29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Viktor 8.7.2008 18:31

Kdy a kde

Stále si nedovedu pořádně představit, k čemu fotovoltaiku použít. K napájení (dobíjení akumulátorů) zařízení mimo běžnou rozvodnou síť - ano, dobrá volba. Na zahradě k napájení zavlažovacího čerpadla - jo, když svítí sluníčko, musím víc vody načerpat.

Ale jinak si nedokážu představit příliš mnoho zařízení, která by fungovala ve stylu "v provozu toliko za slunečných dní".

Máte někdo doma spotřebiče, u kterých byste akceptovali provoz podle intenzity slunečního svitu?

Pavel 8.7.2008 18:39

Re: Kdy a kde

Fotovoltaika funguje jako dobrý stroj na peníze. Například vybudujete zmíněnou baterii solárních panelů a budete dodávat vyrobený proud do sítě. Později zvýšíte výši dodávky tak, že budete odebírat ze sítě a jako solární zase do sítě dodávat. Nákupní cena v kategorii domácnost je nyní 4,70 a prodejní skoro 15 Kč. Rozdíl je výsledkem zmíněného mmlýnku na peníze poháněného našimi daněmi a do Vaší kapsy přesměrovaného Bursíkovými stoupenci.

Viktor 8.7.2008 18:41

Re: Re: Kdy a kde

Ano, ve specifických podmínkách zelených bláznů a alternativních idiotů lze tímto hezky dojit své spoluobčany. Ale to asi víte, že sem můj dotaz nesměřoval, že? :-P

certik 8.7.2008 23:13

Re: Re: Re: Kdy a kde

nikoliv, k popsanemu schematu jsou treba hlavne podminky spolecenske prijatelnosti hospodarske kriminality, nevymahatelnosti prava, a zakonu napsanych primo na miru tech zlodeju co si je pisou.

V prvnim sachovem pocitaci sedel schovany clovek, ktery mu diktoval tahy. Presto sachove pocitace zcela preoraly sachovou hru.

Karel 9.7.2008 6:05

Re: Re: Kdy a kde

Kdyby to bylo technicky možné, byl by to opravdu dobrý kšeft.

certik 8.7.2008 21:37

Re: Kdy a kde

Ano, takovy spotrebic doma mam, je to dokonce ten hlavni spotrebic: klimatizace. Fakt je, ze v Cechach tohle nebyva pravidlem.

Viktor 8.7.2008 23:14

Re: Re: Kdy a kde

V Čechách bych klimatizaci označil spíše za výraz nezvládnutých izolací a větrání. V proskleném kancelářském nesmyslu je nutná, jinak zrovna moc ne. Takže zase nic.

certik 8.7.2008 23:30

Re: Re: Re: Kdy a kde

Tak v prvni rade kancelarske budovy se staveji tak jak se staveji a klimatizace je tam nutna i o dost dal na sever. V druhe rade je na svete dost mist kde se bez klimatizace vubec neda vest moderni zivot a na ty zapominat je blbost; i za ceskou kotlinkou zijou lidi. A za treti, i v Cechach firma s klimatizovanym prostredim ma velkou kompetitivni vyhodu pred firmou bez klimatizace; nevim, jestli jsou na to nejake studie, ale znam par pracovist ktere maji cast klimatizovanou a cast ne a vim kdo tam v lete pracuje a kdo jenom unavene zira na konecky prstu.

krmič 10.7.2008 13:45

Re: Re: Re: Re: Kdy a kde

Ano , máte pravdu, stavějí se jak se stavějí. Proto budeme ještě k tomu stavět navíc sluneční elektrárny. Blbost pro blbost. Už jsem tu několikrát psal, že jsme měli kdysi pracoviště v  secesním domě, kde se muselo i v létě topit, ne chladit.

Karel 9.7.2008 6:04

Re: Kdy a kde

Protože čistý proud ze sluneční elektrárny nerozeznáte od čistého proudu z Temelína, můžete jej klidně použít třeba na vyprání špinavého prádla.

