27.11.2022 | Svátek má Xenie


MLSOTNÍK: Dnes chleba. A také jablka.

18.11.2022

Odhodlala jsem se poslat dva recepty na chléb. Od počátku covidu jsem nekoupila jediný bochník. Od té doby se mi také nestalo, že bych musela nějaký zbytek vyhodit, Prostě chleba peču, až když ho potřebuju.

Právě kvůli velikosti bochníku peču spíš ten první, z pekáčku (první tři fotky). Je pro nás dva tak akorát. A taky je s ním minimum práce. Všechny návštěvy mi ho chválí a berou si recept, tak si říkám, že by mohl zajímat i Zvířetník.

Letos se i u nás roztrhl pytel s úrodou jablek, tak jsem oprášila recept na přesnídávku a uvařila několik dávek. Uvidíte, jestli vás zaujme.

Chléb z pekáčku

Do nádoby hnětače nasypu·

  • 3 hrnky hladké mouky (používám větší hrnek – 3 dcl)
  • ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 polévková lžíce kmínu
  • 2 polévkové lžíce semínek podle chuti (střídám slunečnicové semínko, dýňová semena, lněné semínko)
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 polévková lžíce soli

Promíchám metlou a přidám:·

  • 2 hrnky teplé vody (smíchám přibližně půl na půl vroucí a studenou)
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje

Zapnu hnětač a nechám řádně promíchat. Těsto není nijak tuhé, spíš řidší. Pod utěrkou nechám kynout půl hodiny. Promíchám vařečkou a nechám další půl hodiny pod utěrkou kynout.

Včas vyhřeju troubu na 200 °C. Nádobu na pečení (používám pekáček s nepřilnavým povrchem) vyložím pečicím papírem.

Pekáček na domácí chléb

Těsto vyklopím do pekáčku a pod poklicí peču půl hodiny. Pak poklici odklopím a další půlhodinu peču pekáček odkrytý.

Osvědčilo se mi hned po vyjmutí z trouby chléb vyklopit a odstranit pečící papír, aby se vydýchal.

Chléb z pekáčku, domácí

Nechám na mřížce vychladnout. Uchovávám zabalený v utěrce, kterou vždy po cca 12 hodinách vyměním za suchou. V naší dvoučlenné domácnosti zpravidla vydrží 3 dny, občas i déle, přesto zůstane měkký a chutný.

Chléb z pekáčku, domácí

Chléb z plechu

Nejprve připravím kvásek - do kastrolku nadrobím:·

  • 2 krajíce chleba bez kůrky
  • 1 kostku droždí

Zaliju 0,6 l vlažné vody. Nechám stát nejméně 1 hodinu; kvásek v kastrolku zůstane stejný, nekyne.

V zadělávací míse smíchám:

  • 1 kg hladké mouky
  • 3 čajové lžičky soli
  • 3 čajové lžičky kmínu
  • 1 čajovou lžičku fenyklu
  • 3 polévkové lžíce semínek podle chuti

Přiliju kvásek z kastrolku a 3 čajové lžičky octa. Řádně propracuju a utvořím buďto 1 šišku nebo 2 menší, eventuálně cca 6 dalamánků. Umístím na plech vyložený pečícím papírem a potřu vlažnou slanou vodou.

Na plechu nechám 15 minut kynout, během toho ještě dvakrát potřu slanou vodou. Včas rozpálím troubu na 250 °C a peču 15 až 20 minut do získání barvy pečeného chleba.

Pak ztlumím troubu na 150 °C a chleba přikryju dvojitým alobalem. Dál peču nejméně 50 minut 1 šišku, 40 až 45 minut 2 šišky, dalamánky stačí půl hodiny. Po vyjmutí z trouby ještě jednou potřu slanou vodou a nechám na plechu vychladnout.

Domácí chléb z plechu

Přesnídávka z jablek

Připravím si:·

  • 1,5 kg oloupaných jablek zbavených jádřinců a pokrájených na kousky
  • 1 vanilkový cukr
  • 15 – 20 dkg cukru podle sladkosti jablek (podle původního receptu má být cukru 30 dkg, já u všeho zásadně cukr dělím dvěma)
  • 1 vanilkový puding
  • 1 polévková lžíce skořice

Jablka nasypu do hrnce, podliju vodou, dusím do měkka. Někdy stačí promačkat šťouchadlem na brambory, jindy se hodí ponorný mixer. Hmotu osladím a ochutím skořicí.

Vanilkový puding rozmíchám v trošce vody, přidám do základu a vařím do zhoustnutí. Plním do skleniček a zavíčkuju. Nechám vychladnout „vzhůru nohama“ a skladuji ve spíži.

Používám na lívance, zdobím kopečkem zakysané smetany.

Foto: Radana Menšíková

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: Akce 2022 vypukne v neděli 20. 11. 2022 večer a skončí ve čtvrtek 24. 11. 2022 v 21 hodin. Více na Hadopasech nebo k doptání u Liky.

Radana Menšíková Neviditelný pes