29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hrad 8.7.2008 11:23

Re: Re: Re: Jinak jak praví pan autor

Ondom, ondom ondom...... to zní jako kondom. Kondom na chlípný úsměv profesora.

Stanislav 8.7.2008 12:33

Re: Re: Re: Re: Jinak jak praví pan autor

To není ondom, ale ondoň -- Sličná dívka přecházela ulici a ondoň vrazil ... :-)

Chosé 8.7.2008 8:15

Dotace

Článek i diskuse mají malinkou vadu na kráse, nediskutuje se DOTACE. Ona to zřejmě není jen čistě loupeživá daň státu z těch ostatních provozů výroby energie, ale je vyjádřením čistoty získávání energie bez produkce vedlejších škodlivin jako jsou emise z uhelných elektráren, jistého rizika havárie z jaderných elektráren a také asi rizika politické závislosti na strategických surovinách (plyn, ropa, obohacený uran). Jinými slovy: Dotace na čisté zdroje = nevybírání poplatku za poškozování životního prostředí (v případě produkce CO2 možná i nevratného). Nechci se pouštět do vyčíslení, to by asi bylo dost složité, ale je potřeba to také v zájmu objektivity zmínit.

Honza42 8.7.2008 8:19

Re: Dotace

O jakém čistém zdroji to mluvíte? Na kWh produkované energie na tom budou FV panely opravdu hodně mizerně. Větrníky jakbysmet.

delfin 8.7.2008 8:25

Re: Dotace

V tom pripade mi neni jasne, proc se tedy dotuji zdroje, ktere dle metodiky ExternE jsou s externalitami na tom hure nez jadro. V produkci CO2 na vyrobenou jednotku energie je na tom JE take lepe nez mnohe OZE. Dale by bylo jiste zajimave do externalit OZE zahrnout externality systemovych sluzeb, ktere mnohe OZE ve velke mire vyuzivaji.

Náčelník Skvrnitý Ocas 8.7.2008 8:25

Re: Dotace

Dotace je skvělý způsob, jak ze ztráty vytvořit zisk a naopak. Záleží na úhlu pohledu.

Chosé 8.7.2008 8:47

Re: Dotace

Je zde analogie s dopravou – někdo jede autem, druhý na jízdním kole. Zdánlivě je to každého věc čím jede. Jenže: cyklista neprodukuje škodlivé spaliny, automobilista ano a nic za to neplatí. Možná za to platí, pokud je takto chápána spotřební daň obsažená v litru benzinu či nafty (nevím přesně na co se používá), pak je to v pořádku a není možné tuto daň nazývat jen „krádeží loupeživého státu“. Namísto daně na palivo by se naopak mohla dotovat jízdní kola, smysl by byl stejný. Otázkou samozřejmě zůstává na co nakonec stát tuto daň použije, to je asi pak rozhodující.

delfin 8.7.2008 8:55

Re: Re: Dotace

Mno, pokud by bylo narizeno, ze autobus musi v pripade, ze cyklista uz nemuze, toho cyklistu neprodlene nalozit a pripadne vylozit necyklisty na miste pokud se mu tam vsichni nevejdou (obdoba systemovych sluzeb), tak ani zde nechapu ucelnost podpory. Upozornuji, ze v pripade FVE a VTE ten cyklista jede na kole pouze 10-15%, jinak se vozi s kolem v autobuse, a necyklisti chodi pesky. Snad srozumitelne ...

Mak 8.7.2008 9:16

Re: Re: Re: Dotace

R^

Náčelník Skvrnitý Ocas 8.7.2008 9:46

Re: Re: Re: Dotace

A navíc, nekeří lidi ani neumí jezdit na kole.

Hrad 8.7.2008 11:30

Re: Re: Re: Re: Dotace

Některé ale umí jezdit na ocase. Třeba na dámském kole. Tak založ firmu, jestli si troufáš. Na trhu je zatím mezera.