Josef 8.7.2008 17:38

Trocha studia

Pane Ptáček, nechci se zastávat slunečních elektráren, protože jejich výkony, se zatím nedají srovnávat s elektrárnami na bázi tepla. Neškodilo by ale, než se začnete ohánět čísly a fundovaně krafat o ekonomické výhodnosti na základě Vámi vycucaných čísel z prstu, si něco o fotovoltaických elektrárnách a jejich principech něco přečíst.

Pavel 8.7.2008 18:43

Re: Trocha studia

Pan Ptáček pouze inerpretuje informace ze Zlínského Rudého práva. Nic nepřekrucuje ani nemění. Jak sám uvádíte, je o fotovoltaice dostatek informací. Kterou tak objevnou by jste nám sdělil? Že to není reálně použitelný zdroj elektřiny pro naši infrastrukturu? To víme téměř všichni.

certik 8.7.2008 21:43

Re: Re: Trocha studia

Za predpokladu, ze budete mit doma spotrebice, ktere dokazi pouzit stejnosmerny proud z vaseho solarka na strese s tim, ze o tolik se snizi jejich spotreba stridaveho proudu ze site (lednicka s dualnim napajenim napriklad), je fotovoltaika docela realisticka pro domaci ucely. V poustnich oblastech je uz dnes realisticka pro domaci ucely i bez dualnich spotrebicu, jak jsem si sam pro vlastni potrebu spocital. Samozrejme pro industrialni ucely je v dnesni dobe v Cechach uplne nepouzitelna.

Lájoš B. 8.7.2008 15:43

Proč Lubomír Ptáček není v Pačesovš komisi ?

Takhle objektivní odborník tam přece chybí !!!!!!

I-Worm 8.7.2008 16:48

Re: Proč Lubomír Ptáček není v Pačesovš komisi ?

to je snad jasný, nemá tu správnou stranickou legitimaci.

Ladislav N. 8.7.2008 22:56

Re: Re: Proč Lubomír Ptáček není v Pačesovš komisi ?

Není u Zelenejch magorů... ;-P

Klopp 8.7.2008 15:21

Další generace panelů

Křemíkové panely opravdu nejsou nic moc(i když dneska už vyrábí kWh za 5-6kč)Ovšem pomalu se dostáväjí do výroby články,které nepotřebují křemík.Např.fy Nanosolar vyvinula články používající materiál CIGS(měď,indium,galium,selen) zpracovaný nanotechnologií,panely se vyrábí pouhým tisknutím vrstvy cca 250 mikrometru na stroji podobným rotačce na noviny,potřeba materiálu minimální,slibují 2kč za kWh,energetická návratnost 1 měsíc.Nyní se staví továrna s kapacitou 480 MW ročně,výroba za rok.více www.nanosolar.com.Podobně třeba plastové články fy Konarka,lze je tisknout na obyč inkoustové tiskárně.Další např barvivové dye-sol články vyvinuté M.Graetzelem,zkušební výroba už za rok,slibují také zhruba třetinové ceny.

MPL 8.7.2008 15:47

Re: Další generace panelů

FV panely od firmy Nanosolar o výkonu 1 kWp vychází cenově na cca 1000,-$. Nedají se ale sehnat, jsou na rok dopředu vyprodaní. Cenový skok oproti cenám panelů před 5-ti lety a více, je jak vidět, velmi výrazný. A zpevňující kurz koruny vůči dolaru to ještě vylepšuje.

honzak 8.7.2008 16:16

Re: Další generace panelů

to může být pravda. Kolik ta věc dá proudu?

