16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
čtenář zdrojů 16.6.2009 7:48

Podivný článek

Pokud bychom brali uvedený vzorec jako nejdůležitější, pak vodní elektrárny na tom nejsou o moc lépe. Doufám jen, že nikoho nenapadne zakázat výstavbu vodních přehrad jako vysoce neefektivní činnost.;-)

mueller 16.6.2009 8:39

Musite vic cist tyhlety zdroje,

pak byste netvrdil takove ptakoviny. Vodni elektrarny se pouzivaji predevsim jako vyrovnavaci zdroj.

Honza2 16.6.2009 13:24

Re: Musite vic cist tyhlety zdroje,

Von ty zdroje nejspíš opravdu čte, takže ví, že porovnávat elektrárny podle využití je hloupost. Článek je nesmyslnej blábol a to že bojuje za "správnou" věc to nevylepší.

Double_K 16.6.2009 7:16

Jedno přirovnání.

Evropa se chystá bojovat proti tzv. daňovým rájům. Země, která je daňovým rájem má nižší daně, čímž přiláká daňové rezidenty. Vybere tak při nízké sazbě dostatek pro svůj rozpočet. Všichni to ale udělat nemůžou, protože pak by se nikdo kvůli daním nestěhoval a rozpočty by zůstaly nenaplněné. Je to vlastně daňový dumping (a pěkná lumpárna).

Podobně je tomu v případě dotované výkupní ceny elektřiny. Všichni to dělat nemůžou - nestačily by fondy na výkup, které už teď zbytečně zvyšují cenu energie. Kdybychom byli tak ekologicky "uvědomělí", že bychom chtěli všechnu energii z vody, větru a slunce, stála by kWh s marží kolem 20 Kč a celá ekonomika by se zhroutila. Přijde mi nemorální, pořídit si větrník, vyrábět když fouká vítr a prodávat za dotovanou cenu a pak pro vlastní potřebu nakupovat tu levnou z Temelína.

Glosator 16.6.2009 9:27

Re: Jedno přirovnání.

Od kdy zeleným záleželo na morálce?

Honza42 16.6.2009 7:12

Firma NANOSOLAR ???

Tak nějak se mně ta firma nezdá. Spíš mně ty její stránky připadají jako lákadlo pro (hloupé) investory. Něco jako auto na vzduch. Víte o té firmě někdo něco???

M. Zima 16.6.2009 7:09

Pane Lukeš,

použití koeficientu ročního využití jako efektivnosti je tak dobré pro managery ČEZu. Docházíte tím nejenom k absurdním závěrům, ale zcela opomíjíte např. GuD, místo toho nesmyslně zařazujete plynové turbíny k bezkonkurenčně nejméně efektivním, dále opomíjíte i  prokázanou skutečnost, že se svazky Vodní, VE, Slunce, Biogas, Biomasa, Plyn udržely "při životě" podle zatěžovacího plánu, nebo smysluplné solární projekty, atd.

Stoura 16.6.2009 7:21

Re: Pane Lukeš,

A co je to ten GuD? Poučte nás.;-)

M. Zima 16.6.2009 7:23

Spojení plynové a parní elektrárny za účelem zvýšení účinnosti.

Stoura 16.6.2009 7:33

Re: Spojení plynové a parní elektrárny za účelem zvýšení účinnosti.

Míníte paroplynový cyklus? Chcete tedy zvýšit závislost evropské energetiky na vztazích mezi Ruskem a Ukrajinou?

kvid 16.6.2009 7:44

Re: Spojení plynové a parní elektrárny za účelem zvýšení účinnosti.

 Na Rusku závislí jsme a nehrajme si na to, že ne, pokud se zvýší účinnost využití plynu, naše závislost se naopak sníží. Bez jádra se i tak podle mne neobejdeme.

Glosator 16.6.2009 9:31

Re: Spojení plynové a parní elektrárny za účelem zvýšení účinnosti.

Budování plynových elektráren pro základní zátěž je z ekonomického i strategického hlediska naprostý nesmysl beź ohledu na účinnost. Hodí se snad jen jako špičkové zdroje. 

Plyn se u nás používá hlavně na topení a je špatné stavět další "spotřebitele plynu," které jen zvednou jeho cenu...

