vracec (po nějaké době/cca 150-200 let/, způsobené zpožděním mezi snížením výkonu zdroje a pomalejším chladnutím) k nižším teplotám.Tedy za nějakých cca 600-800 opět přijde "malá" doba ledová.Je otázkou, jestli bude jenom malá nebo se překlopí do velké doby ledové.:-/

R. Řezníček 12.3.2024 18:13

A v čem mají pravdu, pane Rožkoto? Fakt si myslíte, že když všichni v EU drasticky zchudneme a zlikvidujeme si veškerý průmysl a zemědělství, že bude svět lepší?

P. Rada 11.3.2024 8:00

Pane Wágnere civilizaci nejde zdaleka jen o "potřebu rušení" kapitalismu - jde ji stále zřetelněji pro vícestranné překračování planetárních mezí o ŽIVOT!

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

Příznačné pro Vás a vám podobné je to, že přes zášt konzervativně-kapitálových aktivistů k "zelenému aktivismu" (který možná neuměle ale nepříjemné pravdy připomíná) - nevidíte, že kapitálu jde globálně především o růst sebe sama - nikoliv o ŽIVOT!

Ani civilizační část života nemůže kapitál zachránit pro svou principiální sobeckost. Omamným měřítkem pro masy jedinců jsou přitom makroekonomicky už realitami nekryté peníze - kdežto měřítkem obecné Životaschopnosti je pokles entropie (růst uspořádanosti).

Umíráček dnes v civilizačních vazbách pro nejnižší měrné efektivity zvoní nejen elektro ale i fosilně hnané zejména osobní mobilitě.

Elektro-verze osobní mobility, je přitom oproti fosilní zřetelně únosnější ve svých nejskromnějších aplikacích hlavně pro městská a příměstská prostředí - kde ale v EU žije prakticky polovina lidské popuace.

L. Novák 11.3.2024 8:05

Bla, bla, bla, dementní magor Rada...

I. Polák 11.3.2024 8:42

Ten člověk nemohl zažít reálný socialismu - nejvýše jako člen komunistické partaje. Ale spíš si myslím, že akronym má navozovat dojem, že je starší než opravdu je.

J. Ganaur 11.3.2024 8:49

Je to starej dědek!;-DJednou byl v pořadu "Máte slovo", kde tradičně blouznil....:-/

Z. Lapil 11.3.2024 8:37

Proncipalni sobeckost spočívá v tom, že skrze volný trh je zájmem sobců starat se o druhé: poskytnout jim cokoliv si zamanou v nejlepší kvalitě a nejnižší ceně, jakou dokážou.

Konkrétně elektromobil je užitkové, cenově i ekologicky problematický. Že ho Musk úspěšně vyrábí a prodává? To je - a dobrý- argument proti mě. Raduje se a zkuste si uvědomit, že je to kapitalista par excellance.

R. Řezníček 12.3.2024 18:26

Proboha Musk žije ze spekulací s emisními povolenkami. Copak za kapitlaismu něco jako emisní povolenka může vůbec existovat?

Musek, stejně jako emisní povolenka je výplodem socialismu, nikoli kapitalismu!

V kapitalismu je zdrojem zisku uspokojování potřeb druhých. V tom je jeho kouzlo a proto je to to nejlepší, co kdy lidstvo mohlo potkat. Sice už je to historie, ale krásná!

K. Wágner 11.3.2024 9:01

Pane Rado, příznačné pro Vás a Vám podobné je to, že zavíráte oči před skutečností a mnohdy překrucujete holá fakta. Prostě nevidíte, že E. Muskovi, jako jednomu z nejbohatších mužů planety, "jde globálně především o růst sebe sama - nikoliv o ŽIVOT!" Kdyby nebylo kapitalismu, nebylo by ani obrovských zisků Elona Muska, plynoucích mu z elektromobility. X:-)

P. Rada 11.3.2024 19:17

Pokud překrucuji holá fakta - proč je zde neuvedete konkrétně a pravdivěji?