Dá se říct, že jsem příznivcem PROMYŠLENÉHO  využívání FV panelů. Ale s akumulací. Takže až firma Nanosolar udělá baterii 96V / 100 Ah s možností trvalého nabíjení, necitlivou na vybíjení velkými i malými proudy, o rozměrech stolního PC a za cenu běžné olověné autobaterie, tak to OPRAVDU  pořídím. Bydlím pod plochou střechou a mám volný průduch nahoru:-D. Taková baterka by v pohodě utáhla osvětlení, televizi, počítač, rádio, větrák, ledničku a pračku (dva oddělené měniče DC/AC). Akorát elektrický sporák by byl problém, třífázový měnič s výkonem 5 kW by asi byl velký a drahý. Ale třeba ty věci půjdou opravdu cenově dolů (bojím se, že čínští soudruzi do toho dají kondenzátory se životností záruka + 2 měsíce jako dávají do některých DELLů).

certik 8.7.2008 23:24

Re: Re: Další generace panelů

Clovece zapomente na tyhle sny o bateriich a odpojeni od site. Proste by to firma co rozvadi elektriku mela zaridit tak, ze kdyz mate solarni prebytek, tak to muzete pustit zpatky do site a otocit si elektromerem zpatky. Tohle je docela bezne a dava to ekonomicky smysl. Mimochodem je vic spotrebicu ktery na ten maly solarni proud proste neutahnete i kdyz sviti o sto sest. Na severni Floride si jedna rodina postavila "Solar house" (vygooglujte), zaver zni, uplne odpojeni od site je nerealisticka pohadka, udelate si z toho jen celozivotni hobby a stejne to nevyjde.

Co se tyce ploche strechy, neni nijak zvlast vyhodna. Ale postavit dum s tim, ze nahradite celou strechu solarnimi panely, to vyrazne zlepsi ekonomickou bilanci cele transakce.

Forstmeister 8.7.2008 15:14

Trochu z jiného soudku

Někdy okolo roku 1982 (již se nepamatuji), jsem při návštěvě svého strýce v Rakousku (na jeho pozvání bez devizového příslibu), zahořel k celonerezovým smonabíjecím vodotěsným digitálním hodinkám firmy SANYO, na které jsem se každý den se zálibou na Favoriten Str. chodil dívat (naše hodinky Prim a jejich eloxovaný povrch včetně pásků, byl vždy "sežrán" agresivním prostředím "obsahu dutiny břišní při vývrhu", nebo vodou, při máchání bachoru zvěře vysoké v bystřině, za účelem vaření myslivecké držťkové). Strýc mi je tehdy za nemalý peníz v tamní měně zakoupil, a já je šťastným způsobem propašoval do ČSSR. Jedná se hodinky SANYO (certifikaci jsem samozřemě před hranicemi z tehdy pochopitelných důvodů zahodil), registračního čísla je "Sanyo Japan 208 0277". Proč tu to rozvláčně říkám, 26 let mi předmětné "časy / hodinky" fungují téměř bez problémů i s jejich funkcemi. Ale, s fotoelektrickou separací "víření elektronů" mohu dělat divy, pokud však v nich nemám kvalitní záložní článek (obnovitelný zdroj "neumravněných elektronů" - lapidárně řečeno, někam těch e-musím jich pochytat více, abych pak vytvořil zpětně vytvořil rovnovážný potenciál. Od roku 1982 mi i s osvětlením tento přístroj s akumulátorem Sanyo fungoval 10 let, pak ten "engemét" zhasl a ukazoval čas a jiné funkce jenom za denního světla. V roce 1992 jsem koupil novoý "kapslík" (vydržel 8 let, ještě nebyl čínský). V roce 2001 jsem zakoupil originální záložní zdroj k  mé značkové "fotovoltaice".  Užívám tu věc sice přes 25 let. 

Pokud vás to bude, iritovat, obvykle sedlák, lesník i farmář, musí být obrněn a připraven vás, jako ekology, utlouci argumenty. Argumenty nechám na diskuzi.

 

honzak 8.7.2008 16:41

Re: Trochu z jiného soudku

vysvětlovat ekopošukům nutnost akumulace té jejich svaté obnovitelné energie je stejná facha, jako vysvětlit paroubkovi, že druhý vítěz je v běžné mluvě poražený.

Jak jsem byl již pravil - odpojit od rozvodné sítě MŽP pokaždé, kdy poklesne SKUTEČNÝ výkon fofrníků a panelů pod 50% INSTALOVANÉHO výkonu. Oni by rychle prozřeli, zvlášť v zimě! MVE do toho nechci tahat, to je rozumný (řiditelný) zdroj.

