19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Dnes chleba. A také jablka.

Odhodlala jsem se poslat dva recepty na chléb.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 18.11.2022 18:27

Sice si už roky peču žitný chleba podle svého receptu, přesto si vždy ráda přečtu "jak ho pečou jiní" a z obrázků chleba voní až sem.

Z mého množství těsta jsou dva 600-700gr bochníky. Nemám domácí pekárnu, ale asi bych ji stejně nepoužívala, mě zadělávání ručně opravdu baví, pěkně si u toho procivčím paže. Dávám kvas, ze kterého si po vykvašení vždy uložím malou skleničku (tak 5 lžic) do lednice na příští pečení (přidám mouku, vodu a nechám přes noc prokvasit).

Na žitný chleba jsem dokonce "naučila" i naši bývalou sousedku a jejího manžela. Často jim teď jezdíme hlídat fenku a oni nás vždy o pár dní či týden později pozvou na steaky. Manžel k nim sice vždy vezme víno, ale jednou (už někdy loni) mě napadlo vzít jeden čerstvě upečený bochník "na ochutnání" (kráječem rozkrájený). Tim si okamžitě dal patku ke steaku a oba byli chlebem nadšení. Kris chtěla vědět, co je v těstě za koření, kmín vůbec neznala8-o. Od té doby jim vozím rovnou oba bochníky (upeču je ráno, večer tam jedem), aby si jeden mohli dát do mrazáku. No a jednou jsem měla doma zbytek staršího bochníku z dřívějšího pečení, tak jsem ukrojila 4 tenčí krajíčky a spolu se stroužkem česneku tam odvezla, abych jim ukázala, jak se u nás využije i straší chleba (2 topinky jsem udělala až tam). To byl takový hit, že Kris mi druhý den poslala mail, že si zbylé krajíčky udělala k snídani. Prý nic tak dobrého už dlouho nejedla. Tak jim teď vozím jeden bochník nakrájený, druhý celý aby si mohli sami krájet tenčeni krajíčky na topinky (já je mám ráda tenčí, než normální krajíc, jsou křupavější). A Kris říká, jak se nemůže dočkat, až druhý bochník zestárne:-). Dva Američani, kteří milují české topinky !

Z. Lika 18.11.2022 20:23

To je úžasné, jak naše jednoduché jídlo může být pro jiné hit! Mám velkou radost, Maričko, že děláš chlebovou osvětu R^ A každého, kdo si dokáže upéct chleba, si opravdu vážím.

Z. Jenny 18.11.2022 20:38

Maričko, to je úžasné! hvála české klasické kuchyni a hospodyňce! R^V

Z. Jenny 18.11.2022 20:39

Chvála! (pardon):-P

Z. Lika 18.11.2022 17:55

Ke škvarkům: kdo máte doma pomalý hrnec (Yga třeba), tak recept na škvarky je zde:

https://tinyurl.com/yhhz6u9xi/

J. Bu 19.11.2022 15:55

Já dělám škvarky úplně normálně na plotně - na začátku podlít trochu vodou, zakrýt pokličkou, aby se propařily, a pak odkrýt a nechat pomalu vyškvařit....

T. Zana 18.11.2022 15:33

Zajímavé. Občas u našich máme chleba, který si pečou v domácí pekárně z nějaké směsi, tuším kupované v DM. Je moc dobrý, ale fakt je, že tyhle chleby jsou prostě trochu jiné než klasika z pekárny.

Z. Tečka 18.11.2022 12:44

Jé, ten chleba mě hodně láká. Takhle podaný recept vypadá hodně jednoduše. Já jsem spíš chlebová, bílé pečivo jen k něčemu. Chleba kupuju, mám 2 celkem osvědčené, ale oba jsou dopékané - a často nedopečené. A to mě strašně štve. Akorát nemám robota, a protože mi začal odcházet indukční vařič, (nejdřív jsem já přiutopila displej, což by mi tak nevadilo), ale teď se mi začínají prolamovat tlačítka, a to se trochu bojím. Takže i kdybych se nakrásně na to pečení chleba vrhla, musela bych jet na ruční pohon a to už by nebylo tak snadné. Jenže vařič bude mít přednost.

Z. Lika 18.11.2022 14:59

Tečko, napadla mě technika bez hnětení - přísady se jen smíchají (aby se mouka spojila s vodou, těsto se nevypracovává) a nechá se to kynout přes noc v lednici. Ráno se to myslím trochu pobouchá a nechá dokynout v pokojové teplotě asi hodinku, a pak se peče R^

Z. Iva 18.11.2022 15:20

Budeš zklamaná, je to bílý chleba se semínky, chuť to bude mít jako tousťák s kmínem...

R. Menšíková 18.11.2022 18:30

Tak to ani omylem, jeden ani druhý není bílý chleba a ta chuť nemá s tousťákem společného ani zbla. Ke zklamání se nevyjadřuju, to je na každém...

Z. Iva 18.11.2022 20:29

Z pšeničné mouky se udělá vždy jen bílý chleba, semínka to nezmění. Peču chleba už více než dvacet let, takže o tom něco vím.