MM 16.6.2009 8:07

Energeticky MIX

ANO v ramci energetickeho MIXu je vystavba paroplynu vhodne reseni. Ma to vysokou ucinnost (60% az 70%) a je to vhodne jako doplneni JE. Nicmene pokud vam jde o CO2 tak cim vetsi poptavka po plynu bude tim vetsi bude motivace Ruska, USA a Norska vytezit nove loziska kolem Gronska a kolem Severniho polu. Navic bude cena plynu zdrazovat a tim nam bude zdrazovat i energie. Takze GuD ano, ale byl bych velmi opatrny. Neni od veci si pripomenout nasledujici. Rusko buduje JE pro vlastni spotrebu a plyn vyvazi, proc asi?

M. Zima 16.6.2009 8:22

Ale hoči, to vše už jsme měli. Opakuji:

Příklad: "České předsednické plynové (LNG) selhání".

1) Situace: V severním Německu, někde u Wilhelmshaven má koupený pozemek e.on na stavbu LNG terminalu. Neděje se ale nic. Příčina: e.on je organisačně, finančně, personálně silně propojen s Gaspromem. Nemá proto zájem na dodavatelské konkurenci na německé půdě. Je známo, že LNG otevírá trh, snižuje ceny, zvyšuje energetickou bezpečnost.

2) V zmíněné situaci bojují čeští Topolánkovi atomoví fanatici na "evropské úrovni" s krizí. Nikdo z nich nejenom, že nepodpořil snahu EU o rozbití gigantů odtržením sítí, ale nikdo z těchto hlaviček nepřišel na myšlenku "slovanského Hoover Damu", na stavbu LNG terminalu v Polsku, naopak, přímo idiotsky kecají o JE, když řekne takový typ jako Říman, Topolánek, Urban, Hanzlíček, Vy, .. slovo "trh", už lže, protože myslí monopol.

MM 16.6.2009 8:56

Ale hoči, to vše už jsme měli. Opakuji:

No sakra, vy jste se nam nejak rozparadil :-) Pokud si dobre vzpominam, tak vychodni cast EU se snazi zprovoznit NABUCO, prave proto, aby jsme nevozili plyn jen z Ruska. Ale prave ta vase super zapadni cast EU o to nema zajem. Mozna by jste se mel zlobit spise na nase Nemecke soudruhy, kteri z Gazpromem uzaviraji tak super kontrakty, ze neni konkurence a ne na Topola a Rimana. Gazprom chce maximalizovat zisk a minimalizovat konkurenci, tak blokuje LNG i NABUCO. Co by jste cekal, je to logicke. LNG ale take neni kdovi jake vitezstvi, je o 30% drazsi nez CNG, protoze na zkapalneni se potrebuje take nejaka energie, ze?

Petra 16.6.2009 17:09

Re: Ale hoči, to vše už jsme měli. Opakuji:

Prosím Tě, Ty jdi držet stožáry - když se na severu roztočí větrníky, tak se u nás kymácejí, aby si Německo přivedlo elektřinu do Německa přes naše dráty. Ještě tak by se dala použít do přečerpávacích elektráren, které ekologové odsují také. No vlastně ty vrtule také hyzdí krajinu a dělají infrazvuk...To samí Rakušané - když jim tají ledovce, tak by ádi prodávaji a když ne, rádi si kupují tu naší jadernou. Nevím, jestli jim k tomu dáváme potvrzení, že ten jejich elektron byl vyroben ekologicky hnědouhelně.

Václav 16.6.2009 8:51

Re: Energeticky MIX

Nic ve zlém, ale účinnost 60-70% jste kapánek přehnal, tedy pokud máte na mysli skutečně jen výrobu elektřiny. Bylo by to krásné, ale tak daleko ještě nejsme. Navíc už nad úrovní 50% stojí každé další zvýšení účinnosti značné náklady (složité technologie, drahé materiály, atd.).

MM 16.6.2009 9:01

Energeticky MIX

Siemens dela paroplyn s ucinnosti 58% a existuji i o neco lepsi ucinnosti, tak zase tak moc jsem se nesek ;-)

honzak 16.6.2009 8:31

Re: Pane Lukeš,

hoj, jaký to znoj! - "že se svazky Vodní, VE, Slunce, Biogas, Biomasa, Plyn udržely "při životě" podle zatěžovacího plánu". Ten úžasný zázrak se udál KDE? A KOLIKRÁT ZA ROK? Bodejť by to plynová elektrárna neudržela při životě... Z ruského plynu, že?

Ty jsi Zimo blbej jak kačena žakesová!