"Příznačné" proto pro Vás - jinak velmi talentovaného extrémně aktivního rétora - je prošpikování textů pejorativními afektivitami o "aktivistech"...

Pokud jde konkrétně o Muska tak ten se i svou uhlíkovou stopu pokoušel mimo sázky na elektromobilitu řešit i vypsáním odměny za technologii vedoucí k eliminaci CO2. Kapitálový tlak se ale zřejmě kýženě neprojevil. Realita růstu celosvětového kapitálu totiž doposud stále jen koreluje s růstem klimaticky rozvratného CO2.

https://www.technickytydenik.cz/rubriky/energetika-teplo/musk-slibuje-miliony-za-redukci-co2-zbytek-sveta-miliardy_53342.html

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/cykly-koncentrace-co2

https://gml.noaa.gov/ccgg/trends/weekly.html

R. Řezníček 12.3.2024 18:22

Pane Rado, historie Vám bohužel odporuje na 100 %. Život na této planetě nikdy nebyl lepší, delší a snazší, než díky kapitalismu. Díky kapitalismu tu můžeme nesmyslně plkat o nějakém klimatu, protože před ním měli lidé co dělat, aby se najedli. Alespoň jednou denně a alespoň kaše, kterou by dnes náš pes nežral. Díky kapitalismu mohou naše nevzdělané děti prožívat klimatickou tíseň na tlachacích školách, protože před kapitalismem makali od dětství na poli od slunka do slunka a dospělosti se jich dožila slabá třetina. To kapitalismus přinesl všechny ty počítače a mobily, na nichž dnes můžeme sdílet klimatický žal. To kapitalismus přinesl nabíjecí elektromobily, které byly vzápětí vytlačeny efektivnějšími spalovacími motory. To kapitalismus přinesl všeobecné hlasovací právo, průběžný důchodový systém či zdravotní pojištění. To kapitalismus Vám umožnil, abyste tu cokoli psal.

Tak prosím přemýšlejte, než budete díky kapitalismu psát o sobeckosti kapitálu. Pravý opak je pravdou, jak ukazují dějiny lidstva.

A je to zase učivo základní školy, stejně jako ta fyzika... to je k uzoufání! Bohužel i za to, že nevzdělaní přežijí, vlastně může kapitalismus...

J. Němec 11.3.2024 6:22

Antizelený fanatik píše o fanaticích zelených. Obojí je samozřejmě špatné. V EU mají momentálně navrch ti zelení, ale to neznamená, že by ti antizelení byli lepší.

M. Kocián 11.3.2024 6:30

Nebyli by zelení ani antizelení, kdyby ponechali vývoj na vědcích, inženýrech a trhu a netlačili ho dopředu politickými proklamacemi a nemrhali při tom penězi daňových poplatníků. Vítězství ideologie nad rozumem se rozum vzpírá.

V. Mokrý 11.3.2024 6:54

:-)

J. Gottlieb 11.3.2024 7:16

R^

L. Harvánek 11.3.2024 7:21

Souhlas. V čele vlád by neměli stát politologové či filosofové, ale technicky vzdělaní absolventi vysokých škol. Tem prvním totiž chybí schopnost racionálního myšlení.

M. Kocián 11.3.2024 7:38

To má taky svá úskalí. Lépe by bylo, kdyby vláda dělala jen to, co nemůže dělat nikdo jiný.

J. Roškota 11.3.2024 7:44

myslím že žádný technokrat nikdy nebyl dobrým vůdcem

L. Novák 11.3.2024 7:52

Nevzdělaní zelení fanatici jím být nemohou.

L. Kuča 11.3.2024 8:02

Zdaleka ne každý technik je zároveň technokrat. Ale je pravda, že i jiné obory by měli mít svůj hlas a zastoupení. Ovšem ale ne v tom smyslu, že budou rozhodovat o věcech, o kterých nemají ani šajna.