29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zdeněk 8.7.2008 0:48

jste trapný

dnešní měniče mají účinnost okolo 80-90%.

gogo 8.7.2008 6:08

Re: jste trapný

ztráty 10 až 20 procent hned u zdroje se vám zdají málo?   Snižte si mzdu a 20 procent,ona vám to manželka spočítá..

Ales 8.7.2008 7:18

Re: jste trapný

To Antonín asi ví. Hledá asi nějaké ZELENÉ řešení, na kterém by se nějaké ty dotace daly loupnout. Mě jako elektronikovi se jeho řešení náramně líbí. Žádné polovodiče, My máme už vodiče!

zubr 8.7.2008 12:33

Re: Re: jste trapný aneb nic nového pod sluncem

Někdy kolem 60tého roku se tradovalo,že kterýsi náměstek tehdejšího ministra lehkého průmyslu byv při příležitosti MSV Brno požádán novinářem o  sdělení,zda jsme zachytili nástup polovodičů odvětil:Toho nám netřeba,my si počkáme,až budou vyvinuty celovodiče....Jak jsem coby student FE tenkrát pochytil,tak po víc jak 40ti letech prodávám...

Haui1 8.7.2008 8:59

Re: jste trapný

Jediný trapný jste tady, Zdeňku, vy, protože obhajujete dotace, což je vlastně krádež z našich kapes ve prospěch několika vyčůránků. Když jsou fotoelektrické články tak výhodné, věřím, že jich máte plnou zahradu a bez dotací.

V+H 8.7.2008 7:17

Re: Už to mám!

Super nápad přesně v duchu debi.ity zelených! Oni po tom možná skočí! Taková kombinace převodu stejnosměrného proudu na střídavý napadne jen génia a ty měniče s mizernou účinností mohou jít k šípku! Já bych si skrovně dovolil jen jeden další návrh, abych předběhl Katku a spol.: Vše na střídavý proud vyhodit a začít žít kompletně stejnosměrně beze ztrát měničů a odebrat se rovnou do pr.....e spolu se zvýšenou účinností fotoelektrických zařízení.R^;-D

Honza42 8.7.2008 7:24

Re: Už to mám!

Kdybychom roztočili planetu Zemi na 3000 otáček za minutu, máte 50Hz střídavých z fotovoltaiky nahned. A dokonce to bude skoro sinusovka. 

Náčelník Skvrnitý Ocas 8.7.2008 7:30

Re: Re: Už to mám!

No jo, ale to bysem se z toho asi poblil, jako tenkrát na kolotoči.

Honza42 8.7.2008 7:45

Re: Re: Re: Už to mám!

Musíte se naučit přinášet oběti. Ale hlavně bacha, abyste nepoblil ten FV panel.

BM 8.7.2008 9:25

Re: Re: Re: Re: Už to mám!

Z toho vela miliard dotacii nekvapne.

Co takto postrcit Slnko na obeznu drahu okolo Zeme s dobou obehu 20ms ? To by sa nik nepoblinkal. Asi to navrhnem sudruhom z EU. Zavazok do roku 2020 20ms.

fox 8.7.2008 7:56

Re: Už to mám!

Máte skvělé nápady!Jen se bojím,že je melouni vezmou vážně.

Kiri 8.7.2008 9:20

Re: Už to mám!

Zdravím Vás vážený potomku Járy da Cimrmana Antoníne Cimrmane!  Zcela stojím za Vašimi geniálními řešeními  a slibuji, že je budu neutuchajícně šířit dál.  Díky náš nový velikáne, díky!

zdeněk 8.7.2008 0:34

tady je trochu podrobnější článek

výkupní cena je nižší, takže ročně bude zisk pouze 2,5 miliónu.

http://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/zlin-ma-vlastni-solarni-elektrarnu20080624.html

Honza42 8.7.2008 0:53

Re: tady je trochu podrobnější článek

Zisk nebude žádný, produkují jen a jen ztráty. Pouze si naplní kapsy cizími penězi. Tomu se ovšem říká loupež. Akorát, že v tomto případě pod dohledem státu - spolupachatele loupeže.

zdeněk 8.7.2008 1:00

ano, zisk jako takový, bez státní dotace zřejmě nebude

o to se přeci nepřeme. Bavíme se o zisku s dotací.

Honza42 8.7.2008 1:08

Re: ano, zisk jako takový, bez státní dotace zřejmě nebude

A proč se mám bavit o tom, že dobře se má ten kdo žije za cizí? To ví přece každý zloděj.

zdeněk 8.7.2008 0:30

pane Ptáčku když chcete o něčem psát tak si nejdříve zjistěte fakta

"Obsahuje popis „fotovoltaické“ (nevím, proč ne „fotoelektrické“?) elektrárny, která byla uvedena do provozu „na Zlínsku“. Kde, to se raději neuvádí."

Fotovoltaická se jí říká proto že obsahuje fotovoltaické články které vyrábějí eletřinu.(říká vám něco fotovoltaický jev?) Opravdu nevím proč by se kvůli vám měl zavádět nový název.

Dále hloubáte nad návratností této elektrárny. Nebojte se, návratnost si zřizovatel určitě propočet. Nejen že dostane dotaci za stavbu elektrárny a za její ekologickou likvidaci, ale má i zvýšenou cenu za její výkup. V dnešních cenách je tato cena okolo 15Kč/kWh.  Pokud tedy elektrárna vyrobí 200 kWh ročně tak to máme 3 milióny ročně. Návratnost během 9-10 let pokud neuvažujeme dotace. Při uvažování dotací se tedy vložené prostředky vrátí za asi 6 let, plus můžeme předpokládat že elektrárna může mít prodlouženou životnost. Zisková tedy pro dodavatele bude, díky dotacím. Můžeme se bavit o tom jestli to má smysl a že by bylo lepší dotovat například dva bloky Temelína, ale tento článek nestojí za nic. Nejenže nevíte podle čeho se elektrárna jmenuje, ale neznáte ani ekonomické podmínky. Příště byste si mohl dát více práce.

