15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Fafa 8.5.2009 2:38

Ad Pytel

Jeden má IQ 70 a pracuje 8 hodin denně. Druhý má IQ 140 a pracuje 16 hodin denně. Podle liberálních zákonů džungle by tedy mohlo být fér, kdyby měl ten druhý čtyřikrát větší příjmy.

Jenze Vy ve Vasi uvaze prodpokladate, ze mezi IQ (nebo jinymi schopnostmi) a cenou (hodnotou) prace je linearni zavislost. Co kdyz je exponencialni? Ja umim zahrat golfove hriste za zhruba trikrat vic uderu nez Tiger Woods. Jaksi mi nekdo nechce dat tretinu jeho prijmu. ;-) 

Fafa 7.5.2009 22:51

Tino

Je dávno ten čas, kdy Západ vlastnil vysoce odborné zaměstnance a Východ neměl v tom šanci. Indie například ročně vygeneruje 70tisíc vysokoškolsky vzdělaných, kteří jsou ochotni pracovat za mzdu, kterou v Německu pobírá uklízečka.

To mate naprostou pravdu. Ale pokud si Zapad nedokaze vygenerovat ty vysoce kvalifikovane zamestnance, tak bude velmi brzo tezke vysvetlovat, proc by zrovna uklizecka v Nemecku mela mit stejny plat jako kvalifikovany inzenyr v Bangalore, ktery prodava sve sluzby v Japonsku. Takze si asi uklizecky v Nemecku budou muset zvyknout na stejnou materialni zivotni uroven jako uklizecky v Bangalore. Navic, pokud laskavy nemecky stat bude zvysovat materialni zivotni uroven uklizecek progresivnim zdanenim nemeckych inzenyru, tak se taky jednoho dne muze stat, ze bude pro kvalifikovane nemecke zamestnance vyhodnejsi delat projekty v Japonsku nebo Singapuru.  

Ypsilon 8.5.2009 0:00

Fafo,

nechci být rejpavý, ale ta uklizečka v Německu bude potřebovat zaplatit alespoň minimálně vytápěnou střechu nad hlavou, aby přežila, narozdíl od té indické. Jinak jich brzy bude poněkud nedostatek.;-). Jinak, myslím, trochu přeceňujete ochotu lidí se stěhovat do úplně jiného prostředí a to už myslím celkem vážně.

Fafa 8.5.2009 0:08

Ypsilone

s tim stehovanim asi mate pravdu. Ja jsem zalozenim nomad, a tak zrejme precenuju nomadske sklony u svych bliznich.

K te uklizecce. Ano ta nemecka bude potrebovat vytapenou strechu nad hlavou a ta indicka jenom strechu nad hlavou. Vysledkem ale bude pro obe dum s prijatelnou vnitrni teplotou. Ted zbyva vysvetlit, proc by dum uklizecky v Mnichove mel byt podstatne lepsi a vetsi nez dum uklizecky v Bangalore. Dosud to tak je proto, ze o BMW je vetsi zajem nez o Tata Nano, tak uklizecky v centrale BMW berou vic penez. Co kdyz prijde doba, kdy o BMW bude zajem asi jako o dnesni produkty Chrysleru?  

Ypsilon 8.5.2009 0:53

Re: Ypsilone

Já jsem jen takový krátkodobý nomád a tohle je myslím i v Evropě, jako celku, obecně celkem přijatelné, jít krátkodobě buď za penězi nebo zkušenostmi. Teď máme v laborce na rok Španěla. Je tu i s manželkou a miminem. Zatím nenadává...

S tím Chryslerem je to asi složitější. Jednak technicky zřejmě zaspali, to je asi primární. Druhak mají jakési závazky pojištění (zdravotního i penzijního) vůči bývalým zaměstnancům (nebo šlo o GM?), tohle asi budete vědět lépe Vy.  Proto jsou jejich výrobky dražší neb tohle musí zahrnout do ceny. Čili jde o něco, co je u nás (a v Evropě jako celku) řešeno převážně na úrovni státu, bez toho, že pokud nějaká fabrika půjde do kopru, odnese to xxx tisíc jejich zaměstnanců, i bývalých, dopadem na hubu. Prostě tady jsou ta rizika rozprostřena šířeji. Zatím to považuji za výhodu.

