11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Dnes chleba. A také jablka.

Odhodlala jsem se poslat dva recepty na chléb.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 18.11.2022 18:27

Sice si už roky peču žitný chleba podle svého receptu, přesto si vždy ráda přečtu "jak ho pečou jiní" a z obrázků chleba voní až sem.

Z mého množství těsta jsou dva 600-700gr bochníky. Nemám domácí pekárnu, ale asi bych ji stejně nepoužívala, mě zadělávání ručně opravdu baví, pěkně si u toho procivčím paže. Dávám kvas, ze kterého si po vykvašení vždy uložím malou skleničku (tak 5 lžic) do lednice na příští pečení (přidám mouku, vodu a nechám přes noc prokvasit).

Na žitný chleba jsem dokonce "naučila" i naši bývalou sousedku a jejího manžela. Často jim teď jezdíme hlídat fenku a oni nás vždy o pár dní či týden později pozvou na steaky. Manžel k nim sice vždy vezme víno, ale jednou (už někdy loni) mě napadlo vzít jeden čerstvě upečený bochník "na ochutnání" (kráječem rozkrájený). Tim si okamžitě dal patku ke steaku a oba byli chlebem nadšení. Kris chtěla vědět, co je v těstě za koření, kmín vůbec neznala8-o. Od té doby jim vozím rovnou oba bochníky (upeču je ráno, večer tam jedem), aby si jeden mohli dát do mrazáku. No a jednou jsem měla doma zbytek staršího bochníku z dřívějšího pečení, tak jsem ukrojila 4 tenčí krajíčky a spolu se stroužkem česneku tam odvezla, abych jim ukázala, jak se u nás využije i straší chleba (2 topinky jsem udělala až tam). To byl takový hit, že Kris mi druhý den poslala mail, že si zbylé krajíčky udělala k snídani. Prý nic tak dobrého už dlouho nejedla. Tak jim teď vozím jeden bochník nakrájený, druhý celý aby si mohli sami krájet tenčeni krajíčky na topinky (já je mám ráda tenčí, než normální krajíc, jsou křupavější). A Kris říká, jak se nemůže dočkat, až druhý bochník zestárne:-). Dva Američani, kteří milují české topinky !

Z. Lika 18.11.2022 20:23

To je úžasné, jak naše jednoduché jídlo může být pro jiné hit! Mám velkou radost, Maričko, že děláš chlebovou osvětu R^ A každého, kdo si dokáže upéct chleba, si opravdu vážím.

Z. Jenny 18.11.2022 20:38

Maričko, to je úžasné! hvála české klasické kuchyni a hospodyňce! R^V

Z. Jenny 18.11.2022 20:39

Chvála! (pardon):-P