Honza42 8.7.2008 0:47

Re: pane Ptáčku když chcete o něčem psát tak si nejdříve zjistěte fakta

No on se ten jev jmenuje správně fotoelektrický jev, proto fotoelektrická elektrárna. I to lépe odpovídá skutečnosti - elektrická - tok elektronů - elektrický proud - to chceme.

Fotovoltaická je na nic, protože to že někde lze naměřit napětí -Volty - je samo o sobě k ničemu.

Autor správně počítá návratnost i z pěnez dotačních. To, že část nákladů je hrazena z peněz uloupených daňovým poplatníkům totiž opravdu technické parametry díla neurčuje. Už skutečnost, že jste schopen počítat návratnost bez těchto prostředků svědčí o tom, že budete zřejmě lepší v obušku než v úsudku.

zdeněk 8.7.2008 0:54

řešil jsem pouze návratnost pro investora

to že náklady bude hradit daňový poplatník vím.

Takže můžeme přeskočit tu část kdy se ze mě stane ekofašista a naprostý odpadlík. Já chápu proč autor napsal tento článek. Ale napsal ho velmi nešťastně a hlavně bez prostudování problematiky. Odpovědi na své otázky mohl snadno nalézt i na internetu.

odkazy na fotoeletrické článkyx fotovoltaické články jsou na googlu v poměru 5600x41000

Honza42 8.7.2008 1:07

Re: řešil jsem pouze návratnost pro investora

A jaký to má smysl řešit z hlediska investora? Když někdo zadotuje (stát z našich peněz) dopravu písku na Saharu, tak budeme vozit písek (za naše peníze) na Saharu? Jste blázen?

 

zdeněk 8.7.2008 1:15

no pokud byste si takovou elektránu chtěl pořídit třeba vy.

několik mých sousedů to již tak udělalo. Cenová kalkulace je potom zajímavější než výpočty pana Ptáčka.

Honza42 8.7.2008 1:19

Re: no pokud byste si takovou elektránu chtěl pořídit třeba vy.

Heleďte to už lepší někomu ukrást auto a střelit ho na ND. Návratnost je podstatně rychlejší a mravně je to čin zcela srovnatelný. A právně to nemá cenu řešit, páč Vás stejně nikdo nechytí.

zdeněk 8.7.2008 1:21

mravně je srovnatelný?

Neřekl bych. A spoléhat na to že vás nechytí je také věc někdy ošidná.

Mimochodem máte stavební spoření? Také odmítáte státní dotaci? ;-P

V 8.7.2008 6:35

Re: mravně je srovnatelný?

stavebni sporeni jsou aspon dotace vynalozene na neco uzitecneho, kdezto dotace do teto vyroby elektriny jdou do luftu s okrajovym vysledkem ze ma nekdo nadavkem namazanou kapsu

IvaA 8.7.2008 15:54

Re: Re: mravně je srovnatelný?

Stavební spoření mi nikdo nedotuje - stát mi pouze milostivě poskytuje drobnou slevu na dani výměnou za odložení spotřeby

Ales 8.7.2008 7:11

Re: řešil jsem pouze návratnost pro investora

Co je v goooooooglu je naprosto nepodstatné. Podstatné je, že česky to je fotoelektrický. Prostudovat v nějaké učebnici elektrotechniky nebo fyziky. Nebo snad pán má nějaké eltech. vzdělání? Potom by měl jít na přezkoušení.

Kokoška 8.7.2008 21:35

Re: Re: řešil jsem pouze návratnost pro investora

... a to už bych navrhoval přímo "fotoampérický"...

medved 8.7.2008 2:00

Re: pane Ptáčku když chcete o něčem psát tak si nejdříve zjistěte fakta

"V dnešních cenách je tato cena okolo 15Kč/kWh. Pokud tedy elektrárna vyrobí 200 kWh ročně tak to máme 3 milióny ročně. Návratnost během 9-10 let pokud neuvažujeme dotace." Jo hlavne ty ceny.

Kiri 8.7.2008 8:58

Re: Re: pane Ptáčku když chcete o něčem psát tak si nejdříve zjistěte fakta

Krucinálfagot ! !    Výkup vyrobené energie je dotován, výstavba je dotována......  Hergot vždyť je to z mejch daní ! To že nějaký magor moje daně přerozděluje na prodělečné podniky, to je normální? Ten, kdo buduje a provozuje tyto elektrárny mne okrádá!!!  Je to jasné??  Zelené mozky z logiky nepodezírám. Ale co ti ostatní obhajovatelé tohoto paskvilu?  Chápete, co chci říct? Tohle je to samé jako s biopalivy. Světová banka tvrdí, že biopaliva - americkoevropský to experiment, zdražila potraviny o 75 prrocent. A zrovnatak zdražují elektřinu větrníky a fotovoltaickoelektrické (abych se někoho názvoslovně nedotkl) "elektrárny".

petra 8.7.2008 7:06

Re: pane Ptáčku když chcete o něčem psát tak si nejdříve zjistěte fakta

zdeňku, příště než začnete poučovat tak si trochu něco přečtěte. "nevím proč fotovoltaický" pochybuje autor správně, protože fotovoltaický je neexistující zpotvořenina něčeho co existuje pod názvem fotoelektrický, podobně jako mnoho mluvčích používá neexistující slovo potencionál, ani to ale neznamená, že je to správně.