Fafa 8.5.2009 2:14

Ypsilone

no jo, kdyz v tech laborkach jsou vzdycky nomadi. Nekdy v roce 1200 byli benediktinskti mnisi asi mobilnejsi nez  sedlaci. A nebylo to jenom dusledkem nevolnictvi. ;-)

Mimochodem, pokud tady jeste jste. Kolik byste povazoval za "spravedlivou" danovou sazbu pro cloveka, ktery de facto nema materialni starosti?    

Ypsilon 8.5.2009 3:40

Fafo,

pokud ještě nakouknete. Ale tihle nomádi, jsou jakousi zárukou, že se jednak nesežerem z neznalosti toho druhého, druhak nezplesnivíme ve vlastním rybníčku. A  že to dneska nejsou mniši beru jako jisté pozitivum;-) 

Abych upřímě řekl, tak nevím...Při dlouhodobě stabilním systému (který zaručuje státní služby na stabilní, rozumné úrovni, s nízkou mírou korupce) bych asi byl ochoten jít i dost vysoko, ale uznám, že jsem asi docela extrém (nikoliv bolševický, to jste snad už pochopil).  Docela by mne zajímal Váš názor na situaci Chryslera, v souvislostech, které jsem zmiňoval, tady se o tom moc neví. Jdu do peří, nakouknu ráno, než se vydám na kolo, rosničkáři věští téměř léto)

Ypsilon 8.5.2009 3:45

Re: Fafo,mozřejmně

oprava: "upřímně", už nevidím na na klávesnici a píšu hrubky

Fafa 8.5.2009 4:38

Ypsilone,

to by bylo na dlouhe povidani. Ale pristi patek budu na dva tydny v Praze. Maji nekde kolem Flemingace dobre pivo?

Mimochodem o celibatu cestujicich mnichu AD 1200 si nedelam iluze.

Fafa 7.5.2009 22:39

Ypsilone

A je vhodné tohle tolerovat?

Ale jak tomu chcete zabranit? Pokud bude dejme tomu v Cesku velmi progresivni zdaneni prijmu a v Rakousku rovna dan, tak centraly velkych firem pro Evropu budou mit podstatny duvod sidlit ve Vidni misto v Praze. Dtto pro mnoho dalsich lidi, kteri svoje sluzby prodavaji na vetsim trhu nez je Ceska republika.   

Ypsilon 7.5.2009 23:41

Re: Ypsilone

Jednoduše. Minimálně v Evropě sjednotit do jisté míry daňovou legislativu. A cupujte mne...Zní to příšerně, ale jiná cesta asi není, pokud nás Čína se svým dumpingem na jedné straně a masivní  státní podporou svých podniků, neuznáváním patentů, pěče o životní prostředí a pod. na druhé straně zcela převálcovat... 

Fafa 7.5.2009 23:50

Ypsilone

Ja vas cupovat nebudu. Ja jsem dokonce zastance EU jako federalniho statu. Ale jaksi pro nej nevidim v dnesni Evrope dost podpory.

Ypsilon 8.5.2009 0:03

Re: Ypsilone

"bez magického nadloží nutnosti ani gram rozumu nevylisuje se" citát z jedné básně M. Holuba

Fafa 7.5.2009 23:52

Ypsilone

Jeste drobny detail. Sjednotit danovou legislativu by jiste slo. Ale bude pak spis podobna Svedsku, Slovensku nebo Irsku?

Ypsilon 8.5.2009 0:05

Re: Ypsilone

Inu já bych byl spíše pro model skandinávský, (včetně jejich nízké míry korupce), ale zřejmě by to muselo skončit nějakým přijatelným kompromisem.

