27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MLSOTNÍK: Sýrový nákyp

17.7.2020

Připojím se k minulému Mlsotníku Maričky, ve kterém vyznává lásku k sýru. Taktéž i já, receptů se sýry jsem už dodala vícero. Tentokrát ne jako přídavek k něčemu, ale sýr je základ. Při přípravě nákypu jsem nakonec pro zpestření přidala pár rozsekaných povařených růžiček květáku.

Suroviny

Suroviny

  • 3 vejce
  • 1 – 2 dl mléka
  • 20 dkg strouhaného tučnějšího sýra
  • na nudličky nakrájenou šunku
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • lžičku podravky
  • trochu muškátového květu
  • sůl
  • máslo
  • strouhanku

Postup

Přidáme i květák

  • žloutky rozšlehat s mlékem
  • přimíchávat mouku, koření, sýr (trochu si ponechat na posypání na povrch nákypu),
  • šunku, květák
  • a nakonec zamíchat ušlehaný tuhý sníh
  • zapékací misku vymazat máslem, nešetřit, a vysypat strouhankou
  • vlít směs, posypat zbytkem sýra a na vyšší teplotu péci dozlatova

Jako příloha nové brambory nebo jenom zeleninu.

Voní, chutná, sytí. Teplý i studený.

A po upečení, už nakrojený

Dobrou chuť.

Foto: Nelina

Nelina Neviditelný pes