Schuspeitel 8.7.2008 17:02

Re: Re: Trochu z jiného soudku

Topolánek byl předposlední, ale Paroubek skončil na vynikajícím druhém místě !!

Forstmeister 8.7.2008 17:02

Re: Re: Trochu z jiného soudku

Nebylo by vhodné, trochu se sejít?

ook 8.7.2008 13:25

jiste trh je ten nejspravnejsi instrument

na tvorbu ceny v monopolnim prostredi.

Tesim se ze ti kteri horuji pro trh budou mit pochopeni pro cenu vodneho a stocneho tak vysokou,

 aby byla prave konkurencni dovozu pitne vody do vodni nadrze domu a odvozu obsahu zumpy hovnocucem. Protoze to by byla spravna  cena stanovena trznim konkurencnim prostredim. O paralelnim vodovodnich a odpadovych rozvodech neni nutno mluvit, protoze by to bylo mnohem drazsi.

S elektrinou je to jen o trochu jinak.

Navic chytri si elektrony o dostatecnem potencialu kupuji, protoze to je ta nejcistri energie co muze byt, blbi radoste prodavaji, dostavaji za to potistene papirky , za ktere si koupi lestene prdy a na konci jim zbyde vytezena zeme poseta odkalisti, propadajicmi se uzemimi, zdevastovana krajina a jaderna zarizeni, jejichz decommisioning zacvakaji danovi poplatnici.A jediny kdo vyhral bude sampion Roman a jeho melody boys.

Jura Jurax 8.7.2008 13:28

Re: jiste trh je ten nejspravnejsi instrument

Jojo, kecáte sice hovadiny, ale kdybyste své vize zpracoval do hororové postkatastrofické fantasy či scifi, možná zbohatnete.

V.Novák 8.7.2008 13:32

Re: Re: jiste trh je ten nejspravnejsi instrument

V Holým vúdu takových scénářů mají!

rv 8.7.2008 15:13

Re: jiste trh je ten nejspravnejsi instrument

Nebojte, lidé se připojovali na vodovod, teplárnu a další sítě, protože to bylo levnější, než provoz vlastní studny, kotelny a podobně. Dnes to už nemusí platit, lidé začínají využívat vlastní studny a domy se odpojují od centrálního vytápění. Navíc mnohé domy nikdy na vodovod připojeny nebyly a nezdá se, že by jejich obyvatelé s vlastní studnou strádali. Ti, kdo se bojí, že jim zákazníci odcházejí jsou právě ti poskytovatelé - teplárny i vodárny a snaží se jim to znemožnit jak to jde.

milkom 8.7.2008 13:16

Velké fotovoltaické elektrárny v ČR

jsou zeleným zločinem proti přírodě. Je to absurdní plýtvání zdroji, které je zhruba tak smysluplné jako dotace EU případnému zájemci o pěstování banánů na vysočině. Naše země neoplývá ani nadprůměrným množstvím slunečního svitu, ani velkými rozlohami pouští. Zato oplývá poměrně hustým osídlením, téměř 100% elektrifikací a nemalým množstvím faktorů snižujícím účinnost panelů jejich znečištění přírodními i průmyslovými spady. Pokud si někdo namontuje solární panely nebo větrník v místě bez dostupného rozvodu elektřiny je to naprosto v pořádku a pravděpodobně jde o záslužný čin - stavět solární elektrárnu ve Zlíně může jen zelenými dogmatiky vygumovaný idiot.

honzak 8.7.2008 13:33

Re: Velké fotovoltaické elektrárny v ČR

obávám se, že se mýlíte. Tu elektrárnu staví člověk, který do ní uleje peníze, získá dotaci na stavbu, dotace na výkup JAKÉHOKOLIV VYROBENÉHO MNOŽSTVÍ a předpokládám i dotaci, na NEPĚSTOVÁNÍ protože podl panely nic kloudného nevyroste. Takže investor idiot není, idioti jsme my, že mu na to přispíváme....