Fafa 7.5.2009 22:25

Side

Jeste jsem neslysel ze by nekdo kdo vydelava milion nechtel vydelat dva jen kvuli danim.

Pokud dan z prvniho milionu bude nula a z druheho milionu 90 %, tak se myslim najdou lide, kterym ten druhy CISTY milion nebude stat za 11x vyssi usili.

Ladislav N 7.5.2009 22:28

Re: Side

Musíte brát v úvahu i to, že rudé hlavy často neumějí počítat s procenty.:-)

Fafa 7.5.2009 21:45

Jardo

Pro toho zemědělce, který má pouto k rodinnému statku a váže se s tím i určitý životní styl, je prostě těžké přestoupit jinam (a nemusí být neschopný dělat práci právníka).

Takze ten zemedelec cast odmeny dostava prave v tom, ze zije jemu vyhovujicim zivotnim stylem a rozdil v penezni odmene mu zrejme nestoji za zmenu zivotniho stylu. Kde je problem?

Ypsilon 7.5.2009 21:53

Fafo,

tak, tak. A nemusí jít jen o zemědělce, že. Stačí, když jde o práci zajímavou i když za méně pěněz, než by mohl získat činností ryze obživnou a výdělečnou. Každý má priority nastavené jinak a jen "finanční metr" je poněkud jednorozměrný

Fafa 7.5.2009 22:16

Ypsilone,

mne spis pripada problem v tom, ze pokud ma pan A jako hlavni prioritu svuj volny cas a je ochoten jenom minimalne pracovat za malou mzdu, tak mu stat poskytne celkem dobre zabezpeceni (skola pro deti, zdravotnictvi, dotovana doprava etc). a nebude po nem pozadovat zadne dane. Pokud ma nekdo jako hlavni prioritu vydelavani  prachu, tak mu stat poskytne stejnou skolu, zdravotnictvi etc jako panu A, ale bude chtit podstatny podil z vydelanych prachu.  

Ypsilon 7.5.2009 23:34

Re: Ypsilone,

Mno, pokud jde o rodinu s dětmi, tak ta děcka "něco stojí", i když chodí na státní střední, či dokonce vysokou školu mimo místo trvalého bydliště, že. Takže rodiče moc na vybranou nemají. Workholiky nebo lidi vyloženě zaměřené na vydělávání peněz moc jako rodiče neuznávám. Většinou na to doplácejí právě děti, pokud jsou takoví oba rodiče. "Investice" státu z daní do možnosti normálního života rodiny a věnování se dětem pomocí daňových úlev nebo i  dětských přídavků považuji za rozumné. Víte, já pamatuji ještě za totáče spoustu lidí, kteří se věnovali dětské zájmové a sportovní činnosti (prakticky zadarmo) a byly to oddíly a kroužky , které s dětmi pracovaly dlouhodobě a celoročně (ano byla to jistá forma úniku před bolševikem, to přiznávám). Dneska téměř zmizely. Ovšem je dneska možnost ZAPLATIT potomkovi tenisový nebo koňský tábor třeba v Itálii. Na 14 dní, s dětmi, které před tím neznal  a možná pak už nikdy nepotká. Pokud na to rodina má. Pokud ne, probloumá dítě s klíčem na krku prázdniny po sídlišti....

Fafa 7.5.2009 23:47

Ypsilone,

v tomhle celkem souhlas.

Mne ale pripada, ze system je nastaveny tak, aby lidi ODRAZOVAL od prace nad urcitou prijmovou uroven. Pokud bych ja dneska vzal dalsi projekt treba od Astellas, tak odevzdam na danich 38.5 %. Takze radsi budu doma s detma. Fajn. Takze ten projekt misto mne udela muj kamarad ze Londyna. Bernak v miste meho bydliste ovsem misto 38.5 % nedostal nic a jeny se z Osaky misto do Statu presunuly do Londyna. To mi z hlediska bernaku pripada kontraproduktivni. Kdyby chtel 15 %, tak bych asi ten projekt vzal.   