Z. Lika 18.11.2022 20:58

Ivo, ale píšeš, že vznikne tousťák? To znamená i strukturu, cukr, kůrku...?

Z. Tečka 18.11.2022 21:09

No, a na to jsem se ještě chtěla zeptat. Ta celková dávka prakticky jen z hladké mouky, nebude to spíš buchtovité? A teď mi tu ještě dřív odpovídáte, Je fakt, že by to chtělo pořádnou fotku nákroje, takhle to teda buchtovitě nevypadá. Ale tousťák nebrat.

Z. Iva 19.11.2022 12:41

Dělám v pekárně "chleba" jen z bílé mouky. Voní jak veka, struktura uvnitř jako veka, chuť podle semínek nebo jiných přísad. Byla jsi někdy v Bulharsku? Tak něco jako ten jejich bílý chléb, k něčemu dobrý (rajčata, sýr, zelenina), ale sádlo k tomu nee. Pokud by se mělo přiblížit ke chlebu v českém pojetí, tak se přidává žitná mouka, okyseluje octem, zadělá podmáslím, syrovátkou, jogurtem, aby měl tu navinulou chuť a vůni. Zkusím ti poslat na mail na hadech recept na český chleba bez kvásku (musím najít ten časopis) pečený v troubě, ju?

J. Bu 19.11.2022 15:53

Ivi, tak to dej do kuchařského koutku na hadech nebo sem, zajímalo by to určitě víc lidí, já to taky ráda zkusím, stejně jako zkusím i chleba z tohoto článku - mám sušené kvasnice a nevím, co s nimi :-)

Z. Tečka 19.11.2022 17:38

Souhlas, bude to přístupnější pro všechny. Já to fakt zkusím, dneska jsem zase rozkrojila koupenou malou veku a uprostřed byla nedopečená.

Neteřka mi v tomhle neporadí, ta peče právě jen tousťák, všem jim chutná.

Z. Iva 19.11.2022 21:49

Kdysi jsem dávala k Dede recept na kváskový chleba, ale už ho dělám trochu jinak: https://www.dedenik.cz/2013/04/19/mlsotnik-domaci-kvasovy-chleb/ . Ten nekváskový pohledám a mohla bych i recept na veku. Jen ta prokrastinace...

Z. Tečka 20.11.2022 7:48

To je dobrý, třeba se to někdy zlomí.:-) S kváskem si začínat radši nebudu, to až někdy budu pokročilá pekařka.;-DAle ten recept si najdu.

J. Bu 20.11.2022 10:21

Když já mám respekt před kváskem a vyhýbám se mu..... na veku recept mám, ale ten chleba....prosííím :-)

Z. Iva 20.11.2022 17:58

Nebuď srab a zkus to. Dr Oetker má sušený kvásek (viděla jsem v obchodě) a tady je návod na jeho oživení. https://www.oetker.cz/kvasek/oziveni-kvasku

Z. Iva 20.11.2022 18:00

A tento se dal koupit v Lidlu, nejspíš ho mají i jinde: https://www.nopek.cz/cs/m-761-recept-na-kvaskovy-chleba-nasich-babicek

J. Bu 20.11.2022 18:48

Slovo do pranice :-) tak dám vědět, jestli jsem se pochlapila :-)

Z. Tečka 20.11.2022 21:19

Ten kvásek mám, jenže chci péct chleba když je čas, a né za 5 dní. Proto jsem s kváskem přestala počítat.

M. Gillová 18.11.2022 11:26

Domácí chleba je nejlepší :-)

A ještě vlažný potřený máslem!

Za covidu jsem se taky rozhoupala a upekla svůj první chleba. Jen jsem místo hladké mouky použila chlebovou hladkou.

Z. Lika 18.11.2022 11:36

Chlebová bude mít více lepku, aby měla střídka hezké bubliny :-) Za mého mlada se na domácí chleba používala obyčejná hladká T 650, tehdy byla naprosto běžná, na rozdíl od mouky "světlé" nebo "dvounulky", ty se používaly méně často a jen na sváteční koláče nebo cukroví.

R. Menšíková 18.11.2022 11:52

Liko, druhý můj recept je super starý a v něm zmínka o mouce T 650 byla, ještě si pamatuju, že droždí bylo množství za 1,10 Kčs...

R. Menšíková 18.11.2022 11:50

To musím zkusit!

Z. Jenny 18.11.2022 10:41

Díky za dnešní recepty! Úplně cítím tu vůni v nose,dovedu si ji skvěle vybavit a hned mne honí mlsná na čerstvý chlebík. Jablka taky ! :-) Takže co s tím teď?! JarkaF by jistě poradila.;-D Přichází víkend, něco teda splácnu. Chleba jsem ale včera pořídila žitný kulatý, takže až bude spucnut.V

Z. Lika 18.11.2022 8:41

Ještě jedno OT: Právě jsem mluvila s Olčavičkou - všechny nadšeně zdraví, už je po výkonu, na "normálním" pokoji a moc děkuje za palečky :-)