V.Novák 8.7.2008 13:06

Re: Re: Re: Dotace

R^

Peta 8.7.2008 9:21

Re: Re: Dotace

"Jenže: cyklista neprodukuje škodlivé spaliny" :-D:-D:-D:-D chacháááá

A co to škodlivé CO2, které vydechuje v míře podstatně vyšší než lidé sedící v autobusu, autě....;-D

Stanislav 8.7.2008 9:36

Re: Re: Re: Dotace

A o CH4 nemluvě ... ;-) Kromě všeho i to kolo bylo vyrobené pomocí energií, asfaltová cyklostezka je z ropy, atd. atd. ...

MPL 8.7.2008 8:48

Re: Dotace

Pokud je mi známo, tak na stavbu FVE se v letošním roce dotace nepřidělují. Zdůvodňuje se to tím, že je garantována  výkupní cena 13,46Kč / 1kWh po dobu 20 let.  

tich@dohoda 8.7.2008 7:55

tedy elektrika neni muj kun ale kamarad ma v CR firmu

co ty FV panely montuje /odebiraji to od nejake firmy z Pardubic/ a zajem je docela velky, delaji jeste panely na ohrev vody/kombinace s akumulacni nadrzi a topenim /ty berou z Turecka/ . Zejmena ten ohrev TUV/topeni pry je i v CR docela ucinny a rychle navratny. Pochopitelne se v cele FV "ekonomice" pocita s tim, ze zakaznik dostane velkou cast nakladu zpet od statu. To ovsem memu kamaradovi, ktery je velkym obdivovatelem Lampasaka s Boulema vubec ale vubec nevadi, protoze se ridi heslem "co je doma to se pocita" . Docela se mi libi zdejsi vylevy modrych komancu, kteri shazuji veskerou vinu na brcalniky, ovsem sami si je natahli do vlady kvuli vlastnim korytum.  Jestli modrym komancum dobre rozumim, vsechny ty firmy a jednotlivci co se pakuji na "zelene energii" a dotacich jsou socani a brcalnici a chudacci modri komanci na to jen doplati, protoze oni jsou ti jedini co plati dane, zbytek se jen veze. Jestli za to nakonec nemuze zase ten Paroubek :-) . Cest :-)

Stanislav 8.7.2008 9:51

Re: tedy elektrika neni muj kun ale kamarad ma v CR firmu

Motáte fotovoltaiku (tzn. naprostý ekonomický propadák, pokud by nebyl povinný výkup za šílenou cenu) a solární ohřev vody (ten celkem funguje).

Ekonomicky smýšlející člověk si klidně fotovoltaiku pořídí s heslem -- co mi stát ukradnul, to si od něj zase ukradnu zpět, za ztráty v tomto koloběhu je zodpovědný ten, co ho umožnil. Nicméně správné řešení je asi nasnadě -- nebýt okrádán a neokrádat (v tomto pořadí) ...

Nebýt modrých, možná nejsou ani brčálníci ...  možná. Mohl totiž být Paroubek, komanči brčálníci, a vzhledem k bezskrupulóznosti pána se sexy mozkem mohlo být dost možná ještě o dost hůř ...

nomen 8.7.2008 7:33

skromny prispevek

Fotovoltaicky je skutecne neoduvodneny novotvar. Objevitel jevu, Albert Einstein, mu dal dosud platne pojmenovani :

http://www.dhm.de/lemo/html/kaiserreich/wissenschaft/nobelpreis/physik/index.html

nobody 8.7.2008 7:57

Re: skromny prispevek

Ale gdepak novotvar, to je jenom skromnej kalk z engličtiny světový. ;-D

Tx 8.7.2008 9:43

Re: skromny prispevek

Abyste to nemuseli hledat:

1921 (verliehen 1922),

Albert Einstein, Deutschland

"für seine Verdienste um die theoretische Physik, besonders für seine Entdeckung des Gesetzes des photoelektrischen Effekts"

messenger 8.7.2008 12:50

Re: Re: skromny prispevek

http://en.wikipedia.org/wiki/Photoelectric_effect

čtenář 8.7.2008 7:32

Tatáž úvaha se dá

aplikovat i na větrníky. Za dobu své životnosti si nedokáží vyrobit než malý zlomek energie, která je potřeba na jejich výrobu. Výsledek: po jejich demontáži se jen zbytečně zvýší hromada spáleného uhlí oproti množství, které by se spálilo bez nich. Opravdu geniální způsob, jak bojovat s CO2.