M. Zima 16.6.2009 8:45

Nepřekvapuje, že opět o ničem nevíte ale do všeho kecáte. Na to, vysvětlovat Vám všeobecně známé skutečnosti nemám ani čas, ani chuť.

honzak 16.6.2009 8:58

Re: Nepřekvapuje, že opět o ničem nevíte ale do všeho kecáte. Na to, vysvětlovat Vám všeobecně známé skutečnosti nemám ani čas, ani chuť.

jasně, ty víš všechno, energetiku! Kecáš a dělá ti to dobře, že? Tak si to užij!

Glosator 16.6.2009 9:37

Plynové elektrárny jsou neefektivní už ze své podstaty, plyn

je drahý a musí se dovážet. To co píšete je pouze technologické zvýšení účinnosti plynových elektráren, dnes až na 59%, před 10 lety to bylo 54% ale jak vidíte, moc velký prostor tu už nezbývá.

MM 16.6.2009 9:41

Plynové elektrárny jsou neefektivní už ze své podstaty, plyn

Zvysovat ucinnost jde stale jak u paroplynovek, tak u uhelek i u JE. Ve sve podstate jde o materialove inzenyrstvi. Ucinnost se zlepsuje vetsim tlakovym a tepelnym spadem. Takze cim vetsi teplota a tlak na zacatku a mensi na konci tim vetsi mate ucinnost. Ale potrebujete material, ktery tyhle teploty a tlaky vydrzi. Myslim, ze to pujde jeste o neco zvysit. Ale mate pravdu, plyn je drahy a v cene el. energie se vyrazne promitne kazde zdrazeni.

občanka 16.6.2009 6:55

A je v těch nákladech atomovky započteno také co bude stát výstavba

úložiště odpadu, jeho likvidace, příp. likvidace elektrárny samotné? Obávám se, že v cenách ČEZu nejsou započteny ani náklady na výstavbu, které byly cca 100 mld. a zaplatili je daňoví poplatníci. Před časem ředitel ČEZu se oháněl tím, že TE vystavěly Energetické závody. Už ovšem neuvedl, kde ty závody vzaly na tu investici. Ale to by bylo na delší psaní. Solární panely jsou možná mezikrokem, ovšem než naši předkové postavili železnici, také investovali do koňky. Někdy jsou mezikroky nutné. A již velikán Jára Cimrman, známý průkopník slepých cest, říkal, jak důležité je to, aby ostatní věděli, že "Tudy ne ..."

Honza42 16.6.2009 7:02

Re: A je v těch nákladech atomovky započteno také co bude stát výstavba

Ano, je to tam všechno započteno. Atomky si na to povinně spoří. Vícenáklady naopak nejsou započteny u tzv. OZE. Patrně se větrníky a FV elektrárny rozeberou a zlikvidují samy.

Princ jason 16.6.2009 7:36

Re: A je v těch nákladech atomovky započteno také co bude stát výstavba

Kolik uz nasporili? Staci to na 1000 let hlidani uloziste?

MM 16.6.2009 7:46

A je v těch nákladech atomovky započteno také co bude stát výstavba

Budte v klidu, penez je tam dost. Plati se z kazde MWh a pokud si JE nezavrem, penize na uctu budou stale pribyvat. ;-)

jkotek 16.6.2009 8:57

Re: A je v těch nákladech atomovky započteno také co bude stát výstavba

Nasporili dost. Dokonce tolik, ze tyto prostredky se snazi Zeleni ukrast, aby pak mohli poukazovat na to, ze neni nasporeno.

Konkretne se Zeleni v Nemecku pokusili znarodnit v roce 2007 prostredky fondu na likvidaci jadernych elektraren.

Glosator 16.6.2009 16:32

Re: A je v těch nákladech atomovky započteno také co bude stát výstavba

Máte pravdu, ty snahy tady byly už vícekrát.

Stoura 16.6.2009 7:03

Re: A je v těch nákladech atomovky započteno také co bude stát výstavba

V cenách ČEZu jsou  náklady na stavbu zahrnuty. Tvoří necelou polovinu ceny proudu z Temelína. Stát tu elektrárnu neplatil - pouze se zaručil, že pokud by její stavbu zarazil, zaplatí firmám prostavěné peníze. Investice byla financována bankovním úvěrem.

Na likvidaci si elektrárna povinně tvoří zvláštní fond a navíc odvádí státu poplatek.