M. Zima 7.5.2009 21:33

Pane Musil,

čtu Vaši reakci až teď, škoda, rád bych býval některým Vašim tezím odporoval. Nehledě na to jste mě "potěšil" sdělením, že ti břídilové z NP stále ještě manipulují zaslané články hloupými změnami.

těchňik 7.5.2009 20:50

Trošku jiný pohled

Trošku jiný pohled: Přímé daně (daň z příjmu a další - dědická, darovací atp.) jsou jen malým kouskem do rozpočtu. Tím zásadním jsou nepřímé daně - DPH a spotřební. Je opravdu velmi neprozíravé kvůli nějakému menšímu přírůstku do eráru plynoucímu z progresivní daně naštvat chytré a úspěšné lidi, kteří pak buď odkráčí jinam, nebo se prostě vykašlou na to se nějak snažit. Proč se bude někdo snažit, aby mu to pak nějaký jánošíkovec sebral. V konečném důsledku na to doplatí společnost, a nejvíc ti, kteří se dožadují nějaké solidarity. Jenže lidská blbost je bezmezná, tak to tady asi na podzim budeme mít. A pokud ano, dost lidí přejde do stand by režimu.

Ypsilon 7.5.2009 21:46

Re: Trošku jiný pohled

Nemáte tak zcela pravdu. Podle http://www.euroekonom.cz/grafy-data-img.php?type=vynosy06 byl pro rok 2006 podíl nepřímé/přímé daně 266mld/197mld. Navíc např. dań z nemovitostí je u nás ve srovnání s UK nepoměrně nižší, abychom zůstali v Evropě. Progresivní daň z příjmu fyzických osob je navíc v zemích "staré" Evropy i v USA běžná

Ladislav N 7.5.2009 22:18

Re: Trošku jiný pohled

Jenomže celková daňová a odvodová zátěž občana není určována jenom daní z příjmu a DPH. Počítá se i sociální a zdravotní daň, které jsou u nás vysoké. Stejně tak samotná daňová sazba a její progrese neříká nic o tom, co všechno lze v daňovém přiznání uvést do výdajů snižujících základ daně v té-které zemi.

Progresívní daň, milionářská daň a podobné nesmysly jsou obvyklou mantrou komunistů a socialistů, kteří nejsou schopni si v ekonomické problematice dovidět ani na špičku vlastního nosu.

vltava 7.5.2009 23:05

Re: Trošku jiný pohled

Ano. Např. odečitatelné položky mohou být zajímavé. Zatímco v USA nebo i v Německu si i soukromník může dost věcí z daní odečíst, u nás nejde odečíst ani skutečné náklady na dopravu do zaměstnání. Prý je to v paušálu.

těchňik 7.5.2009 23:38

Re: Trošku jiný pohled

Chtěl jsem tím hlavně naznačit, že ten efekt - nárůst výběru daně z příjmu fyzických osob progresivní daní - bude pro rozpočet dost malý, oproti škodám, které to sekundárně může způsobit na.raností lidí, kteří ztratí motivaci něco dělat (a nelze se jim divit). A mnozí už se na takovou situaci připravují, protože očekávají, že volby bohužel vyhrají, díky demagogiím typu "nikdo vám nedá tolik  kolik my vám naslibujeme", socani. Nicméně ten kus koláče - soc. pojištění - fakt vyráží dech. To je extra daň jaxsfiňa! :-/

Sumo 7.5.2009 20:40

I při rovné dani

platí úspěšnější víc než méně úspěšný, je to sice logické, ale od zastánců progresivního zdanění to nikdy neuslyšíte.

těchňik 7.5.2009 20:52

Re: I při rovné dani

Protože jsou to ve svém sahání do peněženek jiných nenasytná oranžovo-rudá leča.