Pepan 8.7.2008 7:14

Autor zapomněl dodat

Autor zapomněl uvést i trvalovou povinnost odebírat vyrobenou elektřinu po dobu 15 let za fixní cenu, která činí dnes více jak trojnásobek normální ceny (1kWh za cca 12,40 Kč oproti 3 Kč) to je navíc k dotaci na stavbu, která může být až do 60% nákladů (to pochopitelně z daní daňových poplatníků a EU, což je totéž). Navíc je si nutno uvědomit, že se jedná o nepravidelný energetický zdroj, který se nikdy nemůže stát základem energetického systému. Kdyby ano pak bychom měli každou chvíli "blackouty". Tak ať už se konečně někdo probudí a přestane fantazírovat !!!

delfin 8.7.2008 7:20

Re: Autor zapomněl dodat

Jen dopresnim. Dle cenoveho rozhodnuti ERU č. 7/2007 je garantovana cena vykupu elektriny z FVE 13.46Kc/kWh po dobu 20 let.

AGO 8.7.2008 7:21

Re: Autor zapomněl dodat

Oprava, nejlacinější kWh je na patě jaderné eleny a to 50 hal/kWh,větrná je dotována 5-ti násobkem zlámané grešle(nejmenší mince 50 hal) fotoeletrika je dotována 25-ti násobkem ZG a ministerstvo ŽP kalkuluje s dotací pro slapovou energii na hodnotě 125-ti násobku ZG.

George 8.7.2008 6:50

Za cizí se to podniká

Nikdo si nepořizuje takovouto elektrárnu za své.Vždy na takovou "krásu" je žádána dotace.MŽP posk\tne 50 až 80%.A potom se to počítá...Jeden starosta se pořídil pro obec sluneční elektrárnu a ekonomicky dokazoval návratnost za osm let!Pak už bude jenom vydělávat.Kdo zaplatí dotaci a kdo zvýšenou výkupní cenu ho,erudovaného ekonoma, vůbec nezajímalo..A tak musíme někde jinde zaplatit daně,třeba i z mnohem ekologicky nešetrnějších technologií, aby si pár jedinců myslelo,jací jsou podnikatelé. A ti "zelení" si nevidí ani našpičku nosu.Nebo v podobných dotačních titulech také podnikají...Říká se jim Dotační inženýři.

AGO 8.7.2008 7:27

Re: Za cizí se to podniká

Nejásajte podle příkazu ERU 12/2012 bude  rozdíl mezi skutečnou a  dotovanou povinnou výkupní cenou el. energie platit 20% starosta,20%občané,20%okres,20%kraj,20%občané ČR a zbytek budou peníze z EU.

loula 8.7.2008 6:33

Nedaleko nás jeden takovou

solární elektrárnu na střeše má, a vyplatí se mu. Jednak na ni dostal poměrně vysoké dotace, jednak podniká v elektrooboru a tak si náklady kompletně odečetl z daní, jednak mu vykupují elektřinu za 22 Kč / KWh. Pro tohoto člověka se to vyplatí, stát na tom prodělává, protože politikou státu tu elektrárnu všichni dotujeme z našich daní.

eTony 8.7.2008 6:42

Re: Nedaleko nás jeden takovou

takže je to vlastně šibal......

nobody 8.7.2008 7:58

Re: Re: Nedaleko nás jeden takovou

Ne, je to podnikatel. A pravicová vláda mu usnanňuje podnikání ;-)